Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
познания по електроника и сервизна дейност как да ги познаем 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение познания по електроника и сервизна дейност как да ги познаем
Значи ще участвам в интервю за набиране техникпо електроника. Моята задача е да изследвам познанията по електроника на интервюираните. Ако има а то има колеги които имат опит / сигурен съм че има/ в тази насока нека споделят трикове някои основни въпроси за да ме ориентират как да действам. Основното което смятрам да направя е да покажа разни принципни схеми и да питам за тяхната функция.

Пет Мар 23, 2007 9:15 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Каква ще е работа на тия техници. Според мен не им е много в задълженията на техниците да знаят какви са функциите на разни електронни схеми. Ама то може да не са ни еднакви разбиранията за позицията електронен техник :) .

Пет Мар 23, 2007 9:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
когато аз водих такива интервюта, поставях въпроси в стил "имаме еди каква си ситуация, как ще я решиш". между другото, имах много забавно интервю, дойде ми един даскал от меито (гошо димитров, ако някой го познава) :)

Съб Мар 24, 2007 12:06 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ръководителя ми на дипломната работа.
И.. ?

Съб Мар 24, 2007 1:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
rumen написа:
И.. ?
конфузно а?

Съб Мар 24, 2007 8:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Каква ще е работа на тия техници. Според мен не им е много в задълженията на техниците да знаят какви са функциите на разни електронни схеми. Ама то може да не са ни еднакви разбиранията за позицията електронен техник :) .
Под срвизен техник се разбира в случая човек който се занимава с неработещи устройства трябва да резбере в коя платка е проблема и после да в кой компонент от нея - резистор, чип, спойка, кабел и тн.

Съб Мар 24, 2007 8:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
rumen написа:
И.. ?
говорим за варненското меи нали?
не посмях да го изпитвам за електроника, според мене разбира достатъчно. проверих му английския и някои общи въпроси му зададох. обаче не го взехме, понеже имахме кандидат който го води с няколко точки. интересно щеше да е ако го бяхме взели. чудно ми е дали човек работил цял живот в университет може да се адаптира добре да бачка в частна фирма.

Съб Мар 24, 2007 9:26 am
Профил

Мнение 
Най-добрия начин за съпоставка са тестове. В зависимост от нивото което търсиш и спецификата на работа правиш съответен тест. За твоя случай има два варианта на работа. Работа по ръководство, т.е изготвяте ръководство за ремонт на обслужваната апаратура. Това естествено мже да стане ако тя е ограничена номенклатура, не че и иначе не може да стане но е доста работа. При работа по ръководство трябва да се съсредоточиш в-у възможностите за съпоставка и оценка, както и способностите за работа с измервателни уреди, защото това е основата на работата.
Вторият вариянт е чрез анализ на схемата, т.е. работа по схема. В този случай ти трябва специалист с доста по-виоска квалификация. Трябва да има не само основни познания по електорника но и достатъно здълбоени такива. Тук вече опира какъв тип у-ва ще оправя. Едно е да ремонтираш битова техника друго е индустриална. Примерно серивиз на охранитлни видеокамери в Сектрон, какво е наблюдението ми. Явно специалистит им работят до едно ниво на повреда, обикновенно всичко което е различно от захранване не се отремонтира. Друг пример, сервизите за РС монитори, дълго време, а може и сега, възможностите им се свеждаха до ремонт на стандартните повреди, ТХО, Захранване, Отклонителна система. Верно че това са и най-често срещаните повреди, но много често не можеха да решават проблеми с загуба на сходимост, оснвоно при тринитрон мониторите, с проблеми в управлението и то не смао ако е свърано до специализирани чипове.
Т.е. трябва да решите какво точно ви трябва.
Аз лично ползвам само тестове. Вмомента изработвам комплект тестове но за монтажници. Имам изрботени и за сервизни техници, като някои от тях са за специфична област а други са общи. Вчера даже си намерих и готина програмка която да ги прави в електронен вид, кофтито е че в някои от моит тестове има задачи в които трбява да се чертае, т.е. да с енарисува схема, а в виртуалния тет това няма как да стане и да се провери, та днес ще мисля как да го направя че взе да ме мързи за всеки тест да правя бланки, доста досадно е със всички тия квадратчета и картинки ...
Мога д ти каза какво представлява тета за сервизен техник до ниво модул :
1. Общи познания по електроника, определение за ток, напрежение, как се мери ток и как напрежение (тока много го бъркат :)), закон на ом, величини и единици, конертиране на дименсии (u, m, M, k, G)
2. Познание на елментна база, дадени са модели компоненти (LM335, КД814) трябва да се напише какво е
3. Четене на принципни схеми, основната цел е да се оцени познанието на електронни елементи, 30-на въпроса с означения и празно място за наимнованието.
4. Сигнали, най ниско ниво, графика на рлзични форми на напрежнието , синусоида, триъгълно, трионообразно , пулсиращо и т.н.
5. Измерване, има схема, в моя случай изправител с грец, след него диод и кондензатор. Дадени са 5 сигнала задачата е да се отговори м-у кои точки на схемата е измерен всеки сигнал. Втортаа част е даден мултимер, трябва да с еопредели кой сигнал на кой обхват трябва да се измри.
6. Проверка на работни параметри. Прста схема на връзка м-у два блока, захранващ и някакъв друг. Описание текстово на параметри Vdd, Vss, консумация. Задачата е първо да с еотбележи по схема на мултимер обхвата на мерене, второ да се начертае схема на свързване за всяко измерване.
7. Измерване на компенти, дадени са наименования на няколко компонента, трябва да с енарисува символа им, и да се опишат последователностит на измерването им с които ще се определи дали компонента е здрав, в моя случай, няколко вида транзистори, диод, симистор и триак, грец мост
8. Работа с осцилоскоп, описание на органите за управление, иам схема на наи елементарен осцилоскоп,
9. Работа с осцилоскоп има дадени няколко схеми за които трябва да се отговори как ще с евключи осцилоскопа и как ще се настрои за измерването.
10. Анализ на сигнали, дадени са няколко осцилограми, трябва да се определи честотата, скорост на анрастване, амплитуда
11. Анализ на проблеми, два въпроса за CRT монитор, тъй като теста е правен за апаратура която съдържа CRT монитор, два случая на най често срещане аповреда, да се локализира модула и евентуална причина
12. Елементарна схема за анализ на комуникация м-у у-ва и възможн причина за загуба на работоспособност.
Теста е 20 стр, решава се 90 мин ако не се лъжа, удобно е да събереш няколко кандидата и да им го дадеш. В края има анкета за компютърни познания, в началото условия и анкетна карта имена и т.н. Точкуването е двупосочно, т.е. за верен отговор се дават а за грешен се вземат точки.

п.с. за твоя случай трябва да има и по сложни въпроси, има и подобен тест, включва конкретни схеми, изчисляване на схема, опредляне какъв е изходния сигнал в зависимост от входния, за техници които трбява да отстраняват повреди, но за тб е трябват и още въпроси :). Малко работодатели го осъзнават но освен знания по специалноста трябва да се оценяват и личностни качества, добр е да се прави и психотест, верно че процеса започва да сатва малко дълъг, но с оптимизация на тестовете може да се постигне, важно е да с еопредели типът характер, и за опредлена позиция да се търси определен тип характер а не който дойде, и като цяло най-добе е да позлвате външна фирма която има методика за оценяване на личностни качства а вие да им предоставите тестове за професионални качества. А най-добря вариант е те да ви отсеят кандидати по личностни качества и поставени изисквания, вие да ги оцените като професионални умения, отново с тестове.

Съб Мар 24, 2007 1:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@zaphod,бъди сигурен че разбира много от електроника,от програмиране на ПИК ,а когато нещо не го знае се рови докато го разбере в детайли как е! :wink: Жоро е готин тип и доста неща съм научил от него.

Съб Мар 24, 2007 5:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
еми да се надяваме че не сме му убили мераците и си е намерил добра работа. :)

Съб Мар 24, 2007 6:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
asp написа:
rumen написа:
И.. ?
конфузно а?

Май трябваше да уточня времето 94-95 г......( Леле какви спомени нахлуха...)

След като завърших имах предложения от декана доц. Петришки да остана при тях.
Изключително точен човек. Бях сгъстил учебната си програма и той като човек одобрил гимнастиката, имаше лични впечатления за мен.
Отказвах му имено заради парите.
Тогава в часна фирма за един месец взимах 4-5 преподавателски заплати.
Няколко години по-късно мой колега стана преподавател в механотехникума и беше много доволен.
Той ми внесе яснота по-въпроса.
Преподавателите масово си изпълняваха часни поръчки отделно от договорите които сключват институтите.
Имат си заплати и допълнителни часове. Консултираха разни фирми. ....
В момента според мен общия доход на преподавател в университет и работещ в часна фирма са почити изравнени.

zaphod Можеш ли да споделиш нещо за вашата фирма че ми стана интересна?

Съб Мар 24, 2007 9:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
rumen написа:
zaphod Можеш ли да споделиш нещо за вашата фирма че ми стана интересна?

да, че реконструктора да каже "ей не може да не се изфукаш", както когато веднъж само споменах в дира. :D

Съб Мар 24, 2007 11:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Чудя се за някоя логическа задача. Дали не би била полезна за целта.

Пон Мар 26, 2007 11:34 am
Профил

Мнение 
asp написа:
Чудя се за някоя логическа задача. Дали не би била полезна за целта.

Ми ако те мързи, давай им по един копютър и да решават IQ-тестове. Има множество такива в нета.

После махаш кандидатите с много високо IQ (те така или иначе не са за сервизна дейност), махаш и кандидатите с много нисък IQ (идиоти не ти трябват предполагам) и с останалите приказваш ;-)

Пон Мар 26, 2007 11:45 am
Профил

Мнение 
ToHu написа:
Най-добрия начин за съпоставка са тестове. .....

miro_atc написа:
Ми ако те мързи, давай им по един копютър и да решават IQ-тестове

Сега ще кажете че зимате половината CV-та и хоп в коша щото каръци не ви трявбват.
Чесно има ли толкова много кандидати? Питам защото сега мечтата на младежите е да станат
я барман, я бакшиш, я евродепотат или поне мафиот. А и са прави. Има ли смисъл по цял ден да мъкне и да седи под печки, перални и 30 годишни телевизори, като месечната заплата на сервизен работник може да си я изкара за една нощ?

Вто Апр 03, 2007 10:09 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща