|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:23 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 абе тия дебили ли са?
http://news.ibox.bg/news/id_72991917
за какво са ги закопчали не разбрах?
в съвременния свят да си направиш радио, дет слуша некодиран канал е направо елементарно.
явно нещо логиката в държавата куца.
те не се пазаят, но ти ако 1уеш нещо си виновен.
или аз не съм разбрал...
|
| Пет Авг 29, 2008 6:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мен ако питаш нещо много са се объркали полицаите. Никъде не пише че е незаконно, съответните срества не подлежат на лицензиране и единствено минават през КПД сега не знам дали са със същото име. Та то всеки радилюбител има поне две станции които могат да слушат на полицейска честота, и кво ще им ги извземат всичките ? Това е свободно предаван аинформация в ефира и всеки който иска да слуа има това право. По друг е въпроса ако са се намесвали в тези честоти.
Същото е и положението с радардетекторите, които попогрешка се наричат от всички антирадари, и за които е приет безбожен закон, който някой ЕС кретен е взаимствал от друг US кретен, който пък незнайно защо не е случил на някой който да осъди щатското правителство за ограничение на човешките права и да отменят тоя закон. Най-вероятно защото всички, дори и тези в US си мислят че тези у-ва пречат на полицейските радари, а то не е така, те просто известяват за тях ... интересно дали някой в ЕС ще заведе дело срещу гармин да речем че имат карти с нанесени радари .... това човешката простотия е велика, мен вече на два пъти се опитаха да ми приберът радар детектора, и двата път неуспешно.
|
| Пет Авг 29, 2008 7:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони - нещо много си се объркал. Радардетекторите са разрешени за ползване в личните автомобили на цялата територия на САЩ с изключение само на Вашингтон ДС и Верджиния. Забранени са на цялата територия само за комерсиални превозни средства (таксита, лимузини, камиони и т.н.)  . Аз специално си карам с такъв неубезпокояван от никого и в никой от щатите с изключение на горните.
А иначе по темата - баси, тия в кой век живеят бе - да не си мислят, че още строим комунизЪма  ?
|
| Пет Авг 29, 2008 7:26 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Няма закон в България, забраняващ слушането на която и да е честота. Друг е въпроса ако са предавали на неразрешени честоти. Иначе тия ако не са сгазили лука могат да ги осъдят за пропуснати ползи, тъй като за тях радиовръзката е част от работата. Макар че това в България е почти невъзможно.
|
| Пет Авг 29, 2008 8:04 pm |
|
 |
|
nik
|
кво се чудите те полицаите техните хора не могат да пипат, тъй че тук нам некой измислен хващат колкото да отчитат дейност, да се вижда че парите на данъкоплатците се оползотворяват качествено
|
| Пет Авг 29, 2008 8:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Димитър, абе не знам може и да съм в грешка, но в описанието нарадара ми изрично пише че има в щати в които ползването му е забранено, а и като го купувах младежа в bestbuy ме предупреди че в някои щати е незаконен.
Иначе тия тук не са у ред ...
|
| Пет Авг 29, 2008 9:53 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Същата новина от друг източник:
 |  |  |  | Цитат: Правят бизнес с прихващане на спецчестотите петък, 29 август 2008 Стара Загора Частни фирми за специализирана пътна помощ в Казанлъшко притежават и използват на радиостанции, настроени на полицейски честоти. Това е установила специализирана полицейска операция в града на розите в четвъртък, съобщиха днес от полицията. Две преносими радиостанции - "Алинко" и "Алан -39", радиостанция "Командо", телефонен репитер за радиотелефон, антенен усилвател, радиотелефон "Сенал" и захранващи блокове са намерен и иззети от 47-годишния казанлъчанин - Т.С. В жилището на друг 42-годишен казанлъчанин Г.И. са били открити преносима радиостанция „Алинко”, захранващ трансформаторен блок, антена и стационарна радиостанция за автомобил "Алинко". В дома на неговия връстник К.Г., е била намерена и иззета преносима радиостанция "Алинко". И по трите случаи са били образувани досъдебни производства. Според хора от бранша частните фирми за специализирана помощ подслушвали незаконно радиотелефоните на Пътна полиция, за да се доберат първи до бедстващи автомобил и хора и да им приберат парите за услугата. Някои от последните изменения в НК предвиждат за подобно престъпление вече до 5 години затвор, припомнят магистрати.Матей Бонев |  |  |  |  |
Прави ми впечатление зеления текст.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Пет Авг 29, 2008 10:14 pm |
|
 |
|
Lupus
|
На господа магистратите трябва някой да им каже че:
1. Слушането на определени честоти трябва най-напред да се криминализира като деяние. А тези честоти трябва да бъдат точно изброени, защото не е задължително всеки да знае кое може да слуша и кое - не.
2. За да има присъда, трябва пред съда да се представят годни доказателства, че Филанкишията е слушал еди кога си, еди коя си честота, а не Ивана от радиото в колата.
Абе поредната полицейска пушилка....
|
| Пет Авг 29, 2008 11:32 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не знам тук как е (кой ли го интересуват такива наредби в БГ, та и мене), но
в Германия има забранени честоти. Има и радиа, специално правени за
употреба в Германия - имам едно такова от преди много години, едно
Sony ICF2001D, купувах го по времето, когато на къси вълни имаше какво
да се чуе на български, в това число и "хоризонт" на 11660 kHz май беше...
Та както и да е, този модел Sony покрива до 30 MHz ако е правен за
по света, и до към 26 MHz ако е правен за Германия...
Моят е от последните, тогава такъв ми попадна по-евтино (800 марки срещу
1000 нормална цена не беше за изпускане).
Но продават и "нормални" радиа, дето покриват целия диапазон; само
дето купувайки го получаваш предупреждение, че нямаш право да го ползваш
на територията на Германия... Не знам да са осъдили някого за такова
нещо, ама не съм се и интересувал.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Авг 30, 2008 12:15 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
от дира:
 |  |  |  | Цитат: събраната и използвана информация чрез сканиране от частни лица и организации извън определениет попада под ударите на законите в РБ --------------------------------------------------------------------------------------------- ЗАКОН за електронните съобщения Обн., ДВ, бр. 41 от 22.05.2007 г.
Чл. 327. (1) Който нарушава правилата относно опазването на конфиденциалността на съобщенията и свързаните с тях трафични данни, изпращани по обществени електронни съобщителни мрежи, в случай че деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв
и от там надолу следващите членове
------------------------------------------------------------------------------------------------------- от закона за СРС
ЗАКОН ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА ... Чл. 2. (1) Специални разузнавателни средства по смисъла на този закон са техническите средства и оперативните способи за тяхното прилагане, които се използват за изготвяне на веществени доказателствени средства - кинозаписи, видеозаписи, звукозаписи, фотоснимки и белязани предмети. (2) Технически средства са електронни и механични съоръжения, както и вещества, които служат за документиране на дейността на контролирани лица и обекти. (3) Оперативни способи са наблюдението, подслушването, проследяването, проникването, белязването и проверката на кореспонденцията и компютризираната информация, които се прилагат при използването на техническите средства по ал. 2. Чл. 3. (1) Специалните разузнавателни средства се използват в случаите, когато това се налага за предотвратяване и разкриване на тежки престъпления по реда на Наказателно - процесуалния кодекс, когато необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ето и наказателния кодекс
Чл. 145а. (Нов, ДВ, бр. 62 от 1997 г.) от НК (1) Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева. (2) Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева. (3) В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.
и
чл.339/а от Наказателния кодекс: "Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода до три години".
|  |  |  |  |
... абе тия законосерци са наистина дебили... пълни. и напълняли.
че то всеки диктофон и GSM влизат в горния член.
|
| Съб Авг 30, 2008 1:23 am |
|
 |
|
plameniv
|
 MMM
Не си прав, радар детектора излъчва и то пречи много , има умисъл в забраната всъщност най вече зависи как е реализиран, но мисля че най малко 99% от тях ги правят с гън диод който е поместен в обемен резонатор, като обемния резонатор има един отвор от където влиза сигнала , всъщност и излиза и за това пречи. Демек когато сканира по честота в 3-те обхвата и го прави с порядъка на 50Hz , което мени честотата от най ниския до най горния диапазон . На спектрален анализатор съм го гледал едно 20mW че може би и повече си излъчва. Правят го с Гън диод защото е много проста схемата и лесно се прави , с него имаш и приемник и детектор , иначе ако се прави по стандартния метод имаш много СВЧ и скъпи елементи а така СВЧ е само този Гън диод
Но специално и тук в Австралия са строго забранени и ако те хванат мисля че беше 5г в затвор и някакви 10ки хил глоба
Но специално за слушане на честоти никой няма да ти забрани но ако излъчеш пак има солени закони , не може всеки да излъчва 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Авг 30, 2008 3:07 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> ... абе тия законосерци са наистина дебили... пълни. и напълняли.
> че то всеки диктофон и GSM влизат в горния член.
Бе и дебили са, и пълни и заКлъстяли, ама нали не очакваш да вземат
насериозно законите, които пишат... Те ги пишат за другите, какви закони
ги ловят тях - такова им е циганомахленското мислене и то е за жалост
валидно и оправдано в текущата ситуация на мафия-държава.
Знаят си, че са слуги на пълновластен господар и всичко друго са
приказки, та зор да си дават да мислят ли (ако и да го можеха).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Авг 30, 2008 4:07 am |
|
 |
|
zaphod
|
аз познавам един човек на който конфискуваха алинко точно по същата причина. нали разбирате че няма как полицаите да нахълтат у вас ей така, щото телепатично са разбрали че имате някаква техника на техните честоти. моя човек май си беше правил ташак с полицаите включвайки на предаване, така са го усетили. после ги съди нещо, ама така и не си видя алинкото повече.
|
| Съб Авг 30, 2008 8:56 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ама въпроса е че голяма част от станциите на пазара покриват този обхват и с епродават свободно, занчи не е забранено. Ако искат да ограничат тея честоти ми нека си направят закон, да ги изброят, и когато с епродава подобен род техника да се проверява данеби случайно да влиза в тези обхвати.
Относно цитата дето Дедо Боре е пустнал, ами лично на мен ми звучи като да няма съд в света който да може да го разталкува и приложи, особенно пък в конкретният случай. Мен ако питате някой се прави я на герой, я пък отчита дейност, или нищо чудно да си връща на някой друг. Аз ако бях на задържаните щях да ги съдя в ЕС и да ги осъдя, но нямаше да ги съдя само за нанесени на мен вреди, ами като цяло закона, и тези които са го създали и удобрили, и да ви кажа ще се спечели ...
п.с. Пламене, не знам до колко излъчва радардетектора, но не е имало случай досега да ме спрат с него и да не са ми засекли реалната скорост, и да ти кажа я засичат доста точно. Ако радарите им не са производство 1960-та, със сигурност това не може да ги смути, ако са радио те използват puls compression който метод е толкова селективен че едва ли тия 20 mW могат да го смутят.
|
| Съб Авг 30, 2008 12:08 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Напълно е възможно да е въпрос на конкурентна борба. Нищо чудно ченгетата да подават информация за станали катастрофи на друга фирма за Пътна помощ и това да им бърка "бизнеса". А че те работят в комбина с тях съм го разбрал от собствен опит. Виждал съм как автомобила за пътна помощ в Бургас идва преди линейката...
Излъчванията освен че са с ниска мощност са и немодулирани и въобще не бъркат радарите. Иначе ще са абсолютно забранени за продажба.
|
| Съб Авг 30, 2008 12:47 pm |
|
|