| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Как се върти водата в парното?
Щото тук температурите се задържаха на 15-18 градуса пък и малкият пипна вирус реших да си пусна парното.
Дойде майсторът да направи "профилактика" - прост оглед, ама хазаите плащат, и много се зачуди на един радиатор че бил наобратно: топлото идвало отдолу. Това съответно пък на мен ми събра очите ама после забелязах, че на всички други радиатори топлото им идва отгоре и съответно най-вече там топлят. А стаите и радиаторите са висоооки и се чудя с к'во ли ми помагат повишените градуси от гърдите нагоре...
Просто никога не съм имал парно, че питам.
|
| Сря Дек 09, 2009 10:09 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако е с помпа - няма значение
|
| Сря Дек 09, 2009 10:14 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бонго, това на твоя гръчки остров ли бе? И там ли дойде глобалното затопляне,
дето ще ни измръзнат задниците от него? Не знам за парното де, не е да не съм
живял с парно ама не знам (пък и тогава нямаше глобално затопляне та не мръзнех
толкова ...  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Дек 09, 2009 10:30 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
Нормалното полжение за радиатор дето отдава топлина е топлото отгоре, отдолу излиза студеното. И при автомобилите е така
|
| Сря Дек 09, 2009 10:37 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
След серия проби... Най убу става като топлото и студеното се пускат долу  Т.е. , не се използват горните щуцери на радиатора. Не ми се рисува ,ама при всяко друго свързване, части от радиатора остават студени, или се нагряват след сума време...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Сря Дек 09, 2009 10:44 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
С помпа трудно може да се забележи някаква разлика, и за това някой път се подхожда естетически към монтажа. Според лични наблюдения най-бързо се загрява ако топлото идва отгоре а студеното излиза срещуположно отдолу.
Но така или иначе топлата вода отива нагоре а студената надолу.
|
| Сря Дек 09, 2009 10:53 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
|
| Сря Дек 09, 2009 10:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аве Бонго, ние тука на 10С се къпим в езерото и ходим по потници, ти на 18С пускаш парно  .
Днес например го дават да падне до 5Ф, което е минус 15С, а зимата още не е почнала както трябва  .
|
| Сря Дек 09, 2009 10:54 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
При вас май няма "глобално затопляне" Спомням си, струва ми се, миналата година, в Калифорния измръзнаха портокалите!
|
| Сря Дек 09, 2009 11:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе вярно, че не съм умерил форума за въпроса си ама вие ми досъбрахте очите. И все пак за охлаждане би трябвало да поназнайвате
Ся, заради малкия го пуснах но и аз имах дискомфорт. Факторът е ВЛАГА - представете си сутрин да пуснете чистачките на колата на Мах и те да не чистят нищо...
Иначе системата си има и помпа, и контролно табло, и термостат който греши колкото си иска. Ама аз като типичен българин реших да намаля притока в помещенията които нормално се проветряват като кухня, баня и хол (пуша като циганско кюмбе). С този намален приток резултатът бе печален, но и в другите помещения проблемът е осезателен.
Да взема да обърна помпата ли?
|
| Сря Дек 09, 2009 11:38 pm |
|
 |
|
tgi
|
То глобалното затопляне освен в медиите никой не го е виждал другаде.
А и в медиите взе да се разклаща - току пробие някой материал, напомнящ, че от
1998-а насам температурите всъщност са равни или по-скоро падат....
Ама щом казват от телевизора, че има глобално затопляне, значи има, кои сме ние
та ще гледаме термометрите.
Димитре, това в района на Чикаго ли? Вече -5 - малее. Тук е все още към +5 - докато духне
откъм великата съветска страна, тогава и -15 не е най-лошото. Тя баба ми казваше
"то кога ли оттам е дошло нещо добро" .... 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Дек 09, 2009 11:43 pm |
|
 |
|
741
|
Целта не е да имаш равномерно затоплен радиатор, а максимално количество отдадена топлина във въздуха. Хората отдавна са го измислили, че максимален топлообмен има при насрещни потоци. Въздухът така или иначе се издига нагоре, значи водата трябва да слиза надолу.
Елементарно е - при един и същи дебит и температура на входа радиаторът отдава повече топлина, когато на изхода водата излиза студена. Най-студена ще излиза при вход отгоре и изход отдолу в другия край.
|
| Сря Дек 09, 2009 11:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аха, баш там  .
Иначе въпреки, че хакерите разбиха компа на учените, дето се занимават с глобалното затопляне и се разбра, че всичко е едно голямо манипулиране на данните - глобално затопляне не означава непременно висока температура  . Иначе не знам дали си попадал на това:
http://globaleconomicanalysis.blogspot. ... -scam.html
|
| Чет Дек 10, 2009 12:44 am |
|
 |
|
tgi
|
Не съм го чел (утре ще го прочета; в момента офицално спя, това е междинно вампирясване),
но новината ме удари по BBC worldservice, разбира се (често спя с тях в ухото  ).
За затоплянето не знам - в момента май по-скоро има застудяване, ама ако се окаже, че
има някакво затопляне също няма да се учудя особено.
Но тия, дето ги приказват за затопляне (промяна на климата, както взе да става модерно
преди да се сетят, че няма да им е толкова лесно да сменят подразбиращата се посока
в крак с времето), знаят по въпроса по-малко и от мене, дето на практика нищо не знам.
Последният крясък сега е, че при вас EPA са обявили въглеродния двуокис за "pollutant"....
Дишането има да става все по-скъп процес, няма съмнение  . Надявам се цялата работа
да си остане това, което е - смях работа - ама знам ли какво става, планетата наистина е
яко пренаселена и може да има някакви шашкащи данни, срещу които тия от кабинетите
с тапицирани врати се опитват да се борят,както могат (което е лъжейки някак, в случая
със затопляне  ).
Сега обратно към официалната ми за момента дейност.
|
| Чет Дек 10, 2009 4:44 am |
|
 |
|
zaphod
|
затопляне или застудяване, все тая, еколозите са кухи лейки и не бива човек да им се води по акъла.
някаква си промяна в температурата не може да е по-опасна от това да се оставиш да те води глупак, всъщност малко са нещата които са по-опасни от това.
|
| Чет Дек 10, 2009 10:41 am |
|
|