|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:12 am
Икономическото ни дередже ?
| Автор |
Съобщение |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Аз не съм си идвал в България от 4 години вече, обаче си мисля както и винаги съм си мислел, че в основата на икономическите проблеми стоят някои много тежки социални проблеми. Или ако трябва да го кажа МНОГО грубо - за мен това е циганското население. Трудно ми е да си представя която и да е икономика в света, колкото и кадърни и работливи да са хората, да работи в режим 1:3 - един работещ изхранва себе си, един пенсионер (това с пенсионерите е отделен проблем, по принцип те би трябвало да си имат събрани достатъчно пари за пенсия през трудовите си години ако някои хора не са изпапали фондовете, де) и един циганин на социални помощи. Като добавим и изключително високия процент престъпност сред същата група, както и няколко други малко по-маловажни фактора се получава ясна картина на язва в обществото. Хората извън БГ най-добре усещат разликата на "със" или "без" наличието на тази група. А при тоя коефициент 1:3 е малко трудничко да се постигне някакъв приличен растеж на икономиката за кратко време...
|
| Сря Окт 24, 2007 10:57 am |
|
 |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ха сега Цецо, съпостави двете части на горния цитат от статията в "Капитал" да видиш какво излиза:
Изземваш една голяма част от реално заработените и събрани от данъци и такси пари с претекста, че така ограничаваш инфлацията. От друга страна всякакси стимулираш предлагането на кредити, които определено вдигат както инфлацията, така и отварят ножицата на външнотърговското салдо.
Къде е логиката? На мен ми прилича на следното - все по-голям брой задлъжнели към банките хора, които поради ниските си заплати не могат да изплащат взетите кредити. И в някакъв момент те фалират и губят имотите си. Не е ли това идеята на така създаващата се изкуствено ситуация?
|
| Сря Окт 24, 2007 11:05 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо, съвсем скоро ще могат да се правят по-точни прогнози, нека да видим какъв бюджет ще приемат и тогава много работи ще цъфнат...
Мернах ги тия статии, изобщо много врачки се навъдихме напоследък - не знам дали си заслужава да ги дискутираме, защото много от тях са просто еднопосочни графове. Най-смешна ми беше прогнозата на оня институт по пазарна икономика - разбирам че им плащат да направят определена пропаганда, ама много некадърно бре...
Почват от даскалите ако им дадат еди колко си, после и ако другите поискат и на тях еди колко и на края ще има еди колко си инфлация и т.н. Все едно аз да напиша програма в която няма ELSE - ако заема памет и ако параметрите са еди какви си ще - резултата ще е толкова. Ами ако не успея да заделя памет? Ами ако параметрите не са такива? Програмата просто ще забива?
Аман от бъгливи програми! Щото хубаво ако дадат на всички много пари - инфлация, добре де ами АКО НЕ дадат на никого? Кво ще имаме дефлация - ГЛУПОСТИ!
Иначе тая картинка специално е добра. Долу-горе ит дефицита трябва да се тръгне, защото той е най-точно предвидим. Единствено би се повлиял от много добри и най-вече успешни реформи, обаче последните 6 години такова нещо няма и аз бих изключил тази вероятност. Така че за дефицита се очертава някъде между 20 и 30% от БВП.
Пак казвам да изчакаме бюджета, въпреки че политиката на правителството е достатъчно праволинейна и достатъчно елементарна че и без да съм професор по икономика мога ти кажа че най-вероятно ще заложат дефицит някъде около 16%, растеж около 6%, инфлация и излъшък - всяко между 5 и 8%. Просто тия цифри изглеждат "разумни".
Друг е въпроса че това няма да са реалните икономически параметри. Това което ще се опитат спред мен е под масата да замажат всеки един от параметрите:
1) Първо няма да отчетат реално инфлацията за тази година, която да речем че ще е поне 15%. Ако нямаше борд то това означава че за догодина БВП трябва да е с 15% по-висок, но да речем заради борда ще е само с 10%. Това е ръст над икономическия растеж, т.е. ако тази година имам 55-56 млрд. лева БВП, догодина трябва да е 65 млрд. (+6% растеж + 10% ефективна инфлация). От кумова срама ще сложат може би 5% инфалация но ще скатаят другите 5%. Да не говорим че заради плоския данък най-вероятно ще има по-голяма събираемост, т.е. от тук може още около процент скатавка.
Така или иначе дотук имаме 5-6% скатавка.
2) Инфлацията и за догодина няма да бъде реално отразявана в бюджетните разходи, т.е. ако тази година имаше заложено 37-39% от БВП за социални разходи и чиновнически заплати, но реално са 33-35%. Догодина може ще падне на 30% от БВП. С други думи за тая и следващата година въпреки че общо за двете години ще има 30% инфлация - заплатите на всички няма да се вдигнат с 30% както трябва да бъде. Да, може би на някои даскали и на някои министри заплатите ще се вдигнат с 30 и повече процента, но като цяло заплатите в бюджетната сфера ще се увеличават по-бавно отколко се обезценяват парите.
Така и от тази скатавка ще дойдат още 2-3% от БВП. Или общо някъде около 8% от БВП ще бъдат скатани от правителството с цел да се покрие занижената прогноза за дефицита на магданоза
От тук нататук вече съвсем навлизам в сферата на спекулациите.
Принципно ако няма големи сътресения в държавата, най-вероятно нещата изобщо няма да се променят. В цифрово изражение това означава ако заложат 15-16% дефицит, благодарение на скатавката ще могат да "дишат" до 20-25% дефицит.
Вариантите са:
1) ако се окаже много по-нисък от прогнозните - част от скатавката и излишъка ще отидат в резерва, част ще бъдат раздадени в бюджетния сектор като премия на най-послушните.
2) Ако се намести така както аз предполагам и така както правителството мисля че предполага - нищо няма да се промени, просто още една година ще се лъжем че правим нещо.
3) Ако дефицита се окаже много по-голям - т.е. 30, че и над 30%. Дано да не става така, защото номера с измислената инфлация вече няма да помогне и го изключвам като вариант. Най-вероятно ТОВА правителство ще каже че временно ситуацията е кофти, че има световни кризи и конспирации и ще покрие горницата на дефицита с намаляне на валутните резерви. Втора по вероятност е опцията да бъде корегиран валутния курс, т.е. да се пусне истинска инфлация. Това обаче ще е само в краен случай, защото правителството определно се страхува да не изтърве юздите и от друга страна на банките това няма да се понрави. Банките ще предпочетат да източат държавния резерв, вместо да си създават главоболия с високи лихви.
В крайна сметка ПРОГНОЗАТА МИ Е - с много голяма вероятност (~80%) НИЩО няма да се промени и това правителство ще изкара поне още една година. Повечето от нас НЯМА да обеднеят кой знае колко, нито ще забогатеят през следващата година.
Малко по-тежко ще се отрази на даскали, някои доктори, полски, горски и т.н. Те ще си стачкуват периодично и периодично ще бъдат лъгани с някакви псевдо повишения, защото реално до 30% за две години е просто индексация а не повишение. Вероятно ако даскалите устискат, може би ще вземат малко над това. Било за сметка на други или било за сметка на оптимизация на разходите в самата сфера.
Дори да разгледаме хипотезата за ОБЩА стачка и групово вдигане на ВСИЧКИ заплати в бюджетния сектор, това са само няколко процента от БВП. Не казвам че това ще е добре, просто "липсата" в бюджета е някъде 15 млрд. лева. Всички заплати в бюджета са 5 млрд. лева. Трябва 400% да вдигнат заплатите за да станат заплатите най-важен проблем.
На практика рязкото вдигане на заплатите не е толкова финансов проблем, колкото проблем че подхранва спекулата, защото ще се навъдят спекуланти търговци които да се изкушат да вдигнат 2х, 3х и 5х цените. Но пак казвам АКО НЕ СЕ ВДИГНАТ заплатите - това не означава че спекула НЯМА да има. Отидете в първия магазин и ще видите че някои при това вносни стоки са скочили с 50% - и това ако не е спекулативно?
Спекулата винаги процъфтява когато има лошо управление и логиката дайте да не вдигаме заплати за да не подхранваме спекулата е бъглива логика. Повечето заплати не бива да се вдигат поради други причини, както и борбата със спекулата не става чрез вдигане/сваляне на заплати!
|
| Сря Окт 24, 2007 11:30 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Единственото което ме притесни в една от статиете е че икономиста на отворено общество е доволен.
|
| Сря Окт 24, 2007 11:36 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Дали му трябва или не зависи какво искаш да постигнеш?
Ако искаш да се вдигне рязко икономиката - да, това става най-бързо с камшик. Затова споменах и Стамболов - тогава за България се е говорело като за икономическо чудо. Постигнали сме 20% икономически растеж, строят се ЖП линии, пътища... износа расте с огромни темпове...
ТОВА ЛИ ИСКАТЕ?
Ами поне прочетете историята до край - Стамболов убит като куче, а благодарение на добрата икономика поддържаме една от най-големите и най-добрите армии в региона. Разбиваме ги естестествено в Балканската, Междусъюзническата и накрая Първата Световна. Защо? Защото сме имали силна армия, ама защо сме я имали - защото сме можели да си я позволим... От всичките блага създедени с пот и кръв не остава нищо. Даже нищо е меко казано, защото благата са инвестирани по такъв начин че вместо да донесат добро се е получило обратното.
Какво ни оставиха другите като бай Тошо?
Растежа е хубаво нещо... както и това да трупаш знания. Те имат нещо общо със строителтвото - добре е ако можеш да строиш нагоре, обаче не бива да строиш прекалено високо ако нямаш нужните основи, защото после всичко се срутва и вместо 100 етажа оставаш без нито един!
Edit: по тоя повод ленинградчани имаха един виц. Не мога да го цитирам на руски щото не помня, но идеята беше кой е виновен за тежкото положение след "перестройката". Един казва Горбачов - той ни я докара, друг Сталин, трети Ленин... Накрая един казва - за всичко е виновен Петър 1-ви ако той не е опухал навремето фините, сега тук нямаше да имаме тези проблеми....
|
| Сря Окт 24, 2007 11:51 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Като цяло съм съгласен с твойта стъкмистика. Нещо такова ще да е, ако няма някакви външни сътресения. Едва ли правителството ще се юрне в едната или другата посока по средата на мандата. Тъй че по зле няма да е, ама и по - добре няма да е, глобално погледнато. Което е и лошо ама и добро. Прав си. Само за спекулата не съм съгласен. Въобще това спекулата е много разтегливо понятие. Спекулата е лесно дифинируема откъм моралната си страна и много трудно дифинируема откъм математическата си страна. Казваш скочили цените с 50% - спекула е. А кое не е спекула - 49%? Или 4,89%? Всъщност къде свършва нормалната търговия и къде започва спекулата. И не е ли всеки търговец, чиято стока не ни изнася като цена - спекулант? Аз ако съм търговец с радост бих работил и с 1000% печалба, стига да има кой да ги плаща. А щом цените са такива - значи има кой да плаща, не мислиш ли? Спекулата като понятие не носи реална информация. Има предлагане търсене и регулация. Това е пазара.
Ами то доволен е относително понятие - аз също съм доволен, че не е толкова зле положението колкото може да бъде. Като за социалисти - добре се справя това правителство. Като дясно настроен човек, предполагам е доволен, както и аз. Ако изпуснат юздите (раздават пари), ще бъдем недоволни. Ако почнат и да работят за посока нагоре (сега работят за посока задръж положението), ще сме още по доволни.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 24, 2007 1:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Мда.. думичката "спекула" е относителна както и думичките малко, голямо, добро и зло. И като всички относителни неща тълкуването зависи от гледната точка. Все пак науката математика, бидейки точна наука е вкарала малко ред и до определна точност позволява оценка и на относителни и субективни понятия. Има един дял за "размитите множества" в който се разглеждат понятия като "добро" и "лошо", както и проблеми от сорта на "малкото" слонче и "голямата" муха...
Този проблем го споменавам, за да стане ясно че е важно първо да се дефинира някакво размито множество и само върху него може да се дефинират относителни понятия. Примерно "малко" за множеството на слончетата може да се определи като слончетата се сортират по размер и множеството се раздели на понятия покриващи цялото множество - малко, нормално и голямо. Може да се използва някакво статистическо разпределение на размера на слончетата, както и да се направи социалогическо проучване къде според нас са разбиранията за малко и голямо. При всички случаи ще има грешка, но грешката в статистиката е оценима. Това което е неоценимо и там където свършва математиката и започва демагогията е грешката в множествата. Първо се показва едно малко слонче и след като всички се убедят че е малко се показва голяяяма снимка на муха
И така - къде е спекулата и къде започва нормалната търговска надценка? Може ли да се оцени математически дали е 49% или 4.9%?
Аз казвам че може... може да се оцени математически, защото математиката е добра наука ако я познаваш. Ако трябва ще наемем професори да смятат, хем-би хем-не-би ще правят проучвания но не мисля че имаме нужда от по-точни резултати. Какво ще е ползата ако знаем че хляба е на спекулативна цена - ще минем на пасти ли?
По принцип винаги има някаква спекула. Винаги някой иска да печели повече на гърба на другите и както казваш един свободен пазар е най-добрият регулатор. Проблемът е, че пазарът не е свободен - примерно имаме валутен борд. Вече обеснявах въртележката - вносителите надуват цените защото могат да си го позволят и държавата ги субсидира чрез борда. Износителите обаче заради борда няма как да спекулират.
Това не е нормална ситуация. Ако беше нормална, износителите също щяха да могат да спекулират като искат повече левове срещу валутата която генерират. И двете страни могат да спекулират, но не до безкрай, понеже скока на курса девалвира лева и в резултат вносните стоки ще се окажат прекалено скъпи и търговците ще бъдат притиснати.
Ако беше такъв нормален пазар, финансовата дисциплина на държавата щеше да бъде много важна. Защото ако не печата левове, много бързо внос-износ ще се саморегулира сам. Дори инфлацията ще е по-малка.
При държавно регулиран и ненормален пазар, финансовата "дисциплина" е като закучване на магаре на мост. В момента банките и търговците трупат печалби които нямаше да ги имат ако не беше такова управлението - тези печалби не са по естествен път! ОчевАдно е! Няма нужда да мерим с математическа точност спекулата.
При по-различно управление, може би други щяха да намажат на гърба на останалите. Винаги някой гледа да намаже... И това е критерий за добро управление - колкото по-справедливо урежда отношенията, толкова по-добро е управлението. И съответно колкото по-лошо управлението - толкова повече спекула.
Смятам че сегашното управление е лошо, защото като разширим "размитото" множеството и го сравним със други правителства във времето и пространството ТОВА правителство е постигнало едно от най-големите влошавания на икономическите параметри. Пак ви казвам - няма друга държава с дефицит 20% и над 100% от БВП външен дълг.
|
| Сря Окт 24, 2007 3:33 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Имаш ли данните за предишните 17 години? Интересно е да се проследи нивото на дефицита.
Дълга още не е минал 100% от БВП, но е близко.
За мен нито дефицита, нито дълга са нещо страшно в тези си обеми ако са структурирани в правилната насока. Погледни го така - На дъното си. Нямаш обортни средства. Няма как да натрупаш постепенно активи с пестеливост и оптимизация на процесите, защото в днешния динамичен свят, няма кой да те чака, ще си умреш гладен. Единствения ти вариант е да теглиш кредит от богатите и да се развиваш с темпове по високи от тях, като разчиташ в един момент да ги догониш и върнеш дълга. Дали ще ги догониш - ами това е единствения ти шанс и то само ако си наистина добър. Друг вариант нямаш. Затова казвам че структурата на тоя дефицит/дълг е важна, а не абсолютната му стойност. Ако е ползван за инвестиции - добре. Ако е ползван за Ганьовата плазма - лошо. Ама пак стигаме до темата дето я дъвчем вече 10 страници - кредити, инфлация, дефицит, борд, учителски заплати, раздути разходи и пр. А там мойто мнение го знаеш.
Между другото всички тия статистики дето си ги въртим с теб са силно изкривени. Ето заради това:
http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=390445
Сива икономика - 35% според евростат. Т.е. официални данни. Близко е до акъла че щом те са отчели 35%, значи говорим за минимум 50%. Спред мен са и повече. Огледай се и преброй хората около теб които декларират истинските си доходи.
Та тая сива икономика е причината да сме живи, въпреки, че според всички учебници трябва да сме мъртви. Тя е причината Ганьо с 400лв. заплата да покрива кредити за 300лв. месечно, да дава 100лв. за бензин и да има 300лв. комунални разходи, пък май и яде. Тоя сив БВП в статистиката влиза като потребление, но като пройзводство отсъства. Ако излезе на светло много странни неща ще се случат - например средната заплата изведнъж може да нарастне двойно. Изведнъж ще се окаже че БВП в услугите ще скочи двойно.
От друга страна това огромно количество неотчетени пари у населението помпа инфлацията (според мен е и една от главните причини, заедно с кредитите). Тези пари обезценяват лева. Ако изведнъж всички изкарат сивите си пари и се провери валутния им еквивалнет в БНБ, предполагам ще се окаже че борда издиша. Мисля че това и една от причините управляващите да не се натискат да изкарват прекалено бързо сивата икономика на светло. Предполагам че до влизането в еврозоната ще толерират едно сивеене на икономиката.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 24, 2007 5:21 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Това разсъждение по-скоро издиша. От него произлиза, че банката тайно печата пари, които се въртят в сивата икономика. Това много бързо би се разчуло! По-скоро има два кръгооборота на парите - в светлата и в сивата икономика, но общото количество си има еквивалент във валутния резерв. Колкото нараства той, толкова нараства и паричната маса в обръщение.
|
| Сря Окт 24, 2007 6:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Като се замисля по-внимателно, си прав, да. Сивите пари не би трябвало да клатят пряко борда. Ако са в лева. Даже емигрантските които се наливат във валута, би трябвало да го укрепват. Абе сложно е. Както и да е, факт е че съществуват и благодарение на тях сериозно се объркват всякакви стъкмистики.
И според мен ако се вземат предвид нещата не са толкова черни. Като изключим факта че тия пари са сиви де 
|
| Сря Окт 24, 2007 7:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Е хората като мен и около мен твърде малко влияят на БВП-то. Няма как да скрия всичките си доходи, първо не може, второ не си струва риска и трето - добре... поскривам малко, ама в крайна сметка изхарчвам всичко и то в "бели" магазини а не "сиви" бакалийки, демек държавата ми взема 20% дори от приходите които не съм декларирал. Мда верно, може още 10% но с това няма как да скочи БВП-то с 35%, още по-малко с 50%.
Тая статия според мен е подвеждаща - допускам че е възможно 35% от БВП (около 15млрд) да се въртят и през черния пазар. ОБАЧЕ ако се изкарат на светно тия пари БВП-то няма да скочи с 35%....
Сметката е проста, да речем имам 1млн. лева и реша да се занимавам със строителство, строя кооперация, продавам и изкарвам 5 млн. примерно. Значи ще скрия по стария закон много, но сега с плоския данък само 10%, т.е. половин милион. Строителната фирма също ще скрие малко печалба, ще декларира по-ниски заплати, но трудно ще скрие много защото поне половината от оборота й е за материали а през самата фирма минава само първоначалния милион, даже и по-малко ако местото не е нейно. т.е. загубата на държавата ще е 10% от половин милион или 50к. Е хайде малко повече защото има и данък печалба и т.н. но няма да е много поне сравнение с 5-те милиона които аз крия.
В крайна сметка държавата губи да речем 15% и казва че се въртят на черно едни 5 милиона... Или може да вземе 15% от 35%, т.е. малко над 5% от БВП. Пак не са малко пари и което е още по-лошо това са пари предимно от едри "инвеститори" а не от заплати на строители... И от строителите също се губи, но порядъка е друг.
Въпросът обаче е - дали това наистина е загуба за държавата? Защото ако аз съм предприемач и мога от 1 да изкарам 5 милиона и държавата ме принуждава първо да си регистрирам фирма, да наема счетоводители, адвокати и всякакви други "ати", да се регистрирам по ДДС и да платя 20% от 5-те милиона чиста печалба, после 10% данък печалба, после общински данъци, после осигуровки, после както беше по стария закон 25-30% ДОД и накрая данък куршум за да се гръмна...
Естествено ако излезе на светло голяма част от тоя бизнес просто ще умре и ако сега държавата все пак взема малка част от оборота на черния посредством ДДС, то като умре ще взема само една кръгла нула. Хайде всичко няма да умре, което остане ще плаща повече но като резултат БВП-то няма да мръдне...
Не ме разбирай погрешно - аз съм за излизането на светло обаче в крайна сметка е важно и някой да има файда от "осветляването". Примерно да се вдигне БВП-то или ако не се вдигне то поне да се намали нелоялната конкуренция. Но в общи линии бизнеса у нас е достатъчно светъл за да не представлява проблем за конкуренцията, или поне не е най-големия проблем. А чрез осветляване не можем да очакваме голямо вдигане на БВП-то...
Според мен минаха дните на мутрите и мафията, в момента парада командват хора с бели якички и те легално си ни "оправят" без да им се налага да изпадат в нелегалност...
|
| Сря Окт 24, 2007 7:31 pm |
|
 |
|
sthx
|
Напротив - брутният вътрешен продукт ще скочи точно с 35%. БВП не са данъците , които събира държавата, а стойността на стоките и услугите, които са произвели хората.
Впрочем не съм съвсем прав. Преди няколко дена тук поставих въпроса за измерването на БВП. Не,защото не знаех що е то, а по каква методика се измерва. Зная, че има няколко методики и вероятно методиката, отчитаща официалните декларации е най-неточната. Именно от съпоставката на резултатите между различните методики за измерване може да даде представа за нивото на сивата икономика. (Черната икономика е свързана с криминалната престъпност - наркотици, проституция и др.). Аз не зная по каква методика се прави измерването на БВП в България. По моите скромни наблюдения върху промишлените предприятия от най-различен калибър считам, че 35% сивота може и да е вярното предположение, но едва ли е по-малко.
Сивата икономика всъщност подпира борда, защото макар и неотчетен, това е продукт, който е изработен. Респективно това е по-голяма производителност на труда, макар и неофициална.
Тука пак има досегателна точка със стачката на учителите. Имаше едно хубаво изречение от интервюто на Орешарски за Дарик радио, което имаше приблизително следния смисъл - ролята на държавата е да направи що-годе справедливо преразпределение на средствата между производствената и непроизводсвената сфера в държавата. Е, от сивата икономика имат възможност да се облагодетилствува част от производсвената сфера (тази, която е сива). Тези хора получават повече пари, които иначе би ги взела държавата. Харчат ги, цените се вдигат. Заплатите на учителите не растат с такава скорост и се получи конфликт. Според мене плоският данък не е панацея, защото и досега и за вбъдеще осигурителният "данък" ще е най-тежкия за работодателите и за работниците.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Окт 24, 2007 9:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Приемам забележката!
Признавам че съм омешал БВП с консолидиран бюджет на много места...
Всъщност май не само аз  Както и да е, наистина БВП е грешен показател. Мисля си че по-правилно всичко да се изчислява спрямо бюджета, т.е. приходите на хазната. Най-малкото те са точни 
|
| Сря Окт 24, 2007 10:48 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Миро аз не казвам че изкарването на сивата икономика на светло е панацея. Аз даже казвам точно обратното - сивата икономика в момента крепи България. Ако я изсветлим на 100%, 50% от нея ще умре, айде другите 50% може да усвоят свободната ниша, но това ще стане след години. Така че тоталното изсветляване от днес за утре (напр. намаляване наполовина за 1 година), просто няма как да стане.
Ако въобще се върви към изсветляване то ще е постепенно - на час по лъжичка.
Апропо 10% плосък данък вече отдавна не са това което бяха. Първо ги "удариха" с максималния осигурителен праг от 2000лв. Сега чета че за ЕТ плоския данък ще е 15%, за да се сложат наравно с ООД-то (10%+7%). Освен това запазват и оная тъпотия с "признатите разходи". Така че с новите данъчни промени няма да се постигне почти никакво изсветляване.
Ето някой щрихи от новия бюджет:
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=390602
като цяло почти позна в прогнозата си 
|
| Чет Окт 25, 2007 8:53 am |
|
 |
|
miro_atc
|
абе не съвсем...
1) Дефицит. Аз предполагах че истинския ще е между 20 и 30% (то не аз, ами такива са част от прогнозите ), но смятах че те ще фалшифицират и няма да заложат повече от 16%. Те залагат 21,9% което вече не може да се каже че е фалшифакация - просто оптимистична прогноза но реална.
2) Инфалция - предполагам реална над 10% но ще заложат между 5 и 8%, а те залагат само 4.5%. Демек искат да кажат че няма да пипат борда, ама тая инфлация според мен е нереална!
3) Инвестиции - аз предполагам спад, те се надяват на увеличение. Не знам какво искат да кажат - дали залагат увеличението само и само за да им излязат сметките с бюджета, или искат да кажат че ще стимулират кредитната инвазия още...
4) Излишък - залагат 3%, като коментара е че към края на годината се надяват да стане повече
Според мен е малко... предполагах че ще заложат поне 5% и ще се надяват да стане към 10%.
Проверка на сметките:
4.5% инлация + 6.4% растеж + 3% излишък е само 13.9%
до 21.9% липсват цели 8% - как ще ги компенсират? Ако не ги компенсират значи да се източва резерва... Или дават ниска инфлация и нисък излишък а пък се надяват те да са по-големи...
Предполагам че това не е окончателния бюджет и в крайния вариант ще е малко по-балансиран. Съмнявам се да оставят цели 8% дупка - най-много 5% им давам
едит: А може би наистина ще оставят дупка? Резервата беше 11 млрд. евро при 50млрд лева БВП т.е. около 44%, догодина БВП ще стане 60 млрд. лева и ако има дупка от 8% значи да налят с 2.5 млрд евро резерва, т.е. догодина резервата ще остане само 28% от БВП. А след още една година на това правителство - ЙОК резерва...
При всички случаи ако оставят дупка, това ще е първото официално признаване че нещата у нас вървят към.... 
|
| Чет Окт 25, 2007 10:26 am |
|
|