|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:53 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
казаха, че работят с тази хипотеза.... няма как да се провери на 100%.
Вчера бяха 10 реактора с проблеми, днес слушам говорят само за 6, т.е. да се надяваме че 4 са спрени или овладени напълно. Засега уж само два са в трагично положение - първи и трети на Фокушима-1. И двата са отписани, т.е. наливат морска вода + киселина, което на практика означава край на експлоатацията им.
Да се надяваме, че с това ще размине всичко...Достатъчно им се събра на японците...
едит: според дневник още един реактор е отписан...
|
| Нед Мар 13, 2011 5:52 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Добре де, да разбирам ли, че целия проблем е тръгнал от липса на захранване за охлаждането?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Мар 13, 2011 7:22 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Да. При земетресение централите автоматично спират(но дори и да са спрени има остатъчни реакции и отделяне на мегавати топлина). Цунамито помита дизиловите генератори и електропреносната мрежа. Акумулаторите издържат 8 часа и след това спират. Заради разрушената инфраструктора не могат да докарат достатачно бързо нови генератори и гориво за охлаждащите системи.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Мар 13, 2011 7:42 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е нямат ли транспортни хеликоптери? Там военни има достатъчно, включително американски.
Или по вода. Знам ли, странно ми се вижда в 21 век в държава като Япония да е проблем да завлечеш за 8 часа дизелови генератори по въздух или вода.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Мар 13, 2011 7:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Както се казваше в един филм казва ли ти някой, смей ли човек да пита... Сигурно ще има разследвания и няма да кажат нищо с години.
Според мен, обаче има и човешка грешка. След земетресението е трябвало да започне веднага процедура по пълното спиране на всички реактори покрай морето. А това май не е станало...
После идва цунамито и отнася далекопроводите и казват, че така останали без ток за охлаждането. Но аз си мисля, че освен всичко останало това оставя реакторите и без товар, което сигурно допълнително е качило температурата...
|
| Нед Мар 13, 2011 7:48 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе всичко имат. Само дето в момента, когато това е почнало да става, хората са били
кой затрупан, кой удавен, без коли вече, без комуникации... това е 8.9 по Рихтер, най-голямото
регистрирано в историята на Япония земетресение там. В нормален европейски град това
ако удари камък върху камък няма да остане - а там след него е минала и цунами
вълната за по-сигурно.
Генераторите са тръгнали, май горивото е изтекло. Закарали са портативни генератори, но са минали
няколко часа докато успеят - нямало е пътища, стотици хиляди хора останали без дом, без нищо
всъщност - и като са ги пуснали, вече другата система за охлаждане - може би неработила от 1970-та,
знам ли (мое предположение) - и тя сдала, и тогава са пуснали морската вода и разните там бор не знам кво си.
Ако ги овладеят и двата - другите май са овладени - може всъщност да се окаже добра реклама
на сигурността, ако при*такова* бедствие не стане голяма беля от толкова реактори... Дано да
стане така, то че за тия хора кошмарът няма скоро да свърши е ясно.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 13, 2011 8:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе то те ще се оправят, дано това да не е повод за всички еко меко и други меки да надигнат вой срещу атомните ценрали, и още по меки най-вече евро педераси, да почнат да им пригласят и да спускат директиви че тогава ще го закъсаме яко и от енергия и от към горива и от към екология.
|
| Нед Мар 13, 2011 9:55 pm |
|
 |
|
zaphod
|
тони, и с еко директиви и без еко директиви, като свърши нефта всички в купом бързо ще забравят за всякакви рискове и опасности, и ще са готови ВСЯКА година по една централа като чернобил да се взривява, само и само да могат да си карат колите и да имат ток в къщи.
|
| Нед Мар 13, 2011 10:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това е несериозно. Не може да не тестваш системите през определно време. Какво значи няма да е работила от 1970 г.? Ако пък вземе та излезне вярно твоето предположение, то тогава и моето за липсата на добри ръце ще излезне вярно. Без значение какви са пътищата и колко хора има по тях, по въздух е достатъчно лесно за 8 часа да се закара там какво трябва, че и повече даже - явно има някаква друга причина  .
|
| Нед Мар 13, 2011 11:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
В един момент и това ще стане, ама нали се сещаш нефта няма да свърши изведнъж, ще е дълга агония
|
| Пон Мар 14, 2011 12:18 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Вероятно всичко е станало много по-бързо.... В първия момент в който се е откачил товара и е прекъснат тока сигурно за минути температурата е скочила. Кой знае до колко отказа е довело това. Вие оставете това, ами чета сега че в съседна сграда на тая дето гръмна тия идиоти са съхранявали отработено гориво, което също се охлажда... От самото начало си мисля че цялата история е заради немарливост, ама тяхното минава всякакви граници. Как може да струпат толкова уран и цезий на едно място просто не мога да го разбера. Един по-сериозен взрив и Чернобил ще е като детска игра. Дано всичко да се размине!
|
| Пон Мар 14, 2011 1:12 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако е вярно това, дето го пише тоя пич на линка ти, то тогава ще трябва да си обърнем представите за японците на 180 градуса. Дано да не е вярно  .
|
| Пон Мар 14, 2011 1:19 am |
|
 |
|
Dimitar
|
http://www.bloomberg.com/news/2011-03-1 ... power.html
Тук пишат доста тревожни неща за това как японците са лъготили през годините за доста неща свързани с безопасността на реакторите им. Май ще излезне, че совите не са това, което са.
|
| Пон Мар 14, 2011 1:40 am |
|
 |
|
zaphod
|
абе факта че след такова мощно земетресение все пак само един реактор има проблеми, мисле че говори добре за тях.
|
| Пон Мар 14, 2011 8:31 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе фактът, че от земетресението няма нито една паднала сграда говори, а 3 реактора са безвъзвратно не говори много добре за АЕЦ-те им. Очевидно има много пропуски, щото всичко става заради цунамито, ама не защото наводнява централата, а защото отнася един далекопровод.
Аз продължавам да си мисля, че от самонаденост не са спрели веднага реакторите. За реактор номер 2 съм направо сигурен, щото казаха че са се опитали с него да захранват охладителните системи. А са имали повече от половин час преди цунамито да ги остави без кабел. Друг е въпросът защо изобщо са разчитали само на един кабел. И това ако е вярно, че съхраняват отработено гориво в съседна на реакторите сграда също е много самонадеяно..
|
| Пон Мар 14, 2011 9:52 am |
|
|