Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
С дупки на покривите предотвратиха взривове в 2 реактора на ”Фукушима”
http://dnes.dir.bg/news.php?id=8230986&nt=4

Съб Мар 19, 2011 10:31 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
fan написа:
С дупки на покривите предотвратиха взривове в 2 реактора на ”Фукушима”
http://dnes.dir.bg/news.php?id=8230986&nt=4

Е то беше много близко до акъла! Водорода е най-лекия газ и веднага се издига нагоре и излита в атмосферата. Въобще на мен ми е много чудно никой ли не е предвиждал такъв сценарий и да има монтирани клапи или шлюзове?

Съб Мар 19, 2011 11:54 am
Профил WWW

Мнение 
Японските власти: АЕЦ ”Фукушима” 1 не може да бъде възстаноена
http://dnes.dir.bg/news/quake-japan-fuk ... 37706?nt=4

Нед Мар 20, 2011 12:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Не си правете илюзии, Япония е чака ядрена катастрофа. Нищо не може да се направи, въпрос на време е да се отворят корпусите на реакторите. Дали ще е колкото Чернобил ( а аз мисля, че ще е по-силен ефекта, щото са цели 9 реактора в гъсто населен район ) не се знае още.

Май засега японците успешно опровергават прогнозата ти (за наше щастие).

При това с минималния възможен риск за човешкия фактор, за крайно неудоволетворение на руснаците.

Въобще - че е имало корупция, че са крили данни, че има несъвършенства в конструкциите - сигурно е така. Но неоспорим е факта, че тия хора засега се справят успешно с най-сложната ситуация в историята на атомната енергетика.

fan написа:
Японските власти: АЕЦ ”Фукушима” 1 не може да бъде възстаноена
http://dnes.dir.bg/news/quake-japan-fuk ... 37706?nt=4

Това беше ясно от момента в, който почнаха да наливат морската вода вътре. Всъщност мисля, че още в първите часове след трусовете, съдбата и е била ясна.

Пон Мар 21, 2011 1:36 pm
Профил ICQ

Мнение 
Централата е на 40 години: http://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_ ... actor_data щели са да искат удължаване на срока на експлоатация с 10 години, но след като цунамито е заляло генераторите, вече на всички е било ясно, че централата е до тук. Не виждам, защо трябва да пишат такива гръмки статии в стил "Тази сутрин от изток се показа 2 000 000 000 000 000 000 000 000 000 тонна термоядрена сфера!!!"

Пон Мар 21, 2011 6:27 pm
Профил

Мнение 
ike написа:
Не виждам, защо трябва да пишат такива гръмки статии в стил

Аз бих казал, че тепърва ще се пишат гръмките статии...

До цялото това безобразие нямаше да се стигне изобщо, ако веднага беше възстановено охлаждането. Не може цяла седмица централата да стои без ток, това е абсурдно. Пълно безобразие! Цял свят знаеше, че ще се стигне до изпускане на радиация и никой нищо не направи. Виж за атаката срещу Либия веднага се намериха и безпилотни самолети и от другия край на света докараха самолетоносачи, ама за Япония нищо...

През първите 24 часа няма никаква радиация, едва на следващия ден гърми първи блок и дори тогава няма толкова опасна радиация. Но всички оставиха TEPCO да се оправя сама, а те оставиха само 50 човека...

Резултатът е - замърсяване, с което ще се борят десетилетия. Шестте реактора са в киреча, другите 4 също почти 100% сигурно е, че няма да бъдат пуснати повече. TEPCO също е пътник, най-вероятно правителството ще се опита да я спасят, но според мен няма никаква надежда. Това е супер голяма компания, притежава 20-на централи, 3 от което ядрени с общо 17 реактора. Но от няколко години е в много лошо финансово състояние. Това също е много притеснително, тъй като говорим за собственик на 30-40 годишни централи, които отдавна е би трябвало да се изплатят и компанията да е поспестила малко пари за нови. Вместо това е с големи дългове. В първите дни (когато аварията беше все още 4-та степен) имаше оценка на загубите - 18 милиарда $ с което общо дълговете на компанията нараснаха на 88 млрд.$. Това е сериозна сума, дори за толкова голяма компания. Но както казах вече е почти сигурно че те ще загубят 10 от 17-те си реактора.
Нещата са супер сериозни за TEPCO... а това може би обяснява защо не бяха особено активни в остраняването на аварията...

Пон Мар 21, 2011 8:57 pm
Профил

Мнение 
Абе да не слагаме тигана до де рибата в морето, аз все още съм по склонен да мисля за по сериозно замърсяване и катастрофа от колкот да се радвам че всичко е свършило наред. Не знам как си предтсавят да насипят тонове морска вода и да възстановят захранването, двете неща са ми доста несвързани. Както и да е мислена апаратурата все си мисля че голямо количество електроника а и електрооборудване са били наводнени, по скоро осолени, сега ще светнат като новогодишни крушки, да не забравяме и пргряването и високото налягане което е съсипало наи вероятно уплътненията. Да не забравяме и кислорода, вс епак при разпада на водата няма само водород, а кислорода е добре дошъл и за уплътненията и за електорниката, неслучайно два реактора пушат ...

Пон Мар 21, 2011 10:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
....Както и да е мислена апаратурата все си мисля че голямо количество електроника а и електрооборудване са били наводнени, по скоро осолени, сега ще светнат като новогодишни крушки, ...

Убеден съм, че там електроника НЯМА, не е имало и не е и мислено да има. Електротехника - може би, но в тези условия дори вакуумните прибори се смарангясват за няколко месеца. Полупроводниците стават пълни проводници - техните осем -девет девятки чистота се редуцират до 4 - 5 за броени дни. Силициевите атоми не са като въглеродните - сечението им на поглъщане на неутроните е сериозно.

Пон Мар 21, 2011 11:59 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе това е така при ядрото, но отгоре където в часта където гръмна нивата са доста по ниски, все си мисля че тма ще има, но може и да съм в грешка.

Вто Мар 22, 2011 12:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Абе това е така при ядрото, но отгоре където в часта където гръмна нивата са доста по ниски, все си мисля че тма ще има, но може и да съм в грешка.

Точно тва исках да кажа и аз. Мизерията е в активната зона, т.н. ядро, където протича самата реакция. Иначе отгоре си щъкат хора и няма никви проблеми.

Вто Мар 22, 2011 10:27 am
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
... но в тези условия дори вакуумните прибори се смарангясват за няколко месеца. Полупроводниците стават пълни проводници - техните осем -девет девятки чистота се редуцират до 4 - 5 за броени дни. Силициевите атоми не са като въглеродните - сечението им на поглъщане на неутроните е сериозно.

навремето (~1986) батковците правеха някаква датчици за козлодуй. германиеви стари транзистори МП39 издържаха часове и ставаха цели проводници. тогава видях за първи път миниатюрни ламби с метален корпус. с тях джаджата работеше 300 часа или там някъде. ма те и проводниците се изменяха даже... малко хора дори по онова време владееха Силата. ще ги поразпитам следващия път като се видя с тях. последния път разговора се въртеше все около колайдери и ... внучета :D

предполагам, че ще изгасят ядрата и ще ги деактиврат с киселина. като угаснат окончателно след година-две ще ги изпарзнят в някое постоянно хранилище. през това време ще изчегъртат горния слой пръст в района и ще рекултивират. даже и бейзболното игрище може да възстановят. ако имат пари.

дозите горе не са летални. при ЯМР на цялото тяло получената доза е ~8mSv просто за сравнение. не е безобидно, но и не е нещо дето удря скàлата на уреда, както беше в чернобил.
нормално за хора, работещи по ядрени инсталации, се подбират "мутанти" устойчиви в по-голяма степен на радиация.
определено шогуните не искат да наблегнат на героика в стил "СССР ликвидира последствията от аварията в чернобил" и да затрият 300,000 доброволци.
ако се оправят с тока и не ги удари друго цунами скоро, ще се оправят.

Вто Мар 22, 2011 1:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
при ЯМР на цялото тяло получената доза е ~8mSv просто за сравнение.

Откъде взе тия числа?

Вто Мар 22, 2011 1:20 pm
Профил ICQ

Мнение 
При ЯМР "облъчването" не е ли само с мощно магнитно поле?
Иначе при "Компютърна томография" се правят множетво ренгенови снимки. Тук има интересна табличка: http://xkcd.com/
Изображение

Вто Мар 22, 2011 1:33 pm
Профил

Мнение 
Вижте, възможните сценарии бяха:

1) Недопускане на никакво изтичане на радаиция, ако в рамките на първите 24 беше възстановено охлаждането. Този сценарий вече е невъзможен.
2) Изпускане само на пара, която е радиоктивна няколко часа. Това беше възможно ако охлаждането беше възстановено в рамките на 72 часа. Но вече е късно!

Сега възможните сценарии са:
3) Изпускане, но с възможност за пълно почистване.
4) Невъзможност за почистване

В момента дилемата е дали ще изберат 3-ти или 4-ти сценарий. И все повече се говори за последния, т.е. т.н. "бетонен саркофаг" с който ще закрият каквото могат, без да го почистват...
Ако го направят ще се появи една зона от 10-20км, която ще става само за "бързи екскурзии", но не и за живеене в следващите векове.

Това което ме притеснява, е нежеланието на японците да работят по посока най-добрия сценарий Трудно е да се сравнява с Чернобил, защото там всички приемливи сценарии свършват няколко минути след като разбират какво става. За руснаците дилемата е била няколко стотин хиляди "доброволци" или няколко пъти повече радиация. Не мисля че при такава дилема има правилен избор. И двата са ужасно лоши. Но при японците не беше така. Те ИМАХА избор! И все още ИМАТ избор!
В момента отчитат нива от 2mSv което все още е относително "ниско" и може да се работи, но те вчера избраха да не работят...

Вто Мар 22, 2011 2:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Миро, все пак имай предвид, че за разлика от всички досегашни аварии, тук имаме аварията плюс жестоко природно бедствие. Т.е. тотално унищожена инфраструктура в региона + нужда от огромни ресурси за потушаване на другите последици от земетресението. Нас тук ни интересува какво става с централата, защото това може да ни засегне по един или друг начин. И е много лесно да им даваме акъл отстрани. Ама ония там не знаят дали роднините им са живи, дали ще оживеят, икономиката им е тотално блокирала, институциите също. Т.е. на тях фокуса им не е само централата, а купища други проблеми. Щото на тия под руините (ако още има живи) им е все тая за това дали сивертите за 0.01 или 100. Някой трябва да ги извади от там. Тия дето са оцелели, някой трябва да ги обслужи и да се погрижи да оцелят и в следващите дни.

Прост пример - в БГ подобни аварии (АЕЦ) по правилник се обслужват от структурите на гражданска защита, пожарникари и военни. Ама същите тия структури ще трябва да обслужват и последиците от земетресение, цунами и прочие. А те в БГ от едни пикливи наводнения блокират ТОТАЛНО. Какво остава да търсим адекватна реакция при бедствие от подобен мащаб.

Например - трябва им хеликоптер за аварията. Да ама дали да пратиш хеликоптера там или да евакуираш смазани хора към болниците? Япония бидейки напредничева технологично, не е особенно развита откъм военна техника. Американците обикалят отдалеч със самолетоносача и гледат умно и критикуват, а руснаците се ограничават само с умногледането и критикуването.

Факт е, че при всички подобни аварии в световен мащаб са допускани купища грешки при потушаването на проблемите. И това е при положение, че аварията е била сама по себе си единствения проблем. А тук всъщност проблема е труса/цунамито (изтрепа 20000+ човека и им срути икономиката), а центрлата е просто едно от следствията с, които трябва да се справят.

Последна промяна Цецо на Вто Мар 22, 2011 2:50 pm, променена общо 1 път

Вто Мар 22, 2011 2:38 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 1194  Следваща