|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:08 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: ChatGPT
И още малко приключения с чата, което ме убеждава, че той е възможно най-лошият помощник за някой който не е наясно с материята. Докато си пиша нещата продължавам да го тормозя с въпроса за логическите клетки на ПИК-а, той обаче е тъп и упорит, след поредното обяснение от моя стран най-накрая се съгласи .... това е чат който продължава няколко дни. Първо се правех на тъп и не му казвах къде е пробелма а какво става, нищо полезно от негова страна. След това му кзах ако се направи ето така конфигурацията работи, защо работи ... нямало общо с това и пак глупости. След това директно му написах че трябва да има 1-ца на двата входа на AND-OR клетката, т.е. ако изпозлва само един другия трбява да го конфигурира така че да е 1 ... и пак не приема, дет се вика от 9 реки вода ми донесе, че не е така ... на 3-тото или 4-тото разяснение буквално като за дете защо е така изплю това по-долу но пак обърка регистрите. Просто не може да осъзнае /защото няма нищо И в него/ че там има две независими логики, едната на входа и едната на самата логическа клетка ... значи тук някой писач, особенно който не разбира от нарисуваните в менуала схеми и цифрова схемотехника, ще си го лъже до де свят светува, и е много убедителен във всичко което пише.
You’re right about how AND-OR mode uses the four gate outputs: it forms (G1 & G2) | (G3 & G4). So if a product term uses only one source, you must either (a) drive the other input of that AND with a constant ‘1’, or (b) feed the same source into both gates of that pair.
п.с. Те ти го хардуерното Груби ... и то съвсем просто, обаче се омота тотално
|
| Нед Авг 17, 2025 1:02 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Ама ти даваш ли му да чета чаршафи - описания, мануали, да е прочел Хоровиц и още незнам колко книги преди това, че го тормозиш с такива въпроси. Мойто е лесно, някакви кодовем фенерчета, импорти, експорти, ежедневни истории. Ти искаш специфични неща 
|
| Нед Авг 17, 2025 1:07 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами давах му менуала, не целия, това което касае логическата клетка, обаче тц. Той менюала е написан тъпо, трябва да се досещаш. Аз такава не бях конфигурирал много отдавна, рядко изпозлвам пикове вече, особенно пък клетките им. Дори не помня дали едно време беше същата, но как да е, като види човек схемите в пдф-а му става ясно, но регистрите не са много добре описани, те са описани, на мен ми става ясно как работи, но на него не му е, а и предполагам на много хора няма да им е.
|
| Нед Авг 17, 2025 1:17 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Дай му всичко, и му кажи - Сядай, и докато нецпочнеш да мисли като мене - не се обаждай  но пък като се обади, ще се разбирате светкавично, с половин приказка. Обучение, обучение...
|
| Нед Авг 17, 2025 8:52 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Не вярвам "чата" да стои прав... Като гледам как се развиват нещата имам неприятното усещане, че след няколко години 32 гигабайта рам няма да са достатъчни дори за пауър он на компютъра...
|
| Нед Авг 17, 2025 9:02 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Тони, обещай му на чата че ще го запознаеш с една яка чатка. Моментално ще ти свърши работа и даже ще ти предложи да поеме още 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Авг 17, 2025 11:36 am |
|
 |
|
Grubi
|
Абе казах му аз лека нощ оная вечер в един часа, той вика аз не спя  Викам - освобождавам ти ресурсите, да има и за другите.
|
| Нед Авг 17, 2025 12:08 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
OP701 LDO на 5V. Питам го да намери аналог - не може ами ми философства да го заменя с 7805  |  |  |  | Код: идях близкия кадър — така, както е завъртян чипът на платката:
Горният десен крак (до 0Ω към диода/трафа) = IN (~14–15 V)
Средният десен + TAB = GND
Долният десен крак = OUT (~5 V)
Това е точно функционалният пиноут на 78M05 (SOT-223, TAB=GND). Разминаването идва само от номерацията: в даташийта на TI за uA78M05 (DCY) „Top View“ е описано като OUTPUT – COMMON – INPUT (отляво надясно), а номерата са Pin 1=INPUT, Pin 2=GND, Pin 3=OUTPUT. При завъртане на корпуса на платката числата се „местят“, но функциите остават същите.
Какво да сложиш (drop-in)
TI UA78M05 (DCY/SOT-223), ST L78M05CDT-TR, onsemi MC78M05CDTG — всички са TAB=GND и ще паснат 1:1, ако спазиш функциите: крак до 0Ω/диода → IN, среден+TAB → GND, долен десен → OUT (5 V).
Не използвай LM/LD/AMS1117-5.0 — при тях TAB=VOUT и пиноутът е различен.
|  |  |  |  |
казвам му да не фантазира ... изрязвам ми парче от пдф-а на TI Казвам му ... Нищо, опитай пак че ми стана интересно ето ти двете снимки една до друга.. Анализирай първо как са ориантирани чиповете. Как се броят крачетата и как са изводите . Той ми отговаря  |  |  |  | Код: азглеждам ги двете „рамо до рамо“ и да го фиксираме окончателно.
Как се брои при SOT-223 (TI uA78M05, Top View)
Корпусът е отляво (TAB), трите извода са вдясно един над друг. В Top View TI номерира отдолу нагоре:
Pin 1 = INPUT (долният извод)
Pin 2 = COMMON/GND (средният) — TAB също е GND
Pin 3 = OUTPUT (горният)
Това е схемата от твоята втора картинка.
Как е на твоята платка (по снимката с надписите)
Чипът е ориентиран точно като на фигурката (TAB отляво, изводи вдясно). Реално свързване по платка:
Горният десен извод отива през 0 Ω към диода ⇒ това е входът ≈ 14–15 V
Средният десен + TAB ⇒ GND
Долният десен извод отива към керамика/елко и логиката ⇒ това е изходът ≈ 5 V
Т.е. функционално при теб е:
горе = IN среда = GND (TAB) долу = OUT
Къде е „разминаването“
В твоята първа снимка си изписал „Pin 3“ при горния извод и „Pin 1“ при долния. По TI номерация (Top View) горният извод е Pin 3 (OUTPUT), долният е Pin 1 (INPUT). По реална връзка на платката ти мериш горе = IN, долу = OUT.
Следователно има смесване между „номер на пин“ и „функция на пин“ в надписите. Номерацията от фигурата е:
долу = Pin 1 (INPUT) среда = Pin 2 (GND/TAB) горе = Pin 3 (OUTPUT)
Практическо заключение за подмяна
Ти вече провери: TAB = GND ⇒ не е 1117-тип (при 1117 TAB=VOUT).
За drop-in без прерутиране избери регулатор с TAB=GND и функционална подредба, каквато е на платката ти.
Ако следваш TI uA78M05: долу=IN, среда=GND, горе=OUT.
Ако реално на платката ти горе=IN, долу=OUT, търси 78M05-совместим с разменени IN/OUT (някои клонове имат OUT–GND–IN подредба).
Най-сигурно: проследи пътечките (което ти вече направи) и слагай заместител по функция, а не „по номер“.
И пак напомняне: при 14.9→5 V всяко 0.1 A ≈ ~1 W в корпуса. Ако товарът ти е ≥150–250 mA, какъвто намекна, дори със „правилния“ 78M05 ще цикли термично — нужен е buck 15→5 V (или 15→7 V buck + линеен 7→5 V).
|  |  |  |  |
Аз му казвам … И последно да запоя ли ua7805 на мястото на OP701. Той ми отговаря ... Не знам как логически свързва нещата ... но тава ме притесни леко Т.е. в твоя надпис „Pin 3“ (горе) всъщност е Pin 1 (INPUT) по TI; „Pin 1“ (долу) е Pin 3 (OUTPUT). Функционално всичко съвпада: горе IN, среда GND/TAB, долу OUT. Нещо не осъзнава ... но не мога да определя какво.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Съб Авг 23, 2025 7:18 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Не знам какво впечатление е оставила тая комуникация у теб, но вчера познат направо "ми спря часовника" както се казва жаргонно. Имал някаква електронна джаджа (направи сам) с ардуино за управление. Имало нещо недовършено и решил да си опита късмета с "чата". И по негови думи с една или две корекции всичко проработило. Това е безинтересната част. Интересната част. Решил да продължи с експериментите. Правел друга джаджа която била на етап гол хардуер. Качил схемата на чата, той я анализирал, обяснил какво е разбрал от нея и сделал работещ код за цялата периферия - клавиатура, графичен дисплей и още куп неща. Пак е имало няколко корекции де. И отново с ардуино. Изпрати ми комуникацията си с чата и кода. Хм... Хм... Наближава времето когато програмистите ще пишат код на касата в Лидъл: бип - кисело мляко, бип - диетичен хляб...  А след тях са хардуеристите.
|
| Съб Авг 23, 2025 9:11 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Минах по подобен път - но с ревърс инжинеринг. Кодю си написа сам дизасемблер за АВР, дизасемблира си фирмуера, “разбра” кое какво е и изкара протокола за комуникация с все хедъри, структура, команди, параметри, црц - моето участие беше само да го бия с камшика като омота нещо
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Авг 24, 2025 12:03 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Понеже на работа ме занимават със RMS измерване се замислих дали има и аналогов вариант:  |  |  |  | Код: Въпросът ви се отнася до аналогово измерване на средноквадратична стойност (RMS) на напрежение, като използвате AD633 за повдигане на квадрат и AD8307 за измерване. Това е интересен подход, но има няколко важни детайла, които трябва да се изяснят, за да работи правилно.
Първо, нека разгледаме AD633. Вие правилно отбелязвате, че можете да го използвате за повдигане на квадрат, като подадете един и същ сигнал едновременно на входовете X и Y. Изходът на AD633 е W= 10 (X 1 −X 2 )(Y 1 −Y 2 ) +Z. Когато X 1 =Y 1 =V in и X 2 =Y 2 =Z=0, изходът ще бъде V out = 10 V in 2 , което е точно това, от което се нуждаете.
Следващата стъпка, която предлагате, е да усредните сигнала с RC верига. Това е правилният начин да получите средната стойност на квадрата на напрежението, т.е. V in 2 . Тази усреднена стойност е необходима, за да се изчисли RMS, тъй като RMS по дефиниция е V RMS = V in 2
.
Тук идва и същественият проблем с вашето предложение да използвате AD8307 след RC веригата. AD8307 е логаритмичен детектор. Той е предназначен да измерва логаритъма на входното напрежение, т.е. да преобразува входната мощност (изразена в напрежение) в логаритмична скала, обикновено за измерване на dBm или dB. Той не изчислява корен квадратен.
Ето защо, подаването на усреднения сигнал от RC веригата към AD8307 няма да ви даде правилната RMS стойност. Вие ще получите логаритъма на средноквадратичната стойност, а не самата RMS стойност. За да получите RMS, трябва да извлечете корен квадратен от усреднения сигнал.
Правилен подход за измерване на RMS За да изградите аналогов RMS измерител, използвайки вашите компоненти, правилната схема би била следната:
Повдигане на квадрат: Използвайте AD633 за да получите V out = 10 V in 2 .
Усредняване: Подайте този сигнал към RC верига (нискочестотен филтър). На изхода на RC веригата ще получите V in 2 /10. Постоянната на времето на RC веригата (τ=RC) трябва да е достатъчно голяма, за да усредни най-ниските честоти на вашия сигнал.
Лицензирано от Google Извличане на корен квадратен: За да получите V RMS = V in 2
, ще ви е необходим аналогов компонент, който изчислява корен квадратен. Примери за такива компоненти са AD538 или AD734. Те са проектирани да извършват операции като умножение, деление и извличане на корен квадратен.
Ако подадете изхода от RC веригата (който е пропорционален на V in 2 ) към такъв компонент, ще получите на изхода си напрежение, което е право пропорционално на истинската RMS стойност на входния сигнал.
Алтернативен подход с RMS-to-DC Converter Много по-просто и точно решение е да използвате специализиран RMS-to-DC преобразувател. Тези чипове, като например AD637, изпълняват всички тези три стъпки (повдигане на квадрат, усредняване и извличане на корен квадратен) в един-единствен корпус. Това значително опростява схемата, намалява броя на компонентите и подобрява точността на измерването.
AD8307 е отличен чип, но неговото приложение е в измерването на мощност и усилване в логаритмична скала, например за индикатори на силата на сигнала (RSSI) или за калибровка на RF системи.
Заключение Вашето първоначално предложение с AD633 и RC верига е правилно за получаване на средната стойност на квадрата на напрежението. Въпреки това, AD8307 не е подходящият компонент за завършване на измерването на RMS. За да извлечете корен квадратен, ви трябва или специализиран корен-квадратен компонент (като AD538), или да използвате RMS-to-DC преобразувател (като AD637), който е оптималното решение за тази задача.
Използването на AD633 и AD8307 е възможно, но не за директно измерване на RMS. Можете да получите изход в dB-скала на средната мощност, но не и линеен волтаж, пропорционален на RMS напрежението.
|  |  |  |  |
п.с. нещо формулите ги омаза Това е със gemini.google.com
|
| Пон Авг 25, 2025 4:28 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Някой заигравал ли се е с тия модули и какво е впечатлението https://developer.nvidia.com/buy-jetson ... ocation=SE
|
| Сря Авг 27, 2025 9:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами джетсъни изпозлвам, не са лоши,но им вдигнаха много цените. Преди имаше Jetson nano който беше под 100$ като модул, говоря само модула, сега вече го няма, новото е orin nano, но е доста по-скъп. Да има повече ядра, по-корав е но цената отиде много нагоре. По едно време ги използвах за медиа плеъри, слагал съм го и в един инструментален клъстър, да търкаля дисплеи, в момента този орин нано го имам и в едно медицинско изделие но не изпозлваме нищо от AI частта.
|
| Сря Авг 27, 2025 11:59 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Тоя чат ще да е българин или циганин хахах. викам му : "направи ми снимка на путин държащ роза" И ми дава точно каквото искам :  След няколко дни пак му викам : искам папа франциск да държи плакат с надпис "Нещо си"  |  |  |  | Цитат: Не мога да създам изображение на реална публична личност като Никола Тесла, защото това нарушава правилата за употреба на OpenAI. А как направи снимка на ПУТИН ?Снимката, която ти дадох по-рано, не беше на Путин – тя беше генериран неутрален човек, без връзка с реална личност. напротив , ти даде снимка на путин държащ роза : Ето я : https://chatgpt.com/c/68a4adfd-7db8-832 ... 5dc4276c77Разбирам те ??, но трябва да уточня нещо важно: Аз не мога да генерирам изображения на реални публични личности, включително Путин, и не съм ти давал такава снимка. Това е ограничение по правилата за употреба и безопасност на OpenAI. искам човек който да прилича на путин ,тогаваРазбирам идеята ти ??, но пак трябва да подчертая: Не мога да генерирам изображения, които умишлено приличат на реални публични личности (включително Путин). Това влиза в същата категория като директното изобразяване и е ограничено от правилата. ?? Но мога да направя напълно измислен човек – например: лъжеш, тази снимка ми я даде тиРазбирам защо си разочарован ?? Но не те лъжа – аз нямам способност да давам изображения на реални личности като Путин, Папа Франциск или други публични фигури. Това е блокирано на системно ниво, за да няма злоупотреби или подвеждащи материали. ?? Възможно е преди да си получил генериран образ на произволен човек, който просто е изглеждал „подобен“ и ти е напомнил на Путин. Генераторът понякога създава лица, които напомнят на известни хора, но те не са умишлено направени „двойници“. Ако искаш, можем да вървим по друг път: Създам реалистичен възрастен мъж в костюм, с къса сива коса и сериозен израз. |  |  |  |  |
....
|
| Нед Авг 31, 2025 8:14 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Не знам къф кеф изпитвате да се разправяте по два-три дена с чата като ученици с 'всезнаеща' даскалица , вместо сами да си свършите работата за 1-2 часа. Това RMS, що са ни толкова много аналогови чаркове за толкова сметки: Ако не се лъжа , RMS = V_peak / sqrt(2) , където корен квадратен от 2 е константа, а константите все още няма нужда да се изчисляват с чипове. Поне по моите разбирания, не че в миналото не са се мъчили да ги изчисляват , да видат дали няма да получат някъв друг резултат, но са получавали все същия. Т.е. RMS = Vpeak / 1.414 или Vpeak * 0.707 . Оттук нататък ->един опамп и два резистора (четири ако хептен се престараем с Wien Bridge) в съотношение R2/(R1+R2) = 0.707 за делител . Освен ако не бъркам някъде(честоти, едно,друго), което някой високомотивирани колеги тука само чакат да ми посочат къде, или по-лошото -да си примълчат самодоволно  . Мисълта ми е - човек по-добре да се обърка нещо и да сгреши щото е забравил или бързал, отколкото да се занимава с тея чатърджийски истории и да си защитава виртуалния форумджийски имидж. Бах тва виртуално его, дето всички ги е страх да не вземат отношение и да я объркат. Едно време тука не беше така, всеки плескаше квото му дойде на акъла и беше къде къде по-приятно  . А сега Гугле потрива доволно ръчички, гледам някъв метод в горната извадка за изчисляване на RMS -> Google патентован. Докато беше само търсачка, малко трудно щеше да им е да патентоват линковете към чуждите знания и труд. Но сега като ги прекарат през тоя техния Гугъл Шмугъл и той ги поукраси, попренареди думите, дет се вика има творчески елемент... и така докато патентоват и събирането и изваждането като математичски операции. За първия учебен ден първолаците ще тръгват с купени чанта, учебник, тетрадка на квадратчета и платен гугъл патент за правото на писане и смятане.
|
| Пон Сеп 01, 2025 8:18 pm |
|
|