|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 7:34 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Носталгия
Чисто предположение - ТО-3 е излезнал от производство, а в ТО-220 или ТО-247 вероятно му сработва термалната защита
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Апр 09, 2025 9:29 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Второ предположение. Покрай това изобилие от DC-DC конвертори и търсенето на висок КПД, интересът към чипа е намалял...
|
| Сря Апр 09, 2025 11:42 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Превъплътил се е в LT-1085
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Апр 10, 2025 8:25 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не помня, това пускал ли съм го
|
| Нед Юни 08, 2025 8:30 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Колко квадрата е кабела между емитера и колектора?
|
| Нед Юни 08, 2025 10:13 pm |
|
 |
|
Vasseto
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Мар 15, 2015 11:44 am Мнения: 104 Местоположение: Пловдив
|
Намерен на битака преди няколко седмици.
|
| Нед Юли 27, 2025 5:10 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Да освежа темата с новата носталгия - кривомер Тектроникс 576. Джаджата е произвеждана от края на 60-те години на миналия век, та до началото на 90-те. Надавах се тая да е "по-прясна", но уви. Надписите по платките "копирайт Тектроникс 1968" ме върнаха обратно на земята. Като изключим теглото на джаджата, всичко друго ми харесва. Измерих няколко диода. Не успях да измеря транзистори защото още не съм прочел TFM, а досега не съм бачкал с такъв уред. Джаджата има няколко дребни болежки от типа шумящ потенциометър или зацапан ключ, но предвид възрастта и е в чудесно здраве. Как ги правеха едно време, ехеее... Уви джаджата има един по-сериозен проблем - поработи, поработи и загуби образ. Бързо хванах, че нещо претоварва едно от захранванията. Нещото се оказа високоволтовия блок. Голямо копане му изкопах и така и не можах да гепя кое се подпич... бъзика. При включване консумацията постепенно започва да се повишава и така докато стабилизатора не резне тока. Принудително охлаждане решава проблема трайно. Почивка връща всичко в работеща позиция. Ако почивката е кратка, уредът работи кратко. По-интересното е, че ако процесът е започнал, никакво охлаждане не може да го прекрати. Накрая погледнах какво мисли Гуги по въпроса. Оказа се добре познат фабричен проблем с високоволтовия трансформатор. Заливката му не била каквато трябва и абсорбирала влага, от което се повишавали диелектричните загуби. В мрежата има какви ли не решения на проблема - от вентилатори та до нови трансформатори. Явно възелът е създавал доста главоболия на Тектроникс защото според тяхна документация трансформаторът има 3 (три) ревизии в рамките на няколко месеца, и четвърта няколко години по-късно. Последната май са я уцелили... Сега съм заточил трансформатора на почивка - в печката, да се препича на 50 градуса, където ще прекара следващите няколко седмици. През това време ще умувам как да подходя за трайно решаване на проблема. Хубавото е, че има доста подробна намотъчна информация за трансформатора. С каква тел, колко навивки и т.н. Мдааа, носталгия... 
|
| Вто Авг 19, 2025 2:58 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Малко далеч от електрониката, но пак носталгия. Аз помня като малък го имах после за има няма 40 години го забравих, сега пак... Щерката заряза айпад и стайлуси и адобе софтуери и е щастлива като прасенце в кал.... От два деня зографисва де що намери дъска на дядо си в бараката....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Авг 19, 2025 3:59 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
препичай го на по-висока температура, примерно 85 градуса, в метална кутия с няколко пакета силикагел вътре. А може и просто да го оставиш да втасва при стайна температура, пак със силикагел. Но помисли вариант за смяна на детайла - дето е текло, пак ще тече.
|
| Вто Авг 19, 2025 4:54 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Джаджата ще потегли по един или друг начин, та ако ще и по бабешкия - с персонален вентилатор на трансформатора. Това което забравих да спомена. Някога някой е работил върху проблема, защото капакът на блока е перфориран допълнително. Само мога да гадая дали е имало ефект. Нищо чудно ако уредът стои в по-проветриво помещение и се ползва по-често проблемът да не се проявява. Някой да не си помисли че се оплаквам де. Само споделям за болежките на модела. Напротив, доволен съм от покупката. А такива проблеми няма как да се знаят предварително ако човек не е задълбавал. То и производителят е научил за тях следварително. ------------ А Мухата е намерил интересна джаджа. Още по-готино е, че и на детето му е интересно. Древни занаяти и творчество...
|
| Вто Авг 19, 2025 7:38 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Днес се разминах с тукашния кривомер - цената мина 2000лв и някак си не ми се занимаваше, при положение че трябваше и да мина 600км за да го взема. А го бяха снимали на поляна...иначе изглеждаше в добро състояние. До следващата възможност, ако такава се появи.
|
| Вто Авг 19, 2025 10:56 pm |
|
 |
|
itso.t
|
600 километра... Че ей го къде е. И аз врътнах подобна обиколка за да го взема, но уреди с кино и подобно тегло се трудни за безопасно транспортиране. Че и опаковането им не е банална задача. Редакция: Не си правя илюзии, че изсушавайки го и проблемът ще се реши трайно. Суша го с идеята да премахна влагата от заливката и след това евентуално да я топна в канчето с лак за трансформатори, може би и с вакуумиране и последващо изпичане. Ама още умувам. Имам достатъчно време докато трансформаторът се излежава на топло в печката. А не искам да го пека на висока температура за да не го тормозя ненужно. Все пак уредът не е първа младост, трансформаторът и смолата също. Правя някаква аналогия с начина на сушене на чиповете преди рефлоу - умерена температура за дълго време, а не висока, и набързо. Не трябва да се забравя, че все още нямам работеща алтернатива.
|
| Вто Авг 19, 2025 11:45 pm |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
Точно в някой, на който му се занимава ми се искаше да попадне уреда  Иначе и за транзистори би трябвало да работи -- виждал съм го да се ползва за подбор на двойки с еднакви параметри там, където това е важно. Успех с "подмладяването"! Похвално занимание!
|
| Сря Авг 20, 2025 12:40 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Вчера гледах в ибея такъв кривомер, ама не ми трябват точно сега сандъци, около $500 беше по спомен.
|
| Сря Авг 20, 2025 3:05 am |
|
 |
|
itso.t
|
При теб има доста неща, но си малко по-далече от Търново. Дори ако не греша беше чак след Варна.  А, сигурен съм че с уреда могат да се измерват транзистори. Както споменах, проблемът не е в него, а в мен. Иначе измерват параметри на какви ли не неща, че дори и радиолампи. Интересното е, че към него е имало и адаптер за измерване на ОУ, но не дочетох какво измерват. Някакъв юнак го ползваше като аналогов сигнатурен анализатор, което е близко до ума де... Тъй като в момента програмата ми е претоварена, ще му обръщам внимание спорадично, а ще се заема по-сериозно сред средата на следващия месец. Тъкмо да се посъбере още малко информация и да дообмисля едно, друго.
|
| Сря Авг 20, 2025 7:57 am |
|
|