Отговори на тема  [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Заплатите в България след 1.I.2007 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Dimitar написа:
Миро - не си мисли за тези неща, като все едно има един човек и от него зависи работата на банка или на голяма фирма. Тук мениджмънта е издигнат до такива висоти, че никой няма да остави това дори в ръцете на няколко човека. Ставаше въпрос за позиции, рангове и отговорности а ти продължаваш да ми сравняваш някой мрежов гуро, дето сигурно работи и като консултант, а не на заплата с "обикновен драскач". Дай да сравняваме съизмерими неща, а не такива дето са на светлинни години. :)

Не става въпрос до управленски решения а до рутинни... Ще ти дам реален пример, в момента един от VoIP операторите (нямам връзка с тях, но няма да споменавам имена) искат да пуснат цифрова телевизия (TVoIP) по съществуващата си мрежа и си търсят човек който да избере обурудване, да го свърже с наличния хардуер и софтуер и изобщо да подкара цялата услуга без да им се скапе това което вече работи. За цялата работа предлагат заплата, която аз поне не съм чувал някой програмист у нас да получава...
В такива системи "администраторите" са доста привилигировани спрямо програмистите, защото вързват много яко работодателя си. Повечето така изграждат системите, че на мига в който напуснат след тях може да стане потоп. И това даже не е задължително да е умишлено, просто в една сложна система на всеки нов човек му трябва време за да навлезе, а междувременно фирмата няма как да спре услугата. Ех, разбира се и добър програмист като напусне е кофти и може да забави даден проект с месеци - но по-лесно може да се излезе от ситуацията. Примерно ако напусне един програмист ще наемат 5 на негово място и ще наваксат, ама като ти напусне админа дали ще наемеш един или десет няма значение - на всичките им трябва време за да захапят.

Ей тия неща, както и факта че един админ носи ден за ден отговорност - ако нещо сгафи още в същия ден може да скапе системата. Не казвам че програмистите могат да пускат бъгове на воля, ама просто ако днес направят бъг, утре може да го фикснат или при тестовете а и пак казвам след тях по принцип трябва да има тестери дето да им спасяват задниците.
Затова си мисля че при еднаква компентентност на двама калпака и при еднаква интелектуална сложност на работата един админ ще взема по-голяма заплата отколкото един програмист...
Па може и да греша, то имаше такъв случай в US с някакви охранители дето превозвали милиони всеки ден а им давали мизерни заплати. Та накрая обрали банката ;-)

Вто Май 22, 2007 8:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е точно тук много бъркаш, още повече, че аз говорех за щатите и как тука нещата не стоят като в БГ, а ти продължаваш да ми даваш примери от България, за където всички се съгласиха, че ситуацията е ненормална. Повярвай ми точно въпрос на управленски решения е и тук никой мениджър няма да се остави да бъде воден за носа от някакъв компютър гийк. Има си стандарти, кое как да бъде направено и повярвай ми - гурото дето проектира мрежата после няма да я администрира.
С теб постоянно си говорим на различни езици, но повярвай ми знам как стоят нещата и в БГ и тук и също така много добре знам кое е правилно и кое не е - а администратор да взема по-големи заплати от инженерите, на които е обслужващ персонал - това го няма вече никъде тук. Даже съм убеден, че и за повечето мрежи администрирането е аутсорснато навън и се прави дистанционно. Това, че в БГ дават повече пари на тия хора си е проблем на самото БГ и не значи, че и по света е така. Проектирането и създаването на нещо е едно, оператор на някаква машинка, пък била тя и космически кораб е съвсем друго :D .

Вто Май 22, 2007 9:23 pm
Профил

Мнение 
Както кажеш Dimitar... твоята информация е по-прясна. Моята е от времето когато големите фирми сами си администрираха нещата ;-)

Позволими само с едно да не се съглася и това е че работата на администратора не е да слугува на "инджинерите".

Вто Май 22, 2007 9:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Както кажеш и ти 8) . Аз само споделям какви са ми впечатленията :D .

Вто Май 22, 2007 10:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
e, у нас нещата никога не са там, където ги очакваш...

например, имаме си министерство на държавната политика по време на бедствия и аварии. не на действието.
затова министърката беше на пресконференцията на сокола зад гърба му в НДК, а не "управляваше кризата" (модерен термин) с
наводнението.

при нас всичко е демо-версия: здравна каса, банкова система, летище, пътища, образование... министри, администратори, дори инженерите. тони е много прав - в момента има огромни претенции към заплата и никакво покриетие като познания и опит.
пазара е пълен (не точно в нашия бранш) с младежи (да кажем <30, защото баща ми казва "младежи" на всички под 70 :D ),
които са сменили вече по 10 работи, всяка с <1 година престой. и не се притесняват от това, напротив. кредото им е: "отивам там, където дават повече".

а иначе в един ръководен документ, утвърден от мега-министъра, има записани следните лимити:
Цитат:
Дневната ставка/човекоден на персонала, зает с дейности по проекта (проекта е разработка на иновация, бел. ДедоБоре) не трябва да надхвърля показаните по-долу стойности:
хабилитирани изследователи – до 80 лева;
нехабилитирани изследователи – до 70 лева;
ръководен персонал – до 60 лева;
технически персонал – до 40 лева.

сумите са с включени данъци и осигуровки.
т.е. ръководителя на проекта ще докара трудно 800 кинта чисто.

Вто Май 22, 2007 11:13 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Dimitar написа:
... Даже съм убеден, че и за повечето мрежи администрирането е аутсорснато навън и се прави дистанционно. ...

Как ли се спасяват от промишления шпионаж.

Вто Май 22, 2007 11:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е, вече тия дето ги спасяват от това взимат чувалите с парите :D .

Сря Май 23, 2007 1:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
@Dimitar, напълно прав си на 50%, защото от твоята камбанария излежда точно така - сисадмините вземат малко, но тук малко означава 100 - 150 $ месечно, а при вас малко е 1000 - 1500 $. И тъй като администрирането е аутсорснато с около 500 - 1000 $ заплати нашите админчета се справят отлично с вашите мрежи и не мрънкат. А в сравнение с онези които вземат горепосоченото малко те на практика вземат много. А на работодателя пак му излиза по-евтино накрая ... И се получава един ефект, че местните "нуждаещи се от админи" се принуждават да да високи (сизмерими с аутсорснатите) заплати за да могат все пак да имат работници. Не че няма свободни, ама когато някой каже, че еди кой си вземал еди каква си заплата и тия дето нямат работа не щат да работят за по-малко. Тук напоследък има една лоша тенденция хората да предпочитат да не работят въобще отколкото да работят за ниска заплата - явно все още имат запаси на село. Това не е само за висококвалифицирания труд а е за всяка една работа. Дори и примерно за копане на траншея да става въпрос. Личен опит : безработните седят в кръчмата и пият на вересия; влизам и казвам 15 лв. на човек, двама човека да изкопаят 20 метра 50 см. на 50 см. траншея; никой не реагира - щом е за копане не може. След време : абе ти оня ден като оправи на еди кой си комайната (на полето) за 15 минути му взе 50 лв. сега на мен ми даваш по 15 да копая. Само дето аз мога да копая, а пък той не може да оправя комбайни ама ...

Сря Май 23, 2007 8:29 am
Профил ICQ

Мнение 
ДедоБоре написа:
а иначе в един ръководен документ, утвърден от мега-министъра, има записани следните лимити:
....

Дедо, нали се сещаш че един мега-министър не определя нищо - той само разписва... Някой чиновник просто е избрал по-лесния път - вместо да види откъде да намери бюджет за по-лесно се пробва с трици маймуни да лови, ама важното е накрая справката му да излезе и вътре да има толкоз и толкоз проекта - няма графа каква работа са свършели...
Ама изобщо не ги съжалявам институтите и обикновено не са им виновни министерствата. През 93-94 за кратко бачках в едно такова учреждение и тъй като по него време знаеш каква криза беше по някаква причина за главен счетоводител дойде един бивш барман. Просто го изядоха... а той си скъса гъза от търчане, какви ли не трикове направи човека за да вдигне заплатите на всички, за колко народ намери пари за обучения, командировки и т.н. Такива интриги настанаха - защо на еди кой са дали повече пари. Човека им казва: за който намеря причина да изкрънкам повече пари - крънкам, и за другите се мъча...
След година човека просто не издържа и се махна... аз също ;-) Но съм сигурен че на негово място е дошъл някой задръстен чиновник, който само преписва табличките от министерствата във ведомостите... И хората сигурно са щастливи, защото си знаят професора взема толкоз, асистента толкоз и няма интриги. Нищо че всички вземат жълти стотинки :D

Сря Май 23, 2007 8:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Дори и примерно за копане на траншея да става въпрос. Личен опит : безработните седят в кръчмата и пият на вересия; влизам и казвам 15 лв. на човек, двама човека да изкопаят 20 метра 50 см. на 50 см. траншея; никой не реагира - щом е за копане не може. След време : абе ти оня ден като оправи на еди кой си комайната (на полето) за 15 минути му взе 50 лв. сега на мен ми даваш по 15 да копая. Само дето аз мога да копая, а пък той не може да оправя комбайни ама ...

15 лефа пари ли са ? Ми ако е каменисто и ората копат една седмица ? Предложи им пълен работен ден, осигуровки, вредни, почерпка в кръчмата и т.н. и тогава ще се съгласят :D Хора за работа не се наемат в кръчмата, ония отишли там да си бутат кефа, ти ще им го разваляш :) Пробвай пред хоринмага ...

Шегата на страна, има разни фирмички с малогабаритна техника, виж там как се движат цените.

Сря Май 23, 2007 6:48 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
и пред хоримага ни стаа

начина е следния:
обявяваш 3 конкурса по ЗОП
- първия за копач. трябва да е такъв с доказана репутация, да има техничекса обезпечност (фактури за лопати, кирки, колички, багери, самосвали), да има ISO9000, всички лопати да са минавали проеврка в метрологият през последните 6 месеца, да има ресурсна обезпеченост (списък на лицата, които ще копаят, на тези дето ще извозват пръстта, на тези дето ще ги контролорат) и т.н.
тези детайли (квалификационни изисквания им викат) се записват в документацията за участие, която всички кандидати са длъжни да си закупят от тебе по произовлно голяма цена, примерно 200лв. кандидата трябва да внесе такса участие от 20% от цената на търга, която ще освибодиш при някакви засукани условия (едновременно падане на цената на петрола и на курса на долра към тайландските батове), да внесе по твоя сметка 100% банкова гаранция за качествено изпълнение на обекта, която ти ще върнеш след 12 месеца, ако изкопа не се срути сам, да завърши обекта за своя сметка и да ти пусне фактура, което ти ще платиш след 90 дни. обекта трябва да се завърши за 2 дни.

- втория конкурс е за инвеститор на обекта - трябва да е банка с международна репутация, да има оборот от поне 136 милиарда за всяка от последните 3 години, да има поне 18 милиона клиента и да е финансирала поне 27 изкопавания на траншеи за последните 28 дни, предшестващи датата на подаване на документите. спечелилия конкурса ще предостави кредит, необходим за изкопаването предварително, със срок за изплащане 12 месечен и гратисен период от 8 месеца при лихва от 1%. средствата, които ще обявиш са 500лв на метър. инвеститора трябва да ти налее 10,000лв, а ти трябва да му върнеш след 12 месеца 10,143лв с капитализацията. понеже инвеститорите трябва да се коткат, документите за тях струва сивмолично малко - 75лв.

- понеже работата ще надебелее, третия търг е за застраховател, който да застрахова хората, лопатите, траншеята, и каквото там се сетите. кандидатите трябва да имат поне 14 опит в застраховането на траншеи във вашто село, да имат сертификат от Комиситята по застрахователен надзор, че са изплащали безусловно вскички обещетения по щети върху лопати и траншеи за последните 6 години. застрахователната премия трябва да е не по-голяма от 3% за 100% щета, като се разсрочва на 4 еднакви вноски. документите за участие в застрахователни търгове почват от 100лв и понеже твоя обект не е от национално структуро-определящо значение, се спираш на минималния праг.

на търга за копач се явяват 5-ма кандидати. купуват си документи и вече имаш приход от 1000лв.
на търга за инвеститор се явяват 2-ма кандидати, щото си поставил сериозна бариера пред дребните риби. прихода е 150лв.
на търга за застраховател се явяват 7 кандидата, просто щото участват на всички търгове. прихода ти е 700лв.
така, без да си направил кой знае какво имаш вече 1850лв.

без проблеми определяш ивеститора и застрахователя, даже може да натиснеш застрахователя за по-ниска премия или някаква друга застраховка - примерно намаление от 50% на каското на колите ти. застраховаш по банкова оценка - за 10,000лв.

ако си бил добър при правенето на документите (написани са достатъно объркано), можеш да предложиш на кандидатите за копач да ги консултира "ЕТ вальо-кирката" срещу скромните 10%.
да кажем, че печели кандидата с най-ниска цена от 25лв/метър или 500лв.
накрая имаш 10,000лв от инвеститора, 1850 от тържна документация и неясно голяма сума от комисионните (примерно 250лв) и 500лв депозит за качествено изпълнение, т.е. поне 12,600лв.

трябва да се изръсиш за първа вноскана застраховката - 75лв.
12,500лв вкраваш на срочен депозит при 6% лихва.
остават ти 25лв.
докато мине застраховката, получиш разрешение за копане и т.н. минава месец.-
на втория месец бунака почва да копае изкопа и за 2 дена е готов.
на третия месец прибираш лихва от 187лв, и като подновиш застраховката, ти остават 135лв.
имаш ангажимента да платиш на копача на петия месец. с малко процедурни разтакавания изчакваш да дойде падежа на депозита на шестия месец. вадиш пак 187лв от лихва и му плащаш 250лв, като му пишеш гневно писмо, че изкопа спред теб е нестабилен и има вероятност да се срути и затова му плащаш само 50%. оня почва да пищи, плаши със съд, тече кореспонденция. ако си сведущ в бюрократичните дела, няма проблем да го мотаеш 3 месеца.

на деветия месец е по-сложно. идват повече плащания.
пак вадиш лихва 187лв и разваляш депозита.
реално имаш 12760лв.
плащаш на бунака 250лв да млъкне, обаче му пишеш писмо, че според теб изкопа все пак е нестабилен.
на банката дължиш вече лихва от по 100лв на месец, щото е минал гратиния период. заделяш си 400лв за следващите плащания, защото трябва да си перфектен в кредитното ти досие.
остават ти 12100лв, които вкарваш пак на срочен депозит.
на десетия месец плащаш на някой от кръчмата 100лв да бутне изкопа.
уведомяваш застрахователя за щетата. също и копача, че е извършил некачествена дейност и депозита му за качествено изпълнение по чл. еди-ко-си се задържа.

на 12-тия месец вадиш депозита. грубо имаш към 12,300лв.
без проблеми връщаш 10,000лв на банката.
остават ти 2300лв, като в бъдещо време имаш и да прибираш няколко хилядарки от застрахователя.
на тебе нищо не ти е струвало това. не са кой знае какво, но обекта все пак е дупка в земята, за която би дал 15лв.

междувременно си обявил конкурс за подпорна стена при аналогични условия.
при стегната организация няма проблем да правиш конкурси на 3 месеца и да застъпваш дейностите.
така можеш да си докараш стабилен приход, че и човек на заплата да вземеш.
е, заради застрахователите трябва да въртиш фирмите непрекъснато, но това е към 50лв на пре-регистрация.

имаш перфектно кредитно досие, всяка банка сама ще се натиска да ти дава кредити при ниски проценти.
щетите пряко не те засягат, защото виновен е изпълнителя.
ако много ти трябва траншея, може в свободното време да си я изкопаеш сам вместо да ходиш на фитнес.

Чет Май 24, 2007 12:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
Хахаха - дедото уби коча с лопатата :D .

Чет Май 24, 2007 1:06 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Абе Дедо,
ти ме уби... с такъв интерес не съм чел статия от доста отдавна :)
що не се пробваш във вестник Капитал или Банкер :?: за икономически анализатор :?:
аз ако съм главен редактор ще те нося на ръце.... сигурен съм, че след 2-3 издания ще е най-четената колонка във вестника

Чет Май 24, 2007 12:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ето едно интересно четиво: http://accinfo.persof.com/viewarticle.aspx?aid=2893
в момента е в сила. впчеатляващи са заплатите във висшето образование.

Пет Май 25, 2007 12:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ти махни образованието - виж на докторите какви са :? .

Пет Май 25, 2007 2:21 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща