|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 7:32 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
 Re: Носталгия
Айде сега скромност. Нормалния превод би трябвало да е от: Curve Тracer -> Тракер на К...вета (Тиндер локатор от старата школа) , кой инджинерин не би искал такъв уред, ама единици се уреждат.  . С нови -само Мъск и Цукербърг. Като гледам групиране на влакната в подгрупи, по-скоро ще е по сегменти -като при 7-сегментния дисплей. И някъв къстъм байнъри към н-сегмента енкодер.
|
| Чет Авг 28, 2025 12:51 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
В Алито предлагат някакви https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... in_prod%3Aама колко върши работа - не знам.
|
| Чет Авг 28, 2025 1:11 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
То и в не-Алито предлагат: https://www.ebay.co.uk/itm/187468013735 ... R-imitSbZg Ама като това по-горе, колко вършат работа  PS: Моето персонално разбиране е че по подобие на цифровите осцилоскопи, отдавна трябваше да има цифровизирана версия на кривомери с натупана аналогова периферия и един голям цветен дисплей и разни екстри като математически функции, възможност за въвеждане на параметри на транзисторите , примерно 'g_os' , gm0 и т.н. и да пресичат Load Line -a с Трансферната крива на компонента и да изчисляват Q-point и т.н.... Ама живеем във времена където китайското разбиране доминира. Трябва някой да го прототипне и те ша му го вземат да го фърлят на производствените линии
|
| Чет Авг 28, 2025 1:15 pm |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
За кривомерите на Тектроникс се предлагат USB интерфейси, като съм попадал на поне 4 или 5 различни разработки. Според друго писание, звучащо доста логично, било достатъчно да се изкарат изходи от X и Y и да се включи външен цифров осцилоскоп в режим X / Y. Ама едно по едно... Едва ли можеш да си представиш колко пъти чух въпроса: "ама за какво ти е?". Та едва ли е толкова лелеяна придобивка. Сага са модерни таблетоскопите с ИИ и връзка с "чата". За цифрите е нещо подобно. По-интересни са другите символи. Например "мю" се изписва както трябва да се изписва, а не например "u". Някъде бях попаднал на информация, че тяхна серия осцилоскопи ползвала същата или подобна индикация, но не била станала популярна. Ако и тя е струвала колкото средна ръка семеен автомобил, да се чуди човек защо ли... ******************************************************** ******************************************************** Нещо малко по-различно - модулните уреди на Тектроникс серии 500 и 5000. Не са лоши джаджи, но модулите им са тегави за ремонт ако няма екстеншън борд. За него пък, нали е за Тектроникс, искат някакви нескромни пари. Освен това е твърда платка и модулът не може да се върти накъдето трябва. Не лошо решение са конекторите за JAMMA - някакъв японски стандарт за аркадни игри. Не съм се интересувал за подробности. Та, явно техните бордове ползват същия конектор като растер и брой краци и се намират за съвсем сносни пари. Поръчал съм сини и розови конектори. Когато пристигнат ще потвърдя дали действително стават.
|
| Чет Авг 28, 2025 3:53 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не бе, има и гъвкави на тек, даже парт номер има, даже имам Tektronix 067-0645-02 TM500 , взех го за 160 пари.
|
| Чет Авг 28, 2025 7:11 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Тоя екстендър не ми беше попадал в полезрението. Явно е нещо което изпада рядко защото сега не намерих нито един такъв в продажба. Масово продават някакви самоделки - конектор запоен върху удължителна платка, за стотина пари. Да си ги държат. Вече поръчах "японската сила", вероятно произведена в чайника. 
|
| Чет Авг 28, 2025 7:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами знам ли, аз като търсих лесно намерих, може да съм бил късметлия, но така и не съм го изпозлвал още. Калибратора за токовите има някакви грижи, там има бая кондензатори които плачат за смяна, ама не ми е оставало време.
|
| Чет Авг 28, 2025 7:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
|
| Чет Авг 28, 2025 7:57 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ще ти подаря такива ако ти трябват. Някъде в началото на темата съм публикувал снимки.
|
| Чет Авг 28, 2025 8:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не, просто ги мярнах, в тоя магазин има бая стара скрап, някои неща са интересни като за колекция
|
| Чет Авг 28, 2025 8:51 pm |
|
 |
|
syscop
|
Поне да бяха sft323 или sft353... 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Авг 28, 2025 9:25 pm |
|
 |
|
itso.t
|
А, не е само за колекциониране. Има един "дедко разбойник", наскоро е направил 90 лазарника. В прилично здраве, чува, вижда, с акъла си и подвижен. И току донесе някой ретро магнет да му бая. Преди около година беше донесъл някакъв Ухер - репортерски, около седемдесетте години на миналия век. И му се прецакало управлението на бръшлес двигателя. Не се бъзикам, наистина е с бръшлес двигател. Управлението беше с германиеви транзистори. Тогава установих, че съм забравил какво трябва да показва германски транзистор на диоден тест. Е, припомних си, за по-сигурно минаха и през всичкомера, който за разлика от мен и за голямо мое учудване знаеше какво е това германски транзистор. Та, добре че имам някакви запаси от такива чаркове, иначе голямо търсене щеше да падне.
|
| Чет Авг 28, 2025 10:11 pm |
|
 |
|
BatKoce
Ранг: Новодошъл
|
Попадна ми този електромер. Информацията за него се вижда на табелките. Има маркировка 41. Дали това е година или номер от контролен орган? Този електромер захранваше машина, наречена чепкало, с която се разчепкваха парцали за пълнеж на дюшеци. Спомням си, че около средата на седемдесетте, това чепкало вече беше старо и не се употребяваше. Предполагам, че чепкалото е престанало да работи някъде през 60-те или началото на 70-те. Електромерът вероятно е работил до появата на електронните електромери. Пломбиран е. Бабата, която шиеш дюшеците, беше родена в края на 19 век...
|
| Пон Сеп 01, 2025 3:48 pm |
|
 |
|
nik
|
|
| Вто Окт 07, 2025 11:05 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Ник ме изпревари! Вчера го гледах това видео два пъти, не помня откога не съм се радвал така на някое видео на Дейв. Наистина страхотно направено, добре обяснено и показано, и препоръчвам да се гледа цялото, а не само от средата. Включително и симулациите и принципа на работа. Изработката е наистина ювелирна, почвам да си мечтая да съм бил инженер по онова време в САЩ.
|
| Вто Окт 07, 2025 1:37 pm |
|
|