|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 8:29 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: ChatGPT
Те там ключа от палатката,на експерт в съответната област може и да му свърши работа, за останалите ще си мислят че имат нещо а няма да имат нищо. На картинката има няколко грешки, някои не са просто в изчертава ето, а грешно поставени размерни линии. Това може да е доста подвеждащо, особенно ако на база тоя чертеж трябва да си изведеш формулите. На мен друго ми направи впечатление, и при ИИ една картинка спестява 1000 думи, в смисъл ако се опиташ да обясниш нещо само с думи много често не вдява, но ако му качиш картинка "разбира" проблема. Не може да разчиташ че ще има вярната информация, да речем регистри на микро контролер. Обеднява ти какви и защо, от къде го е чел, и е много упорит, а то такъв регистър дори няма...измисля си доста неща. Та варианта е да му даваш ти информацията. Не е много добра търсачка защото си измисля и то много убедително.
|
| Пон Ное 24, 2025 3:53 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Идеята е порочна. Това означава, че добър механичен инженер (експерт по модерно му) заради тоя 1% ще трябва да проверява и останалите 99%. Във същото време, същият инженер ще начертае горната картинка за няколко минути, ВЯРНО, от първия път. Колко ли време ще да е спестил с Изкуствения Идиот?
|
| Пон Ное 24, 2025 5:16 pm |
|
 |
|
HCL
|
Комплексно е. Схемата може да я начертае по-бързо, но ако към нея идва код, документация, 3д модел. Имай в предвид, че това което виждаш е модел общак колкото да покаже какво може и какво не може технологията. Почнат ли да ги тренират на специфично задание с подготвена база данни, резултатите ще са значително по-добри. Затова и подготвят инфраструктура за над $1 трилиона в момента.
|
| Пон Ное 24, 2025 5:58 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
HCL, инджинерите се "тренират" цял живот и допускат елементарни грешки а ти възхваляваш езиков модел с акъл на котка... 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Ное 24, 2025 6:51 pm |
|
 |
|
HCL
|
През седмицата си направих един експеримент да пусна два модела да се бият един срещу друг в Kaggle състезание. Крайният резултат след $100 бюджет е наличен тук https://kaggle-titanic.netlify.appТова е добре документирано състезание, та идеята не беше да се покаже какво може и какво не, а да се види как катерят по стълбицата на победителите от място 13.000 до 800. Предната седмица си написах една среда за следене на месечните репорти на публичните компании в които инвестирам. https://nvda10q-1026.netlify.appТова нещо може и да няма мозък, но резултатите са повод за възхищение.
|
| Пон Ное 24, 2025 7:03 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ти да видиш 
|
| Пон Ное 24, 2025 7:16 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
между другото горната задача не е по моята част ... ама изобщо просто - спортна злоба и чесане на краста ... а и знам какво точно ще се случи с вратите ще купят няколко комплекта амортисьори ( ако не стане от първия път ) и най-накрая ще купят оригиналния ( 200N / 400mm ) който на практика се отваря (по-малко от половината) на 70 мм - вижда от ръждата се до къде е стигал
а извода е че до този момент ИИ освен за маркетинково точене на пари за никъв чеп не става ( ееее, понякога разказва вицове )
|
| Пон Ное 24, 2025 7:38 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Нещо се бъгна .... Въпросът е как може да го изпозлваш. Аз лично съм много скептичен към АИ, и в много случаи е загуба на време, но има случаи в които е полезен и не мога да го отрека, пести време, но трбява да знаеш много добре какво правиш и какво искаш. За пример тоя код който ми написа вчера, за времето за което го генерира аз не мога да направо само h файла, реално под минута, и нямаше някакви съществени корекции на самия код след като го даде. Заподозрях го че нещо е омотал, но се оказа не от него а от начина по който ъпдейтвам CCP, на силабсите с 9,10,11 битов PWM има малка специфика в това кога и как зареждаш, и там бях пропуснал нещо. т.е. той си даде работещ код от първия път. Не може да се отрече че ми спести време, поне час-два. Но чата трбява д аидва с предупреждение като алкохола, изпозлвай разумно, може да бъде много вреден за хора които искат да се учат, или търсят помощ за нещо което неразбират, определено с него не мисля, че може да научиш нещо защото няма начин да отсееш вярно от грешно. Също бях споменал и за други неща за коти го изпозлвах, примерно да ми провери дефинициите в хедъра, като имаш 200 регистъра, и много от тях са copy/paste много е лесно да направиш няколко дефиниции към един и същи регистър и до де го хванеш после ... чата за секунда ми хвана 3-4 таквиа грешки, я не съм променил регистр, я бит ... и в случая няма нужда да е наясно какво пишеш изобщо, просто му казваш да провери дали няма грешки от тоя тип. Друго поелсно нещо което свърши, изсипах му лога от логически анализатор и го накарах да провери дали импулсите са генерирани според заданието, да ми даде стандартно отклонение и т.н. , и това го направи доста бързо, това да пишеш скрип отнема време, другия най-лесн начин е ексел стога да глътне файла, и да успееш да работиш с файла бе зда се чупи ексела. Аз за да го проверя, анализирах файла ръчно, точно с ексела и всичко излезе същото каквото той го репортва. Та ... започва да има полезни приложения, има сериозно подобрение последната година, но не става з анищо повече от малоумен офис помощник, но чете и пише бързо 
|
| Пон Ное 24, 2025 7:57 pm |
|
 |
|
HCL
|
В момента търсим къща и му дадох задание на анализира офертите на тукашния онлайн портал и да ми направи статистика и прост модел за предвиждане на цена. За по-малко от 10$ резултатът е много впечатляващ - https://82008-1125.netlify.app
|
| Вто Ное 25, 2025 1:07 am |
|
 |
|
HCL
|
|
| Вто Ное 25, 2025 2:13 am |
|
 |
|
ToHu
|
ъъъъъ баси европата ... наша къща 500 кв обитаеми и е само $900k, това без да броиш троен гараж и 200 кв. приземен етаж който тук не го включват изобщо ... мнееее то LA и NY е по-евтино от при вас после тук имало балони 
|
| Вто Ное 25, 2025 3:54 am |
|
 |
|
HCL
|
Да но германската икономика е във възход и сме отлично подготвени за евентуална индустриална промяна откъм чипове, софтуерни компании и енергетика. Освен това китайските пазари са ни в краката и внасяме евтин газ от Русия (къщата която сме харесали е на газ). Отношението годишен наем:цена стига 1:45. Но работата е там че къщи под наем няма, а като пораснат децата след 10ина години нъща не ни трябва. Та балон е със сигурност, но като каже жената купуваш. Иначе аз и на каравана съм живял и никак не ми е било зле
|
| Вто Ное 25, 2025 6:54 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами значи ...изнасяш се на каравана пък жената да се оправя с къщата  . Иначе за наем ....като направя подобна сметка, и по тоя показател тук разликата е по-малка. Ей сега наех едно къще, но то е евтинко и като наем и актомимот, и при него идва не повече от 1:15, иначе за по читави ще е 1:20 до към 1:25. При големите къщи логично да е повече, наема не се покачва пропорционално на квадратурата а цената да.
|
| Вто Ное 25, 2025 7:14 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Определено резултатът е впечатляващ. на това ли му казваха "да напълниш информацията с плява", за да не може да се оцени добре дали другата информация е вярна и актуална? Термален анализ... Ай сиктир изкуствени идиоти...
|
| Вто Ное 25, 2025 9:00 am |
|
 |
|
HCL
|
Анализата е по задание. Терминалният анализ е от значение, защото разходите по отопление на неизолирана къща в сравнение с изолирана могат да стигнат 2.5х. За 20г това са 100к евро, съответно следва да се вземе под внимание. Възможно е защото при продажба се предоставя задължителен сертификат, който влиза в статистиката. Това в Германия.
|
| Вто Ное 25, 2025 1:22 pm |
|
|