|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:12 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: помните ли...
Да де, ама онова управление си беше едно и също има няма 40-50 години и въпросната промишленост си беше негова функция. Та няма как управлението да е било лошо, а промишлеността хубава 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 19, 2012 11:24 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Всъщност връзката не е толкова директна. Например, знаеш ли колко държави света са произвеждали компютри като официална промошленост (не хоби проекти) през 1985? Щатите, Япония, Австралия, Англия, Италия, двете Германии, СССР... и България. А производители на интегрални схеми? Лекарства?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Сеп 19, 2012 11:38 am |
|
 |
|
Цецо
|
Както казах има и изключения. Аналгин-хинина беше едно от тях  Относно БГ компютрите айде да не се величаем прекалено. Директните копия бяха що годе добре. Всякакви разионализации бяха повече от компроментирани. Като се сетя за БГ компютър и все ми изниква онова творение на Изот.... майко мила. А който не е схемотворил с руски и български схеми, само той може да величае БГ производството на полупроводници. Имал съм си достатъчно опит и още в ония години, като видех надпис на кирилица и ме втрисаше. Най малкия проблем беше просто надписа да е сгрешен или да е обърнат целия корпус  Мисля, че можехме да патентоваме полупроводникова технология която работеше на моточасове. В един точно определен момент, просто спираха да работят. И пак бяха доста по добре от руските... От целия лагер, май само чехите и източногерманците се научиха да правят полупроводници като хората.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 19, 2012 1:57 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Изнасяли сме грънци! След "културната революция" Китай се сдърпа с всички соц. страни и нищо не се изнасяше и внасяше от там. Поддържаха търговски отношения само с Румъния, където се внасяше много качествено памучно бельо. А хората покрай българо-румънската граница имаха право само с паспорт да влизат на 20км. в територията на другата страна. От тогава не съм носил толкова качествено бельо. Превъзходен памук! 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Сря Сеп 19, 2012 3:59 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
_________________ Хайде де!
|
| Чет Сеп 20, 2012 12:30 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
коментарите отдолу са по-забавни от самата статия 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Сеп 20, 2012 12:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
dan, мога да те залея с подобни пропагандни статии. Няма правителство от 89г., което да не твърди че ни е "оправило". Тая статия не си струва коментарите, като видиш да сравняват ПЧИ за 10 годишен период с БВП от преди 20 години, без даже да нормализират величините просто нататък може да не четеш. Има къде къде по-смислени анализи, ако търсиш положителните промени.... Цецо, в икономиката няма термин "боклуци". Ако тезата ти е, че сме имали проблем в икономиката, намери съответните икономически аргумени. Личните ти оценки не са аргумент. Моята теза е, че за него време сме имали доста прилична икономика. Бих казал повече от прилична. По никакъв начин разбира се не можем да се мерим с Франция, Германия, САЩ но спрямо всички соц. държави, както Турция, Китай сме били значително по-добре. Сега сме много по-зле както от водещите така и от тия дето сме ги наричали 3-я свят. Докатезателство за тезата ми може да видиш във всички икономически параметри, макар че брутният вътрешен продукт е напълно достатъчен. Намеците, че сме имали някакви структурни проблеми, било то като вид продукти, било то качество на продуктите са неоснователни. Това щеще да бъде довод, ако примерно сме произвеждали продукти, които умират в световен план. Или че качеството им в световен план се променя. Първото очевидно не е вярно, най-малкото защото износът ни е бил и сега все още е изключително разнообразен. Не сме се съсредоточавали в някаква конкретна сфера или индустрия. Изнасяхме всичко от компоти до компютри. Не е като да сме произвеждали само совалки и те повече да не летят и да сме били обречени. В световен аспект нито един от видовете стоки не е имал някакъв катострофален спад. Спадът беше в нашето производство, а не световните пазари. Относно качеството, естествено то никога не е било върха на сладоледа, просто такова е било търсенето на пазарите дето сме продавали. Но по-важно е, че ако погледнеш кой реално ни измества на тия пазари ще видиш, че това са страни като Китай и ни изместват с качество по-лошо и от нашето. Разбира се една част от пазарния ни дял отива и в западни компании с високо качество, но пак ти казвам големият дял като пари отива другаде. И не защото нашето качество е било толкова лошо. Целият проблем според мен е, че всички правителства от 89-а година насам оправдаваха собствената си некадърност с предишните. Това масово се втълпяваше и на децата 
|
| Чет Сеп 20, 2012 3:15 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Миро, ако по онова време нямаше СИВ и другите не бяха ЗАДЪЛЖЕНИ да ни купуват стоките, нямаше да можем и един пирон да продадем навън. Онова не беше пазар. Беше планово стопанство. Икономика и промишленост, която се крепи на планово стопанство не става! Доказателство за това е колко бързо рухна всичкото ни производство в момента в, който беше поставено в реална конкуренция и пазарни условия. Оня ден ми потрябва гайка М3, видях, че запасите ми от "капиталистически" гайки са свършили, бръкнах в една голяма кутия дето е от времето на соца... извадих барем 10 гайки М3, е нямаше една дето като се завива да върви перпендикулярно на остта  90% от производствот ни беше така, като почнеш от гайките, минеш през телевизорите Велико Търново и стигнеш до Москвич Алеко... Боклуци! И си прав, че онова производство беше от класа на китайското... само дето китайското е евтино, а нашето не е. Което още веднъж доказва, колко е струвала промишлеността ни в ония времена.
|
| Чет Сеп 20, 2012 8:42 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ами може и криви гайки да сме правели, и криви ракети за сваляне на нисколетящи самолети също. Ама имаше и гайки и ракети! Сега и кривите краставици си ги внасяме!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Чет Сеп 20, 2012 9:12 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Организиран от мен списък, свързан с вечната тема за социализЪма: ----------------------------------------------------------------------- Съдържанието на нашия панелен апартамент през 1980-та година: > Бетон - български > Стоманена арматура - българска > Строителна механизация - българска и съветска > Бои - български > Тапети - български > Строители - български > Водопровод и канализация - български > Санитарен фаянс и плочки - български > Електроинсталация - българска > Електрически ключове, контакти, осветителни тела - български > Асансьор - български > Телефонен апарат - български > Домофон - български > Дограма и стъкла - български > Балатум и мокет - български > Мебели - български > Дрехи и други тъкани - български > Домакински съдове - български > Печка - българска > Пералня - българска > Хладилник - съветски > Храна - българска > Лекарства - български > Телевизия и радио - български > Вестници, списания, книги - български и съветски > Радиоприемник - съветски > Телевизор - съветски > Ролков магнетофон - полски > Фотоапарат - съветски > Прахосмукачка - съветска > Велосипед - български Абсолютно 100% съм убеден, че всичко гореизброено е плод на целодневното лежане на хиляди работници по заводи и селски стопанства. Транспортирано е от спящи шофьори, продадено е от спящи продавачки. И същото/подобно съдържание можеше да се намери в още няколко милиона жилища.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Чет Сеп 20, 2012 11:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Че е имало криви гайки, ОК, имало е. Верно тогава стоките правени в Германия или САЩ са били мислени, и здраво направени, дори и качествени. Да ама 60 години по-късно, ние сме излезли от соца, почна ли сме да правим по малко но по качествени неща .. уж, ама вече това което е правено в САЩ а и в Германия е същия боклук дето сме правили преди 50 години, само детго опаковката му е по-лъскава, и славата му е голяма ....
|
| Пет Сеп 21, 2012 12:05 am |
|
 |
|
zaphod
|
миро, че си ляв си знам отдавна, но си мислех че ти се мислиш за десен  икономиката тогава беше ЗЛЕ спрямо сега. само това предизвика рухването, хората искаха стоките от корекома, не нашите. помня че само няколко години след прехода, въпреки че икономиката беше ужасно зле, вече българско не беше обида за стоките. ако икономиката тогава е била добра, какво търсим сега мамка му? защо хората не гласуват вкупом за комунисти и да си връщаме старото? да оставим качеството на страна, в момента не просто стоките са по-качествени, но и количествата и асортимента са по-големи. това дето "всичко разрушиха и разграбиха" са глупости, разрушиха и разграбиха само заводите дето за нищо не стават, печелившите заводи си бачкат на пълни обороти и сега.
|
| Пет Сеп 21, 2012 6:55 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е от тоя списък дето си го пляснал, над 50% и в момента е валиден. Отпадат съветските и полски боклуци  Относно качеството на онова строителство, няма какво да говорим, панелните гета ще си остнат символ на ония прекрасни години  Стига с тия краставици бе! В магазина в момента има само български краставици, проверих вчера! А и ти казах в момента БГ изнася доста качествени стоки. Просто защото сега не можеш да изнасяш боклуци, няма СИВ да ти ги купува. А по-евтини от китаец не може да ги направиш.
|
| Пет Сеп 21, 2012 8:20 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не, просто правя разлика между политически убеждения и икономика  Икономиката и технологиите са неща, които се развиват бурно последния век. Така че ако сравняваш буквално then & now си прав. Която и страна да вземеш по света, сега има по-добра икономика, произвежда по-добри стоки и т.н. Затова подобно сравнение е безсмислено. Не носи никаква информация освен популизъм. Сравняват се съиземерими величини. Примерно Buglaria then vs world then. Bulgaria now vs world now. Няма "добра" и "лоша" икономика. Има "по-добра" и "по-лоша", макар че и тава не е абсолютно защото е обобщение на много и различни параметри. Понякога едно е добре, друго зле и сборът им не е неутрална стойност. Но на въпроса ти - отговорът ми е, че тогава сме имали по-добри параметри от доста други държави. Само че тези държави направиха по-добри реформи за разлика от нас. В резултат сега те са с по-добри показатели, а ние падаме в класациите. Тъжно, но това е истината. Точно това мислене се опитвам да ви избия от главите. Икономиката и политиката са две различни неща. Някой даде по-горе пример с фашизма... това че немците при Хитлер са имали добра икономика не е повод да искат да го изкопаят от гроба. Както виждаме и днес немците имат доста прилична икономика. И това че Хитлер е направил добра икономика не го прави светец и пример за подражание, нали? Много ми се щеше да е така. Щеше ми се сега Цецо да не може да намери българска гайка, щото образованието ни в последните години се е вдигнало и съответно не са останали нискоквалифицирани работници за гайки. Но уви, нещо не виждам наоколо предприятията да ползват нанотехнологии или други топ технологии дето да се правят само в 10-на държави. В най-добрия случай една шепа хора работят за чужди компании, на пръсти се броят чисто българските фирми с успех. Примерно като Олимекс дето направиха някакво име, макар че и те можеха да имат далеч далеч по-голям успех ако тук условията бяха по-добро. Намеквам за оня пич от щатите дето почнал като техен дистрибутор и обясняваше колко зле са били всъщност с начини на плащане и т.н. А пък за "разграбването" и "разрушението" аз не виждам какво има да коментираме. Доколкото знам си от Варна, а съм от Добрич и мога да ти изброя какви заводи имахме преди, вероятно някои си спомняш: - Завод за ел. табла - Завод за полиремаркета и контейнери - Завод за електронна и нестандартна апаратура (ЗЕНА) - Завод за апарати високо напрежение (ЗАВН) - Акумулаторен завод Старт - Метал Маяк и още един куп подобни филиали - Маслодобивен Комбинат Калиакра (разделиха го на две - Бунге взе олиото и го закри, Рама купиха маргарините и ги закриха). Сега останаха само търговските марки с които ни пробутват унгарско олио и румънски маргарини. - Сердика (имаха огромно производство за износ - прословутите тенекии със саламурено сирене, сухо мляко и т.н.) сега няма нищо, едни варненци го купиха и ползват само търговската марка. - Комбинат Орлов, Жакард и разни други текстилни (отново огромни предприятия, работещи основно за износ). - Завод за детски обувки Добрич - Родопа и още един куп кланици и месарници, може би си спомняш времената когато се казваше, че халите на Варна се казват Толбухин. Не мога да изброя всичко, даже не помня всичко... но си спомням добре как по това време пристанището в Балчик корабите чакаха ред и се товареше денонощно за износ. То се виждаше... отделно, че аз самият съм обикалял из повечето предприятията било на бригади, после и да им продаваме това-онова. Отделно че всички роднини, приятели, познати всеки работеше някъде. Сега е друго. Мнооого различно. От гореизброените заводи и предприятия повечето са само търговски марки с нула производство. Останалите работят или по-точно кретат с 1/100 от обемите които са имали едно време. Примерно АЗ Старт - сега собственост на Монбат, ама е просто смешно. Същите акумулатори, същите боклуци само дето сега сме 2012, а не 1982. Къде са тия качествени производства сега? Хо не ги виждам? Що нямам познати, роднини или приятели да работят в някакво такова местно производство? Що Wolfram alfa не ги вижда, а? Единственото ново производство в нашия край са сладоледите Изида. Докога не знам, щото и Младен минава вече в други сфери, нормално просто в момента в България няма условия за производство. Няма условия за НИКАКВО производство, а камо ли високотехнологично.... Мнозина се пробваха и се отказаха. НЕ СТАВА. И как да става - примерно за ВЕИ оня ден шефа на ДКЕВР дава интервю че не били очаквали толкова много да се присъединят. Тоя човек не е просто за съд поради некадърност, той трябва да бъде обесен за топките. От ЕС ни дадоха шанс ние да си изберем какъв дял ВЕИ искаме. Разрешиха ни до постигането на тоя дял да даваме преференции. Какво правят нашите бюрократи - хем забраниха включването на нови мощности, хем плащат преференциални цени. Това е все едно хем да слагаш сиренце в капана, хем да плашиш мишките да не влизат вътре. Но и тая малоумщина им се видя малко, та сега ВЕИ ще плащат такси на ЕРП-тата. Просто не искам да си помисля каква ще е следващата простотия. Невъзможно е да се предвиди. Как да правиш бизнес в такава държава?
|
| Пет Сеп 21, 2012 11:17 am |
|
 |
|
Цецо
|
Така е, ама защото се сравняваш с белите държави. На твоя въпрос аз мога да отговоря с контра въпрос - "как да правиш бизнес в "оная" държава преди 89?". Тогава всичко беше предвидимо, ама не това е проблема. И не мисля, че коректното сравнение е БГ сега срещу БГ преди. Коректното сравнение е БГ срещу белите държави сега. И БГ срещу белите държави (ама ония бели държави на запад от нас) тогава. И сега определено стоим по-добре сравнено с тях като производства и услуги. Като качество на живот е малко по-друга тема... Зейфод е прав, всичко дето се изпозатри беше калпаво като основа. Едно читаво производство, няма да се самозатрие ако е конкуретно и носи добри печалби, частника няма да позволи да се разпродаде на скраб. Но едно изначало сбъркано начинание, като Химко или Кремиковци... е няма как да просъществува освен ако данъкоплатеца не го субсидира. Примера със завода за акумулатори - много е бил успешен по времето на СИВ, когато реална конкуренция отсъстваше. Кой ги е спрял днес да правят акумулатори. Ама можеш ли да ги направиш по евтини от китайските или по-качествени от немските при съезмерима цена? Не можеш. Е като не можеш - не правиш акумулатори. Това е. Калиакра - мислиш ли, че бизнес климата е по-добър в Румъния? Или, че корупцията там е по-малка? Изнесоха се защото ония са по - голям пазар. Какво можеш да направиш срещу това? Да национализираме Калиакра и да отчислим данък олио, та да работи завода? И незнам, какви са тия мераци в БГ да се правят високотехнологични неща... Повече от това което е в момента (по-малко и на ишлеме) няма как да стане, нито сме фактор като пазар, нито сме фактор като инженерен капацитет. Единственото с, което можем да сме конкурентни е ниската цена на труда, ама там трябва да се борим с китайците...
|
| Пет Сеп 21, 2012 11:39 am |
|
|