|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:12 am
| Автор |
Съобщение |
|
Private
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
 Re: Украйна
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Вто Мар 25, 2014 10:58 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Иронията е, че Кримчаните с кеф гласуваха вероятно в последния си референдум.
Цитат де.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 25, 2014 2:04 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Другото продължение имах в предвид (на случващото се...)
|
| Вто Мар 25, 2014 7:19 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Вто Мар 25, 2014 9:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
почна се Украйна повишава цената на газа за населението с до 50%... за сега. скоро и с повече. на първо време ще убият индустрията. после ще вдигнат и цената на тока, парното. ще ги накарат да сменят ГОСТ с EN/ISO. което по принцип не знам как може да стане (в Украйна, де), но ще ги "консултират" правилните хора срещу няколко милиарда. и докато не стане - никакво продаване на продукция навън. резултата е ясен - повишаване на разходите за производство, драстично намаляване на продажбите и няколко воденични камъка на шията под формата на нови дългове. индустрията ще затвори, хората ще останат на улицата, като разходите им за оживяване ще скочат с пъти. ако има нещо с възможност за точене - приватизация от подходящ западен "инвеститор". ако някое предприятие вземе че оживее - същото, но с цел да се закрие да не пречи на добрите чичковци. яйцето още сега говори за 15-20 милиарда нов дълг сега и веднага, за да закърпят положението. като скочи безработицата колко ще поискат - 50,100,500? още не са взели нищо, а под натиска на световните лешояди местната валута се обезцени с почти 30% за 2 месеца. тоя филм го гледахме. само дето ЕС в момента малко ги е страх - хем да не останат без газ, хем от потенциала на емиграцията на огладнели украинци. щом няколко десетки хиляди потенциални емигранти от България пощуриха евро-политиците, как ли виждат няколко милиона от украйна? не мога да разбера само дали режисьорите са толкова късогледи, че се опитват да направят римейк или просто повтарят като папагали каквото някой друг им казва. шансовете да излезе добър филм са минимални, света не е същия като преди 20 години. дори днешните геополитици са някакви мижатурки, щом Кисинджер взе да звучи разумно и смислено. все ми се струва, че Украйна е повод за нещо друго, но ми липсва мащаб в мисленето. дано някой отегчен мега-милиардер не му се доиграло на ядрена война... печеливш май ще е само шеврон. веднага сложиха старата плоча на грамофона за шистовия газ, като панацея за източна европа. и ако поляците и унгарците може би ще си опазят околната среда, за нас е сигурно че ще я батисаме. и тази схема ни е ясна - ще ни платите да направим проучванията, после ще вземем на концесия добива, щото вие сте тъпи и прости и не знаете как, и накрая ще ви го продаваме по колкото ви кажем. а, да не забравя - аз съм непоправим хейтър, така че не ме вземайте на сериозно.
|
| Чет Мар 27, 2014 11:23 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Всъщност, в момента не само че не знаем как, ами няма и кой. И това от мноооого време.
|
| Чет Мар 27, 2014 12:52 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ей ДедоБоре, язък че няма лайкове тука, иначе веднага слагам един на тоя ти пост 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Мар 27, 2014 1:16 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Нещо си в грешка, последните дни съобщиха, че в Полша са разрешили добива на шистов газ.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Мар 27, 2014 3:09 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Дедо, да не забравиш комуналните услуги - вода, ток, парно, застраховки, концесии, приватизация и други сложни думички. Колкото до това: - и аз мисля същото. От няколко дни медиите повтарят като зомбирани: "Русия струпва войски" , "Русия ще нападне Украйна" , макар на всички да е ясно че няма такова намерение. В същото време разни частни армии, наети от олигарсите се струпват в източните райони на Украйна. Сега чакаме само голямата провокация в стил Пърл Харбър или 11-ти септември.
|
| Чет Мар 27, 2014 4:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Това че се е "почнало" е съвсем нормално... Очевидно не са толкова богати, че да могат да си позволят държавата им да субсидира каквото и да е било. Напротив, търсят външни заеми и ако наистина искат да ги получат от запада, трябва да се откажат от субсидиите. И от нас навремето искаха да махнем субсидиите. Същото ще се иска и от всички бъдещи кандидат кредитополучатели. Не виждам никакъв филм, а съвсем нормална логика. Парите които МВФ ще отпуска са събрани от данъци, включая от мен и от теб. Някак си не върви аз да си плащам нещата по пазарни цени, а в същото време и да им давам пари с ниска лихва, за да могат те да си субсидират.... Нямам нищо против техния социализъм, стига да не го строят с моите пари! Да си намерят спонсори.... Иначе че ги чака филм, чака ги... При подобни перестройки нормално е да дръпнат назад. То какъвто и ремонт да правиш излиза скъпо. Най-лесното е да се обвинят майсторите, комшиите и световния империализъм. В крайна сметка сегашното им дередже трудно ще се запази, нито могат да си го позволят, нито искат, поне не и достатъчно мнозинство от местното населени. Да не говорим че и от вън също им клатят къщурката... Така че ремонт ще има. Въпросът е колко голяма патаклама ще вдигнат и колко поразии ще си причинят. При толкова много тъпи комунисти и нагли олигарси аз не очкавам да направят добър ремонт. Точно както и у нас... реформите ще са ужасни и простолюдието ще страда.
|
| Чет Мар 27, 2014 8:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
От къде пък да ни е ясно, че Русия няма да си присвои още територии? След като току-що си присвои не малка част... Много ти е развинтена фантазията... И кво ще направят тия измислени "армии"? Ще нападнат Русия ли? Не ставай смешен... Те Наполеон и Хитлер с големите си национални армии не можаха нищо да направят, та някакви дрешльовци ли...
|
| Чет Мар 27, 2014 8:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък като пръднат големите ние обикновено се насираме...
|
| Чет Мар 27, 2014 11:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 |  |  |  | miro_atc написа: Това че се е "почнало" е съвсем нормално... Очевидно не са толкова богати, че да могат да си позволят държавата им да субсидира каквото и да е било. Напротив, търсят външни заеми и ако наистина искат да ги получат от запада, трябва да се откажат от субсидиите. И от нас навремето искаха да махнем субсидиите. Същото ще се иска и от всички бъдещи кандидат кредитополучатели. Не виждам никакъв филм, а съвсем нормална логика. Парите които МВФ ще отпуска са събрани от данъци, включая от мен и от теб. Някак си не върви аз да си плащам нещата по пазарни цени, а в същото време и да им давам пари с ниска лихва, за да могат те да си субсидират.... Нямам нищо против техния социализъм, стига да не го строят с моите пари! Да си намерят спонсори.... Иначе че ги чака филм, чака ги... При подобни перестройки нормално е да дръпнат назад. То какъвто и ремонт да правиш излиза скъпо. Най-лесното е да се обвинят майсторите, комшиите и световния империализъм. В крайна сметка сегашното им дередже трудно ще се запази, нито могат да си го позволят, нито искат, поне не и достатъчно мнозинство от местното населени. Да не говорим че и от вън също им клатят къщурката... Така че ремонт ще има. Въпросът е колко голяма патаклама ще вдигнат и колко поразии ще си причинят. При толкова много тъпи комунисти и нагли олигарси аз не очкавам да направят добър ремонт. Точно както и у нас... реформите ще са ужасни и простолюдието ще страда. |  |  |  |  |
Един път да съм напълно съгласен с теб - още малко и ша та изликуваме напълно от левичарството  . Ако някой си мисли, че едно време е било много хубаво или че якото субсидиране/крадене е можело да продължи вечно жестоко се лъжи. Да припомним какво е казала Желязната Лейди - "Няма нищо лошо в социализма, докато не свършат парите на другите"  . Аз със сигурност не искам да им се дават пари на заем ако няма да си плащат всичко по пазарни цени, точно както го правя и аз, без значение колко скъпо/евтино е.
|
| Пет Мар 28, 2014 1:24 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Не разбрах къде виждате намаляване на левичарството и как точно можем да се излекуваме от него. Това , което аз виждам е все по-пълната победа на социализма. Субсидиите са навсякъде. Като започнем от селското стопанство, с малка разлика, че за нас са много по-малки, отколкото за другите държави. Мисля, че все още има субсидия дори и за тютюна, което ми се струва че е повече от абсурд. Да не забравяме и еврофондовете - те ако не са вид субсидия, не знам какво са. Аз също не съм съгласен с моите пари да се субсидира конкурентноспособността на конкуренцията например. Като са много кадърни, да си изкарат пари и да си купят машини. Социалистическия тип субсидии дори ми се струват по-нормални, защото са по-равномерно разпределени, не са само за "наши хора". Не знам дали някой си дава сметка за цялостния негативен ефект от субсидиите - правят се проекти само за да се вземат едни пари, създават се цели армии от чиновници, специалисти по нищоправене, измества се фокусът в икономиката от реалния сектор към бумащина и администрация. Ама ние този филм сме го гледали, знаем как свършва.
|
| Пет Мар 28, 2014 9:10 am |
|
 |
|
xyz
Ранг: Новодошъл
|
 |  |  |  | miro_atc написа: Това че се е "почнало" е съвсем нормално... Очевидно не са толкова богати, че да могат да си позволят държавата им да субсидира каквото и да е било. Напротив, търсят външни заеми и ако наистина искат да ги получат от запада, трябва да се откажат от субсидиите. И от нас навремето искаха да махнем субсидиите. Същото ще се иска и от всички бъдещи кандидат кредитополучатели. Не виждам никакъв филм, а съвсем нормална логика. Парите които МВФ ще отпуска са събрани от данъци, включая от мен и от теб. Някак си не върви аз да си плащам нещата по пазарни цени, а в същото време и да им давам пари с ниска лихва, за да могат те да си субсидират.... Нямам нищо против техния социализъм, стига да не го строят с моите пари! Да си намерят спонсори.... Иначе че ги чака филм, чака ги... При подобни перестройки нормално е да дръпнат назад. То какъвто и ремонт да правиш излиза скъпо. Най-лесното е да се обвинят майсторите, комшиите и световния империализъм. В крайна сметка сегашното им дередже трудно ще се запази, нито могат да си го позволят, нито искат, поне не и достатъчно мнозинство от местното населени. Да не говорим че и от вън също им клатят къщурката... Така че ремонт ще има. Въпросът е колко голяма патаклама ще вдигнат и колко поразии ще си причинят. При толкова много тъпи комунисти и нагли олигарси аз не очкавам да направят добър ремонт. Точно както и у нас... реформите ще са ужасни и простолюдието ще страда. |  |  |  |  |
Изключително точно наблюдение. МВФ не заздравява икономики, а просто тотално ги разсипва. Няма логика данъците (всъщност не точно твоите, а тези на хората от САЩ и западна Европа) да отиват в страна, която след това да ги конкурира. Парите от МВФ се дават, за да могат да се изхарчат по най-директния начин и след това да не могат да се върнат и да започне диктата на условия - т. е. нов вид колониализъм. Не случайно МВФ подкрепя единствено страни, които са тотално не наясно какво да правят. И за субсидиите си прав. Това да даваш директно пари за дадено нещо единствено води след себе си големи злоупотреби. Фиктивни препродажби водят до изяждане на субсидиите за сметка на тарикати (които ги правят). Това е игричка в стил източване на ДДС. Иначе субсидии на практика винаги има и особено в Европа и САЩ, но те винаги са в твърде прикрита форма. Ето например така наречената зелена енергия - много по-скъпите соларни панели се налагат политически, а не икономически като в една истинска пазарна икономика. Въвеждането на квотите за въглеродните емисии е единственото правилно действие по отношение на опазване на природата, но само дотам. Това да задължаваш да купуваш ток от фотоволтаиците - в това няма нищо пазарно. По абсолютно същите не пазарни принципи Евросъюза принуди Китай да продава фотопанели на завишени цени. И всички тези гнусни тип субсидийни игрички е точно за сметка на редовия данъкоплатец. Edit: Иначе Ицо е прав, че си има и много неприкрити субсидии и то в гигантски размери...
|
| Пет Мар 28, 2014 9:21 am |
|
|