|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:11 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Газовият пазар на САЩ
Е за паркиране грижа няма, паркира се навсякъде, разбира се само назад, проблема е ако трябва обратен завой да правиш, повечето булеварди по Софийско ми идват тесни, или трябва да тръгна от по дясна лента, като тираджия  .. такава си е баба алфа .. също и някои завои трудно стават, като спре някой на ъгъла с тия тесни улички по центъра задължително се влиза с маневра, но то и муцуната и стърчи 1 м пред предните гуми, няма как да стане по-лесно 
|
| Вто Апр 17, 2012 1:27 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 17, 2012 5:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами .. така е, колкот и да е зле в САЩ все пак има някаква пазарна икономика, в БГ да намерим и най-голямото залежище на газ и нефт, дори да тече направво бензин и дизел от сондажа, а газа да излиза в бутилки, пак цените ще отиват нагоре ..
|
| Сря Апр 18, 2012 5:28 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ква е тая всеобща заблуда?  Бензинът в България не е на много по-различни цени от този в САЩ или където и да било другаде.
|
| Сря Апр 18, 2012 12:29 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Бензина да (производствено говорим, не за крайна цена).
Газът обаче е къде 10 пъти по-скъп.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 18, 2012 4:23 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Не е заблуда, не е  , крайната цена в момента около нас за най-евтиния бензин е 1.6лв./1л. , в България е май двойно. Обаче пък тук вместо от бензина избиват парите нужни за бюджета от данъците за имотите, от данъците за смет и поддръжка...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Апр 18, 2012 11:57 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Но има огромна разлика, щото дали ще караш 1000 км. на година или 1 милион, данъка ти си е все един, пък тука си е в зависимост от разстоянието  То поне да имаше нещо насрещу тия данъци - не знам за другите как е ама аз с моите 10к. километра на година това ми е най-големия данък който плащам - с мойта кола грубо към 500-600 лв. Ами тия дето карат по 50-100к. годишно с коли дето не горят 4-5 на сто?
|
| Чет Апр 19, 2012 9:18 am |
|
 |
|
Цецо
|
О да живи да ги ожалиш завалиите. Имам един познат дето е шофер на видна мутра, каза че едно ходене до морето и обратно, само за гориво им е 1000лв. (30л/100км Vpower).
|
| Чет Апр 19, 2012 9:35 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Баш тия не ги мисля аз.
|
| Чет Апр 19, 2012 2:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хмм с какво ходят до морето ми е чудно, гарантирано не е Ауди и мерцедес ме съмнява да е ... абе дори кайена няма тоя разход и то с настъпване та не знам как го постигат, но ако са си взели някой американски боклук вече е друга работа, иначе 6.3 AMG може и да го докарва до 30 та и нагоре, ама при тоя разход в БГ няма къде да го караш, това със скорост 200-240 не може да го постигнеш. .. е може да карат от София до морето на 3-та, това друга работа.
За цената на бензина, ами тук в момента зареждам на 3.85 средно, кажи речи 1.50 / л , но тук катонищо може да падне до 2-2.50 докато в БГ няма шанс да падне под 2.50 лв, някой някога да помни горивото у нас да е падало ... дори когато петрола се сринна тотална пак отиваше нагоре. Не знам как е сега по Русия, едно време беше 9 рубли / л кажи речи 30 цента .. или 50 ст. .. по това време у нас беше 1.40, но сега май са им го вдигнали доста.
Но не е това въпроса, въпроса е че относително цената е много по висока в БГ съотнесено към приходите, и е по висока не защото има големи производствени разходи а защото има голям акциз, и печалба както за производители така и за търговци. Пример тука в рамките на 6-7 мили виждам цени в диапазона 3.84 - 4.05 на галон, в БГ като погледна Шел и може да кажаш с +/- 5 ст цената в цялата страна .. тук цената се мени всеки ден, ккато нагоре така и надолу, в БГ надолу ако отиде то ще е дело на свръх естествена сила, применро бат бойко нещо се напънал, но в повечето случаи все нагоре ходи .. да му се невиди тия хамериканци явно си внасят петрола я от луната я от марс.
Но и това не е много важно, тук е по евтин, но карша доста повече, налага се, т.е. от гориво не спестяваш като дръпнеш чертата, ама виж, газта е друга работа ... та да си дойдем на думата .. някой да е чул газта към крайни абонати да е намалена с поне 15% ?
|
| Пет Апр 20, 2012 5:37 am |
|
 |
|
Цецо
|
AMG, бронирано ама не знам коя степен. Тежичко е явно. Ама може и да послъгват...
Иначе в БГ бензина е скъп заради акциза. Производствената цена от Лукоил е сравнително нормална като рафинерия от такъв тип (не им адвокатствам). Факт е, че са много малко страните в Европа които имат по - ниски цени. Люксембург основно, ама там е друга данъчна политика. Мисълта ми е, че при една рафинерия, явно производствената цена няма как да клекне повече, щото няма конкуренция. А отвън не се внася защото с пътя и разправията излиза по-скъпо. Търговците в БГ също не работят с кой знае какви печалби. Имам познати собственици на малки бензиностанции - ами в добрите години 5-7ст. на литър бяха доволни, днес предполагам едва ли са над 2-4 ст. на литър. Което погледнато откъм клиента е нищо.
Всичко е ДДС и акциз. Т.е. мърдане няма. На всичко отгоре начисляват ДДС върху акциза, което си е пълна кретения. А сега евробюроподпирачите искат да вдигат акциза за нафтата още. Ненаяли се бе....
Газта е наистина друга бира. Там при нас дисбаланса е просто жесток. Незнам има ли друг в Европа да купува толкова скъп газ. То едно че руснаците ни го дават скъпо, ама и една камара пиявици по веригата...
Лошото е, че и да почнат да точат от шистовия (ако въобще го има), вероятно пак так ще засерат схемата, че за потребителя цената ще си е само нагоре.
|
| Пет Апр 20, 2012 9:35 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Причината е, че освен дънъците, които събира щата има и данъци, които се събират от каунтито, а някъде и от отделните села/градове. Та затова цената толкова варира в сравнително малък район. Иначе цената тук пада и се вдига, защото има сравнително истинска пазарна икономика за разлика от БГ  . Но е истина, че бензина тук както и в по-голямата част от света излиза от рафинериите на една и съща цена и данъците са това, което правят бензина в Европа почти два пъти по-скъп от тук. Отделно всеобщо правило тук е, че бензиностанциите не печелят от продажбата на бензина, даже понякога го продават на загуба. Бензина е нещото, което просто използват, за да те закарат на бензиностанцията и да се опитат да ти продадат от другите неща, които продават. Друг момент е, че брандовете като Шел, БП и т.н. не зареждат бензин от тези брандове. Всяка бензиностанция си е независима и си зарежда от където си иска и само слагат съответните добавки на Шел, БП и т.н. в бензина. Голям фън беше, когато се скапа оня кладенец в залива и заля всичко с петрол. Тогава хората имаха много отрицателна нагласа към БП и почнаха да избягват бензиностанциите БП. И съответно радиата и телевизията бяха пълни с реклами как бензиностанциите БП нямат нищо общо с БП освен името и зареждат бензин от локални рафинерии, които нямат също нищо общо с БП. Та беше голям фън да гледаш как малоумниците избягват бензиностанции БП, които зареждат бензин от Шел и отиват примерно на бензиностанции Шел, които зареждат бензин от БП  . Дето се вика "совите не са това, което са"  .
|
| Пет Апр 20, 2012 4:28 pm |
|
 |
|
Цецо
|
И БГ е така с бензиностанциите. Всичките зареждат от лукоил и само слагат техни добавки. И е голям майтап да гледаш как някой ти обяснява, че зареждал на OMV щото видиш ли били австрийски горивата или на ЕКО че работели с гръцки рафинерии. Грънци. Всичко е от Лукоил. Затова и цените за крайния клиент са еднакви, то няма какво да ги направи различни.
|
| Пет Апр 20, 2012 4:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
OMV не знам дали зареждат от Лукойл, но така илииначе и Шел и ОМВ си имат не малки петролни бази, всичко идва от там, до Шел отива от Лукойл със сигурност, но предполагам там го миксират, или пък в бензиновоза, не знам, така или иначебензина е еднакъв. Според мен дали ще дойде от гръцко, турско или австрийско все там, за съжаление петрола е петрол и странно но навсякъде по света се дели на еднакви фракции, сега че може да има някава ралзика в чистотата или в октановото число е друг въпрос. Аз зареждам обаче от всякъде, пробвал съм баба алфа със всякакви бензини и не ми прави впечетление да има детонации някой от тях повече от колкото друг, то ODB -то веднага си казва ако има. Всичко друго е мижи да те лажем, добавки, ала бала ... няма да я карам 100 години тая кола, бензина ми е най-малкия проблем, по притеснява окачването дето го сменям заедно с филтрите /... последното беше изкарало 30 хил да му се неначуди човек ... /
Иначе за тук, абе едно каунти е бре, това все в нашето каунти, и не е до каунти,едните от ляво другите от дясно и 8 цента разлика, ... все ми е там де, интересно че тия дни BP цените им по-ниски от Costco. А у нази цените ще се вдигат докато не стигнем на немеца цените, па може и на чеха, там май беше най-скъпо, трябва акциз за да се поддържат пътищатат във вида в който са, вие да не мислите че дупките сами стават ....
|
| Пет Апр 20, 2012 5:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Може и да е заради пазара в момента, защото цената на бензина се променя всеки ден и в зависимост кога бензиностанцията е заредила може да има доста различна цена спрямо другата от отсрещната страна на улицата. Например оня ден при нас Шел-а от едната страна на улицата беше 4.19$, а на отсрещната страна другата бензиностанция беше на 4.07$. Днес Шел-а беше 4.06$, а другата 4.05$. Явно са имали малко скъп бензин и докато го продадат е минало малко време и сега са заредили новия на същата цена като при другите. Така поне аз си го обяснявам де - кой ги знае реално как си смятат цените  .
|
| Пет Апр 20, 2012 6:44 pm |
|
|