Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
Т.е. това не е към тях https://finescharging.com, а просто една от многото с-ми за плащания? Ако е така направо ще го оставя с касичката за плащане и един QR код към револют или пейпал, както са зеленчуците и цветята в Германия. Береш и оставяш колкото може.

Чет Юни 05, 2025 1:42 pm
Профил WWW

HCL написа:
Т.е. това не е към тях https://finescharging.com, а просто една от многото с-ми за плащания? Ако е така направо ще го оставя с касичката за плащане и един QR код към револют или пейпал, както са зеленчуците и цветята в Германия. Береш и оставяш колкото може.

Тия са една от веригите (не ги знам щото не ползвам станции). Но както писах и както гледам пише на сайта им:
Цитат:
Ние ще инвестираме в изграждането на зарядната на инфраструктура, както и промотирането й. От Вас не се налага никаква инвестиция

От теб наистина не се иска нищо. Де-факто станцията става тяхна, те си печелят, те си я поддържат. Нямаш касичка, нямаш пейпал. На теб само ти превеждат веднъж месечно тока който са изхарчили плюс нещо от сорта на 5-7% отгоре.

Демек не плащат много и ако нямаш слънчогледи няма далавера, но слушах един който обясняваше как се договорил да ползва безплатно не само тая станция дето захранва, а всички станции от тая верига. Предполагам има някакъв месечен лимит за "безплатното", но както тоя пич каза за него това е много по-голяма далавера, отколкото печалбата от тока. Тъй че като проучваш гледай и за такива екстри...

Има и трети вариант, но тогава нещата стават наистина дебели. Собствено приложение е безсмислено да правиш, щото и да направиш никой няма да си го инсталира заради една единствена станция. Ще трябва да се договаряш, но за да има смисъл трябва да се договориш с няколко вериги. Защото предполагам вече знаеш, че като се сложиш едно приложение на една верига обикновено не си ограничен само до станциите на тая верига. Те си имат нещо като "роуминг" както gsm операторите и може да зареждаш на много други станции, макар и на малко по-различна цена. Но аз като пътувах из Европа бяха така, първо бях на EVN за скандинавията, но в Германия роуминга им беше ужасен и минах на EnBW които мисля, че покриваха ако не всички то почти всички станции там.
Та без "роуминг" не мисля, че ще стане, а да си направиш роуминг с по-големите... ами не съм видял досега някой да ме праща на станция, която не е от верига. Не знам ти може да си с първата такава;-)

Чет Юни 05, 2025 2:15 pm
Профил
Аватар

Някой питал ли е елктроразпределение какво мисли по въпроса - електричка се зарежда във всеки гараж в един град?

Чет Юни 05, 2025 3:39 pm
Профил
Аватар

Роумингът минава през BMW connected drive, те си се оправят оттам. Но това е 1-2% от годишното потребление, останалото е зареждането вкъщи, та затова много не го мисля.

Лео, електричките по гаражите се зареждат основно нощно време, като дърпат по 5-6 кв. Докато станат толкова, че да свалят мрежата ще мине доста време.

Чет Юни 05, 2025 5:41 pm
Профил WWW

Много бързо могат да станат толкова, особенбно в съчетание с ВЕИ-та ... за справка ЛА, ама няма стршано, чарджерите вече са умни, като им каже кораба майка няма да зареждате и те не зареждат.

Чет Юни 05, 2025 7:38 pm
Профил
Аватар

HCL написа:
Лео, електричките по гаражите се зареждат основно нощно време, като дърпат по 5-6 кв. Докато станат толкова, че да свалят мрежата ще мине доста време.

Тук 5-6 киловата, там 5-6 киловата и мрежата започва да се товари и току виж изключила защита или нещо по-лошо - при нас близо до офиса гръмна трансформатор. А още електричките бяха рядкост.

Пет Юни 06, 2025 2:16 pm
Профил

При мрежите има един коефициент на "едновременност". На всеки абонат енергото осигурява ток в зависимост от присъединяването му. Стъпките май бяха 6kW, 11kW, 25kW и т.н. , но това е максималната консумирана мощност от крайния потребител. Мрежите и трансформаторите по трафопостовете НЕ осигуряват сумата от пълните мощности към клиентите, защото се смята, че не всички клиенти "едновременно" в един и същи момент ще консумират максималната за тях мощност.
То и с ВиК мрежата нещата стоят по подобен начин.

Пет Юни 06, 2025 4:27 pm
Профил
Аватар

Звучи логично, но предполагам мрежите са оразмерени да не падат ако всички домаинства си включат котлоните по едно и също време. Моите дърпат до 7 кв, предполагам в нормален режим със сигурност вдигат над 2

Пет Юни 06, 2025 6:20 pm
Профил WWW

Не, не са проектирани всички да си включат по 7 kW котлони. Нито трафопостовете, нито средното нито ниското напрежение.

Пет Юни 06, 2025 6:42 pm
Профил

Средното е 0.9 но ниското е 0.3 до 0.7. Средно 0.5-0.6. Сега имало някаква буря в източните квартали и младост, дружба и не знам си кой са без ток. Всички с електрички дето чакат на зарядните за да продължат - ще чакат до 20:30 когато са обещали да оправят тока.
Тея аутиджи ще стават все по-чести.
Идеята с евтиния нощен ток идва от това, че централите много трудно се спират и пускат. АЕЦ-а трябва няколко дни, ТЕЦ-овете няколко часа. Разбирай докато му намалят мощноста и трябва да я вдигат. От студен е над 1 ден. Ако е загрял е 4-6 часа. За да се темперира турбината и статора. Та цялата идея е да се натоварват ТЕЦовете за да се намали сътресението.
Сега с тея фотоволтаици тока ще стане нула през деня и страшно скъп през ноща защото трябват батерии. Чаира дори да го възстановят е 800 мегавата. Далеч недостатъчен.

А ако ще правиш зарядни станции далаверата е да имаш слънчогледи, буферни батерии и да продаваш скъпо. Ако купиш батериите от стари електрички - примерно за 2-3к лева 30-40квч батерия - тогава ти излиза сториджа без пари. Взимаш 20 батерии и си в джаза. Дори да ти се налага да зареждаш нощно време на евтин ток (примерно зимата) пак си на далавера. Но това цялото си иска фирма, банкова сметка, пос терминал, счетоводство, разправии... и то за няколко десетки или стотин лева месечно. По-добре да садиш пъпеши.

П.П. Миро готви пъпешите, идвам.

Пет Юни 06, 2025 7:28 pm
Профил

Ама тия пъпеши ще се ядат или ще се садят ... ако е за ядене ще взема и аз да дойда, само че .. дали може да са по местни пъпеши, с други думи прасенца или агънца :)
В момента в който има достатъчно консуматори без избор нощният ток няма да е евтин, абе .. тамагочита ....който като малък е нямал явно сега наваксва, или пък точн ообратното тия които са имали, и сега си купуват, щото аз съм нямал тамагочи, няма и електричка :D

Пет Юни 06, 2025 8:03 pm
Профил

Pif написа:
По-добре да садиш пъпеши.

То и това не е лесно. Тия от миналата година даже и за прасета не ставаха... Тая година ще видим как ще се справя, но за всеки случай сложих повече дини, че с тях повече ми се получава.

А за тока не го мислете, изобщо не е такава драма. Една кола изобщо не е чак такъв консуматор. Казвал съм го вече, че една от причините да взема електричка беше да хвърлям по-малко ток. Ами пак хвърлям, особено по това време на годината. Всеки ден мога да зареждам по 200км в града и 200км на село. Е да де ама аз карам средно 250-300км на седмица, не на ден.

Пет Юни 06, 2025 9:51 pm
Профил

А аз пак да ти кажа че ти си частен случай, мнозинството живеят в блокове където не знам как ще си сложат соларки, пък после ще се и разберат кой кога ще зарежда... Днес тъкмо чета новина, в Бостън ако зареждаш в къщи 1 км с тесла ти излиза 3 пъти цената на бензина, в Калифорния същи не е много по различно в не малко каунтита, скоро и навсякъде. Аз в инди мога да зареждам, мощност има, ток бол и само 16 цента на кв/ч ...ама и бензина е 2.7 на галон ....ама ако се юрнат всички да са на ток ....

Пет Юни 06, 2025 10:49 pm
Профил
Аватар

Цялата концепция за (бързо) зареждане на батериите на EV е напълно сгрешена от самото начало.
Продават зарядни станции, па търсиш соларни панели, вятърни перки, ручеи, потоци, боб....

Вместо това на "зареждащите" станции трябва да се извършва смяна на изтощената батерия със заредена,
както беше по соц време: връщаш празна бутилка от бира, доплащаш и вземаш пълна такава :-), просто
като чуренска леща.

Китайците се усетиха и вече са в бизнеса... , за 1 мин и 40 секунди ти подменят батерията, то по-бързо от това да
заредиш 60л бензин...

Съб Юни 07, 2025 12:04 am
Профил WWW
Аватар

докато 'политиците' живеят на планетата, на която 'тока идва от контакта, и като не стига, слагаме още един контакт', няма оправия

HCL, хубаво, че котлоните ти не вдигат повече от 7квт.
а бойлерчето?

на село сложих проточно, 21 квт.
дръпнах си 280м извод от трафопоста (3х50+75кв). 50квт по договор. АР-то в трафа е 200А, на таблото при мен входящите са 100А и т.н. по селективната верига.
отделно си запазих и старата 15квт линия, защото върви по друга улица.
съседа и той като видя, се ъпгрейтна на 50квт, че има 'къща за гости' и с нормални бойлери клиентите мрънкат.

трафчето е 120квт, т.е. теоретично само ние двамата можем да го съборим и да оставим нашия баир без ток.
в къщата не се живее постоянно. зимата, ако ще ходим на студено, палим тока предишния ден. в стаите радиаторите дърпат в началото по 4 квт, часове наред.
пуснеш топлата вода и лесно стига консумацията >40квт. да, подскача с по 20квт, но трябва да ги има 'на входа'
това по моите мерилки, но и електромера мисли почти същото. малко е тъп, няма профили, та данните от него са малко 'неопределени'.
а като минем на 'свободния' пазар какво - трябва да сложа на всяко кранче в къщата индикатор колко ще струва заплакването точно в момента ли?

и това без да съм засадил (все още) зарядна станция до стълба на улицата. то и няма как - улицата е за един автомобил с дувари от двете страни.
всичките ми коли са 'мръсни'. старая се да ги поддържам в заводските им норми. но вече не мога да ги карам в повечето части на афропа, едната дори в софето (връчиха ми ако-категория 2)
и понеже 'проблема' изглежда неразрешим, ни готвят и ако-данъци за 'димящите' автомобили по години, а не по реални емисии.

съвременна каруца с печка няма да взема (от тия с DPF и воден разтвор на урея по 20 кинта литъра)
бензинка 200 коня с 3 цилиндъра и ангренажен ремък в картера - също.
както и супер-дупер бездроселов матор. едвам мога да понеса vtec фазорегулирането, какво остава с педала да управляваш височината на отваряне на клапаните.

карах и няколко робота. :evil: можело било и да се свикне. някой ден. ама на магистрала, да дам мигач за друга лента и да фърлям боб как ще реагира компютъра следващите 15 секунди... имало период на адаптация към стила на каране. ай, няма нужда, дето викаше Баш Майстора. дали ИИ ще се адаптира към мен или аз трябва да си сменя стила след 40 години каране на всякакви каруци, не се уточнява.

гледам хибридите... и си мисля за гумените жени. последните са много по-близко до идеята за 'полезен модел'.

явно бъдещето ще е на ветроходните автомобили, дано не го доживеем.

Съб Юни 07, 2025 6:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 166  Следваща