Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
И аз много мразя на Миро електричката щото резервната гума изпуска вредни газове и замърсява природата. Като я зарежда и половината черноморие има вълни и водорасли по плажа :Д

Миро,
я сега кажи кои недостатъци са взели плъгин хибридите от електричките и кои от ДВГ-тата? Аз само за предимства се сещам до тука.

Сря Юли 16, 2025 5:07 pm
Профил

Pif написа:
Миро,
я сега кажи кои недостатъци са взели плъгин хибридите от електричките и кои от ДВГ-тата? Аз само за предимства се сещам до тука.

Лафът е "жена специалист" - нито жена, нито специалист ;-)
Не помня от кой филм беше...

Сря Юли 16, 2025 5:14 pm
Профил

Това за хибридите сме го дъвкали много пъти, но заради тия дето не са чели ще го напиша пак.

Едно от най-важните неща за една електричка (като не броим високата цена) е размерът на батерията.
Батерията не определя само пробега, което хич не е малко. Батерията определя живота на колата, защото и малката и голямата батерия имат един и същ брой цикли на теория. На практика обаче два пъти по-голяма батерия има повече от два пъти живот в километри. Примерно Зое с 22kwh. има живот около 100-150х. км. Зое с 41kwh издържа 300-350 х.км. Демек малките обикновено се хвърлят заради батерията, докато другите обикновено се хвърлят преди батерията да е умряла.
Причината за по-дългия живот на голямата батерия е, че по-лесно се цикли в диапазона 20-80%. С малка батерия просто се налага да я зареждаш до 100% и да я разреждаш почти до дупка.
Другото нещо което зависи от батерията е мощността. Желателно е токът да е 2-3С максимум. Хайде някои си позволяват и 5С и даже нагоре, но там вече нещата стават сериозни. Няма нужда да обяснявам защо. Съответно ако искаш да изкараш едни 100kW е желателно батерията да е 50kWh. Евентуално може да минеш и примерно с 20kWh, но пак казвам това граничи с много компромиси.

Та да обобщя: електричка с малка батерия е кофти идея. По-скоро е тротинетка с покрив, отколкото кола.
Няма да питам колко са големи батериите на хибридите, даже и плъг-ин да е, пак е много далеко от това да прилича на електричка. Електрическият двигател там е по-скоро за украшение, да помогне малко при ускорение, щото са орязали конете на ДВГ-то. Финансово не си струва, технически също е голям проблем щото колкото повече електрифицираш идва момент в който вместо да се подобрява режима на ДВГ-то почва да се скапва. То и без електрификация и хибридизация с тия старт-стоп системи се скапва, ама заради екологията кво ли не правят.

Поддръжката също е по-проблематична както спрямо ДВГ така и електрички.
Единствено от екологична гледна точка хибридите са по-добри от ДВГ, обаче ако някой е чак такъв еколог не виждам защо ще се занимава с ДВГ.
И както казах - докато са нови, няма проблем обикновено. Но въпросът е, че са със същия проблем като електричките. Имам предвид по-високата цена. И в двата случая икономията от гориво ти си я предплащаш. Тъй че дали аз "безплатно" зареждам от слънчогледи или Pif "икономисва" гориво няма голяма разлика. Щеше да е предимство ако ни бяха подарили колите, ама поне моята аз си я платих.
В тоя смисъл аз не виждам предимства от сорта на "икономии". Нито по-висока мощност, със същия успех вместо хибрид можеше да сложат двигател с 1-2 литра повече и да е с много повече коне.

Сря Юли 16, 2025 6:41 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
На мен ми изглежда много примамлива идеята с посадените солари в двора да имам нулеви разходи за гориво, когато се отнася за къси дестинации - от село до града и обратно, или за джиткане из града...

Обикновено когато соларите дават ток, ти си някъде с автомобила. Когато се прибереш, ток вече няма. Складирането му е скъпо, а технологията на Миро поне на мен не ми допада - два дни автомобилът на трупчета за да може да се зареди безплатно.

Сря Юли 16, 2025 6:51 pm
Профил

Започвам из далеко. Имам 2 приуса. Единия е чист хибрид другия е плъгин с малка батерия (4.5квч). Първия е на 720 000км. Сменяни са клетки в батерията, биалетки, спирачки, свещи, ремонтирана е рейка. По двигателя и хибридната система не е пипано. Съединител няма. Маслото в скоростната кутия си е оригиналното.
Втория е на 220к км. Батерията е на 60% от капацитета си. За 1000 паунда си купих 2 гудишна батерия от по-нов приус дето е 8квч за да си сменя клетките. Сменяни са спирачни дискове и лагери отзад защото е стояла подгизнала без да се кара дълго време. Сменяна е и гарнитура на глава по същата причина. Хибридната система не е пипана. На батерия имам само 27 киловата мощност. Напълно достатъчна за градски условия. Ако ми трябва повече пали двигателя. + 98 коня. Градски разход дава около 4/100. Разход при 160 на магистрала 5.5-6/100. Ако карам бавно пада и под 3.5. Сменям масло на 15к км. Сменям накладки на 80-100к км. И не мисля кога и къде ще зареждам. Новите плъгини на тойота са с по-големи батерии. 4-то поколение беше с 8.5квч. Сега 5-то са 12-15. За едни 100-ина км градско ти стигат. Няма ускорението на чистата електричка.
Та хибрида взима предимствата и от двете технологии а не недостатъците.

Сря Юли 16, 2025 7:00 pm
Профил

itso.t написа:
Обикновено когато соларите дават ток, ти си някъде с автомобила. Когато се прибереш, ток вече няма. Складирането му е скъпо, а технологията на Миро поне на мен не ми допада - два дни автомобилът на трупчета за да може да се зареди безплатно.

Принципно е така, не спорят по същество. Детайлите на практика са малко по-различни, обаче. При слънчогледите имаш два сезона. Декември, Януари и Февруари практически почти няма излишъци, тъй че и двайсет дена да зареждаш пак може да не заредиш. Лятото, особено както беше последния месец ток колкото искаш. Дневно мога да зареждам за около 150-200км. Което общо взето е повече от препоръчителното за моята батерия. Иначе аз действително гледам да я държа в гаража повече, но за да се движа повече. Като заряд целта е батерията да стои на 50%, затова много рядко зареждам по цял ден, още по-рядко два дни последователно.
Но това са подробности. Емо доколкото си спомням нямаше проблем през деня да зарежда, а вече по колко той ще си прецени. Въпросът е да избере достатъчно голяма батерия, за да не трябва да я мисли всеки ден.
Иначе без слънчогледи на нощна е 3лв/100км. Хайде дори и голяма джипка да вземе пак няма да мине 5 лв. Скъпо е на зарядните, там отиваш на 15-20лв плюс чакането... Тъй че въпросът е да не ходиш на зарядни, или поне не често. А вкъщи със или без слънчогледи и по колко ще зареждаш не е фатално изобщо.

Сря Юли 16, 2025 8:32 pm
Профил

Pif написа:
Та хибрида взима предимствата и от двете технологии а не недостатъците.

Не разбрах кои точно са предимствата?

Обслужване/ремонт - ДВГ няма предимства. При теб са такива каквито са нормални. Това, че имаш и някаква електрификация с нищо не ги променя.
Предимството на електричките е липсата на обслужвания, поне при по-простите. Това че не си обслужвал тока е нормално, но си имаш другото обслужване. Демек пак караш кола, която иска обслужване.
Всъщност ти и тока си обслужвал щото си сменял клетки... Та доста си далеко от електричките. При нас нещата са Уве-стандарт. Батерията и двигателя се надявам да издържат 200к км, след това колкото -толкова. Ако не издържат пия студена вода и толкоз. Ремонти и такива неща не са планирани. Хайде аз тук имам много зайчета, включително блъснати тъй че може и нещо да измисля. Но в общия случай - не бараш нищо, само се молиш ...

По отношение на разхода. Средно статистическия на приуса е около 5/100. Да в определени ситуации може да го свалих наполовина, заради хибрида. Аз примерно като се пускам по аксаковския баир не само свалям, ами и връщам в батерията около 20км. На път за село пък имам едни 40км, през които средния ми разход е нула. Това са нормални неща, но са изключения. Средностатистическият ми разход е между 12 и 15 квтч. И той се ползва като се правят сравнения, а не изключенията.
В твоя случай хибрида ти сваля грубо не повече от 20%. Демек ако ти вместо хибрид имаше чисто ДВГ разхода вместо 5 щеше да е максимум 6. Пак казвам това че в някои ситуации може да свали и 50% няма значение, то си влиза в статистиката.
С две думи - да хибрида намаля разхода, не толкова колкото твърдиш, но го намаля. И кво от това?
Пак имаш разход на гориво... Предимството на електричките е че нямаш никакъв разход на изкопаеми горива. Ти само го налял, което не е лошо. Въпросът е доколко това намаление избива по-високата първоначална цена. При електричките това все още е проблем. С падането на цените на батерии и т.н. тоя проблем може и да се реши, но хибридите няма как да станат по-евтини от ДВГ щото те са ДВГ+още нещо.

Както и да е. Предимствата на ДВГ са:
* По-ниска цена (засега)
* Бързо зареждане
* Голям пробег

На електричките:
* По-надежни и удобни и чисти.
* Не са термо машини, т.е. КПД-то им не зависи от другаря Карно.

Реално всички "предимства" са много спорни. И обикновено едно предимство е за сметка на някой недостатък. Примерно цена.
В случая хибридите вземат предимствата на ДВГ без цената и почти нищо от електричките. Или твърде малко

Истината е, че ако имаше идеална кола, тя трябва да е на ниска цена, да има голям пробег, да се зарежда бързо, да е еко-меко и т.н.
Реално това може да го постигне само електричка. И има такива в Китай които доста се доближават. Дали при нас ще се доближи не мога да кажа. Но ако се доближи може да кажете сбогом на ДВГ и хибридите.

Сря Юли 16, 2025 10:13 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Предимствата на ДВГ са:
* По-ниска цена (засега)...

Това предимство е важно защото май съм споменавал и друг път... че ние живеем сега, а не след година или петилетка.
А ако след година или петилетка пазарът се промени, тогава ще го мислим. Само че доста ме съмнява това да стане. Още малко като орежат екстрите на електричките под формата на финансиране при покупка, безплатно паркиране и т.н., още малко като ги пооритат клиентите, или както му казват - като се свие пазара на кокошарници, и цената им ще стане като на Форд модел Т, в движение... :lol:

Сря Юли 16, 2025 10:36 pm
Профил

Смянам масло 2 пъти в годината. Кажи го по 2 часа. Да отида до майстора, да ми го смени за 15 мин и да се прибера. Сменям и гуми 2 пъти в годината. Там са по 2 часа. 1 чакане и 1 смяна. 115 лева масло и 25 лева филтри. Това са ми разходите.
Клетките на стария приус ги сменях на 100к км. Новия е на 220к и скоро трябва да сменям. Може да кара още доста с тези но при положение, че имам нови няма смисъл да стоят. По добре да си ги сложа. 94 клетки ми излязоха малко под 3000 лева. Приуса побира 56. Като извадя старите ще ги тествам всичките 1 по 1 и ще направя статистика.
А що се отнася до разхода - вдига на 5 на магистрала. София - Варна ми е 4-4.2. Ако съм по тракия 4.5-4.8/100. Стария приус който не е плъгин даваше 1/100 по-голям разход. Тука спокойно мога да напълня 20-25км батерия като пускам надолнищата и после да си ползвам енергията. Общо взето като натрупам ток го ползвам сутрин при тръгване, докато ми загрее двигателя харча батерия да не хабя ресурс на ДВГ-то.
Ако тряба да сравнявам екстрата за бързо зареждане и неограничен пробег изобщо не може да се сравнява със смяната на маслото 2 пъти в годината. А това, че на стария приус му сменям клетки през 2-3 години е бял кахър. Все пак е на 720к км. Ако твойта електричка изкара толкоз и то със смяна на батерия - банкет трябва да вдигнеш.
Може на стария приус да му сложа една 20-30квч батерия за базика но нямам къде да го зареждам. А да вися по зарядни - никакъв шанс. Времето ми е по-ценно от екстрите на електричката. А и сега разхода ми е под 10 лв/100км. Далеч под електричка на бърза зарядна станция. Едното бръмчене ще го преживея. Свободата да отидеш когато поискаш където поискаш без да мислиш за зарядни и колко ток имаш е безценна. Сега в 2 през ноща ми скимва, че искам да отида в Лондон и тръгвам за Лондон. Дори да закъсам за бензин може някой да ми прелее с маркуча или да ми донесе в шише от минерална вода. На тебе ако ти спре тока и си до там.

Сря Юли 16, 2025 10:37 pm
Профил
Аватар

Забрави да упоменеш ремъци, накладки и дискове, които в германия от среден клас нагоре кола ти вдигат годишния разход по обслужване на ДВГ на едно 700-800 евро.
Отделно идва и моментът надежност. В новата iX3 броят на контролерите е 1/10 от този в X3-ката. И цените взеха да се доближават все повече и повече.

Чет Юли 17, 2025 1:37 am
Профил WWW

Мммм няма нещо на свет което да оправдае загубеното ми време. В тая връзка електричката е много по-черна от което и да е друго превозно средство. За мен всяка загуба на време е жертва от моя страна, и определено не искам да жертвам нищо повече от минималното достатъчно. Оня ден взех убер, електрик, едвм стигнах,е летището, що не си заредил, ами няма свободни станции, после спомена някакви определени, не им запомних името, ...голяма далавера, ако сибях изтървал полет още повече щях да ги заобичам ...

Чет Юли 17, 2025 2:14 am
Профил

HCL написа:
Забрави да упоменеш ремъци, накладки и дискове

Ремъци няма. Водните помпи са 2 и са електрически. Климатика е електрически. Рейката е електрическа. Стартер и алтернатор няма. 12в акумулатор го смених на 13-тата година - 40ач. Накладки на чистия хибрид сменях на 80-100к предни и за 220к веднъж задни. Предните дискове ги смених на 550-600к а задните на 700к. Плъгина за 40к км накладките не са мръднали с милиметър. С мойто спокойно каране може да ги сменям веднъж да 5 години. Освен маслото на 15к трябва да сменям и свещите на 120-150к. Това са ми консумативите. По хартия трябва да се сменя антифриз и спирачна течност на няколко години но до сега не съм сменял. Старата си изкара с оригиналния антифриз 650к. Трябваше да сменя малкия термостат в ауспуха който е за бързо загряване и тогава смених антифриза. Най-сериозния консуматив са гумите. Но при електричките е същото. Та както каза Тони - времето по зарядни си е загубено време от всякъде. Ако на всяко парко място имаше контакт с евтин ток и където и да спреш можеше да зареждаш - щях да се съглася. През 100 метра на магистралата да има бърза зарядна - пак иде дойде. Даже концепцията виикъл то грид още по ми харесва. Но трябва на всякъде инвертори и всички коли по ДЦ, да се ползват за сторидж. Само дето мафиотите в бизнеса с електроенергия нямат изгода да се развие технологията. А те са хората с парите и те казват какво ще стане.

Чет Юли 17, 2025 8:56 am
Профил
Аватар

Е как може с кола която ускорява два пъти по-бързо да стигнеш по-бавно до целта? Загубата ма време е само когато зареждаш по средата на пътя. Явно аз карам много локално, но 99% от зареждането е вкъщи, на работа и докато пазарувам…

Чет Юли 17, 2025 8:58 am
Профил WWW
Аватар

Това което пишеш звучи доста добре, пиф. Приус нали?

Чет Юли 17, 2025 9:01 am
Профил WWW

itso.t написа:
miro_atc написа:
...Предимствата на ДВГ са:
* По-ниска цена (засега)...

Това предимство е важно защото май съм споменавал и друг път... че ние живеем сега, а не след година или петилетка.

Спор няма. Аз също винаги съм казвал, че малцина карат каквото искат. Простосмъртните караме каквото може да си позволим.
Но в случая говорим за хибриди и не разбирам как точно те вземат това предимство. Виж колко струва един Prius и виж за колко си продава HCL неговото BMW. Качи се на едното, качи се на другото и после ела да кажеш кое е по-добро.
В случая даже не сравнявам с евтините китайски електрички, които са на порядък по-евтини. И не само китайски, Тойота и те пуснаха безбожно евтина електричка (не точно тяхна и не у нас за съжаление).

Pif, разходът ти наистина е много нисък, само не разбрах 3-4/100 бензин или масло? :D
Бъзикам се естествено. Не са лоши хибридчетата, но и нещата не са чак толкова розови както ги изкарваш. Много ми е смешно като видя приуси с газови или метанови уредби примерно. Как се избива уредбата като са толкова икономични ;-)

Чет Юли 17, 2025 10:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 166  Следваща