|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:12 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Късмет
Абе добри и лоши шофьори е много относително. Да не бих могъл да кажа че са супер, повечето които съм виждал могат да паркират само на пред, за успоредно паркиране говорим само ако може да стане и то напред, но това не значи нищо. В началото им се дразнех че много бавно маневрират, че ми свиркат от 500 м като излизам пред тях и от какво ли още не, но вече не ми прави впечетление. Дори ми се струва чеси карат що годе нормално. От друга страна се върнах от франция, тия са по агресивни от Софиянци, изобщо софиянци нищо не са, и да ти кажа това не ги прави по добри шофьори, дори обратното. Също не бих казал че Българите са добри шофьори, и тук са същите като в САЩ, нито могат да паркират, нито да преценяват д ане говорим да знаят какво е поведението на колата в различни ситуации.
|
| Чет Юли 12, 2012 11:45 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Най-лесния критерий за сравнение кой какъв шофьор е и как умее да спира/тръгва в различни условия е да се сравни броя на произшествията на примерно милион изминати километри. Незнам обаче защо имам някакво лошо предчувствие кои ще се окажат най-слабите шофьори  .
|
| Пет Юли 13, 2012 4:05 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе и аз имам едно, но има и една особенност, тук в родно БГ който му жулнат колата и ходи реве пред застрахователи, вика кат .. трупа безсмислена статистика. В US малко хора го правят първо защото има мин праг на заплащане, и второ щото това може да им повлияе на рейтинга и да им се качи застраховката. Та не знамколко ще е коректно.
|
| Пет Юли 13, 2012 9:04 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Има и малка разлика в разстоянието София - Бургас и Ню Йорк - Лос Анджелис. Едно е да даваш газ по магистрала с 3-4 платна, друго е да правиш гигантски слалом между дупките, каруците, колоездачите, пешеходците, паркираните коли и другите джигити.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Юли 13, 2012 11:02 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе за това последното .... 3-4 платна айде ... не са им толкова много с по 3-4 платна, тия градските и околоградските да, там са и по 7-8, но съм сигурен че много БГ шофьори като ги пуснеш на една такава магистрала ще изгубят и ума и дума особенно ако има трафик .. а като добавиш и чичо полицай .... Димитър е късметлия, доколкото разбрах при тях не държат много на скоростта, ама при нас в Инди е по зле от БГ, крият се по магистралата и само дебнат, та и такива като има да вкарват смут .....
|
| Пет Юли 13, 2012 3:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
ike, средния български рацер ще катастрофира поне 2-3 пъти ако тръгне от Ню Йорк до Лос Анджелис и то ако полицаите не са го вкарали в затвора за превишена скорост и/или безрасъдно каране  . Един такъв преход си е бая сериозен и не е майтап работа. Както и ТоНи е казал магистралите извън градовете са с по две платна - абсолютно същото като София-Пловдив. Многото платна са в градовете и там вече е големия зор. Повечето българи примерно като дойдат и буквално се насират прави като се озоват на 94-ката около даунтаун Чикаго. 6-7 платна и всеки изпреварва от всякъде, защото тук е позволено да се изпреварва от всяка лента. Отделно в даунтаун има доста рампи, които те вкарват на магистралата в най-лявата лента и съответно трябва да се включиш в нея докато другите коли се движат с 50-60-70 мили в час. Е в един такъв момент искам да го видя тоя, дето иска да кара кола с 1 литър мотор да го видя как ще го изпълни това упражнение  . А най-големия майтап е с тия бг рацери дето се изживяват като Фитипалди и не могли да карат бабешки коли с автоматични скорости и си купят някой Сивик с ръчни - след 2 месеца в трафика левия им крак и дясната им ръка са с два пъти по-големи мускули от другите  . Така че всичко си има особености и има защо някой неща да са такива, каквито са - супер тъпо е да искаш хората да се държат и реагират както го правят другите на другия край на света  . Колкото повече човек се опъва, толкова повече боли интеграцията, ако въобще някога успее да се интегрира напълно  .
|
| Пет Юли 13, 2012 5:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
ТоНи, дай да броим тогава жертвите на милион минати километра  . Иначе сега се сетих, че твърдението, че никой не учи американците как да шофират е абсолютно невярно. Никой не учи тези, дето идват на по 30-40-50 г. в щатите, защото се предполага че са научени и затова ходят само на изпит. Но никой не ги спира да се запишат на курс и да се научат как се кара на сухо/мокро/снежно. Аз не знам някъде да изпитват за книжка как се кара и спира на мокро. За сметка на това в гимназиите тук е задължително като станат на 16 г. да се запишат на шофьорски курс - нещо като предмет е в училище и курса е поне 2 месеца всеки ден и имат и теория и практика и ги учат на всички неща, които трябва да знаят. Това го знам със сигурност, защото сина ми взе книжка преди половин година и знам много добре какво правиха. Та това нещо е задължително и без него не могат да завършат гимназията (поне тук в Илиной е така ама не вярвам в другите щати да е много по-различно). Съответно всички почват да карат още от ранна възраст и карат по много. Аз повече бих вярвал на някой, който минава по 100 мили всеки божи ден, от колкото на някой дето се качва на кола само за да си ходи ан село през уикенда или даже още по-рядко. Та не е хубаво много да се генерализира, защото всичко е индивидуално  .
|
| Пет Юли 13, 2012 5:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе не знам каква е статистиката, ноне мисля че нашите шофьори са по добри, мен това ми беше мисълта. Да верно е че на мокро, заснежено и заледено американците не ги бива много, ама да не би тукашните специалисти да ги бива повече. А и ако Софиянци, горе долу се оправят в трафик, тия по другите градове трафик не са виждали и това в София им се вижда лудница, ако трябва да карат в САЩ .. недай си боже в Турция а и след последните ми разходки и Париж мога да добавя, сигурно ще спрат в аварийното и ще чакат движението да спре. То и тукашните шофери , в БГ де, повечето 300 км им е далечно почиване, с по 2-3 почивки го правят, аз като се сетя само по возенето на децата в САЩ по колко се навърта ..... Иначе за ръчните, не съм съгласен, друго си е с ръчни, аз съм любител на ръчните, сина и той, от както си извади книжката само с ръчни си кара, ма има предимство, трудно се краде от хамерикански джамбази.
|
| Пет Юли 13, 2012 9:40 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Това в София не е трафик, ами най обикновенна лудница. Няма да забравя как преди няколко години ми бяха цъфнали трима японци... Накратко забиваме се в задръстването което слиза по Г.М Димитров към кръговото на 4 километър на Цариградско, чакаме си реда. Аз карам японците гледат през прозорците... По едно време някъкъв малумник с тойота хайлукс заобикаля задръстването през градинката. Близо 5 минути след като видяха това долните им челюсти бяха увиснали...
|
| Пет Юли 13, 2012 11:26 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Постигал съм същото усещане - след само няколко години каране в Германия масовото каране тук си изглежда като гротеската, която е. В първия момент ченето увисва, неизбежно е. Напоследък има известно подобрение, трябва да се отбележи - някои знаят какво значи лента на движение и как се сменя тя, попрестанаха да спират на светофара прекалено напред за да не се минат и така, преставайки да го виждат да трябва някой да им свирне, за да тръгнат - ама все още си е гротеска отвсякъде.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юли 14, 2012 12:29 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Хммм. То всичко е въпрос на организация и култура. В UK за една седмица видях 1 изпреварване - на трактор. Що? Ми щото всички карат еднакво, с еднаква скорост. Никой не бърза, никой не се влачи. Тия с предимство пускат тия без предимство. Въобще останах изумен. Единия колега без проблем се оправи с лявото движение, като за първи път през живота си кара така. Аз тука се опитвам да карам културно - при ограничение 40, карам с 50 и винаги има джигити дето "бързат".
|
| Нед Юли 15, 2012 7:21 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Работата не е в това дали бързат, дори не в това, че са "джигити", а в липсата на елементарно възпитание и самоуважение в средностатистическия тукашен тиквеник.
Това, че приема да бъде избутан в тълпата и да не направи нищо по въпроса означава, че очаква и останалите да го приемат от него.
Покрай подобрените комуникации подобрение в манталитета наистина се забелязва, но ще има поколения да се сменят докато се "нормализира".
В Германия изпреварванията са нещо масово, по магистралата повечето карат със 130-140, но немалка част карат и с повече, някои с много повече (аз примерно обичах да крепя 160-180). Но няма да видиш някой да тръгне да се мести от една лента в друга без да е почнал да мига преди това - ако и да се случва някой да не прецени скоростта на тоя в лявата лента, и там стават и на нокти ситуации и катастрофи. И непрекъснатата линия можеш да видиш опитващи да я пресекат не много повече отколкото ще намериш мераклии да пресекат 2 метра бетонна стена.
А като си пеша и пресичаш на зебра не е нужно дори да се оглеждаш, не си в опасност.
Въобще не е съпоставимо с това тук, тотална гротеска е и ще остане още поне десетилетия.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юли 15, 2012 8:20 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Бе де да знам - в UK не видях никой да пресича току така улица. Не знам как го правят, но не се налага да спираш заради пешеходци. Сигурно минават от други места или просто не се движат много пеш. Ама тука 1. пешеходните пътеки някой път са на такива места дето наистина мое ти се изправи косъма, 2. пешеходците понякога си мислят че караш кола дето спира по добре от F1. По маршрута си за работа имам едно такова място. За 1 месец два пъти спирам на косъм. Оня ден чак угасих колата. Всичко опира до организация на движението. Ти вкарай джигита в релсите пък да го видиш тогава на де ше мърда. Ще не ще, ще се научи.
|
| Нед Юли 15, 2012 11:13 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Мога да го "нормализирам" буквално за 2 дена. Едниствените две неща, които са ми необходими - пушка тип помпа и индулгенция от страна на държавата.
|
| Пон Юли 16, 2012 1:24 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Не можеш. Ще ти се стопи пушката!
|