|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:06 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Купуване на климатик....
Имал ли си такъв или си говорим наизуст? Достатъчно технически грамотен съм и щом съм погледнал към тях, значи съм го обмислил. Имам 4 такива пред очите ми... Също така съм и разглеждал отвътре. Определено няма нищо общо с който и да е домашен климатик под 2000лв. Външното тяло при едно и също BTU е точно два пъти по-тежко от на новия Дайкин (за 1600лв.) Между другото Дайкин отдавна не са това което бяха (поне тия под 2000лв.). Китайски до последното болтче. Единственото което ме спира е, че не съм открил подходящ точно за мойте нужди 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Авг 04, 2012 2:12 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Нямам, от предишния ми пост би трябвало да е ясно и защо. Но, имам задълбочени наблюдения. Не ми се влиза в излишни спорове. Приеми горното като лично мое мнение, което не се опитвам да налагам. Само го споделям. Всеки е свободен да го тълкува както намери за добре, също така и да не го взема предвид. Щом ти е на сърце да си вземеш модел правен за Япония, вземи си. Единствено мога да ти пожелая да си го ползваш със здраве и да е възможно най-безпроблемен, казано без ирония...
|
| Съб Авг 04, 2012 2:34 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Както казах наблюднието ми е най-вече над индустриални,в офиса е дайкин, ама там е друга работа.
|
| Съб Авг 04, 2012 4:37 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
От личен опит мога да ти препоръчам Панасоник, но произведен в Малайзия. Повече от 10 години работи и почти не е изключван, при това топли и охлажда помещение, което е по-голямо от препоръчваното - т.е. - почти не изключва. Не зная дали още се произвеждат (внасят) такива. Не е инвертор, сигурно затова е оцелял толкова дълго. Имам по-скорошен опит с Haier, и китайски Панасоници и определено не ти ги препоръчвам.
|
| Съб Авг 04, 2012 5:23 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Бе ти преди 5г. не купуваше ли пак климатик ? Тогава на какво се спря ? 2005г. взех Nippon 5бр., никому неизвестна марка, и 1бр. Келон, който това лято е сдал багажа. За Келона ми искат 400лв. за платка за външното тяло + 200лв. за подмяна, затова ще изхвърчи директно на боклука. Но Nippon се оказаха яки парчета, като за 600лв. пари единия и 8г. безотказна работа ги бива.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Авг 04, 2012 5:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Е точно затова препоръчах климатик с екран, който да показва и температурите и моментната мощност  При падане на външната температура имаш нужда от повече топлина, за да не пада вътрешната температура. Моят климатик го постига само по-един начин - вдига си мощността (консумацията)... Сега ако ти имаш някакъв "климатик" който вместо да си вдигне топлинната мощност - кляка, това е друга тема. Но в предния пост имах друго предвид - че КОП който дават е при определени температури и условия. На практика обаче климатика не работи само в един диапазон, така че сметката ти за ток зависи от още един куп фактори. Не винаги КОП-а е определящия фактор. Много са нещата, включително и самият собственик. Примерно аз като го инсталирах може да избера на коя стена да го инсталирам. Избрах да е на припек, защото основно го ползвам за отопление. И зимата като се покаже слънцето се усеща (и вижда на екрана) как мощността спада. Лятото е точно обратно, като го включа тялото е нагрято и ми показва 15-20 градуса отгоре. Трябват му 10-15 мин обдухване за да си изравни температурата с въздуха. И това не е всичко - принципно има 4 диапазона: 1) над +5С 2) -2С до +5С 3) -15С до -2С 4) под -15С В първия диапазон всички климатици са ОК. Втория диапазон е проблем, защото въздуха има влага, която лесно обледява. Третият съще е ОК, ака не е калпав климатика. Четвъртият диапазон не е за всички, както казах нормалните климатици са до -15Ц след просто не вършат работа. Трябва си друг тип фреон, друг тип компресор, външното тяло също е малко по-голямо (спрямо нискотемпературен със същото BTU). Така че има два диапазона (1 и 3) в които КОП-а е важен фактор. Във втория диапазон по-важно е управлението срещу обледяване. А в четвъртия диапазон няма никакво значение какъв КОП имаш при -5, ако навън е -25 и това е извън работния диапазон на климатика. Освен това има и разни особености. Примерно има значение дали го изключваш или не. Ако е такъв като моя по-добре да не се изключва, защото има специфично управление. Когато температурата пада и влезе във втория диапазон, моя избягва да се размразява. Само усилва външната перка и най-много веднъж на 10 часа да пусне едно кратко размразяване. При което обаче не се старае да свали всичкия лед. Когато температурата почне да пада и падне под -2С включва продължително размразване и обикновено успява да свали всичкия лед. Затова е желателно да е включен привечер когато температурите почнат да падат, да се изчисти и после цяла нощ да си работи спокойно. Ако го изпуснеш и температурата падне повечко - под -10С вече не успява да свали всичко. И което е по-лошо ако задържи с дни леда почва да расте. Резултатът е малко по-висока консумация естествено. За щастие при мен само консумацията е проблем. Не имало случай да спре да топли или да почне да стъже перка по лед, както правят някои климатици на комшиите.
|
| Съб Авг 04, 2012 6:25 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Мда, и работят по 5-6г. ( втората употреба )  , след което ти режат главата за ремонта. Зет ми си купи преди точно 6г. такъв с ейроглифи за над 2 бона, плюс 400лв. за монтажа и трансформатора. Миналата есен сдаде багажа, ремонт за 600лв, и преди две седмици ми се оплака, че пак е изтрещял и пак му искат толкова пари. Значи 6г. са 72 месеца, ( 2000 + 400 + 600 + 600 ) / 72 = 50 кинта на месец за ремонти... т.е. икономията от качествения климатик си е заминала отдавна с ремонтите, поради втората ръка. Е вярно, кофморта му беше страхотен, не се чуваше външното тяло, няма Фибрации, безшумно вътрешно тяло и големия минус - мамата си е ебало с ейроглифите.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Авг 04, 2012 7:28 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Пи, твоите Пипон климатици нещо такова ли са? http://bittel.bg/product/332/klimatik-n ... encyID=BGNАко реално работят при тая цена май си струват, ако и да са по-неефикасни от по-скъпите, колко години ще трябва да климатичи по-скъпият за да изплати 1000+ само от цена отгоре. В БГ -15 и надолу става за не повече от 2-3 седмици на година, понякога ххич не става, та изглеждат съвсем практично решение, особено щом ти работят толкова години без да се обадят.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Авг 04, 2012 7:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз съм с LG в София, до скоро работеха горе долу добре, това лято обаче забелязвам че тоя в хола каквато и температура да му задам духа всепо един и същ начин, нито спира, нито намалява вентилатора, нещо не ще да се регулира. То като се има в предвид че го ползвам по 3 часа на ден .... ще го преживея и така.
|
| Съб Авг 04, 2012 8:05 pm |
|
 |
|
741
|
Не говоря за моментната мощност при регулиране, а за максималната възможна. Не те грее особено, че при -20оС КОП-ът се е запазил над 3, ако максималното, което може да даде, от 4 квт е паднало на 1.5 квт, а на помещението тогава му трябват 2 квт, примерно. Мисълта ми беше, че за студовете е по-важно да се гледа графиката с максималната мощност, а не коп-а.
|
| Съб Авг 04, 2012 9:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Разбирам те какво искаш да кажеш, ама обяснението ти не е коректно. Няма как изходната мощност да падне драстично, а КОП-а съвсем малко. Всъщност има как - ако се намали консумирата енергия. Но на практика не става така. Климатикът не почва да харчи по-малко ток като паднат температурите, но топлото намалява. С други думи КОП-а пада, а не входната консумация 
|
| Съб Авг 04, 2012 9:46 pm |
|
 |
|
741
|
Ами аз преди да го напиша, съм го проверил. Това е сервизното ръководство на моите: http://www.hercam.es/wb/MANUAL_TECNICO_MUZ_GC25VA.pdfТези климатици не са някакъв връх, ама не са и боклуци, та може да се предположи, че при масовите модели няма да е кой знае колко по-различно. Интересуват ни таблиците на 21 страница. Вижда се, че при студ пада топлинната мощност, вижда се, че пада и електрическата. Въпрос на възможности на на компресора. При малки температурни разлики вътре и вън има малка разлика в налягането и съответно дава голям дебит на агента, с нарастване на температурната разликата дебитът намалява. Има и някакво максимално налягане между входа и изхода, което не може да се надхвърли, и ако разликата в температурите изисква повече, фреонът във външното тяло спира да се изпарява, съответно двигателят започва да работи почти на празен ход. Колкото и нелогично да изглежда 
|
| Съб Авг 04, 2012 11:01 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Едно е да работи една машина на охлаждане, друго на отопление. За охлаждане повечето стават. Истината е зимата - ако се ползват за отопление. И ако разчиташ само на него. Затова според мен истината е една - японска машина. От Дайкин-ите реват в последно време (нисък-среден клас), затова остава Mitsubishi, Toshiba, Sanyo. В произволен ред. Ако са с йероглифи - още по добре. Цецо правилно отбеляза - майката му е тежкото външно тяло, няма ли матриал в него с какъвто и софт да компенсира няма радост. Hitachi, Panasonic - нещо трябва да се внимава с тях че особенно вторите са прочути с компресори еднодневки. Това да сложиш Nippon и да чакаш да се топлиш зимата с него - става ама при Бонго 
|
| Нед Авг 05, 2012 12:09 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Я погледни пак  Q намаля от дясно наляво и от горе надолу. Това е разбираемо, в тия посоки расте температурната разлика. INPUT обаче намаля от дясно наляво и от долу нагоре.... зиг-загообразно спрямо температурната разлика  Според мен управлението режи мощността с падането само на външната температура. Нямам идея защо го правят... ще помисля. Но не мисля, че е свързано с термодинамиката. Ако беше, щеше да зависи линейно от разликата в температурите, която пък е линейна функция на разликата в наляганията.
|
| Нед Авг 05, 2012 12:29 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
зимата най-висок КОП има дървения климатик!
някой може ли да обясни по-простичко, защо обикновения реотан обдухван от перка трябва да се замени с перверзията компресор-външно тяло-газ-инвертор и бог знае още какви звучащи "високо-технологично" измишльотини?
не говоря за студенето, а за топленето
|
| Нед Авг 05, 2012 12:37 am |
|
|