Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
FULL HD vs HD READY 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: FULL HD vs HD READY
Цецо - хич не се замисляй за по-големия. Разликата в диагонала на 32" и 21" може и да е 11", обаче разликата във височината е ... доста малка. После да не се пустосваш че си взел 21" телевизор ама малко по-широк... А и 40" от два метра си се гледа съвсем прилично. Тамън ти изпълва погледа.

Нед Сеп 02, 2012 8:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Бе малка e стаята. В момента гледам телевизора от 1.5-2 метра (21 инча CRT). 40 и нагоре инча за тая стая според мен са излишно изхвърляне...

2 метра за 42" плазма е ОК. Проучи ми съвета за онзи модел по-горе и току-виж цяла бъчонка съм си заработил ..

Цитат:
Владо, аз пак се присетих, защо тия дето да не са full HD да не могат да се ползват за монитор? Ако си ги пусна в натив резолюцията 1366x768 няма ли да си рисува точките нормално?

Както беше казал един, "Много се радвам че ми задавате този въпрос".

Не можеш да пуснеш 1366x768 (дори не помня панелът колко беше реално, ама 1366 не се дели на осем). Първо липсва дескриптор в EDID-а за такъв режим. Има по-малки и по-големи, но не и такъв. После без такъв дескриптор трудно ще излъжеш ОС-а / видеото ти да пусне такъв тайминг. И за капак, ако все пак си упорит и вземеш че го направиш - най-вероятно TV-то ще те отсвири, защото не разпознава "стандартен" режим. :twisted:

Така подарих един "HD Ready". Дори нещо да не съм догледал евентуално, пак не си струва разправията.

На мен ми мирише като на нарочно спъване от производителите, за да си стоят в нишата. Скалира винаги, и не подбива разните монитори и high-end телевизори.

http://en.wikipedia.org/wiki/HD_ready
"Accepted video formats are reproduced without distortion - NO" ... :-k

Евтините плазми са 1024x768 (или нещо такова, карам по спомен и ме мързи да проверявам), но там дори да ти прилича на "стандартен" режим и дори евентуално да пуска 1:1, пикселите мисля че са правоъгълни и аспектът няма да излезе.

Нед Сеп 02, 2012 9:44 pm
Профил
Аватар

Сменям 21 инчовия CRT защото ми заема прекалено много място, вие си отговорете на въпроса къде би се побрала 42 инчова тава...

Не ми трябва ентъртаймент система, както казах аз телевизия не гледам. По някой филм отвреме на време и досега си го гледах на 21 инча CRT и не ми се струва малък :)

Въобще не страдам от излишни мераци за големи телевизори, честно казано и CRT-то не бих сменил, ама е много дебело и не ми се събира в новото разместване. А и искам да ползвам новия телевизор за достъп до интернет, че мисля и компютъра да изхвърля. Владо добре, че ми обърна внимание на това с резолюцията, въобще не се бях загледал, че точките са куца бройка.

Аре бе, баба ми си гледа 14 инчовия телевизор на 20 години и не се оплаква, на вас 42 ви се вижда малък :) Ако мога да чета субтитрите без да се напъвам, значи е ок.

Нед Сеп 02, 2012 11:11 pm
Профил ICQ
Аватар

Мии тогава Цецо вземай един модерен FullHD, LED, DVI, 21" монитор че са по без пари а компа не го хвърляй за да не ревеш после.

Задачка по геометрия:
Според това ъгълът на зрение по вертикала трябва да е +/- 10-15 градуса за да не се мести окото, не главата. Май калкулаторите ми отпрашиха за БГ и нямам нищо свястно в бозата така че сметнете и пишете: на 42"-овия вертикала му май е 52см ( +/- 26см) и за да го гледаш под +/- 10-15 градуса трябва да си на колко метра?

По вертикала е по-трудното при формат 16:9.

Пон Сеп 03, 2012 12:05 am
Профил
Аватар

Аз компа няма да го хвърля, ще го сменя с лаптоп, че да не заема излишно място. ;)

Сега гледам някакви MCI 100Hz, какви са тия маркетингови лайна пак?

Има ли смисъл да си търся телевизор с истински 100Hz?

Пон Сеп 03, 2012 12:26 am
Профил ICQ
Аватар

Само ако ще го ползваш за телевизор (филми, игри) - колкото повече...
А той монитора и към лаптоп се включва но като ти стига лаптопа за к'в ти е екрана и т.н. - помисли какво ти трябва.
Ама едни качествени говорители поне 2+1 са добра инвестиция, в момента ползвам нескъп Logitech S-220 и съм адски доволен. Вярно, че съм добавил и пиезопищялки през 150нФ кондензатори обаче. Само не казвай, че и музика не слушаш.

Edit: Тъкмо се зазяпах в един филм по местната ТВ пуснат на 21"-вия монитор. Гледам го от два метра и все ми се струва, че съм наврян вътре и блъскам стола назад. Да ама като гледам компютъра става точно обратното. Всичко опира до резолюция, качество и психика.

Пон Сеп 03, 2012 1:03 am
Профил
Аватар

Трябва ми втори достъп до интернет :) И искам да гледаме с жената по-някой филм отреме на време. Ама не сме запленени от специални ефекти, чак толкова, че да робувам на телевизора и аудиото. Затова си мисля, че след като досега 21 инча CRT е задоволявал нуждите, 32 инча LED не трябва да малее.

На телевизора искам да забуча Андроид тапичка в HDMI. Т.е. да го направя Android компютър с WIFI клавиатура и мишка. И от там да зяпаме филми и жената да може да си влиза в нета, докато аз си ползвам компютъра, това е.... Кабелна нямам и засега не мисля да имам. Само на ефирни ще кара.

Затова искам телевизор от среден калибър. Аудиото хич не ми е преоритет, аз музика слушам без да се вманиачавам в качество и ефекти. Сиреч и радиото като пусна ми е ОК.

Абе с две думи има много по-радващи ме неща, в които бих набутал пари отколкото в телевизори, HI-FI и прочие глупости :) Затова си търся нещо в сегмента около 600-700лв. За тая стая да дам 1500лв. за телевизор ми се вижда просто келешлък.

Пон Сеп 03, 2012 1:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо, като се купува телевезиор Full HD се гледа да се вземе модел с по-добър видео енджин, т.е. по-скъп. Защото като му пуснеш да гледаш стандартна резолюция и ще е голяма мъка. Херците на телевизора показват колко кадъра вади за секунда, т.е. между два истински кадъра от сорса, той прави там някакви сметки и вади още няколко. Това е важно ако гледаш бързи неща на него - спорт, филми и т.н., защото матрицата е бавна и на сцени с бързи движения замазва, ако енджина е калпав и/или е на малко херци. Тоя, дето го гледаме ние е на 240 херца и не се забелязва никакво замазване. За разстоянието - застани срещу него в магазина на същото разстояние, от което го гледаш у вас и ако за да виждаш цялата картина не ти се налага да си местиш очите и главата, значи е ОК. Всякакви други сметки за разстоянието, от което трябва да гледаш са ала-бала :) .

Пон Сеп 03, 2012 4:53 pm
Профил
Аватар

Херците на телевизора са ми ясни какво са. Ама всички фирми са почнали вместо да дават реалните херци да дават някакви MCI (Motion Clarity Index за LG), някакво друго съкращение за SAMSUNG (Clear Motion Rate) и трето имаше за SONY. Което е нещо от типа - "изглежда като", ама не е реално толкова. Или аз така го разбирам...

Незнам дали е специфично само за LED или го има и на LCD, плазмите си дават реалните херци.

Та тоя телевизор дето съм си го харесал го дават 100Hz MCI.... малко ли е, стига ли... ба ли го.

http://www.technomarket.bg/products/091 ... g-32lv375s

Пон Сеп 03, 2012 8:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Това си е точно рифреш рейта. А LED телевизорите нали знаеш, че са си точно LCD-та, само че с LED подсветка, та с изключения на посветката всичко друго им е еднакво.

Пон Сеп 03, 2012 9:57 pm
Профил
Аватар

Не е рефреш рейта. Това е някаква маркетингова измислица. Реално тези дето са с MCI, CMR и т.н. 100Hz, търкалят на рефреш рейт 50Hz и с някакви трикове откъм сигнал процесинга подобряват качеството на бързите сцени, та да изглежда все едно е на 100Hz.

Пон Сеп 03, 2012 11:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Прав си, сега гледам, че LG специално имат още един параметър "TruMotion хххHz processes", където ххх са реалните кадри, които обработват, а MCI е някаква софтуерна система халифакс, с която вече са стигнали до 600Hz. Явно след full HD-то и 3D-то единственото, с което им остава да се състезават е да си измислят някакви техни си индекси с числа до тях и да оставят клиентите да се избият кой има по-голямото число :D .

Вто Сеп 04, 2012 12:24 am
Профил
Аватар

Това, че има DVB-C / T тунери е добре, само за всеки случай провери дали има слот за CI модул и дали поддържа български субтитри.

Вто Сеп 04, 2012 11:27 am
Профил

Абе не се лъжете толкоз по тия рекламни трикове.. нам колко си херца.. нам какво си.
За пример ще дам себе си - гледам на 32" тошиба - 32LV733G (32LV833G) - по брошура няма ни една екстра.. обаче - никакви проблеми с рефреша при резки промени на картината, full HD, CI модул, 833-то чете филми от флашка с БГ субтитри и не на последно място - скромната му цена от 499лв. Какво повече от един TV?

Вто Сеп 04, 2012 11:56 am
Профил
Аватар

Ицо написа:
Това, че има DVB-C / T тунери е добре, само за всеки случай провери дали има слот за CI модул и дали поддържа български субтитри.

Какво е CI модул???

Иначе за субтитрите и кодеците му не ме интересува, аз филмите няма да ги плейвам през него, андроида ще се грижи за това... или поне би трябвало :) Е ще гледам да ги плейва, ама то няма как да изтествам де що има кодек...

Последна промяна Цецо на Вто Сеп 04, 2012 12:29 pm, променена общо 2 пъти

Вто Сеп 04, 2012 12:21 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща