Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Качество на SMD монтаж 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Качество на SMD монтаж
Както се казва - винаги може да стане по лошо .....
Кривото е че съдебната сиситема в БГ не бачка... в случаи като тоя например в немско ако ония се опънат да не платят загубите и т.н -демек всичко - като иде това в съда -съдията след 5 мин е решил проблема и на тия дето са направили нещата накриво им скачат кинтите дето трябва да платят страшно много.... та затова и рядко се стига до съд.

Чет Сеп 20, 2012 4:55 pm
Профил
Ранг: Популярен

Гаранции нашият спазва до колкото знам.Като бях в Германия имаше доста върнати захранвания за поправка.За подмяна с нови не съм много сигурен.Честно казано и клиентите са едни странни птици, то това е нашата пазарна ниша май - тези, които ги изритват отвсякъде , щото и те не знаят какво искат идват при нас :).

Чет Сеп 20, 2012 8:31 pm
Профил

raven_feather написа:
Гаранции нашият спазва до колкото знам.Като бях в Германия имаше доста върнати захранвания за поправка.За подмяна с нови не съм много сигурен.Честно казано и клиентите са едни странни птици, то това е нашата пазарна ниша май - тези, които ги изритват отвсякъде , щото и те не знаят какво искат идват при нас :).

И понеже те незнаят какво искат, вие им давате каквото стане, това идеално пасва на твоите обеснения, така че не се притеснявай, това че се разминава със спецификациите е планирано ;)

Пет Сеп 21, 2012 12:09 am
Профил

Ето само един пример. Идва нещо ново дето не е правено до сега.Документацията - 1 лист поглед от горе на платката - даже без нарисувани пътечките :) и пише - 12В, 1,5А. Добре ,че има случайно и един дуг лист на , който пише, е всъщност е 1 А, а трябва да издържа 1,5А за 0,1 секунди.Входно напрежение 18-50 В.Пише и, че са взети и тествани там 2 платки и работят , одобрени и от клиента. Пускам аз на 30В (1А) за по-сигурно, дава 11,3В - доста нисичко но с резистор за настройка се докарва. Намалявам напрежението обаче и изходното напрежение почва да пада и на 18в стига 9,3в, а пък ако се включи директно на ниско напрежение не тръгва.Без товар пък не работи.Правят се разни измервания и се пращат у Германия - според техния инженер добре било - е как ще е добре.И се почва, смянай тоз резистор, ония кондензатор, дросели нагоре надолу навивки - не работи. По едно време гледаме ,че от 24в схемата не изменя ширината на импулса и за това пада - тя е 3844 с 50% максималко запълване.Сменяме с 3843 и заработва от 18 с 11,3 в на изхода.Пище се в Германия - "как така ще е объркана схемата" 2-3 дена умуват там и викат добре ама 3842 да е ,че давала по високо кпд.След няколко дни пращат схеми - сменят се ( тук там се окъртват пътечки при смяната :) ) обаче без товар пак под 24 в не работи.Сменям аз един резистор дето осигурява някакъв минимален товар и става работата ,обаче пък грее 0,5 вата . Не можело да се сменя.След няколко дена идва шефа от Германия носи някакви техни семпли - там нищо не е сменяно старата схема. Питам защо така - ами всъщност клиента искал нещо около 12в и това 11,3 го устройвало. Е, като не се настройва изхода на 12в тръгва без товар от 20в , ама то толкова не пречело и така се реши проблема :).
Имаше и друго проектче - на единия лист пище че е 120мА, на другия че е 150мА уточни се ,че е 150мА.Оригинално обаче е със стабилизатор 79л012 които е 150ма, бяха пратили за по-малко от половината, шефа обаче носи 79л12 и вика и тоя става :) .То пък верно,че на Нешънъл в документацията не пише точно колко му е тока, на едно място 100ма, на друго повече от 100.Е не тръгна съвсем от раз.Сработва му някаква защита от претоварване .Звъни шефо у Германия и пита ко да праим - да увеличим изходния конднезатор. Не стана с изходния ама с входния стана и не са 150мА, ами 140 ама и така ставало :)

Пет Сеп 21, 2012 1:24 am
Профил
Аватар

Ти да не работиш в цирка и да не си разбрал още, а? На нещо такова ми прилича на мен :D ?
От ISO-то, дето ще ви вкарват такъв свят ще ви се завие (и на вас и на тези у немско), че просто цирка после ще е още по-голям :D .

Пет Сеп 21, 2012 3:08 am
Профил
Аватар

Ще им се завие я. Ще пишат бепозлени хартии вместо да работят :)

ISO за такива малки фирми е пълен цирк наистина. Но в БГ не е толкова сложно "вкарването" не ги мисли. Просто е досадно, 1 седмица преди одита се спукваш от писане на бумаги, 1 ден одит и после цяла година не се сещаш за него :)

Пет Сеп 21, 2012 8:30 am
Профил ICQ

Абе ясно ми е на мен , че нито SMD-то ще стана по -качествено , нито начина на работа :). Иначе за писането - 2 тетрадки имам изписани вече.За изгубения клиент трябваше да попълвам на компютър една таблица всеки ден - колко направени , колко не работили , колко поправени и кои са те и причините за дефектите им ( имаха си номерца) и така всеки ден по 50 :))).Трябваше да им ги пращам директно на тях ,с копие до шефо , но след първата седмица се разбрахме да пращтам на шефо и той да им ги препраща редактирани от 50 не заработилите ставаха 2-3 :)).Всичко много хубаво ама хората си искаха 500 бройки на седмица и като не ги получават, решиха да искат по 620 ,че от тях поне 500 да станат ... и т.н.т. Айде, че се отплеснах и се отклоних от темата си.Значи извода - SMD може и да се монтира качествено ,но не и у наша фирма :)

Пет Сеп 21, 2012 7:53 pm
Профил
Аватар

не знам какво да кажа... димитър хубаво те е питал за цирка.
аз ако имам такива клиенти, ще им фактурирам по 300 евро на час вредни.
не ви трябва ни ИСО, ни СМД, даже май и поялници не ви трябват.

да имаш 20% обърнати елементи е технологична загадка

Пет Сеп 21, 2012 11:08 pm
Профил

То от 2-3 месеца е този повече брак ( не че и преди не беше над нормата ,но се търпеше), не са обърнат само, по-често не запоени, грешни елементи ( обаче на на всички платки , само тук там да е по -интересно :) ).А пък като си чакал цял месец да се съберат частите ( таз седмица транзистори , следващата жица и т.н.т) и ти остават 2-3 дена до крайния срок , тези изненади са неприятни.
Друго малоуми сега се сещам - прави се промяна по платката, смениха един термистор ( беше не SMD, сега е SMD, но с по-голяма стойност - ние го слагаме) той участва в един делител обаче няма, кой да смени другия резистор и платката и си идва с ролк SMD резистори за подмяна :).Едно друго проектче така беше - 2 години си идва със старите резистори и ролки ( там 2 се смянха) и съответно 50% от проблемите идваха от лошото им запояване на ръка.То не бяха телефонни обаждания , факсове докато ги сменят.
Може би обяснението на всичко е ,че шефчето е историк ли географ ли не знам точно , това на баща му фирмата.Наливат му в главата та да е малко в час, ама като не ти идва от вътре и гледаш само да примамиш клиенти така се получава.

Пет Сеп 21, 2012 11:54 pm
Профил

Абе и за цирка не сте, по скоро за драматичния ... не е за смях ами за сълзи, аз да ти кажа подозирам че ако хвана всички части и ги стръскам то на случаен принцип ще имам повече работещи платки от колкото при вас, е аз съм си късметлия, може на това да се отдаде.
Съвсем сериозно нещо много куца. След таз история със 3842 аз нямам думи, това не е продукт, това е ... не мога всъщност дума да измисля. Но самия факт че шефа ви се навива да работи по проект в който заданието е около 12 В сам по себеси е достатъчен, той дава около 12 В а пък клиента плаща около Х пари ... не знам къде ги тия клиенти, от луната ли падат ....

п.с. а ако при смяна на 3842 успявате да отлепите пътечка това вече е съвсем извън пътя, т.е. нито тия дето ги проектират са в час, нито тия които ги сглобяват, нито тия които ги отремонтират, това като да ги оутсорсна във филиповци, дори качеството там може да е по високо, все пак има потомствени калайджии.

Съб Сеп 22, 2012 11:22 pm
Профил

Случва се понякога, като се сетя, че тази колежка с една остра човка работи се чудя даже ,че са само толкова.Аз с остра човка не мога да работя :)

Нед Сеп 23, 2012 12:22 am
Профил

Не е само от човката, липсва опит и познание. В Youtube има един куп клипове как се прави, има ралзични методи, вземи малко го обучи тоя вашия персонал.

Нед Сеп 23, 2012 12:36 am
Профил
Аватар

Че какво и е на острата човка?

Нед Сеп 23, 2012 10:47 am
Профил ICQ

Острата човка има друг проблем, масата и е малка и лесно се охлажда. Аз хванах цаката как се пои със скосена или човка с ямичка на върха, горе долу като със спойка вълна ама на ръка. Става много добре и за такива чипове коитоим се виждат краката е екстра без значнеие от стъпката, става перфектно. Наложи се да го усвоим след първите RoHS серии които Микрон ми бяха насищали, имаше едни USB хъбове намалка стъпка и всички се нуждаеха от презапояване.
Острата човка не става за тоя метод на спояване. Миналата седмица купих нови човки за ерсата:
http://www.ersa.com/art-0832hd-sb-358-1820.html - това е с ямичка на върха, идеално за чипове 0.5 стъпка
http://www.ersa.com/art-0832ndlf-10-358-1829.html - това е скосено, идеално е за по голяма стъпка, но и при 0.5 е ОК
http://www.ersa.com/art-0832cdlf-10-358-1810.html - те това за всичко друго, не съм сигурен дали не взех по дебелото

Те с тия човки се пои всичко, малко цените са скочили, тия ми излязха към 130 ама ... интересно че са им се вдигнали цените, също и на станциите.
http://www.ersa.com/art-0ana60-358-1910.html - те за такава са тия, това го бях купил за около 300, сега го гледам над 500.

Та оборудвайте се с читави поялници, изгледайте малко видеа из youtube и може да ви се реши проблема поне с вдигнатите пътечки.

Нед Сеп 23, 2012 11:47 am
Профил

Какъв е смисалът да знаеш решението не проблема, след като няма желание да бъде решен :).Няма пари за нищо, или ако се вземе нещо, то е някой боклук колкото да ни се затвори устата.Пък като гледам някой път , за какви глупости се пилеят пари...Има една поговорка "С трици , маймуни да ловиш " :)

Нед Сеп 23, 2012 1:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща