|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:12 am
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Приличен WIFI рутер?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Окт 08, 2012 4:43 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Трябва ми да е гигабит, да поддържа две различни мрежи - едната, дето е моята и другата за гости и да е от тези новите бързите. И като ги сложиш всички тия неща и отиваш на ценовия диапазон от около 100$  .
|
| Пон Окт 08, 2012 4:44 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е, такъв с гигабит нямам, аз живея в 100 MbpS свят още (само телевизорът ми има гигабит PHY ама си говори на 100). Ама засега свястна 100 MbpS връзка ме устройва с достатъчен резерв та няма да бързам с гигабитовете.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Окт 08, 2012 4:52 pm |
|
 |
|
Stoimen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Юни 25, 2010 3:18 pm Мнения: 363 Местоположение: Varna
|
http://www.rts-bg.com - едно от възможните места за закупуване. Oтносно мощността - нищо не пречи да си я намали  . Това търкаля РоутерОС - http://www.mikrotik.com/pdf/what_is_routeros.pdf Може утре да му дотрябва VPN сървър или тунел до машина от LAN ...
|
| Пон Окт 08, 2012 5:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Хм, ами за такъв с външен диск не знам, такъв имам на Apple и добре работи, но той е с вграден диск, а и цената май не е в твойта граница. За тоя по точка 1, Linksys не са лоши, скоро купих две сискота, ама нямат нищо общо с тия едно време, имамот старите в другия офис и е железно, тия новите им трябва рестарт чат пат. Иначе от линксис съм доволен, но ползвам по стари модели с DDWRT фърмуер. Това с линксиса дето си забравя настройките се оправя обикновенно със смяна на фърмуер.
|
| Пон Окт 08, 2012 8:41 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, той беше с DDWRT фърмуер още от самото начало. просто явно му дойдоха множко годинките  .
|
| Пон Окт 08, 2012 8:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
И от годинките може да е. Мен ми останаха някакви 10-на бройки от един проект, разхвърлил съм ги тук таме където ми трябват, за моемнта са ОК, купувах ги 2006, значи вече 6 годинки. Иначе единия в Инди те така си умря, не разбрах от какво, май линксис беше пак, не помня, но както си работеше изведнъж се ошашави и няма оправия, не дава адреси, не рутва ... после го смених с друг, и с него един зор до де тръгне, тоя втория беше линксис без антени, в смисъл с вградени.
|
| Пон Окт 08, 2012 9:02 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Значи да споделя докъде стигнах, може да е от полза за някой. В крайна сметка взех TP-LINK МR3420. Избрах го заради USB порта и това, че OpenWRT го подържа усилено. Всъщност това OpenWRT се оказа голяма работа. Единствения кусур е че тоя рутер е с малко флеш (4MB). После като гледах установих, че за същите пари е можело да взема WR842ND който е с двойно флеш. Другата добра опция е TL-WR1043ND, който е с 8 флеш и външен РиалТек гигабитов суитч, ама е и двойно по скъп. В нормалния флеш влиза базовата дистрибуция на OpenWRT + HTTP интерфейса. Само с това вече вкарваш фирмения софтуер в малкия си джоб. Остава малко място, да си качи човек OpenVPN, може би и някакво по - простичко прокси ще влезне. Събират се и драйверите за USB-то. Т.е. може да си маунтнеш harddisk. Мисля, че ще влезне и NFS-а, т.е. ще може да се шерне към линукс. Но не се събира самбата и няма как да го шернеш под бозата. Решение има де, веднъж маунтант диска, човек може да инсталира отгоре каквото му е кеф. Неудобството е, че като е махнат диска, тоя софтуер го губиш. Иначе HTTP интерфейса е покъртителен на фона на базовия на TP-Link (както и на всички други шир потреба де.). Имаш достъп до всичко напрактика, включително да следиш процесите в линукса, можеш да спираш/пускаш демони, да си инсталираш/деинсталираш пакети, да следиш колко ти е натоварна системата, графики на трафика в реално време и т.н. В описанието на страницата на OpenWRT пише, че тоя модел не подържа VLAN на портове, ама успях да го настроя да бриджва мегаланска телевизия към сеттоп бокса през софтерни VLAN. При това се справя доста добре, без да се замисля особенно, т.е. успях да изхвърля паразитния суитч по веригата. Като обхват на WIFI-то не мога да кажа, в апартамента няма никакви проблеми, ама в английски замък незнам как ще се справя. Понеже ме гонеше крастата, му увеличих флеша на 16Mb. Не мина безпроблемно, ако някой иска да го прави, да каже - ще помагам. Има някой тънкости с uboot-а. Сега в момента съм го нахакал вътре със следното: 1. OpenWRT 12... бла-бла, последното което имаше като готов имидж. Компилирането от сорсове е много гърбав труд, да знаете, аз не успях да намеря толкова търпение в себе си. 2. Драйверите за USB сторидж. 3. Драйвери за ext3 и VFAT. Второто не съм го тествал още. 4. Samba 5. OpenVPN (и това не съм го тествал още). 6. Transmission (торрент клиент). 7. miniDLNA сървър. И флеша ми е празен на 70%... май се изхвърлих с тия 16Мб  4Мб са малко, 8Мб му идват оптимално, т.е. ако някой ще взима направо 842-ката е май идеалния вариант без поялник. Скоростта на четене от диска през мрежата е 8Mbyte/s, а на писане 2-4Mbyte/s, незнам защо пише по-бавно и скоростта се мени. Ама това е. Като процесор - 400Мхз атхерос. Нямах големи очеквания - но животното се оправя съвсем прилично. За проба го натоварих така: 1. Бриджва си телевизията към сеттоп бокса. 2. Аз чета по мрежата един голям файл с 8Мб/сек от шернатия в самба диск. 3. Едновременно с това по вътрешния LAN(жично) драпам торент на компютъра с 5Mb/s. 4. По wlan си браузвам в нета през таблета. Всичко това си вървеше гладко, т.е. аз поне съм с надминати очаквания като за 400Мхз процесор с 32Мб рам. Шернатия диск е достатъчно бърз за да гледа човек от него HD видео. Пробвах с филм до 7гиги, върви гладко. Сега тегля един 40 гига фул ХД, 1080p, да видя ще му издържи ли джигиера  Т.е. според мен е перфектен за домашна мултимедйна система. За да елиминирам съвсем комптъра, и да е пълна гаргарата му сложих торен клиент на самия рутер. Голяма гъзарйка, намятам му торент файловете и той си драпа тихичко по цял ден.  И после си ги гледам направо от него. За да сме честни, торент клиента върху него вече му идва множко. Значи, докато той драпа, телевизията си се бриджва нормално, интернета се рутира добре за ползване, даже на компютъра другия торент клиент дърпаше пак с 4Мб/сек. Ама като пробвах да влезна в конзолата на рутера, направо се влачеше зверски. А като почнах да се бъзикам и с лусито, по едно време направо заби.  Ама то си има предел мойта наглост де. Така, че неговия торенклиент го пускам, га не ми трябва да го мъча с други големи задачи. Не трябва и да драпа повече от един торент едновременно, що тапата реално е аксеса към диска през USB, при повече файлове направо го пребиваш и скоростта умира. МиниDLNA-то така и не можах да го подкарам като хората, ама това е ебати изкецания стандарт, то като оставиш производител на телевизори да прави стандарт, не можеш да очакваш нещо смислено. 3G-то така и не съм го пускал, защото не ми трябва, ама според openwrt би трябвало да няма проблем. Това е, за 60-70лв. се получава много отворена система. Като хардуер вътре е приличен, добре е документиран по форумите, въобще една добра алтернатива ако човек иска нещо по сериозно от масовките, но не иска дава пари за Cisco или routerboard. А аз моя вероятно вероятно ще му търся друг стопанин, щото вече си имам нова играчка - WNDR3800 , поне на характеристика е зверче 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 19, 2012 5:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Малко ъпдейт по темата. Начи торент клиента (transmission в случая) тотално му взима душицата на MR3420. Май е от недостиг на рам, щото free дава доста плашещи резултати след пускане на демона. И в крайна сметка максимум до 30 минути се рисетва. Явно издъхва с тия 32 мегабайта РАМ. Може би има смисъл да се засили поне с още толкова. Сложих му 128Мб суап на HDD-то. Работи видимо по устойчиво... Та май решение и без поене има. Но само заради торент клиента, иначе всичко друго се търкаля без никакви затруднения и с 32мб рам. Иначе пробвах с 40gb 1080p bluray от шернатия диск. Не става - сече. Ама май не е проблема само в рутера, а че плеъра(VLC) неще да буферира като хората. Иначе 8Мб/сек трябва да му стигнат като трафик да го плейне това видео.... да ама не. За сравнение - WNDR3800 с 128МБ рам си търкаля и торент клиента без да се притеснява. Нетгиъра успя да се опраи и с 40gb видео фаил през шернатия диск, но само ако му забуча гигабитовия ЛАН. Това е първия път в който виждам "реално приложение" от гигабитов ЛАН  При четене на голям фаил през самбата нетгиъра докара 12Mб/сек, а писане 6 Мб/сек, ако ПЦ-то е пуснато на гигабитов лан. На 100мб лан, скороста на четене през самбата на нетгиъра става като на тплинка (около 7-9 мб/сек), което ще рече, че май бутилката се запушва някъде около суитча, а не по USB интерфейса. А защо писането е много по-бавно от четенето, обяснение нямам... Нещо във файловата система ще да е... Пробвах да го маунтна несинхронно, качи се писането малко, до около 4мб/сек максимум, т.е. пак два пъти по-бавно от четенето. Ако има някой дето да е морил самба-шернат USBHDD и да има идея що така се получава, да каже  Интересно ми е, какви скорости докарват "домашните" NAS? В смисъл достъпните решения, не професионални изпълнения. Щото в крайна сметка това което докарва тоя netgear не е никак малко, реално 100 мбитов кабел му отеснява при четене. WNDR3700/3800 - много сериозно дзверче е това  Аз го взех за 80$ от ebay, употребяван се води, но си дойде в оригиналната опаковка и окомплектовка с все защитните найлони по него. Нов си е бая по-скъп, обаче определено e много сериозна играчка е и изпълнява всичките ти условия. В интерес на истината нямам идея как се държи със сток фирмуера, аз даже не го видях как изглежда като интерфейс, направо го налях с OpenWRT с първото включване в тока. Но разликата с масовките като MR3420 е очевадна. Това което незнам е как се държи като обхват, защото е с вградени антени. Подобен като характеристики е и WZR-HP-AG300H (Buffalo), но е с още повече флеш и стърчащи антени. И е по-евтин, ама що за стока е като изпълнение незнам. Между другото не залитай пак по Linksys, в потребителския клас според мен вече лежат на старата слава. Те всъщност въобще не предлагат за масова употреба рутери от такъв клас като въпросния netgear и buffalo. Явно си ги продават като Cisco, ама там цените са от съвсем други измерения. Lynksys са все в класа - домашни масовки, а цената им е барем двойна от тая на аналогични играчки.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 27, 2012 3:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами аз нали първо взех Linksys от класа на този WNDR3700, дето търкалям в момента, ама беше пълна скръб. Иначе тоя WNDR3700 мога да го сравня само с предния линксис дето имах (WRT54G с DD-WRT фърмуер) и спрямо него тоя направо лети. Например стария като пуснех торента да точи и рутера не можеше да прави нищо друго и после имаше нужда от рестарт. А тоя новия няма грижа с торентите и в същото време сина играе яко он-лайн, жената гледа филм он-лайн и кой знае още какво правят другите 15-на джаджи, дето са навързани към него. Ама е нормално, щото стария рутер е все пак на 6-7 г. Иначе аз имах "късмета" да купя версия 3 на WNDR3700 и за нея още няма опън сорс фърмуери и направо много ме е яд, защото фабричния не поддържа dinamyc dns, а на мен ми трябва това нещо и ако в скоро време не пуснат DD-WRT за него и май ще го сменям с някакъв друг. Като го купувах и ми трябваше спешно, че стария нали сдаде багажа и нямах време за рисърч, та просто пробвах каквото имаха в локалния bestbuy  . Иначе оня ден чух, че Cisco щели да продават линксис - били се наиграли вече с домашния пазар и не искат повече  .
|
| Чет Дек 27, 2012 7:09 pm |
|
 |
|
syscop
|
Cisco таковаха мамата на Linksys - нормално е да ги продадат.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Дек 27, 2012 8:14 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
WRT54GL , това си работи безпроблемно, мрежата е със статични адреси, към него по кабел е свързан Ubuntu, 24 часа в денонощието точи/качва. Още две машини са свързани по кабел, и останалото компоти е wireless.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Дек 27, 2012 10:08 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Вярно е, 54ката беше последното читаво излязло от там.
|
| Пет Дек 28, 2012 1:41 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Личната ми машина е едноядрено AMD, което заедно с дъното е модел 2004-та. Мрежовата карта е 100Mbit 3C905. Сглобих си файлов сървър с дъно и процесор Celeron 400Mhz, и двете от още по-древни времена, като мрежовата пак е 3C905. Значи, при този хардуер се плющят медии с FullHD резолюция, та пушек се вдига. По време на плейването на FullHD филм, сървърът едвам качва 5% CPU utilisation. Не знам как ще е при ~40Gb BlueRay rip с ниска компресия и висок битрейт, там сигурно ще умре. За неща извън HD, както и за лошо кодирани медии с висока резолюция, машината ми е остаряла и недостатъчна, но за коректна x264 HD медия е ОК. За да стане това наглед невъзможно нещо обаче, си купих видеокарта с хардуерно HD ускорение и минах на по-модерния PotPlayer, който се разбира добре с DXVA. В тази тема описвам различни резултати, но има и странични глупости, които мелим с един от форума, затова прилагам два скрийншота. Та с две думи, смени VLC с PotPlayer, настрой HD ускорението на видеокартата, ако имаш такова и не търси причината за накъсването в гигабитовия нет, може да не е там. 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
Последна промяна Private на Пет Дек 28, 2012 8:03 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Дек 28, 2012 8:27 am |
|
 |
|
Цецо
|
Тц. Баш там е проблема. Всъщност той нетгиъра там проблем няма, мели и това. То с хардуерно декодиране, проблем няма, това е ясно, той ARM-а си е правен за това. То като смъкнеш 10 пъти битрейта от сорса, и оставиш на края процесора да се мъчи, много ясно, че ще станат нещата. Нормално е 5% да товариш процесора на сървъра, трафика е много по-малък в твоя случай, ама на мен това не ми е цел:) Въпроса тук е какво може да се изтиска от рутера, аз с декодирането нямам проблем. Мен не ме интересува декодера, а маркуча как се справя. Затова е тоя тест. И резулатата е, че ТП-линка не може да го направи, нетгиъра се оправя изцяло със задачата, ама трябва да се отвори суича на 1Гбит. То това си го показва и тъпанарската сметка де - 40Гб за 90 мин. прави около 8мбайта/сек трафик или 64 мбита/сек чисти данни. Нормално е 100мбита мрежа да се задъхва. Иначе и аз филмите си ги гледам на компресирано видео, гледам да са около 4-7Гб. Кой ще седне да точни 40Гб, то това е изродия, сега е само за проба. И аз безмалко да "изгоря" така  Добре, че го видях на време. V3 всъщност е една силно ощавена версия. Качествена опаковка изпразнена от съдържание. "Оригиналния" 3700 е Atheros (V2)на 680MHz с 64Рам и 16 флеш. А V3 e Broadcom на 400Mhz с 64 Рам и 8 флеш. Нищо общо като цяло. Същите изгъзици имат и другите марки де. Пускат един топ модел и след година го изтърбушват и в същата кутия наместят някаква посредствена карантия...За китайския пазар сигурно. Аз затова взех 3800, че там е ясно, че няма такива келешлъци ... засега. То и цените го показват де. Новите "WNDR3700" ги има и за под 100$. А втора ръка от старите струват по - скъпо. За твоя вероятно първо ще се появи версия за DDWRT, те там си имат някаква любов с Бродком и ония им снасят компилирани драйвери като излезне нов чипсет. OpenWRT повече залягат на Атхерос. Аз затова и там се целех. П.С. Абе според сайта на DDWRT би трябвало да са пуснали някакъв билд за теб вече. WNDR3700v3 - build 19327 - 20120319. Ама сигурно е в трънка още, та не е ясно колко е стабилна. Ама пък и тоя чипсет е на повече от година, трябваше да са го ошлайфали вече, както казах Бродком и DDWRT си имат някакви топли чувства.
|
| Пет Дек 28, 2012 1:26 pm |
|
|