Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Търся си заварчик .. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търся си заварчик ..
Ами принципно кандидатите се избират, тия изглеждаханай-добре от цялата партида. Применро миналата година по отношение на работата всички си работеха добре, не от тия де, но за същия обект. Тая година такива ми ги докараха, уж тоя в агенцията само проверени хора води, ама то ... проверени пак от/в Български фирми.
Но то това е проблем не само за този регион, и в София е така и навсякъде, читави хора има много малко.
Относно плащането, това което съм склонен да платя на заварчик за да ми направи 40 заварки не е това което плащам на тези заварчици, някой да не си помисли че ги държа на заплата при 50 лв / час, но вземат горе долу 3-4 пъти нормалната заплата за региона, около 1500 лв. което за този град с толкова безработица ми се вижда съвсем нормално заплащане.
Иначе за проблема, искам или не минах на по-бавния вариант, този с аргона прави корена, а другия отгоре запълва с телоподаващо. И така става, но вместо една заварка да става за 1-2 часа, само корена се прави за над 2 часа. Всички с които се свързах ми предлагат аргон, аз аргон заварчик имам и той се справя никак не зле. Просто за следващият подобен обект ще си планирам заварките да стават на два три етапа и ще си карам заварчик отвън, дали ще държиш двама 2-3 месеца или ще платиш на един две семдици е едно и също.

Чет Ное 29, 2012 8:11 pm
Профил

А защо не си обучиш твой човек в някой ПУЦ? Хем винаги ще ти е под ръка, хем и на други фирми може да правиш услуги, като е толкова голям дефицит тоя занаят.
Абе днешните фирмаджии големи тарикати - все няма хора , не били квалифицирани.. сякаш специалистите са инструмент дето да седи в чекмедже и само като ти потрябва да го вадиш за 10 дена. Не става така. Едно време, при соца, в повечето фирми си имаше ПУЦ-ове и точно там се правеха специалистите. Специалиста не е гении ,а си е просто работник с подходящо обучение и много практика. Това да искаш от техникума или университета да ти дойде готов специалист си е аматьорщина и само показва ниското ниво на бизнеса в България.

Чет Ное 29, 2012 8:59 pm
Профил
Аватар

Цитат:
А защо не си обучиш твой човек в някой ПУЦ? Хем винаги ще ти е под ръка

И какво - ще си го държи като роб ли? Нали се сещаш високо-квалифициран заварчик какво ще е първото нещо, дето ще направи, защото по света има доста места, където също търсят такива заварчици. Не е само Тони :D .
Цитат:
Едно време, при соца, в повечето фирми си имаше ПУЦ-ове и точно там се правеха специалистите.

Стига с тоя соц бе - едно време при соца да ти напомням ли, че човек не можеше да отиде да живее където си иска (даже в друг град, какво остава пък за държава) и разни други неща още не можеше - това са елементарни неща и сметки, дето явно или не мжеш или не искаш да ги направиш. Как пък вече не умря това ахкане и охкане по соца 8O . Явно ще трябва още 100 години да минат, докота измрат всички с разбъркани от соца глави :) .
Цитат:
днешните фирмаджии големи тарикати

Що не станеш и ти един такъв фирмаджия тарикат и да даваш хляб на поне 20 човека и да те видим тогава колко ти е тарикатлъка?

Чет Ное 29, 2012 9:52 pm
Профил

Ами както споменах и в преден пост на мен заварчик ми трябва много рядко. Относно заварки на фланци, прави и ъглови шевове си имам човек който може да ги изпълнява, а и обикновенно такива заварчици се намират. Що се отнася до заварка на тръби, споменах вече че ние избягваме заварени системи. Първо заварената система дори от професионален заварчик, говорим за такъв като тези в САЩ се нуждаде най-малкото от ултразвукова дефектоскопия, и второ монтажа и отнема много време. В БГ заварени системи се правят от фирми и фирмички които искат да спестят всяка стотинка и плащат смешни заплати на хората, вкл. заварчиците, съотвенто цената на заварката излиза по ниска от цената на скобата. Ние работим директно с Tyco, цените на скоби и други фитинги са ми по-ниски от тези на които повечето БГ фирми купуват китайски такива, а качеството е безупречно. Второ при нас ниски заплати няма, да правя системи на заварка би ми било много по-скъпо в сравнение със системи на бързи връзки. Трето, вече съм инвестирал над 20.000 евро в машини за изпълнение на бързите връзки, нещо което никоя друга БГ фирма не е направила. Всички изпозлват евтини испански, италянски или турски машини, каналите не стават добре, и в съчетание с калпавите китайски фитинги системите им изпускат, още една причина да не искат да ги правят. И не на последно място, повечето ни клиенти са такива които вече са позлвали услуги на някой конкурент, съответно е дошъл застраховател или пък е станало авария и се еоказало че системата е некадърно проектирана и инсталирана. Не малко от големите инсталации се правят в работещи обекти,каквито и да са заварки са предпоставка за възникване на авария, изобщо заварка е забранена дума. Последния ми обект имам покрити 10.000 кв.м само с две заварки, и то защото трябваше да възстановим тръба от системата която сваляхме по желание на инвеститора, имам за изпълнение още около 50.000 кв и там нямам план за други заварки.
Поради всички тия причини нямаме такъв щат, и нямаме нужда от него. Да но ако съм в САЩ си намирам такъв сертифициран заварчик за най-много ден два, идва, върши работата и си тръгва. Освен всичко друго си носи цялото нужно оборудване. Тук не искам оборудване, накупили сме най-добрите машини в тоя клас, искаме просто някой да дойде и да свърши работата за няколко дни,колкото е реално.
А относно мнението ти за чорбаджиите изобщо не си прав. Примерно техниците и системните инженери се обучават не по-малко от 6 месеца преди да започнат да работят самостоятелно, обикновенно това продължава поне година докато започнат да работят ефективно. както може да се сетиш от 3-ма става само 1, въпреки това си правим обученията, плащаме си заплатите и вс.останало, защото това са хора които ни трябват ежедневно и които са на щат. И да ти кажа не сме само ние, има доста други компании които инвестират в кадрите си.
А сега на другия въпрос който най-вероятно ще изникне, защо не изпозлвам подизпълнител. Думата подизпълнител също е от забранените, това е най-сигурния начин нещо да се осере тотално. нямам против да наема някой който знам че ще ми свърши работата, само дето повечето ми искат пари все едно съм наел немска фирма, а плащат на работниците си заплати като за чистачи. Отделно работят през пръсти и е много труден контрола, естествено те са спецове и не искат да слушат. Аз нямам претенции да съм голям капацитет в областта на заварките, но имам стандарт който следвам и там ясно пише как се прави, като започнат да ми обесняват че то практиката е различна от теорията им показвам вратата. Та за да си спестя всички тия главоболия предпочитам да нямам подизпълнители. До момента сме правили много и то големи обекти,някои с километрични размери, подизпълнител не съм вземал, всичко ми е работело и е изпълнявано в срок. Верно има ей такива момента в които съм готов да си прегриза вените но лесно няма, както казах другия път по различен график и заварчик от вън.

п.с. то малко дълъг ми стана поста, ама гледам Димитър какво е писал. Момента за който той споменава е много верен, но от друга страна не може да не обучаваш кадри под презюнкцията че ще ти избягат като гиобучиш, това е риска, ние го поемаме, стига да е обоснован, конкретно за заварчик не е.

Чет Ное 29, 2012 10:06 pm
Профил

Dimitar написа:
...И какво - ще си го държи като роб ли?..

Не като роб а като работник и ще печели двойно от него, защото ще може да изпълнява и по-сложни обекти или външни услуги. а ако оня реши да си ходи ще му предостави фактурата от ПУЦ-а да си я плати па да ходи където ще, ще си обучи нов.
Dimitar написа:
...Стига с тоя соц бе ..

То добре стига ,само дето още не сме го стигнали. Ще спрем да го споменаваме ако поне се изравним. Тогава може много неща да е нямало ,но поне работници имаше. А кой къде иска да ходи си е негова грижа , след работно време и след като си плати масрафите.
Dimitar написа:
...Що не станеш и ти един такъв фирмаджия тарикат и да даваш хляб на поне 20 човека и да те видим тогава колко ти е тарикатлъка?

Щото не съм тарикат ,затова. А ти защо не дойдеш тука да работиш за някой наш фирмаджия дето дава хляб на 20 човека? Нали соца свърши и всичко е цветя и рози?

Чет Ное 29, 2012 10:19 pm
Профил
Аватар

Цитат:
А кой къде иска да ходи си е негова грижа , след работно време и след като си плати масрафите.

Явно или не помниш точно какво беше или не искаш да си спомниш или пък не ти отърва да си спомняш :) .
Цитат:
А ти защо не дойдеш тука да работиш за някой наш фирмаджия дето дава хляб на 20 човека? Нали соца свърши и всичко е цветя и рози?

Точно поради причината, поради която няма и заварчици :) .

Разбираш ли сега колко порочна практика е образованието да е "безплатно" :) ?

Чет Ное 29, 2012 10:30 pm
Профил

ToHu, не те обвинявам. Даже и "фирмаджиите" не обвинявам - те действат според обстоятелствата (тоягата). Обаче сегашното положение е мъртва хватка -дават се много пари за асфалт, бетон , железария, но от разходи за хора упорито се пести . Съответо и хората упорито се изнасят. А износа на хора влече цялата икономика надолу, което гони още повече хора .
И като си мислиш ,че даваш голяма заплата ,знай че вече не се сравняваш със съседното село, а със съседния континент.

Сега като обучиш един заварчик да заварява И тръби, не значи че само това ще заварява. Пак може да си заварява асми ,но като се отвори работа ще си имаш човек със сертификат. Самия човек едва ли ще има против да си повиши квалификацията. А и сега не правиш такива заварки щото нямаш възможност , ако имаше със сигурносът щеше да полваш по-често.

Чет Ное 29, 2012 10:37 pm
Профил
Аватар

Като чета за ПУЦ-ове, та се сетих за един виц от времето на соц-а.
Решили директорът да провери нивото на образование в завода. Събрал всички и наредил: Всички с висше образование - да се наредят зад главния инженер, всички със средно специално - зад началник-цеха, всички със средно - зад началник-смяна, всички с основно- зад бай Иван. Всички са подредили, останал един. "Ти какъв си?" - пита директорът. "Аз съм с ПУЦ" . "А, ясно. Ти се нареди зад мене"

Чет Ное 29, 2012 10:53 pm
Профил

Жичка, гледай сега.
Първо аз няма фирма за извършване на заваръчни услуги, немисля и че ще имам защото моето виждане е че за да имаш фирма за едно нещо то трябва да го разбираш, аз не го разбирам достатъчно че и да го предлагам. Освен това нямамеи намерение да деверсифицираме в тази сфера. Това е типична Българска черта, дай ще вземем и това, и онова, ще правими трето, и пето и седмо ... не, за мен това е неработещ начин. Аз се занимавам и с развой, и със строителство и със специални системи и със софтуер и с други неща ...но това не е 1 фирма, това са отделни фирми, физически отделно, без никава взаимовръзка освен мен. Аз се знаимавам във всички тях с техническите въпроси. Не съм направилфирма за търговия, за ремонти,за строителство и др. защото не съм счел че съ достатъчно запознат с тези области. До тук с предлагането на външни услуги, то имаме и строителна техника която много хора се чудят защо не отдаваме под наем, ами защото не сме фирма която отдава под наем техника.

Второ, за СОЦ строя и ПУЦ-те, абе те там ние е най-големия проблем, аз вече смело смея да твърдя че в тая държава специлистите се броят на пръсти, не само защото са се махнали, а защото толкова са били обучавани. Аз съм завършил механо техникум, знам как се даваха разряди и за заварчици, и за стругари и вс.останало. Знам как се е и работело. Баща ми цял живот се е занимавал с заварки на тръби, работеше монтажи към сердика софия, след това и със водопроводи и дълбоки сондажи. Не случайно заплатат му по соц време е била над 600 лв, и не ебило случайно че един монтажен екип обикаляше цялата страна, явно и тогава е имало същия недостиг на кадри.

Центровете за обучение в тая страна не струват нищо, не с епреподава правилно, няма достатъчно практика, не се изпитва правилно. за какво изобщо говорим. За пример, цената на курс за заварчик към момента е съизмерима с цената на консуматива за едно обучение, от къде центъра изкарва пари, да не мислиш че работи безплатно. Аз ще ти кажа, от разхода на консумативи, вместо да направи обучавания 100, 200-300 заварки в рамките на 2-3 месеца, той прави 20. най-добрата му я пращат за снимка, а там какво снимат и какво оценяват е съвсем друг въпрос. За какво обучение изобщо говорим ? Заварчиците които саизкарали курс съвсем скоро за сертификат не знаят какъв е ъгъла на шева, а ъгъла е точно специфициран по стандарт, 30 -0 +5. За какво обучение говорим когато те почват да заваряват без да си подготвят правилно тръбата. За какво обучение говорим когато не знаят каква междина да и оставят. За какво обучение говорим когато не знаят нещо толкова елементарно като типовете еклектроди и кой къде се изпозлва. Да продължавам ли още ? Мога да ти дам такива примери за много други специалности.
Не бъркай постигнатото по време на соц-а което не го отричам, с квалификацията на хората от това време, това тогава е постигнато въпреки хората, въпреки липсата на кадри и какъв да е мениджмънт. Ти колко пъти си посещавал индустриални обекти? Някак си не ти ли е направило впечатление окаяното състояние на всичко в тях. Замислял ли си се защо е така, аз ще ти кажа, защото тези които са изпълнявали са работели през пръсти, и толкова са можели.

А по повод последното, имай в предвид че никой никого нищо не задължава. Аз не задължавам никого да работи за мен. Аз предлагам работа, според мен при добри условия, ако някой му харесва работи, ако не не работи. Въпроса е че когато някой дойде да работи, аз очаквам първо да е професионалист в това което е казал че е, и второ да работи съвестно. Давам ти директни цифри, според теб заплата от 900 лв за монтажник в гр.Пазарджик млако ли са? Не се изисква специална квалификация, изисква се да се работи. Този монтажник получава два комплекта връхно облекло,разбирай яке, панталони, полари и други. 5 броя блузи и фланелки. Обувки. Всички защитни средства не каквито ги изисква закона а каквито са възможно и съществуват. Има твърдо работно време,8 часа на ден. Извънредния труд ако го има му с еплаща двойно. Труда в събота и неделя му се плаща четворно. Плаща му се всеки петък. осигурен му е обяд за 3-4 лв. който като качество превъзхожда повечето луксозни софийски ресторанти. Работното му място се отоплява. Максимално се стремим да не им се налага да вдигат каквито и да е тежести, да няма тежък труд. Земята където минават се застила с текстилни платна за да не се каля и да им е лесно да вървят и да си вършат работата. каква е целта на висчко това ... да имаме чисти, спретнати, в добра кондиция монтажници. Да са финансово удволетворени и да не мислят за нищо друго освен за това което име казнао да свършат, и по скоро не да мислят как, а просто да работят по начина който име казан. И финлано, средната зпалата на която се назначават работници, не само монтажници а и по квалифицирани, за град Пазарджик от тази агенция е 350-400 лв. Така ... айде сега ми обясни къде тук е фирмаджията тарикат.
Аз фирмаджия тарикат го разбирам така, вземем си монтажници, ако средната заплата е 350-400, им плащам 400, ама я им ги плащам я не, мога на три седмици да ги сменям и никога да не платя заплата. Работно облекло си осигуряват сами. Аз си стоя в София в офиса, а те газят в кал до колене. Защитни средства не им трябват никакви, реално не се изискват. инструменти им ги купувам от най-евтината бакалия, да се оправят. Като дойде време да се лее бетон, вместо да наемам бетон помпа, или да се чудя как да осигурявам път за механизацията да им купя две колички и да ги оставя да мъкнат на ръка. Вместо да се набутам по 200 лв на всяка колона за да я оборудвам с ролки за да може да се транспортира тръбата по ролки, можех да им кажа да я влачат на ръка до позицията. Вместо да им губя времето и нашите пари за да правят мобилни лебедки, и да харчим за повдигащи механизми можех да им кажа ей там има талпи, знаете какво е лост вземате и вдигате.

Та я ми кажи къде е тарикатщината, в това че им осигурявам перфектни условия, гарантирам че никъде по света няма да намерят по-добри, говорим условия, не заплащане и това че искам да си вършат работата? Това ли е тарикатщина .. извинявай, според мен това тяхното е тарикатщина. Кандидатстват за нещо което не са праивли, и те убеждават че са. След това по всякакъв начин се опитват да прикрият липсата си на опит/знания и да претупат работата. Сега като почна да ги освобождавам ще започнат другите проблеми ... само дето не знаят че при мен думите пребит като куче значат точно това, и ако започнат да се правят на тарикати аз пък ще започна да се правя на мутра, с тая разлика че опит в това имам па тях не ги знам какви тарикати са.

Чет Ное 29, 2012 10:54 pm
Профил

Dimitar написа:
...Явно или не помниш точно какво беше или не искаш да си спомниш или пък не ти отърва да си спомняш :)

Много добре помня. Обаче аз ти говоря за ПУЦ-ове и квалификация, а ти ми говориш за туристи някакви, дето искали да ходят незнам къде си. ПУЦ-овете са за тия които са тук, а тези които бягат какво ме итересуват? А образованието при соца не беше съвсем безплатно защото трябваше да си го отработиш по "разпределение". Циганията е сега - всеки влачи каквото докопа , даже и мрънка ,че му е малко.
Аз и сега съм против това безразборно размотаване по континентите, така че тая "облага" от демокрацията ми е твърде съмнителна. Нали уж щеше при Интернет всички да си работят от вкъщи дрън-дрън... Фактите сочат ,че нещата са се влошили и за държавата, и за индивидите. А когато фактите говорят и боговете мълчат защото явно са осрали положението. :)
Там в Америката къде се вдига квалификацията на работниците? Не вярвам да нямате американски ПУЦ-ове.

Чет Ное 29, 2012 10:56 pm
Профил

ji4ka написа:
Там в Америката къде се вдига квалификацията на работниците? Не вярвам да нямате американски ПУЦ-ове.

Аааа има ама ...ето на http://www.lincolnelectric.com/assets/U ... 2-2012.pdf

Introduction - 475$
Basic Plate and Sheet - 1500$
Pipe welding - 1800 $
Total - 3775 $
или пък направо компрехенсив - 5525$

И това са сравнително евтини, ето други http://learntoweld.com/prices/welding-t ... ss-prices/ - 11500$ и 480 часа за пълно обучение, или $6700 само за pipe ...

Така, сега нали се сещаш каква е разликата. Цената на тока е същата, от къде идва разлика само от печалба .. мм не,от разходи по обучението, най-вече електроди и стомана.

Та така е. Аз сега се сертифицирам по една програма за консултанти. Книгите ми струват около $800, отделно задължително трябваше да мина въвеждащ курс който беше малко над $1000, всеки изпитмисля ми е около $300. Това е за нещо с което се занимавам от поне 15 години. И сертификата ще го взема когато успея да с еподготвя достатъчно.

Това са разликите. Тук в БГ разрушително изпитване на шевовете по време на обучението се прави рядко, ренгеноскопия никой обучаващ център не прави, освен на заварката за самия сертификат. Почти никой център няма и ултразвукова дефектоскопия. Как очакваш да има правилно обучение и резултат от него ?

Чет Ное 29, 2012 11:12 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Аз и сега съм против това безразборно размотаване по континентите, така че тая "облага" от демокрацията ми е твърде съмнителна.

Че кой си пък ти, та да казваш кой къде може и неможе да се размотава :) ? Ако ти не искаш да ходиш никъде, то и никой не те кара на сила, ама другите хора могат да си ходят където си искат и ти си последния човек, дето ще им дава наклон :) . Явно едно време (при соца :D ) като трябваха изходящи визи, за да излезнеш от БГ е било рай за тебе :D .
Цитат:
Не вярвам да нямате американски ПУЦ-ове.

Ами като не вярваш покажи ми ги къде са тогава, защото аз не знам за такива неща. Във всеки случай нашата фирма няма ПУЦ :D .

Чет Ное 29, 2012 11:16 pm
Профил

Сега и Dimitar да каже колко би взимал един работник при същите условия и работа в УСА-та за да има база за сравнение.

ToHu, пак ти казвам, че не говоря лично за тебе, а по принцип. И да си най-добрия, все тая - една птичка пролет не прави. Обаче малко не те разбирам - казваш ,че имаш заварчици обаче не можели да ти направят тия заварки (въпреки че можели). Това ми звучи точно като липса на квалификация - сиреч сертификат за издържан изпит.

А фирмаджийския тарикатлък се заключава в това ,че иска дохода да му е европейски , а на работниците си да плаща по африкански (даже някой и въобще не плащат). Работниците тарикати също не ги защитавам - ако зависеше от мене щях да разреша на работодателите да уволняват и назначават когато си поискат, естествено след като си платят съответното обезщетение , все пак всеки кеф си има цена.

Чет Ное 29, 2012 11:18 pm
Профил

Dimitar написа:
...Ами като не вярваш покажи ми ги къде са тогава, защото аз не знам за такива неща. Във всеки случай нашата фирма няма ПУЦ :D .

Така е защото още сте млада държава и сте изостанали. :D Соца тепърва ви предстои. :D :D

Чет Ное 29, 2012 11:19 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Сега и Dimitar да каже колко би взимал един работник при същите условия и работа в УСА-та за да има база за сравнение.

А искаш ли да ти кажа и колко струва наема и храната тук или предпочиташ да се концентрираш само върху заплатите на работниците :D ?

Чет Ное 29, 2012 11:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща