Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
CRT монитор, от къде? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: CRT монитор, от къде?
head_up написа:
То проблемът не им е от монитор до монитор на тия хора, а от монитор до хартия да знаят какво се получи.

Така де. Проблема им е калибровката. А това си иска техника. Ти и най-скъпия монитор да вземеш на твоя човек, после трябва да го калибрирате, иначе нищо не правите. И най-накрая печатаря като се изсере на метеното, ойде... :)

Вто Апр 02, 2013 3:50 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

head_up написа:
... "Ултрас"-ват си смешно на по две тръби 20-ина човека и така :) Та недей, явно си има причина, но ние нямаме очи да я видим ;)...

тези т.н. тръби с еднопосочни сребърни проводници ли са вързани за видеото, че фирмата може да си позволи само 2 за 20 човека?

Сря Апр 03, 2013 1:24 am
Профил

Абе не знам дали си давате сметка но зрението е много по чуствително от слуха, и за разлика от аудиофилите нещата хич не са просто ей така за да одерът шефа за малко пари в повече. Сега специално за предпечат ако нещатат опират до монитор, по сокро говорим за хора без опит, аз имам познат който цветовете ти ги казва директно в CMYK или RGB, както си поискаш, и точно знае като го пусне в печатницата какво ще излезе. Хубаво е разбира се да имаш такъв монитор, но в крайна сметка ако си настроиш профилите нещата са горе долу ОК. Такива монитори повече се ползват при продукциите, и да истина е че CRT е различно, мисля че в ню имидж още позлват старо CRT за референтен, въпреки че са си купили десетки ако не и стотици нови и то с колориметри.

Сря Апр 03, 2013 9:15 am
Профил
Аватар

Мдам, така си е.

@tgi
От монитор до монитор - балкан разлика. Ако някога ти се наложи да се вглеждаш в цветовете (примерно да обработиш някоя картинка) ще го видиш. Аз не съм нито запален по обработката на картинки нито работя предпечат, но като си смъкна снимките от апарата и ги видя на два различни монитора... разликата е очебийна. Постепенно почват да ти правят впечатление някои неща като кофти грей скала, кофти гама, липса на градации (твоя пример с 24 и 16 битов цвят - е па вижда се и без да се напъваш) и т.н. Не се изискват кой знае какви "природни" дарби, въпрос на вглеждане.

Сря Апр 03, 2013 1:53 pm
Профил

ToHu написа:
Абе не знам дали си давате сметка но зрението е много по чуствително от слуха...

Това са 2 различни сетива и няма как да ги сравняваш по никакви критерии. Нито окото може да чуе нещо, нито ухото да види.

velio написа:
Мдам, така си е.

@tgi
От монитор до монитор - балкан разлика. Ако някога ти се наложи да се вглеждаш в цветовете (примерно да обработиш някоя картинка) ще го видиш. Аз не съм нито запален по обработката на картинки нито работя предпечат, но като си смъкна снимките от апарата и ги видя на два различни монитора... разликата е очебийна. Постепенно почват да ти правят впечатление някои неща като кофти грей скала, кофти гама, липса на градации (твоя пример с 24 и 16 битов цвят - е па вижда се и без да се напъваш) и т.н. Не се изискват кой знае какви "природни" дарби, въпрос на вглеждане.

Затова са и въпросните калибрации. Затова и едни хора се мъчат да правят матрици с по-добри цветове, с по-голям зрителен ъгъл и т.н. Има 2 неща, дето са от значение - "gamut" и коректност на цветовете. Първото е само от хардуера, второто от хардуера+калибрацията. Толкоз. Ако на тия 2 монитора ги калибрираш по един и същи начин, и снимките ти ще изглеждат еднакво, стига хардуера им да е сравним като възможности. А зрението колкото и да е чувствително, никой не може да калибрира монитор само на зрение, по-добре отколкото го прави машината.

Уф, кога най-сетне ще пуснат AMOLED панели масово, та да се свърши с тия простотии.

...ама подозирам че и тогава едно количество народ ще продължи да си търси CRT-тата. ;)

Сря Апр 03, 2013 2:34 pm
Профил ICQ
Аватар

velio написа:
Мдам, така си е.

@tgi

Е разликите между дисплеи при еднакъв вход са видими, да, ей го лаптопа като го включа
към монитора двата екрана са доста различни като цветове. Което се вижда ако го търсиш,
инак човек се адаптира и си вижда каквото има да се види.

За 16 до 24 бита "виждането" има мнооого дълъг път да изминеш, докато ме убедиш.
Първо трябва да ти повярвам, че 16-те бита отиващи към монитора са наистина това, което са
горните 5-6-5 бита на 24-те (правилно закръглено, т.е. 5 бита=8 бита+$7 надясно 3 пъти).
Това навярно ще струва към година усилие :D :D .
После ще почнем с вглеждането :) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Апр 03, 2013 2:45 pm
Профил WWW

tgi написа:
За 16 до 24 бита "виждането" има мнооого дълъг път да изминеш, докато ме убедиш.

Няма за какво да се убеждаваме - вземи хубаво аналогово CRT, пусни го през аналогов VGA конектор, пусни му 16 битов и 24 битов цвят, с някакви плавни преливки без dithering, и разликата ще ти извади очите. Това с каквато искаш видеокарта.

Същото се вижда прекрасно и на LCD, независимо дали панела на монитора е наистина 8:8:8 или 6:6:6 с хардуерен dither.

Сря Апр 03, 2013 2:53 pm
Профил ICQ
Аватар

"С каквато искаш видеокарта" още не е достатъчно. Възможно е да се вижда де, не съм
го правил лично, но от това да цъкнеш опция в менюто до това да знаеш какво става
нали знаеш колко безкрайно може да е (и често е) разстоянието.

sparkybg написа:
...
Същото се вижда прекрасно и на LCD, независимо дали панела на монитора е наистина 8:8:8 или 6:6:6 с хардуерен dither.

А това само доказва валидността на съмненията ми, т.е. наистина 16-те бита *не са* това, което
трябва да са.

Сря Апр 03, 2013 3:06 pm
Профил WWW

tgi написа:
"С каквато искаш видеокарта" още не е достатъчно. Възможно е да се вижда де, не съм
го правил лично, но от това да цъкнеш опция в менюто до това да знаеш какво става
нали знаеш колко безкрайно може да е (и често е) разстоянието.

sparkybg написа:
...

А това само доказва валидността на съмненията ми, т.е. наистина 16-те бита *не са* това, което
трябва да са.

На хубав монитор 24-те бита са си 24, съвсем наистина, от паметта на видеокартата, та до пиксела върху екрана. Дори има панели с повече от 8 бита резолюция, за да има място и за корекциите. На по-евтините са реално 6:6:6 вместо 8:8:8. Но разликата между 16 и 24 битов цвят си се вижда съвсем ясно и на двата вида LCD-та, както и на всяко прилично CRT, където всичко след картата е аналогово.

Сря Апр 03, 2013 5:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Е именно това, че виждаш разлика между 24 и 16 бита цвят на панел, който е 6:6:6 говори,
че 16-те бита не са както трябва, няма откъде да дойде разликата освен от погрешни
закръгления и обработки, т.е. цялото сравнение отива на кино.
Без това да ми е в ръцете и да меря и програмирам аз няма как да стигнем до еднозначен
отговор, а сега не ми се занимава с такива работи. Инак не е да нямам как, мониторът е
LCD с аналогови входове, b69030 има 8 бита DAC-ове та може да се види ако има какво да
се вижда - ама ще е друг път, че трябва да си събера акъла за други задачи :) .

Сря Апр 03, 2013 5:58 pm
Профил WWW

tgi написа:
Е именно това, че виждаш разлика между 24 и 16 бита цвят на панел, който е 6:6:6 говори,
че 16-те бита не са както трябва, няма откъде да дойде разликата освен от погрешни
закръгления и обработки, т.е. цялото сравнение отива на кино.

Грешиш. Като пуснеш 8:8:8 към монитор 6:6:6, хардуера на монитора си прави dither, при това може и динамичен, и имитира 8-те бита. Като му пуснеш 6:6:6, те си остават 6:6:6, няма dither, щото няма какрво да dither-ва и се виждат.

Вземи си една хубава картинка с хубаво синьо небе с преливки, примерно в BMP 24 битов формат, направи я 16 битова БЕЗ да я dither-ваш в софтуера, после покажи двете картинки на средностатистически лаптоп. Гарантирам ти че ще видиш разлика, точно в преливките, въпреки че монитора на лаптопа ти е най-вероятно 6:6:6.

Сря Апр 03, 2013 6:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Бе възможно е да греша, това е лесно та може и да го опитам.
Ама друг път ще е, някако ютилити за 24 -> 16 бита картинка все пак трябва да
направя.

Сря Апр 03, 2013 6:29 pm
Профил WWW

Като имам време ще стъкмя нещо на шопа и ще го кача. Ама няма да е баш сега.

Ето: Горна половина - 6 битово зелено, долна - 8 битово:
Прикачени файлове:
6_8bit.gif
6_8bit.gif [ 13.66 KiB | Прегледано 1594 пъти ]

...но това не е всичко. Червеното и синьото в 16 битовия цвят са 5 битови. Ето:

Прикачени файлове:
R5_8bit.gif
R5_8bit.gif [ 11.47 KiB | Прегледано 1594 пъти ]

Прикачени файлове:
B5_8bit.gif
B5_8bit.gif [ 11.93 KiB | Прегледано 1594 пъти ]

Виждат се дори през броузер, дето е съвсем вероятно да позамазва нещата. Свали си ги и ги пусни на тъмен фон и съвсем вадят очи.

Последна промяна sparkybg на Сря Апр 03, 2013 7:57 pm, променена общо 1 път

Сря Апр 03, 2013 7:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Е аз опитах и не видях вариант във фотошоп да подстрижа 24 бита в 16.

Сря Апр 03, 2013 7:41 pm
Профил WWW

tgi написа:
Е аз опитах и не видях вариант във фотошоп да подстрижа 24 бита в 16.

Много просто - записваш ки като 16 битови BMP-та. Кеф ти 5:5:5, кеф ти 5:6:5.

ПП: И понеже форума не поддържа BMP, качих ги като GIF, и сега гледам че някой по пъта ги е dither-нал. И пак се вижда съвсем ясно.

Сря Апр 03, 2013 7:58 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща