|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:03 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Бумащината за едно МПС
Ами какво да се лъжем, свикнали сме си с циганията. Ей на конкретния проблем с КАТ, аз си го имам като даденост и предела ми на търпимост е доста висок като ида там. Слагам дебелите нерви и така... не че не се случва и тях да скъсат, ама трудно им е, направо съм дебилен.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 24, 2013 1:58 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Dimitar написа: Не знам Рек в какви бели държави е бил, но аз лично тук за 7 г. на гише съм бил само три пъти - първия път като си вадих тукашния еквивалент на ЕГН-то - общо около 15-на минути, после като си купувах мотора, защото беше от частно лице и трябваше да си го регистрирам сам иначе обикновено като си купуваш нова кола/мотор дилъра вече я е регистрирал вместо теб, докато чакаш да оформят документите по покупката. И третия път дето съм бил на гише е като бях на интервю за гражданството. Това са ми единствените три пъти, дето съм имал досег с администрацията очи в очи. Като ми се е налагало да работя като фирма има два варианта - единия е нещо като едноличния търговец в БГ и тук нищо не се прави, за да работиш като такъв, просто на края на годината като подаваш данъчна декларация заявяваш (отмяташ една патка в нея), че през годината си бил едноличен търговец и съответно ползваш всички блага по приспадането на разходи от дохода. Другия начин е да си регистрираш еквивалент на българското ООД или корпорация. И двете стават наистина за около час онлайн. Така че за фирма съвсем отговорно заявявам, че няма по-лесно и бързо от това и то без да се срещнеш с жив държавен служител. Много пъти ми се е искало да има къде да отида на едно гише и да напсувам лице в лице, тоя отсреща, дето трябва да ми свърши нещо, ама на - няма гишета къде да отида и все по телефона трябва да ги псувам. Даже като ги питаш къде им е офиса да отидеш и остават като втрещени и почват да мънкат, че няма такова нещо като офис, където да можеш да отидеш  . ПП. Ааа, сега се сетих, че съм бил още два пъти на гише - единия път като си изкарвах книжка за първи път (общо около час с листовките, кормуването и вземането на самата книжка) и после като си я подновявах - около 10-на минути, докато си взема новата. Подновяването даже може да стане и онлайн като ти я пратят по пощата, ама се иска да си бил примерен шофьор без актове, а аз за жалост не съм такъв и ги имам доволно  . Така че това е - за 7 г. точно 5 пъти. |  |  |  |  |
Мене точно ваденето на SSN ми отне 4.5 часа по часовник. Висене в една не много широка стаичка с разни негри и латиноси. После се оказа, че иншурънс (гражданска) за хора, дето нямат американски (даже май само определени щати) книжки е егати клизмата, 2 дена съм зяпал обяви и съм се скъсал да въртя телефони, докато някъв явно полусенчест тип, ориентиран твърде комерсиално, се съгласи да ми направи. Трябваше да тегля 1500$ кеш да купя една диагностика на аверчето - в банката ме мотаха точно 40 мин. Изобщо с банките (уелс фарго) беше най-голямата клизма, блокираха ми картата 10 пъти сигурно по някви абсолютно безумни поводи, и всеки път разблокирането беше една малка драма. Колегата го спряха с превишена скорост на около 500 км. от мястото където живеехме - задължително съд. Ама той няма претенции, абсолютно признава вината си, няма значение - съд. Айде един ден още загубен за тая глупост. Е такива неща.
|
| Сря Апр 24, 2013 2:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Е ти голямо "висене по гишета" си му ударил  . 4.5 часа а SSN обаче до сега не бях чувал. Като отидеш там и ти дават едно номерче и си чакаш реда и до сега не знам за случай за повече от 30-40 минути да става работата. Даже ако се отиде рано сутринта и обикновено става за нула време. При нас поне тия офиси са по райони и посмъртно няма как да се съберат толкова хора от един район, дето да си вадят тоя номер, че да се чака толкова време. Застраховките и банките са си частни компании и там пък най-малко може да се говори за бюрокрация по очевадни причини  . Да си купи човек застраховка без значение каква му е книжката едва ли е някакъв проблем - просто трябва да си плати цената съответстваща на риска. Сега ако ти си се циганил за цената е вече съвсем друг въпрос  .
|
| Сря Апр 24, 2013 3:17 pm |
|
 |
|
zaphod
|
аз преди 15 години много се дразнех на бумащина и бюрокрация, но после мирогледа ми се смени. не че не се дразня и сега, но тогава с идеалистичен плам ги плюех колко са тъпи и за такова просто нещо как може да отиват дни. с възрастта за щастие идеалистичните ми уклони позачезнаха, "не стреляйте по пианиста, толкова си може" стана уважавана от мене поговорка. отделно че бюрокрацията все пак намаля, макар не и в кат. аз преди месец регистрирах първата си кола, и ми направи впечатление че в данъчното работят много професионално и регистрацията там отне много малко време, още като влязох дойде една служителка , без да я моля и без да се редя никъде и ми обясни какво да попълня и къде да го предам, и всичко стана за нула време. в кат от друга страна отиде половин ден, служителите се държаха точно като по соца, и какво съвпадение - в кат помещенията бяха гадни и олющени, а от тоалетните се носеше смрад, докато в данъчното всичко беше добре поддържано и чисто.
|
| Пет Апр 26, 2013 7:21 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
а как ще коментираш факта, че регистрация в общината въобще е необходима? всичко може да стане служебно, няма данни които да декларираш в общината, а КАТ да не ги знаят. колкото и по-малко неприятно да ти е било, все пак е доста неприятно, че трябва да се ходи И там.
|
| Пет Апр 26, 2013 7:48 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Именно.  Пълна глупост, тва 21-ви век. Данни за твоята собственост има навсякъде, и никой не може да разбере защо трябва да се ходи до данъчното експлицитно да се декларира придобиването й.
|
| Пет Апр 26, 2013 12:09 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Батка, знам че много ти се иска да идеализираш новата си велика и могъща родина, ама вече не сме 80-те, хората пътуват и гледат. 
|
| Пет Апр 26, 2013 12:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе виж сега, и аз повисях два часа в DMV, но истината е че можеше и да не ходя а да стане по пощата. Иначе във Вегас имаше само едно DMV, поне за вегас град де, в Хендерсън може да има и друг офис. Ако въпроса е дали в САЩ има бюрократщина, да истина е че има и то не малко, но пък регулярния гражданин по малко се сблъсква с нея, но ако трябва д абъда честен, аз в българия досег с бюрократи нямам. Баба алфа примерно, единствената кола имала документален досег с мен от 8 години се води на банката, никога не я прехвърлих след покупкопродажбата, нямам и никакво намерение да го правя или да и плащам данъци и др. подобни, във всеки еидн момент ако дойдат мога да си им я дам и да са живи и здрави  . За всичко останало се грижат счетоводителите, декларации, данъци, бумащини, все ми е тая, нали за това им се плаща, така че директен досег с бюрокрация, като таква и моткането нямам. Обаче .... виж корупцията и опитите да ти изцедят някой лев винаги го има, аз съм 100% за корупция, обаче много мразя като се опитват да ме дояд без смисъл.
|
| Пет Апр 26, 2013 8:05 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Може ли пък да не го кажеш това  . Айде кажи ми тогава колко пъти ти се наложи тук да висиш по митниците да освобождаваш малки колетчета за по 50$? Друго няма смисъл да те питам  . Пътували хората и гледали - затова ли половината свят всяка година иска да емигрира тук, а БГ и Русия аз лично един не познавам, дето да драпа да емигрира. И всичко това е точно защото тук нещата стават сложно, а в горните две - лесно  .
|
| Съб Апр 27, 2013 5:01 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Много хубав спор си водите и не ми се иска да влизам в него, но ако трябва да бъдем точни: "С руски паспорти са 4503 бивши френски граждани, следвани от германците (4191), финландците (1925) и италианците (1881)." Цитатът е от тук: http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/01/06/ ... _grajdani/
|
| Съб Апр 27, 2013 9:04 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Това, че имат руски паспорти не значи, че живеят в Сибир. Имат си хората имение в Франция и си живеят живота там и хич не им пука за Русия.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Апр 27, 2013 10:33 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе че итам някои неща стават сложни спор няма, доста по сложно и трудно от тук, зависи с какво се занимаваш. Има сфери в които има толкова бумащина че не може да си представиш, освен това такива проучвания текът че и ДС и Гестапо могат само да им завиждат и благоговеят. Отделно има идиотщини, като това да ме пратят в съда защото тъпото ченге не успя или по скоро не искаше да провери има ли застраховка колата. Същите проблеми може да имаш и с данъчните и то без никаква вина, верно като си платиш на адвокати и си изгубиш времето нещата се оправят, разликата е че в БГ при такива грешки дори и умишлени, се оправяш лесно, а там дори и без грешка може да стигнеш до затвора или да се окажеш с големи задължнеия които да ти стъжнят живота. Та според мен там много по лесно може да загазиш заради бюрокрацията от колкото в БГ. В БГ може да се поизнервиш, но до затвора никой не е стигнал.
|
| Съб Апр 27, 2013 10:55 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони, ако всичко ти е наред не виждам как ще стигнеш до затвора  . Тук поне мисля че не обсъждаме бюрокрацията, когато имаш проблеми със закона  .
|
| Съб Апр 27, 2013 3:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами лесно, нали знаеш че там лесно се стига защото си виновен по презюнкция, съответно лесно може да е станала грешка, пропуск или някакво безумие, примерно да дължиш към 150 хил данъци, но те да не са съвсем твои, и ти докато разбереш да стане твърде късно и ако не в затвора бая има да плащаш. Ако имаш пари е лесно, плащаш на адвокат, той те защитава и така а ако нямаш ... какво правиш, както 90% от американците дори да им дадеш закона и да им покажеш коя алинея ги онивинява те пак няма да го разберът .. ще разчиташ на слуцебен защитник ... знам ли ... казвам го във връзка с реален случай когато някой се налага да плаща заради хитростта на друг, е и това че не се е усетил навреме, т.е. и своята глупост или лековерие да кажем.
|
| Съб Апр 27, 2013 10:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони, за данъците не е баш така  . Доста време минава в одити и разследване, така че не те вкарват директно в затвора. На разни познати са им се случвали такива истории и съвсем не е толкова страшно. Особено пък ако грешката е неволна. Даже можеш и да преговаряш с данъчните - точно като пазарлък на битака си е  .
|
| Нед Апр 28, 2013 3:13 am |
|
|