Отговори на тема  [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Промени в избирателния закон 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Промени в избирателния закон
Cekins написа:
Не мога да си спомня сега нито автора нито заглавието на разказа, но в кратце нещата стояха така - избират си президента обаче като встъпи на пост надява един ланец със стотина грама динамит в него. Във фоаето на президенството обаче има нещо като пос терминали достъпни за всички и който не му харесва как управлява, отива и натиска едно копче което детонира ланеца. Та в общи линии често имало недоволни ама обикновенно за краткото си управление всеки президент управлявал изключително добре :)

http://chitanka.info/text/8959-bilet-za-tranaj :)

Сря Юли 24, 2013 5:05 pm
Профил ICQ

Абе имам едно опасение че и 10% няма да гласуват за мене ама това е друг въпрос, винаги можем да ги изкараме гласували, да речем както с еказва Тони може да е строг но справедлив ... да ама останалите нали и те ще направят същото, ако тони има 1 другите имат по 1000 каквото и да мериш, не става.
В една друга тема мисля изложих какво мисля за по малкото места в парламента и за по ниските граници за гласуване. Иначе и сега ако рече човек може да влезе ама какво от това .. освен келепира де. Абе той още алеко го е писал "Сега да има някой да освободи Македония, догдето е нашата партия на власт, че аз да те науча тебе какво се вика келепир" , и по нататък ".... ех да ти пипна аз солунската митница ..." дали нещо се е променило, нищо, само дето за македоние и солунската митница не можем да се мечтае, но и в БГ има келепир ...

Сря Юли 24, 2013 5:32 pm
Профил
Аватар

@Wise - благодаря - тва съм го чел преди повече от 20 години и честно казано съм забравил име на автора. Обаче идеята за анихилация на управляващия при дори един недоволен съм я запомнил :)

Сря Юли 24, 2013 10:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Правенето на закони с надеждата, че нещо ще се промени в България мисля е умряла надежда.
Глупаво е да се мисли, че със закон ще хванеш тарикатите и престъпниците в мъртва хватка и край няма мърдане. Истината е че те винаги се измъкват.
Да се изчистят изборните списъци от мъртви души, да се сложи контрол на изборните секции в Турция, да се затегне дисциплината в избирателните секции и разни други практични неща трябва да се направят.
А генерално трябва да почнем от сегашните първолаци да ги възпитаваме и чак когато порастнат може да се надяваме да имаме за кого да гласуваме.

Сря Юли 24, 2013 11:55 pm
Профил
Аватар

Проблемът не е в това, че сега няма за кого да се гласува.

Проблемът е в това, че биват предлагани за гласуване само такива, за които
не би трябвало никой с всичкия си да ходи да гласува.

Инак съм съгласен, че промени в избирателния закон няма да доведат
до никакви значими промени в добра посока, следва от по-горния факт.

Ако захранването на платката прекъсва да търсиш бъгове из софуера е нещо,
което не е особено практично.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юли 25, 2013 12:01 am
Профил WWW

Zdrav,
tgi, Миро и доста други отдавна го казаха - демокрация с крака не се прави и няма защо да се ходи по избори, за да си избираш между двете кофи с ..., та и на всичко отгоре да ги легитимираш с гласа си ... (трябваше ми време за и аз да стигна до тези разбирания)
Трябва ни някаква промяна в законите, която да даде възможност за промяна.

И какво от това, като се направи абсолютно точно преброяване и се елиминират фалшификациите по изборите? Това е само една малка част от проблема. Основния проблем е, че в БГ за сега НЯМА предпоставки да се появи свястна партия, която да влезе в парламента и на която никой (разбирай комунягите) да не и "дърпат конците".

Както на всички вече е ясно - комунягите НЕ са спирали да ни управляват чрез най-разни партии след избухването на "демокрацията". Е те това е основния проблем.
Какво от това, че точно ще броим бюлетините, като без промени пак ще трябва да избираме из между двете кофи с лайна и говна?

TGI, и как имената на тези за които си струва да се гласува ще се появят в бюлетините без промяна в закона?

Чет Юли 25, 2013 12:14 am
Профил
Аватар

emilvtc написа:
Какво от това, че точно ще броим бюлетините, като без промени пак ще трябва да избираме из между двете кофи с лайна и говна?

Разбира се проблемът не е само един да го посочиш. Но за мен най-демотивиращо беше когато разбрах че има около милион мъртви души.
Аз демокрация не искам. Повечето хора в България също не я искат. Някои говорят за демокрация без да знаят какво представлява. Някои се заблуждават, че народа е суверена в тази държава. Ами не е. Фактите го показват. И когато го осъзнаем и ако искаме да станем суверен в собствената си държава ще трябва с кръв и пот да го заслужим. А не с някакви закони.

Чет Юли 25, 2013 12:22 am
Профил

Добре де, с кръв и пот не сваляхме ли Жан? И какво стана - Костов (проекта на Лукчо) яхна протестите и ... всички знаем какви ги свърши. Истината е, че сега кандидатури на качествени хора НЕ могат да бъдат издигнати. Дори и някак си да го направят да може - ако няма механизми за контрол върху тях (разбирай морален натиск от избирателите в избирателните им райони) и механизми за отзоваването им - пак нищо няма да стане.

Чет Юли 25, 2013 12:32 am
Профил
Аватар

emilvtc написа:
...

TGI, и как имената на тези за които си струва да се гласува ще се появят в бюлетините без промяна в закона?

А бе съгласен съм, че няма как, ама и ти като гледам си съгласен, че няма да стане и само
с промяна на закона.

По принцип се налага да се съглася с тебе де, едно по едно, не става всичко накуп.
Важно е да не се правят и малки погрешни стъпки.

В момента не мисля, че е разумно да се хвърля енергия в промени в избирателния закон,
прилича ми на дебъгване на софтуера с неработещо захранване.
Би трябвало усилията да ги фокусираме върху оправяне на захранването, в случая аз съм
пропонент - като знаеш ти де - на пълна амнистия за чуждите агенти срещу пропяване
в рамките на година - две (времетраенето е критично и не знам колко трябва да е).
От това като следствие ще се появи цялата нужна кастрация (лустрация де), ще излязат
на бял свят практически всички неща които инак няма шанс да излязат.

Но не виждам шанс такъв призив да бъде допуснат до тиражиране в медиите, или ако
се промъкне "журналистите" ще му видят сметката за броени часове, публиката е така дресирана
да вижда самото споменаване на тия неща като "остаряло мислене", "теория на конспирациите"
и подобни простотии та е безнадеждно.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юли 25, 2013 12:33 am
Профил WWW
Аватар

Кръв и пот ама не само по площадите.
Миналата седмица бях за два дни в София. Докато вървя по улиците току изникне пред мен сградата на някоя агенция, управление, министерство... Сгради масивни на по няколко етажа пълни с кабинети и с потенциални точки за рушвети, корупция и прочие. Как може да се приеме закон, който да наруши тази балканска идилия.

Чет Юли 25, 2013 12:55 am
Профил
Аватар

Абе който и да дойде на власт след тия, няма да му е лесно. Ще му се налага да се съобразява с улицата - била тя пияни лумпени, майки с колички, мастити аграрни бизнесмени или банаджии... За добро или лошо народа в БГ откри силата на площадните аргументи.

Чет Юли 25, 2013 8:50 am
Профил ICQ

emilvtc написа:
Трябва ни някаква промяна в законите, която да даде възможност за промяна.

Промяна в законите към по-добро може да се получи като следствие. Но преди това ни трябва промяна в НАС самите.
Осъзнаването, че само чрез избори нищо не става е първата стъпка. За съжаление все още има много хора дето не го разбират това. А не е сложно, все едно един земеделец да си мисли че е достатъчно само да избере сорта, да избере мястото и времето за посевите и да мисли че с това работата е свършена. Не, не е!
Изборите са си избори, ама не са достатъчни. Не може от реколта на реколта веднъж годишно да ходиш на нивата.

Другият мит е, че ако тия паднат ще дойдат пак същите или подобни на тях. Това е все едно да не копаеш, защото пак ще изникнат плевели. Ми то затова се копае и трябва да се копае по-често отколкото никнат плевелите. Иначе плевелите пускат коренища и после не можеш да ги махнеш.
Така че ОК, нека след изборите да спечелят пак БСП, ГЕРБ, ДПС, Болен и т.н. В това няма НИКАКВА трагедия. Въпросът е ВЕДНАГА след като направят грешки да се махат от властта. Ако трябва 1-2-3, 5 или 10 пъти да се правят избори след избори. Ще се копае толкова пъти, колкото е нужно за да разберат, че народът няма да остави политиците да се държат като плевели повече.
Ако ние не се преборим с плевелите и ги сведем до минимум те ще се преборят с нас.

Чет Юли 25, 2013 10:35 am
Профил

Миро, въпроса е не дали ще дойде някой друг, а от къде ще дойде като го няма. Да речем утре има избори, ти каква алтернатива виждаш? А мислиш ли че до май може да се оформи такава, и то таква че да има и реална власт, т.е. да е най-малкото в коалиция ... едва ли.
А относно силата на площадните аргументи, остане ли на народа те ще отмрат както се появиха, аз съм сигурен в това, затова не ме притеснява толквоа много варианта това да са спонтанни протести и те да продължат срещу всяко едно олигархично правителство, а то друго не може да има. А ако е така вече го писах другаде, тежко им на протестиращите щото те ще го отнесът накрая.
Миро, доколкото ми е известно ти имаш собствен бизнес, дано не греша. Та ако е така не виждаш ли това което става в парламент ав умален мащаб всеки ден. Всеки малко овластен се променя, ценностите му се промянт, мисленето му се променя и става друг човек. 1-2 .. 10 идеалисти, ама истински такива, не знам дали е имало други от Левски насам, лично за мен Ботев не е от идеалистите по-скоро е като тия на протеста. Колко такива човека ще събереш в правителството .. да ако събереш 10, и те са премиер, министър на финансите, на енергетиката, на МВР на транспорта и още 2-3 ключови министерства ... и ако някак имат власт на тия в парламента .... да тоагва може и да стане нещо но това е по утопично и от идеята за зрял комунизъм.

Чет Юли 25, 2013 11:11 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Миро, въпроса е не дали ще дойде някой друг, а от къде ще дойде като го няма. Да речем утре има избори, ти каква алтернатива виждаш? А мислиш ли че до май може да се оформи такава, и то таква че да има и реална власт, т.е. да е най-малкото в коалиция ... едва ли.
А относно силата на площадните аргументи, остане ли на народа те ще отмрат както се появиха, аз съм сигурен в това, затова не ме притеснява толквоа много варианта това да са спонтанни протести и те да продължат срещу всяко едно олигархично правителство, а то друго не може да има. А ако е така вече го писах другаде, тежко им на протестиращите щото те ще го отнесът накрая.
Миро, доколкото ми е известно ти имаш собствен бизнес, дано не греша. Та ако е така не виждаш ли това което става в парламент ав умален мащаб всеки ден. Всеки малко овластен се променя, ценностите му се промянт, мисленето му се променя и става друг човек. 1-2 .. 10 идеалисти, ама истински такива, не знам дали е имало други от Левски насам, лично за мен Ботев не е от идеалистите по-скоро е като тия на протеста. Колко такива човека ще събереш в правителството .. да ако събереш 10, и те са премиер, министър на финансите, на енергетиката, на МВР на транспорта и още 2-3 ключови министерства ... и ако някак имат власт на тия в парламента .... да тоагва може и да стане нещо но това е по утопично и от идеята за зрял комунизъм.

Миро просто ти казва, че нови избори спечелени от БСП е по - добре от това, сегашното правителство да си седи 4 години. Просто ако останат ще липсва елемента на "наказанието", един вид и да се дъним, кво ви пука, трайте си.

Това правителство допусна грешки заради, които ще си плати с падане от власт. Почти сигурно това значи и нов парламент. Дали след това пак БСП ще спечели е съвсем друга тема. Вероятно ще са с друго ръководство вече. От ПЕС ще ядат шамари. От спонсорите ще ядат шамари, защото не могат да си осребрят инвестицията и т.н. Някой трябва да понесе вината за тези грешки и това ще е Станишев/Овчаров. Това е смисъла на предсрочните избори, да им пари под гъза превантивно.

Изборите не са тото бе, разберете го. Не е важно просто да уцелиш верния. Няма ли механизъм за контрол, няма нищо. Това което става на улицата е своего рода наченка на контрол, пък била тя и примитивна и може би слабо ефективна, а може би даже контрапродуктивна. Ама толкова си можем.

Макар, че сега очаквам, един хитър ход на БСП+ДПС - ще си гласуват актуализацията и ще си бият камшика във лятна ваканция. И ще чакат бурята да отмине.

Последна промяна Цецо на Чет Юли 25, 2013 11:40 am, променена общо 1 път

Чет Юли 25, 2013 11:30 am
Профил ICQ

Е в това отношение аз още вчера написах, не мога да разбера какъв е тоя зор да държат властта, веднага след пеевски ако бяха подали оставка имаха много голям шанс да спечелят и то с истинско мнозинство в парламента.
Това правителство има един единствен недостатък, липсата на 2-3 гласа, ДПС не са проблема, проблема е в атака., иначе нищо си му няма, друго на БСП няма да е по различно. От там насетне идват въпроса защо се прави всичко това ? Пеевски е сложен с ясната представа кой е и какво ще предизвика. От там насетне, аз лично не мисля че назначрния на хор акоито са били в една или друга олигархична структура е грешка, в крайна сметка в БГ няма други структури. Кажете една сериозна фурма от която може да излезе министър или зам. министър и която да не е свързана с някого, искам една, не повече.
Промяната в бюджета и тегленето на заем изобщоне ми изглежда проблемно, стига те да са правителството което ще управлява следващите 4 години, т.е. те да си му имат грижата. Разплащането с бизнеса определено ще им донесе позитиви, въпроса е какви негативи им носи стоенето на власт.
А за Станишев, няма да е странно ако излезе сух от цялата работа.

Чет Юли 25, 2013 11:38 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща