|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:22 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: 10% данък - варианти
Абе .... ти не знам кога последно си бил там, но в момента са мнооого по напред от София, пък колко е запад и колко не е друг въпрос.
|
| Нед Мар 09, 2014 10:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Много градове са по-напред от София, ама колегата говореше за съвсем други неща и според мен малко се пооля  .
|
| Нед Мар 09, 2014 10:34 pm |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Вкусни домати, обаче и в сърбия не се намират.... За разлика от скарата:)
|
| Нед Мар 09, 2014 10:38 pm |
|
 |
|
GaBOSS
Ранг: Минаващ
|
Хайде излез от село и се разходи до Кауфланд, Била, Метро или другите вериги /ако искаш, ходи и на пазара, ама не се прави на срамежлива, а питай продавачите/ Но за всеки случай си носи очилата и внимАаателно чети какво пише на етикетите. В момента доматите и краставиците са от Гърция, картофите са от Египет, от там са и чушките, боба и лещата са от КИТАЙ. Мини и след 2-3 месеца, като се постопли времето. Доматите вече ще са внос от Турция, краставиците - от Египет, а пресните картофи, дето ще са по 30 ст - ще са от Франция. А лятото дините ги внасят от Гърция и Кипър, доматите - продължават да са от Турция, чат-пат по-едрите и здрави чушки са от Македония. На есен, гроздето пак е внос от Гърция и Турция. А целогодишно ябълките, портокалите и бананите са вносни (да, и ЯБЪЛКИТЕ) Ходи, провери и утре пиши тук, ако не е вярно ще ти купя 2 кила тиквички, те поне със сигурност са марокански. (и една добавка, ако се чудиш, как им излиза далаверата да продават домат на 20 ст и диня на 10 ст, ще те светна - нарича се СУБСИДИЯ, която във всички страни, освен в България се дава на производителя, а тук си я разделят управляващите партии)
|
| Пон Мар 10, 2014 12:04 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Айде пак "теория на конспирацията" - що не си признаеш, че те мързи да хванеш мотиката и до одиш да копаш на полето, ами обвиняваш управляващите че вземали субсидията... Такива неща от пусто в празно никъде няма - не се заблуждавай. Истината е съвсем различна - в Турция (примерно) един работник взема около $1000 заплата и на месец грубо произвежда на "патрона си $1200 - $1300. Тука един работник месечно взема $200 - $300 и произвежда на шефа си грубо - (минус) $50 до - (пак минус) $100. Е за къв чеп му е на някой да е на загуба. Тука субсидията няма нищо общо - просто да си го кажем в прав текст : "БЪЛГАРИНА Е МЪРЗЕЛИВ И НЕ МУ СЕ РАБОТИ". Тия дето не ги мързи отдавна не са тука.
|
| Пон Мар 10, 2014 10:45 am |
|
 |
|
mandarinka
Ранг: Минаващ
|
Повтарям бавно. Твърди се, че храната в магазините в Сърбия е по-евтина и много по-качествена оттук. Начи, аз ако съм търговец и в съседния склад има по-евтина и по-качествена стока, одма почвам да се снабдявам от него. Що не става така - ми очевидно щото преценките за многото по-не-знам-какво-си не са много верни. Не знам какво общо с въпроса имат доматите от Египет и картофите от не знам къде си, ама вие си знаете.
|
| Пон Мар 10, 2014 11:17 am |
|
 |
|
ToHu
|
Не знам дали е по евтина в Сърбия храната, в Белград не ми се видя много по евтино, напротив, та не виждам повод да им е по евтина храната, но може, не съм пазарувал. Отнонсо качеството това е друго. Праив ми впечатление че н определени места имат слаата от истински домати, не съм питал от къде зареждат но явно някъде има. Не са нашенско производство според мен ама знае ли човек ... най-интересното е че вече в нормалния, разбирам масов, супермаркет в САЩ има домати които са по хубави от тия по тукашните магазини и пазари, дори и във Вегас .... а в Инди има един интернационален супермаркет, та там има канадски домати, не помня сега как точно ги водеха, на вид са доста грознички но на вкус са супер, точно като доматите на баба ми от преди 20 години, и доста по добреи от почти всичко което намирам по тукашните пазари, Български имам в предвид. В момента със сигурност предпочитам вносните сортове, поне имат някакви наченъци на домат, тукашните творения доколкото ги има са скръб, изключвам разни баби които сами си ги произвеждат, но в София таквиа забрави да намериш. А за плодовете, там никога не е било различно, Турски, Гръцки, Сирийски винаги са били по вкусни и качествени, особенно дини и пъпеши.
|
| Пон Мар 10, 2014 5:54 pm |
|
 |
|
vesko_hard
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
Е то вече в България думата 'домат' стана синоним на 'пластмаса'....
|
| Пон Мар 10, 2014 6:31 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Има ги - стига да поогледаш - седят по кьошенца и продават. Примерно в Мл.4 до Фантастикото седи една леля лятно време и продава червен и розов домат - ако не внимаваш и чинията можеш да изядеш... Има и разни други благинки собствено производство... Виждал съм и на други места седят леко в страни от големи магазини...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пон Мар 10, 2014 6:32 pm |
|
 |
|
zaphod
|
напредва генинженерството! 
|
| Сря Мар 12, 2014 10:43 am |
|
 |
|
ToHu
|
Тия канадските не са генни, много малко траят, както си му е редът, а за вкусните най вероятно са подобрена порода  . А за лелките по ъглите, не знам тая в младост, но 90% от тия лелки купуват от борсите и ги продават като за домашно гледани.
|
| Чет Мар 13, 2014 12:12 am |
|
 |
|
stefan63
|
Вчера гледах в Аушан в Крайова краставици по около 1 евро килото, тук ги купих за почти 2 евро днес от Кауфланд, там кашкавалът е по евтин с поне 1 евро , млякото също е по евтино. В Лидъл тук най-евтиният (но не най-калпав) кашкавал е румънски. Пластмасови кутийки разни на промоция - около 2 пъти по-евтини от кауфландските подобни. Други неща са по-скъпи,трети по-евтини, но млечните и месните продукти са по-евтини, при по-високи заплати и по-високо ДДС.
Помня преди 3-4 години зехтинът в Италия беше около 2 евро. Що никой не продава италиански зехтин по 3 евро тука? Изобщо не са икономически причините.
|
| Чет Мар 13, 2014 12:43 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Колега, италианците са най големия вносител на зехтин ... сам си прави изводи 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Мар 13, 2014 10:19 am |
|
 |
|
stefan63
|
вярно много го пият  все пак екстра вържин е около 2600 евро за тон в момента, което някак си е далеч от промоциите у нас, колкото и да са разходите по опаковане.
|
| Чет Мар 13, 2014 12:06 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии в гръчко добрият зехтин е по 6-7 евро литъра, има и по-скъп, а те не само, че го пият ами и му разбират. Рядко в лидъла пущаха по 3-4 евро и никой освен чужденците не го щеше.
|
| Чет Мар 13, 2014 2:47 pm |
|
|