Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
проблем с кредитна карта 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: проблем с кредитна карта
Цитат:
127. (1) В случай на неразрешена транзакция Банката възстановява на Картодържателя
стойността на неразрешената платежна операция и когато е необходимо, възстановява сметката
на Картодържателя в състоянието, в което тя би се намирала преди изпълнението на транзакцията,
в срок до 21 дни след получаване на уведомлението от Банката.

Това е 1 към 1 преписано от закона за платежните услуги. Явно обаче никой не си дава зор да го спазва този закон.

Сря Ное 26, 2014 12:04 am
Профил

scout_3pm написа:
на Уникредит, бяха 40 безконтактни плащания, всяко мах до 25лв.

Моята също е безконтактна, но това не би трябвало да може да се случи, защото на всеки няколко безконтактни плащания ти иска да въведеш ПИН.

Сря Ное 26, 2014 12:07 am
Профил

Цитат:
Това е 1 към 1 преписано от закона за платежните услуги. Явно обаче никой не си дава зор да го спазва този закон.

Банката едва ли би могла да докаже ,че не си пазил добросъвестно данните около картата.
Та ако ти се занимава - сигурно можеш да ги съдиш по този член от договора.

Лично мене ме притеснява , че самата банка открива кражбата и ти звъни. Тоест не ти си я уведомил. Та това може и да го използват като довод. Не е описано като ситуация в договора на Райфайзен, предполаам и в твоя.
Има една адвокатка, която често се нахвърля стрещу банките, всъщност май са доста:
https://www.google.bg/search?q=%D0%B0%D ... 8Qe2-oGYCQ

Сря Ное 26, 2014 12:19 am
Профил
Аватар

stefan63 написа:
Както го разказваш -е нещо обичайно при вас. Картата не я ли изтеглят / подменят с нова?
Къде са ти прихванали номер/пин?

Сменят я разбира се. Даже някой път я сменят ей така без нищо, само защото се осъмнили. Иначе никакви пинове не са ми прихващали, защото до сега все кредитни карти са ми бомбили, т.е. купуват нещо, a не теглят кеш и не им трябват пинове.

Сря Ное 26, 2014 12:45 am
Профил

Тва за интернет пазаруване ли? В симисъл трябват им само номерата и имената ти?
Или е копирана картата и при кредитна карта в магазина не искат ПИН?

Сря Ное 26, 2014 12:53 am
Профил

stefan63 написа:
Лично мене ме притеснява , че самата банка открива кражбата и ти звъни. Тоест не ти си я уведомил.

Аз не виждам нищо притеснително в това. По принцип би било нормално да забележиш проблемните транзакции чак като ти излезне месечното извлечение, ако нямаш някакви други известявания. Аз имам по мейла всеки ден, но те ми се обадиха преди да го видя аз и блокираха картата. Всъщност дори трябваше да изчакам известно време преди да мога да подам искането за оспорване, за да се осчетоводят транзакциите и да започна да ги виждам в интернет банкирането. Иначе няма как да им попълниш ID-тата в бланката за оспорване.

Сря Ное 26, 2014 1:03 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

За сигурност в БГ банка се убедих последният месец, че не може да говорим. На ел.поща регистрирана в Уникредит за онлайн банкирането и в клиентският ми профил или каквото се води, получавам мейл "относно" моята MasterCard. Очевиден scam/fishing, но все някой ще се улови на въдицата, та отделих 5-10 минути на CallCenter-а им (на Уникредит). Оказа се, че за последните дни, тогава - когато разговарях с тях, има и други клиенти получи подобен, ако не и същият, мейл. Клиенти на Банка да получават такъв мейл на рег. си мейли към банката не е естествено. Е хубаво, поискаха да им изпратя/препратя писмото, което съм получил. Брутално бе, че получих мейла САМО и КОНКРЕТНО на мейла, който ползвам за уникредит + Само и Единствено за mastercard. Да е случайно - хубаво, но колко често се случват случайности точно с пари, точно с карти, и точно с банки. А дано, но надали. Пратих им го, мина вече почти месец. Една дума не съм получил отговор - "Да, получихме вашето писмо" (съдържащо опита за измама), "Благодаря за ... Ще погледнем случая", "Очаквайте отговор до ... дни". Нищо.

Забравих да кажа ползвам основно PayPal за онлайн разплащания и може би съм пазарувал общо от 4, мах 5 сайта директно с номера на картата и ccv код. Последното от месеци не го правя, а от PayPal инфо за проблем нямам, обикновено си казват. Но пък там мейла е друг, та ... ясно.

Сря Ное 26, 2014 1:52 am
Профил
Аватар

stefan63 написа:
Тва за интернет пазаруване ли? В симисъл трябват им само номерата и имената ти?
Или е копирана картата и при кредитна карта в магазина не искат ПИН?

Кредитните карти тук нямат пинове. Можеш да си направиш пин на кредитна карта само за теглене на кеш от банкомат, ама това е мега тъпо и аз поне не знам някой, дето да е с всичкия си да го разреши и ползва това. На всякъде другаде ти трябва само номера на картата, името и понякога три/четири цифрения номер от обратната и страна.

Сря Ное 26, 2014 6:56 am
Профил
Аватар

bobihot написа:
До колкото знам дебитните ни карти ги разпознават като кредитни- не правят разлика. Стига да я имаш наличността вътре. Също така за някои страни, където има изискване за минимална носима сума, са ми казвали, че като си покажеш дебитната/кредитна карта и няма как да и проверят наличността и минаваш.
До сега като по твоя случай съм чел и са се оправяли. Може би проблемът ще ти е бамката и познатите се изнесоха от там.

Зависи. Ако говорим за пазаруване в Интернет, като цяло минават за кредитни.

Но ако например искаш да наемеш кола, не става. Идеята е, че на кредитната могат да ти блокират сума, без да правят реална транзакция. Така ти блокират някаква гаранция и като приключите, я разблокират. Тая схема обикновенно се прилага при всичко което е под наем - както и случая с колелото. Някой хотели също го правят. Във всички тези случаи дебитната карта не минава.

Това са единствените причини поради които аз съм установил, че има смисъл от кредитна карта. Навсякъде другаде дебитната ми е минавала.

Сря Ное 26, 2014 9:07 am
Профил ICQ

Радо, подозирам, че от банката ще се опитат да те мотаят и ако може да избягат от отговорност т.е. да не ти възстановят откраднатата сума. Като те знам как ги обичаш тия работи жална им майка ако се пробват :) Та въоръжавай се с търпение, ще трябва. И дано си късметлия да се оправи всичко без разправии.

Между другото - има голяма разлика между американски и европейски кредитни карти. Ето тук един линк да не говоря за неща без и аз самия да съм наясно в детайли какво и що:
http://www.mondaynote.com/2014/11/09/cu ... -part-i-4/
http://www.mondaynote.com/2014/11/17/pa ... -and-foes/
Не е много по темата, но има какво да се прочете дори за обща култура. Автора не е случаен - ако някой помни BeOS веднага ще се сети кой е JLG :)

Сря Ное 26, 2014 11:36 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Аз съм чувал слухове, че въпросната банка е доста проблемна когато става въпрос за оспорвания... сега вече слуховете имат и потвърждение.

Сря Ное 26, 2014 12:14 pm
Профил

Митко, ами единия пробелм е че го репортвахме късно но за част от транзакциите срокът за оспорване не беше минал. Въпреки това възстановиха само много малка част от тях. Злоупотребите са извършени в период от 6 месеца, ние го репортваме Ноември, до януари няма ниакаво движение, Февруари ни казват ами по всички транзакции е минал срокът за оспорване, а то не беше така защото имаше и такива от ноември и от октомври и т.н. До към Април си комуникирахме с документи, накрая се съгласиха че към момента в който сме подали първата жалба е имало транзакции които могат да бъдат оспорени но пак не възстановиха всички от тях, общо взето възстановиха за 2 или 3 хил а сумата беше мнооого по-голяма.
Сега защо сме го репортвали толквоа по късно е друг въпрос, ние нямаше и да се усетим ако не беше уведомление за неплатена сметка която се плащаше автоматично с тази карта. Така и не стана ясно къде са я набарали, много вероятно да е лятото в Испания, там е пълно с нашенци, дори някои са ми познати :) Но може и през сайт да е било защото тия които ги крадът от банкомати ги точат на банкомати а с тази бяха правени само онлайн разплащания.

п.с. за проблемността на ПИБ, няма подобно нещо, аз поне не съм чувал, при нас се е случвало и винаги са възстанвявали сумата в сроковете, също и има познати които са оспорвали, просто си трябва време и в определени ситуации явно трябва повече от предвиденото в закона.

между европейски и американски кредитни карти няма никава разлика, няма ткаов анещо като европейски и американски, има два основни оператора, Виза и Мастер кард, банките са просто един посредник, в най-добрият случай със свой център за ауторизация на транзакцията.

Сря Ное 26, 2014 12:19 pm
Профил

radolin написа:
Всъщност дори трябваше да изчакам известно време преди да мога да подам искането за оспорване, за да се осчетоводят транзакциите и да започна да ги виждам в интернет банкирането. Иначе няма как да им попълниш ID-тата в бланката за оспорване.
Огледай внимателно интернет банкирането. В началото тези суми са блокирани, но не са платени. При мен излизат в отделно меню "блокировки" заедно с ID на транзакцията. Доста време ми трябваше докато го забележа, иначе и аз мислех, че се виждат чак след като мине плащането. Но това е в друга банка. В ПИБ не знам как е, но не пречи да се загледаш из менютата.
Цецо написа:
Идеята е, че на кредитната могат да ти блокират сума, без да правят реална транзакция. Така ти блокират някаква гаранция и като приключите, я разблокират. Тая схема обикновенно се прилага при всичко което е под наем - както и случая с колелото. Някой хотели също го правят. Във всички тези случаи дебитната карта не минава.
Зависи от дебитната карта. Имам дебитна Мастеркард, правят си преауторизацията и си блокират сумите като стой та гледай. Достатъчно е парите да ги има по сметката.
ToHu написа:
Така и не стана ясно къде са я набарали, много вероятно да е лятото в Испания, там е пълно с нашенци, дори някои са ми познати :) Но може и през сайт да е било защото тия които ги крадът от банкомати ги точат на банкомати а с тази бяха правени само онлайн разплащания.
Навсякъде може да е. Достатъчно е да я размахаш някъде пред камера с прилична резолюция и камерата да хване картата от двете страни.

Сря Ное 26, 2014 3:16 pm
Профил

741 написа:
radolin написа:
Всъщност дори трябваше да изчакам известно време преди да мога да подам искането за оспорване, за да се осчетоводят транзакциите и да започна да ги виждам в интернет банкирането. Иначе няма как да им попълниш ID-тата в бланката за оспорване.
Огледай внимателно интернет банкирането. В началото тези суми са блокирани, но не са платени. При мен излизат в отделно меню "блокировки" заедно с ID на транзакцията. Доста време ми трябваше докато го забележа, иначе и аз мислех, че се виждат чак след като мине плащането. Но това е в друга банка. В ПИБ не знам как е, но не пречи да се загледаш из менютата.

Има такова нещо и в на ПИБ банкирането, казва се 'картови авторизации'. Не знам защо, но когато ми се обадиха за съмнителните транзакции и блокирането на картата ми казаха, че за да подам искането за оспорване трябва да изчакам да се 'осчетоводят', тоест да се появят в извлечението по сметката.

Както и да е, все още не съм получил никакъв отговор - положителен или отрицателен. Ще почакам още малко и ако няма развитие следващата стъпка е да се сезира "Помирителната комисия за платежни спорове".

Сря Ное 26, 2014 3:38 pm
Профил

ToHu написа:
п.с. за проблемността на ПИБ, няма подобно нещо, аз поне не съм чувал, при нас се е случвало и винаги са възстанвявали сумата в сроковете, също и има познати които са оспорвали, просто си трябва време и в определени ситуации явно трябва повече от предвиденото в закона

Сигурно е така, може и да им трябва повече време, но законът в България е поставил някакъв краен срок. Друг е въпросът какво от това и има ли механизъм банките да бъдат принудени да го спазват.

За мен щеше да е приемливо ако ми бяха казали "Трябва ни повече време, но спокойно, като приключим разследването ще ви възстановим средствата по неоторизираните транзакции, както и всички лихви начислени върху тях." Те обаче, първо ме съветват да погася напълно задълженията сега (пък после ще видим) и второ за лихвите ми отговарят, че след разследването можели да разгледат евентуално искането ми за сторнирането им. Тоест като ми разглеждат искането може и да ги сторнират, но може и да не го направят.

За мен горните две не са коректно отношение спрямо един дългогодишен и бих казал добър клиент. Имам достатъчни наличности и движения по сметките, от които може да се направи предположението, че надали съм планирал мега измамата на века с няколко транзакции по 200 евро, след което ще избягам да се укрия в Африка.

Лошото е, че поне за момента нямам сигурна информация, че ако отида в друга банка ще е по-различно. Ако някой може да се похвали, че подобни случаи се решават безпроблемно и в срок, то ще съм благодарен да каже коя банка ползва. Не, че ПИБ ще се поболеят и много ще им липсвам, но все пак им давам 40-50 лева всеки месец за разни таксички и преводи.

Сря Ное 26, 2014 4:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща