|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:12 am
Що е то европарламент и колко некъдърен трябва да си....
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Що е то европарламент и колко некъдърен трябва да си....
Сега е другата крайност - китайски кецове има, но други няма... 
|
| Чет Апр 30, 2015 12:27 am |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Пътищата бяха толкова, колкото бяха необходими. В днешно време всеки ИМА НУЖДА от кола, всеки бърза, я за работа, я за вкъщи, щото съпруга е нощна смяна, и няма кой да гледа детето, или защото закъснява за срещата с приятели, която с триста мъки е планирал преди два месеца след дълго отлагане. Стрес, претоварване, липса на време. Не ми се струват хубави неща. Получава се така, че човек живее, за да работи, а не работи, за да живее. Пенсиите в стари лева колкото и да бяха смешни - също бяха достатъчно за живеене, но сегашните пенсии са съпроводени с разходи за лекарства и енергия, каквито пенсионерите потребяват, и трябва да стоят зимата на студено, за да могат да си купят лекарствата, а за пътуване нанякъде, да си видят децата - съвсем малка част от тях се опитват дори. И това не ми се струва никак хубаво. "Един милион членове - голяма част от тях търтеи" - премислял съм го много пъти - причината да се работи на по две места е, че хората са принудени, а не защото наистина е необходимо. Повечето хора, които познавам споделят, че ако имаха избор - нямаше да работят. Освен български телевизори, нямаше също и никакви LED телевизори например. Но сега мога само да си мечтая един съвременен LED телевизор да е направен без планирано остаряване, и да разчитам, че 1000-дата похарчени лева няма да заминат в кошчето след две-три години (в случай, че изкара и толкова). Инженерите в днешно време си намират работа като сервитьори и продавачи на сергия. Въпреки митовете, че "мозъците" на България били избягали в чужбина - образователната ни система отдавна не изкарва мозъци на трудовия пазар. Изкарва предимно общи работници с дипломи, в които пише неверни неща. Да, а сега подставени лица изкупуват земята ни на безценица. "Не можеше да отидеш да живееш в София" - странно, но има много хора, които биха сметнали това като едно огромно предимство на реда. "Обаче бяхме млади", и много глупави.  И аз се радвах на демокрацията доста години. Дори, когато месечната ми заплата се равняваше на $2, а ООН пращаше помощи на бедните страни в Африка, където горките хора живеели с едва долар на ден - аз все още бях блажено невеж и пълен с идеи, че демокрацията е пътя, и истината и живота. Само че дали ще живеем добре - не зависи точно от нас, а от онези, които управляват финансите. Никой от тях не се пъне да създаде условия да живеем по-добре. Точно напротив. С лъжата, че ще привлечем инвеститори - поддържат стойността на труда на хората по-ниска от тази на воловете на полето. Един от най-големите негативи на демокрацията по отношение на качеството на живот е липсата на социално мислене и поведение у хората. Няма толерантност, няма компромиси. Получи се "закона на джунглата" във финансов вариант. Обществена придобивка като градинка с пейки пред блока вече остана само в старите филми с участието на Карамитев например. И все още в някои градинки ръждясват неизвестно как останали части от люлки и пързалки, далечен спомен от времето, през което хората си говореха без интернет, и споделяха радостите си. Тук-там от общината слагат по някоя пейка, предимно когато има пари за "усвояване". От много години е трудно да се чуе някой да се похвали с нещо, предимно се чуват оплаквания. Повечето хора в такива спорове правят оценка на качеството на живота, изразено в някаква парична единица, например лева. Но ще припомня, че тези парични единици също имат "стойност", която едни институции могат да променят както и когато им е угодно. И защо ми даваш пример с държава, в която президента си играе театър, и плаши съседите с лудия Иванушка, та да му бутат подаръци, а за сметка на това цял народ търпи регрес и пропуснати ползи!? Защо не ми даде пример с Уругвай? Или с Беларус? Никога не съм казвал, че не може да бъде и по-зле. Но не за това става дума. Както казах - бълвочите ти нямат ясна цел, няма аргументи, няма факти. Просто едни написани една след друга думи, които за в бъдеще ще игнорирам.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Чет Апр 30, 2015 12:30 am |
|
 |
|
timt
|
Преди ако помниш всички бяха помияри (е почти всички). Нямаше какво да се купи а вместо месо само кокали ако помниш. Сега поне имаш избор дали да си купиш краве масло или маргарин. @pechkov, разправяй го на тези в Беляне колко е било хубаво тогава може и да ти повярват! Явно демокрацията ти е нарушила стандарта на живот от преди това. Преди нямаше как да напуснеш страната без разрешение а сега винаги можеш да мигрираш в Северна Корея нали? Режим да има. 
|
| Чет Апр 30, 2015 12:42 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Печков, що си мислиш че умирам от кеф да не ме игнорираш  ? Напротив, игнорирай ме колкото можеш повече, тъкмо няма да ми се налага да се разправям с напълно изперкали като теб, дето са пълни с аргументи  .
|
| Чет Апр 30, 2015 12:55 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
timt абе аз не знам дали мисля като печков, ама по скоро сега всички са помияри, а за кокалите, не помня, като имаш в предивд че аз бях обикновенно пазаруващия, връчваха ми списъка и така ... не е като да е нямало нищо, поне в Шумен не беше толкова зле, поне от 86-та насам, за по рано не помня, тогав апо скоро само съм носил а друг е пазарувал 
|
| Чет Апр 30, 2015 1:00 am |
|
 |
|
pechkov
|
Сега избора е дали да си купиш имитация на краве масло, или имитация на маргарин. Производители и търговци се борят за "правата си" да продават пилешките бутчета с вода, не им харесват изискванията да пишат за кои изделия са използвали растителни мазнини, а за ГМО играят луди пари. Соевите култури редовно ни ги пробутват за месо, а аз като възможно най-тъп и упорит все още държа в кухнята (извън хладилника) ей така за проба две бурканчета с лютеница, които отворих през февруари месец МИНАЛАТА ГОДИНА, и все още няма и помен от плесен (че тя плесента не е луда да го яде т'ва) по тях. Айде не на мене тия. Аз съм родом от село, знам какъв вкус има сиренето.
|
| Чет Апр 30, 2015 1:02 am |
|
 |
|
timt
|
@ToHu, това което помня е че другите деца играеха на вънка а ние 5 човека с 2 чувала кокали ги обирахме за кайма. Голям срам, направо не искам и да си спомня! Магазина празен само хляб и мляко и тук таме някоя консерва Ропотамо! Политическите вицове ги криеха от мен както и новините различни от 1-ва програма но за сметка на това имахме радио с батерии и когато спираха тока слушахме свободна Европа. Това със сигурност колегата pechkov го е пропуснал!
|
| Чет Апр 30, 2015 1:10 am |
|
 |
|
pechkov
|
Говориш така, сякаш ако не беше демокрацията, сега още щяхме да сме с "Велико Търново 84" на дървените барчета в хола, а интернета ни да е с пощенски гълъби. Айде малко по-сериозно.
|
| Чет Апр 30, 2015 1:14 am |
|
 |
|
timt
|
М дааа, ако не беше Горбачов нямаше да чуеш че има интернет! Северна Корея щеше да ти е място за почивка(след партийно гласуване)! Сега поне имаш право на избор а преди никакво!
|
| Чет Апр 30, 2015 1:20 am |
|
 |
|
pechkov
|
Да, преди беше опасно да се говори, щото всеки можеше да те чуе. Сега стана така, че можеш да говориш каквото си искаш, ама проблема е, че никой не те слуша. Затворени граници, желязна завеса, Белене... Да ве, като споменахме Белене - аз не познавам човек, който е бил пратен в лагер. Защо все пак са пращали хора там? Да не би да е по същите причини, поради които сега направо разстрелват хора по кръстовищата в центъра на София? За няколкото хиляди предприятия, които бяха разрушени в края на 90-те можеш ли да коментираш нещо? Или и те са били мираж? Икономиката на България си беше на добро ниво като за онова време. Вярно, че все бяхме в сянката на Русия, но страната ни се пънеше да е до големите. Имаше какво да се прави по развитието, и можеше да се направи добре. Само че спорихме за друго. Че демокрацията донесе повече вреда, отколкото полза.
|
| Чет Апр 30, 2015 1:30 am |
|
 |
|
timt
|
Да ве, като споменахме Белене - аз не познавам човек, който е бил пратен в лагер. Защо все пак са пращали хора там? Да не би да е по същите причини, поради които сега направо разстрелват хора по кръстовищата в центъра на София? За политически виц! Хранени са прасета с хора там, съжалявам че това не го знаеш! Спирам до тука каквито и да са коментарите!
|
| Чет Апр 30, 2015 1:38 am |
|
 |
|
pechkov
|
Всъщност чувал съм го, но както казах - не познавам човек, който е пращан в лагер. По-вероятно ми се струва причините да са били политически чистки. Но по принцип съм далеч от политиката, така че не съм се чувствал застрашен. Та значи през соца да се бъзикаш с властта и да се правиш на дисидент е било считано за престъпление, и са били налагани жестоки наказания. През демокрацията всеки може да влезе в дома ти, да те ограби, набие, изнасили и убие (и не задължително в този ред), и ще го задържат в арест за 72 часа, след което го пускат да продължава със същите занимания... За другите не знам, но аз много бързо реших за себе си кой режим повече ми харесва.
|
| Чет Апр 30, 2015 2:03 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Запознай се с този човек, след 1944-а е видял доста наши затвори: > Епопея на забравения – Илия Минев един истински дисидент 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Чет Апр 30, 2015 8:28 am |
|
 |
|
stefan63
|
Ако това не е прийом в спора, а наистина го мислиш .... ами малко си чел и мислил. По скоро е първото. Да - това нашето е извращение на демокрация и на капитализъм.Да - при соца (не мога да се насиля да напиша "социализъм" за онова време) хората работеха по-малко, имаше работа, имаше раждаемост, имаше много неща... Нямаше свободи, нямаше перспективи. За мен това е по-важно. Сега сме в перманентна криза, преди - в редуващи се фалити, които отчитаха като петилетни постижения. Сега живеем в свят на консуматори, продуктите са ментета. Едно време живеехме в свят на лозунги, а уискито се пиеше от най-добрите представители на народа. Преди държавата бе по-уредена и някои неща ставаха по-лесно. Сега има неща, и хубави и лоши - които преди изобщо не можеха да се помислят. . Това не е аргументация , според мене. Тоя спор е безкраен, всеки си избира истината за себе си.
|
| Чет Апр 30, 2015 8:58 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Печков, имаш един единствен проблем - ОДЪРТЯЛ СИ  Незнам дали физически, но психически определено. Това е. Иначе в едно си прав - Земята се върти - и ако не те кефи посоката ... май нямаш много опции като цяло. Димитър ти ги каза - отиваш в Северна Корея и живееш както в България през 70-те. Нали за това време хленчиш? Нито ще имаш кола, нито интернет, нито гсм, пътища няма да ти трябват, ще се возиш на колело. Хранителната ти дета ще е лишена от всякакви капиталистически отрови. Всъщност ще е лишена от всякакви хранителни вещества, за сметка на това получаваш правото и задължението да се кланяш сутрин, обед и вечер на портрета. Няма да ти се налага да говориш, няма да ти се налага да мислиш даже. Като инженер служебно ще си пряко подчинен на партийния секретар. Просто ще съществуваш както ти зададе наръчника на партията. Мисля, че няма какво да се чудиш 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 30, 2015 9:29 am |
|
|