Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
тест за соленост 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: тест за соленост
Ами вземи и отиди директно, или им се обади предварително.
Ако искаш може да питам Владо (с който те запознах на срещата),
мисля че той има кой да пита там.

Вто Юли 26, 2016 6:49 pm
Профил

miro_atc написа:
под един грам на литър трудно се усеща и трудно се мери...

ppm meter или TDS meter
parts per million или total dissolved solids

на чешмяна вода показва 300 ппм или 0.3 грама на литър
на вода след филтър чрез обратна осмоза показва 12-14 ппм
дестилирана вода - 0
така че това е един доста прецизен и прост прибор

има голяма вероятност за солта да излъже малко, но ще е в + , т.е. ако има сол ще ти покаже повече от колкото е
това е защото солта е с по голяма проводимост от другите разтворени соли по които е калибриран прибора

със сол не съм си правил експерименти, но само няколко микроскопични кристалчета сода бикарбонат в литър дестилирана вода и веднага показва

Сря Юли 27, 2016 2:48 am
Профил

miro_atc написа:
Не съм ходил още щото трябва да взема чиста проба първо от село... Така че още не знам дали имат апаратура...

Мойта буля бачкаше преди в ДВСК , та имаха някви техни шишета(подозирам стерилни) в който пробата я сипваш и носиш...

Сря Юли 27, 2016 6:20 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

miro_atc написа:
Не съм ходил още щото трябва да взема чиста проба първо от село... Така че още не знам дали имат апаратура. Не съм голям оптимист обаче, защото хлоридите в тези количества не са чак толкова опасни за здравето, даже изобщо не са. Нормите са под четвърт грам на литър, което е нищо. Проблемът е, че аз тая вода не е я пия, а се ползва за поливане. И ако в един литър имам грам, то при едно поливане с 10-20 кубика ще имам килограми сол...
Лошото е, че на близо има комшии дето се оплакват че са изкарали солена вода и не бях се замислял какво точно значи "солена". Предположението ми беше, че едва ли не са изкарали морска вода и като опитахме нашата се зарадвахме Особено докато е студена не се усеща никакъв вкус, обаче като се замисля че под един грам на литър трудно се усеща и трудно се мери...

Щом ще се ползва за поливане, по-добре се консултирай с някой агроном. При повече късмет ще те насочи кой и къде прави такива изследвания по вашия край. Някои даже си имат преносими "лабораторийки" за определяне на качеството на почвата и водата на място.

Сря Авг 10, 2016 3:30 pm
Профил

Най-накрая направих изследването... 286mg/l са ми хлоридите, лекичко на косъм ама ще се полива ;-)

Чет Сеп 01, 2016 3:33 pm
Профил
Аватар

Кой го направи ако не е тайна, ХЕИ?
Колко е стандартната стойност в града (Добрич) например? И колко е твърда в Добрич (немски градуси ли, незнам в какво се мереше)?

Чет Сеп 01, 2016 5:34 pm
Профил

Да, ХЕИ сега РЗИ или както там се казва...

За твърдост не знам какво точно мерят. Аз пусах за хлориди (натриев, калиев... ) дават ги общо. Според тях за Добрич нормално били 30-40 милиграма/литър. Покрай морето до към 250, ех аз за съжаление имам малко повечко, но тва е положението.

Чет Сеп 01, 2016 5:41 pm
Профил
Аватар

Кондуктометрия. 2 електрода потопени в блавоча и подаваш променливо нарежение, напр 2 кХц 0.3 волта и мериш тока. Това обаче реагира на всички соли и има температурна зависимост, но по въпроса има таблици. Точността е 0.05% абсолютна и около 3% атносителна, без особен зор. Със свирки (зор) може да се подобри, ама едва ли си струва.
Електродите сме ги правили от титан, но почти всеки метал става (без калий :) ). С графитни електроди НЕ става.

Чет Сеп 01, 2016 6:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Тая кондуктометрия явното е другото име на спектрална спектроскопия, или импедансен анализ. Но методите са подобни....

Чет Сеп 01, 2016 10:14 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
Тая кондуктометрия явното е другото име на спектрална спектроскопия, или импедансен анализ. Но методите са подобни....

Не е. Просто се мери проводимостта. Предполага се, че разтвореното вещество е известно, просто се търси концентрацията му.
А ако искаме да намерим и какви йони има - това вече е по-трудно. От "електрическите" методи най-рапространена е селективната йонометрия ( може и да не се казва така вече ... ). В една паничка с дестилирана вода се капва капка по капка от изследвания разтвор и след всяка капка се мери проводимостта. Анализира се кривата и по положението на кривинките се хвърля боб какви са йоните.

Чет Сеп 01, 2016 10:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Аха, а при спектроскопията имаш библиотека с определени криви, мериш нещо неизвестен импеданс при различни честоти и форми, и после сравняваш/хвърляш боб.

Чет Сеп 01, 2016 11:20 pm
Профил

bateAz написа:
Кондуктометрия. 2 електрода потопени в блавоча и подаваш променливо нарежение, напр 2 кХц 0.3 волта и мериш тока. Това обаче реагира на всички соли и има температурна зависимост, но по въпроса има таблици. Точността е 0.05% абсолютна и около 3% атносителна, без особен зор. Със свирки (зор) може да се подобри, ама едва ли си струва.

Не видях как точно го мерят... Принципно щях да ходя до Варна че там един колега от форума препоръча готин лаб, обаче все не мога да намеря време... докато тук ми е на 5мин. та намерих 5 мин ;-)
Та гледах ценоразписа на варненци и там имаше около 80-90 изследвания на водата. За каквото се сетиш, като почнеш от киселини, соли, алкохоли, един куп токсини, всякакви метали (леки, тежки)... Мисля че повечето от тия потенциални съставки биха повлияли на проводимостта. Още повече че в случая се мери съотношение в порядъка на ppm-и. Както ми казаха нормалните резултати в нашия регион са 30-40 ppm. Да беше 30-40 ppm хлориди в дестилирана вода да го измериш с проводимост, ама 30-40ppm хлориди спрямо вода от локва.... не знам!
Така или иначе аз няма да седна да меря... по-нататък евентуално ако се наканя да занеса и във Варна една проба за сравнение. Но с измерване надали солта ще стане по-малко, все пак вадя вода от плажа... няма как хич да няма сол. По-скоро ако задълбая малко повече може да излезе нефт, то наблизо има и нефтени кладенци :D

Пет Сеп 02, 2016 11:29 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2