| Автор |
Съобщение |
|
goose
Ранг: Популярен
|
 Re: Строителни дилеми - алтернативно покритие на стените в б
Малко офф-топик, ама не се сдържам с един стар виц ... Една мутра се хвалел на свой приятел, също мутра какъв нов супер баровски и супер скъп апартамент си е издокарал. След обиколката на новия апартамент, приятеля му казал: - А бе всичко е много гот, ама си се осрал направо с тия тъпи плочки в банята - някакви мънички, тъпи кафяви, сигурно са от някой евтин склад. - Не си прав - му казал мутрата и го завел в банята - прочети какво пише на тях! Другия се навел и прочел: - i386
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Сря Сеп 14, 2016 1:18 pm |
|
 |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Тия излятите са разни видове "изкуствен камък" или подобни. Нещо подобно си мислех - цветни камъчета (мозайка) с цимент между тях - то това в пропорции 1:1 е рецептата на класическата мозайка. Сега има оцветители за цимент, та може с подходящите камъни да стане модерно.
|
| Сря Сеп 14, 2016 1:33 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ако търсиш ефект като мозайка, виж плочките за басейн. Има пана с разнообразни шарки. Освен това, не са керамика, а са от стъкло-намсикво...
|
| Сря Сеп 14, 2016 4:13 pm |
|
 |
|
gicho
|
Имаш предвид стъклокерамични мозайки - продават се в магазините за плочки и са дребни квадратчета наредени върху мрежа отзад? Те са ОК за някой приложения, красиви са, скъпи са и се получават много фуги с тях. Често ги ползват като под на душ кабини - много лесно се оформя сложен наклон към сифона с тях (за разлика от големите плочки).
|
| Сря Сеп 14, 2016 8:59 pm |
|
 |
|
michev
|
Венецианска мазилка? Гладка е.. направо полирана.. Може да се мокри. Красива е. Май единствения недостатък е цената 
|
| Сря Сеп 14, 2016 10:51 pm |
|
 |
|
gicho
|
Да, мисля че я споменахме покрай таделака. Не знам колко точно е водоустойчива и водоотблъскваща. Ще направя няколко теста на различни материали с разни "хигрофобни импрегнатори" да видим какъв ще е резултата. Попаднах на интересен продукт или поне клипчетата са сладки: https://www.youtube.com/watch?v=IPM8OR6W6WEhttps://www.youtube.com/watch?v=BvTkefJHfC0
|
| Чет Сеп 15, 2016 2:14 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Плочките за басейн приличат на тия които имаш предвид, но само приличат. Материалът е различен, както и дебелината. Апропо, преди време, позната занимаваща се с интериорен дизайн, спомена че имало някаква нова мода при гъзарите. Подът на банята бил от една плочка, както се изрази. Вземали размерите на помещението и след изработване на детайла, се появявали на обекта с един брой "подова плочка". Изрязан и разпробит където е необходимо. Не било някакъв камък, тъй като било тънко - няколко милиметра. Не съм запознат с повече детайли.
|
| Чет Сеп 15, 2016 4:05 pm |
|
 |
|
gicho
|
Чувал съм за подобни "панели" които ги правят по мерки на банята. И аз не знам от какво са, но предполагам някакъв вид изкуствен камък / полимербетон. По всяка вероятност армиран с много фибри или пък с дребна мрежа вътре. Ако са по-големи стените май ги сглабят от няколко елемента - в смисъл технологията и тя си има лимити на размерите. Не мисля че мога да си го позволя - нито да го купя, нито да си го изработя.
|
| Чет Сеп 15, 2016 7:39 pm |
|
 |
|
stefan63
|
|
| Чет Сеп 15, 2016 10:03 pm |
|
 |
|
gicho
|
Доколкото виждам това е нещо като полиран бетон с оцветяване, или епоксиден под. Това полиране не мога да го направя аз, т.е. трябва ми фирма с машина, а за малки площи като банята няма да е удачно. Отделно ако поискам триизмерен плавен наклон към сифона сигурно ще ги уморя от смях. Не знам тия епоксидните дали са ок са мокри места, т.е. дали не се хлъзгат при намокряне?
|
| Пет Сеп 16, 2016 9:17 am |
|
 |
|
stefan63
|
Не съм се зачитал, интересно ми е, но нямам умения за тая работа. Интересното е ,че има снимки и на стени в баня , изпълнени с бетон - затова и пуснах линка. Как се кофражира и оформя - сигурно си е майсторлък, но има там някава секция "направи сам" , а ти си ентусиаст. Накрая може и да се преквалифицираш 
|
| Пет Сеп 16, 2016 10:03 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Всичко гладко става хлъзгаво като се намокри  Животинките най-много обичат фугите, след тях ъглите. Епокси без мирис май няма - ще ти вгади живота с години. И да забранят кислола - има си фосфорна киселина, ама е по-скъпа и прави бели фугите  Всъщност предпочитам собствен бъркоч от оцет (лим. сок) + лимонена киселина и почистващо-дезинфектиращ препарат. Това с нано-покритието е отлична идея, но не ми е по джоба. Моята баня си е с класически големи плочки, но ефектът "квадратчета" е максимално избягнат. Фирмата-доставчик подходи отговорно и творчески, представи 3Д модел, женурята го коригираха и така. Стените са от правоъгълни плочи в два цвята плюс орнаментни, оформят "колони", фугите са с цвета на съответните плочи. Подът е от квадратни ненашарени плочи, но са оформени "ромбовидно", т.е. с ъглите към стената. Майсторът ми беше изключително добър и старателен, затова псува сравнително малко  Горе имам окачен таван от гипсови плоскости, до сега мухъл не съм видял. Банята ми е неголяма и доста "начупена", но с творчество дефектът се превърна в ефект за сравнително малко пари.
|
| Пет Сеп 16, 2016 11:33 am |
|
 |
|
velio
|
Тия наноспрейове ще са ефективни до първото изплискване. След това остават капчици, които изсъхват на място и предоставят прекрасна основа за последващо намокряне или развитие на плесен. Така си го представям аз.
|
| Пет Сеп 16, 2016 12:10 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Нье! Нали затова са толкова скъпи. Нанотехнологии... ама до 6-12 месеца. За хотел може и да стават, аз си предпочитам кислола  Всъщност идеята на наното е, че дори да остане нещо после с една салфетка можеш да го лъснеш.
|
| Пет Сеп 16, 2016 3:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Наното е доста добро, вече се изпозлва масово, намалява разходите по поддръжка на фасади, витрини дори автомобили.
|
| Съб Сеп 17, 2016 3:02 am |
|
|