|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:04 pm
Бензинов генератор на ток
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Бензинов генератор на ток
ДедоБоре, недей давай лоши идеи, че тези 3-4 месеца са една много приблизителна оценка  Pif благодаря за идеята, не се бях замислял. Ако не излезе много кинти ще сложа още малко буфер да има. Което ме връща не темата, някой да има предложения за продукт наличен на българския пазар. Става въпрос за област Бургас. Че ги гледам тежат по 50-100 кг тези машинки...
|
| Пон Апр 10, 2017 5:26 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Потърси какво се предлага в чужбина, има много и интересни оферти понякога. Миналото лято изпратих до БГ бензинов компресор с 4кВ хонда и излезе около 300 паунда всичко. Един съвет - 99% от това което е на пазара е много шумно. Аз не бих издържал ако всеки ден трябва да го пускам по 1-2 часа да работи. Съседите също се и мръщят Да купуваш нещо от БГ което не се произвежда в БГ само начиш да нахраниш търговеца. Нито ще ти сервизират стоката ако има проблем, нито ще ти обърнат някакво внимание след като вземат парите.
Стърлинг машина има в почти всеки прецизен температурен калибратор, това е май единственото им масово приложение напоследък
|
| Пон Апр 10, 2017 8:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз не знам защо са го правили със стърлинг, а май има и с малки турбинки ли, парни машинки ли не знам. За дизела, то си има различни типове, има такива които са за бекъп, а има и такива които са за производство на ток. Вторите са проектирани за 24/7 на номинална мощност. Иначе и моя бекъп му е отделно маслото и вс.останало но не може да работи 24/7 или поне не е препоръчително. Заклетките, има горивни елементи, могат да изкарат до 3-4 месеца с едно зареждане, работят с вода наситена с метан. Не са евтини, но по добре от да въртиш 35 квт генератор за 2 квт товар.
|
| Пон Апр 10, 2017 9:18 pm |
|
 |
|
HCL
|
Съседи? сигурно ще има някога, но ще мине известно време. Мястото ми напомня на една къща, която баща ми купи навремето. Беше някъде дълбоко в Странджата. Около 20% от къщите в селото бяха обитаеми и стопаните им бяха по над 80 години. Така се радваха като се разчу, че някой се "нанася". Чудя се как ли ще изглежда сега, може да намина някой път. Генераторът е поръчан - 2.5 kW ако се не лъжа, Hyndai. Просто това имаше в наличност. А помпата се оказа че е 300 W и ще се топли с ... дърва  но това само временно разбира се
|
| Пон Апр 10, 2017 10:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Тъкмо си мислех за такъв "хибриден" вариант... В случай че имаш подходящо място и евентуално подходящ майстор да ти завари една клетка в която да монтираш агрегата плюс един бойлер за твърдо гориво. Аспухът на агрегата е прост заглушел с дупки и обикновено се завива към блока на двигателя. Ако вземеш една мека връзка (от тия дето се ползват за аспирация) може да се опиташ да го облечеш, като стягаш само края преди резбата разбира се. Идеята е с меката връзка да отведеш изгорелите газове към горивната камера на бойлера. От там минавайки през бойлера те ще топлят водата. Самата клетка на тая инсталация може да се облече с гипсокартон, което допълнително ще намали загубата на топлина и ще намали шума... Не знам дали агрегата дето си купил има дистанционн палене, но подобна екстра в случая би била полезна. Има и друг вариант... Елдом Варна правят едни бойлери с термопомпа. Цената им е около 1500лв. Тях може да захранеш с агрегат, защото консумират под 1кВт, а пък топлят с 3-4кВт. Също така имат и вариант със серпентина през която може да прекараш изгорелите газове, макар че по-чисто (и ефикасно лятото) е серпентината да се ползва за соларен панел (бойлерът може да управява помпа за соларния кръг).
|
| Пон Апр 10, 2017 10:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
бях малко момче, когато дядо ми се фукаше на баща ми как си сложил в мазата на село бойлер на дърва http://topmarket.bg/product/58061/boyle ... tuhli.htmlдокарали ги в селския магазин и той взел един. като му гледам цената на този, сигурно онзи е струвал 30лв. обясняваше колко било удобно - запалиш дървата и докато се загрее водата и килерчето и то се затопляло. пък аз гледах и нищо не разбирах от удобството... топлата вода тече от топлия кран, к'во толкоз... --- дядо ми, като се къпеше у нас (на ТЕЦ), спираше водата да тече, докато се сапунисва. парно+топла вода е била 80-90лв на ГОДИНА --- баси, кви работи се продавали
|
| Пон Апр 10, 2017 10:32 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Малко странно помпа 300 вата да изкара вода от 50 метра, що пък може некви нови технологии да има. Тва за тока си платил нещо в енергото и ся ги чакаш да дойдат и да те вържат сигурно след време. Ся да не те отчайвам ма да ти кажа как аз си прекарах ток на полето. Отидох и платих разни неща, поискаха да си купя кабел, стълбове и електромер, и казаха ще дойдем след еди си колко месеца, не помня вече колко бяха, но мина доста повече време и всеки път като ходих да питам кво става с тока отговора беше тая седмица идваме. Та намерих правилния човек и му давам едни пари и на другия ден имах ток, е това става през далечната 97 година, ся не знам как е но нищо чудно да е същото.
|
| Вто Апр 11, 2017 12:25 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по соца човек си направил вноска за кола. минали 10 години, той почти забравил. един ден му звънят - честито! излезе ви номера, елате утре да си доплатите.
отива човека, плаща на касата, носи бележките. чиновника: -е, сега всичко е наред. можете да дойдете след 7 години да си получите колата.
човека поблагодарил и си тръгнал. след 5 минути се връща: - извинете, казахте след 7 години? - да - ама сутринта или следобед? - абе човек, това е след 7 години, какво значение има? - ами за сутринта имам записан час за водопроводчик
|
| Вто Апр 11, 2017 12:33 am |
|
 |
|
HCL
|
miro_atc много интересна идея, ще си го запиша за по-късно. Сега съм на вълна градина, съдят се билки, подправки, зарзават, де що има наред. Малко късно, но да видим какво ще върже. Семената за конопа се бавят нещо, но пътят от Холандия е дълъг ДедоБоре, водата винаги я спирам като се сапунисвам, включително и лицето. Жената обаче не успях да я науча и сега разбирам какво има предвид като казва "селянин градско чедо как се къпи ще учи"  @pipilica за дълбочината съм сигурен, че на помпата 300 вата пишеше съм почти сигурен - ще проверя пак и ще пиша, а и вода вади. Е в момента само кал де, но скоро и вода се надявам да потече...
|
| Вто Апр 11, 2017 12:43 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Гледай само да не е вибрационна има голяма вероятност да ти прецака сондата, вибрацията не дава да се утаят фините частици пясък освен това се свличат нови и така. Ако е нормална помпа калта ще я съсипе, щом е само 300 вата е некоя дребна слабинка, викай некой с еърлифт да ти прочисти сондажа.
|
| Вто Апр 11, 2017 1:32 am |
|
 |
|
Pif
|
Ако аз трябваше да си реша този проблем с генератора бих подходил по "нашенски". Купувам стар двигател от кола (може с част от купето) и му монтирам на оста стар трифазен мотор. За целта ще трябва да понаправя малко елекроника но ще имам доста мощен генератор, значително безшумен и като екстра ще ми топли вода от охладителната система. Онези 30% от ауспуха може и да ги прежаля. Ако имам 30 ток и 40 топла вода. Ако обаче хептен не ми се свидят парите - взимам си двигател и скоростна кутия от тойота приус. Стара. 1 или 2 поколение. Само ще трябва нов компютър за ДВГ-то че оригиналния се управлява по КАН и има 1000 сензора за всякакви глупости и автоматики. Та от приуса - даже има инвертори за часта генератор и часта 220-380 волта трифазно. Има си и токовите датчици. Само остава един контролер да ги управлява. За ДВГ-то мегаскуирт и готово. Така ще имаш тих генератор, 30-50 киловата при нужда, топла вода на корем и сравнително дълъг живот. Ако първото начинание ти струва 2000-2500 лева (без да смятам твоя труд) то второто ще си излезе поне 5-6-7к лева. Да, спестяваш си главоболия като закрепване на генератор и съосност с ДВГ-то, демпфери, тампони и сумати ти механична работа но ... всичко е въпрос на това от кое имаш излишък - дали пари или време.
|
| Вто Апр 11, 2017 8:43 am |
|
|