|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:05 pm
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: Патентно право
@Димитър: Интересно ми е каквото си писал, но е много далече от моята цел. За европейски патент става дума, ако работодателят ми все пак реши да го патентова. Ако аз сам патентовам- ще е само български патент. Мисля, че в двата случая става дума всеки да си краси по нещо- един офиса и портфолиото, друг CV-то. Не е изключен и икономическият елемент, но само във варианта фирмата да патентова, което мен ме удовлетворява повече. В момента отказът на работодателят ми се състои в отлагане на патентоването за неопределен момент. Нямам проблем собствеността да е негова, въпреки че аз мисля по този проблем от няколко години, просто се случи тук да се сетя за едно много елегантно решение и да го вкарам в изделие, което (ще) се произвежда масово. От друга страна не е известно колко още ще изкарам на това място и не е в мой интерес патентоването да се отлага безкрайно...
За сега търся начин да инициирам изобщо процеса, както е описан в закона и по възможност без да се обтягат отношенията. Аз да го известя писмено, след което той има 3 месеца срок да реагира. После ще видим.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Юни 20, 2017 9:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Поставяш работодателя в много кофти позиция. От една страна те искат да произвеждат нещото, но не искат да го патентоват, а от друга страна ти искаш да го патентоваш ако те откажат писмено и го релийзнат към теб. Аз ако съм на работодателя на мястото посмъртно няма да се съглася на това, дето го искаш, защото е супер много лиабилитито. Отделно ако става въпрос да го патентоваш само в БГ аз лично нещо не мога да видя смисъла, защото само мога да си представя колко е лесно да се инфорсва патент в БГ, особено ако си никой (сега да не ми се обидиш  ).
|
| Сря Юни 21, 2017 12:18 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Ще се съглася, ако кажат някаква разумна причина и примерно поискат нещото да остане фирмена тайна, но случаят не е е такъв. Аз не съм такъв тип, че да правя мръсно на когото и да е, нито пък ми е в стила да извивам ръце. Ако ще отказват патентоването, да го отказват, но това да е ясно. И ще видим какво ще правя после - ще го патентовам самостоятелно или ще махна с ръка и ще се правя на великодушен. Както писах, те принципно са съгласни да се патентова, но в неизвестен бъдещ момент. А аз въпреки крехката си възраст  имам негативен опит с ангажименти без ясен краен срок... Не мисля, че работодателят ми е в толкова неизгодна позиция. Аз съм му дал почти наготово едно много добро решение и ползите от него не са никак малки. Сега остава да сложим нещо и от другата страна на кантара. Няколко пера към пауновата ми опашка, че да се перча по-добре 
_________________ Хайде де!
|
| Сря Юни 21, 2017 8:14 am |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Според мен най-добре направи следното: когато стане ясно че фирмата няма да прави стъпки към патентоването - кажи на шефа си че в такъв случай смяташ ти да го патентоваш при което да им дадеш royalty-free лиценз за целия срок на патента. Така те ще са спокойни, че няма в бъдеще ти или някой следващ притежател на патента да им иска нещо за това, което си измислил работейки за тях и плащайки ти заплата.
За самото патентоване - българския патент е доста безсмислен. Европейския е малко по-смислен защото поне с едно патентоване го правиш за целия ЕС. Проблемите при него са че е безумно скъп и другия голям проблем е че ако някой ти наруши патента и се стигне до съд - трябва да го съдиш във всяка отделна държава по отделно.
Заради всичко това (а и ти по-горе писа, че искаш да си подсилиш CV-то) - най-добре американски патент. За small entity (малки фирми или самостоятелни изобретатели) има 50% отстъпка от всички такси. За micro entity (което е същото като small entity) има още 50% отстъпка - тоест цените стават 1/4 от стандартните. Попълва се една декларация, че доходите ти са под $170'000 на година.
Хубаво е да има повече патенти от България! Успех!
|
| Сря Юни 21, 2017 9:11 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
патентите в днешно време тотално са изгубили първоначалния си замисъл.
служат за извиване на ръце и връзване на гащи. единствените печеливши в цялата далавера са адвокатите. китайците от десетина години имат държавна политика да субсидират патенти. 90% си остават само заявки, но са фиксирани с дата и понякога това е достатъчно някой да не те погне.
и въпроса е не, някой да вземе едни (малки) кинти, за да му ползваш патента, а да те спре да си продаваш продукта, който му е конкуренция. в повечето случай те изчакват хубаво да навлезеш в тръстиката и чак тогава те удрят с претенция за голяма глоба, далеч надхвърляща една нормална такса за ползване на патента. и ако не си Епъл, M$ или гугъл си глътнал плувката.
затова големите тъпчат портфолиото си с десетки хиляди патенти и после си правят споразумение за крос-лицензиране. М$ подписва с гугъл - ние ще ползваме вашите 50,000 патента, а вие ще ползвате нашите 50,000. така двата играча имат общо портфолио от 100,000 патента и някой нов играч трябва да загуби 50 години в ровене на патенти да разбере дали не настъпва някого като върже два нанда и един тригер.
и понеже това не се прави, ако въпросния малък/нов играч излезе на радара на големите като точица, веднага му пращат флотилията от адвокати. та (според мен), ако си малък, разковничето е не да имаш патенти, а да си останеш малък.
|
| Сря Юни 21, 2017 9:55 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ако е просто за перчне ... хубаво ама дали си струва мъките, не знам. Ние патентоваме доста, осново в САЩ, не е чак толквоа скъпо, но не е и без пари. Работим само с една адвокатска кантора, кяото е специализирала в птентно право и то в нашата индустрия основно, но ако мислиш че за 1000-2000$ може да патентоваш си далеч от истината. Сега с отстъпките споменати по-горе, не съм запознат с тях, може и да е по-евтино, но само услугата от адвоката струва пари, 300$ на час ако нямаш някакъв срочен договор, само да ти преведе и преформатира патента ще ти вземе едни 3-4 хил $. Д аси го пишеш всичко сам, може ако просто искаш да патентоваш нещо, но е много важно как е написан.
|
| Сря Юни 21, 2017 12:01 pm |
|
 |
|
HCL
|
Дан, това което мога да ти препоръчам (бил съм в твоята ситуация) е да се консултираш с адвокат по въпроса защото има тънкости. Tова което Димитър и Тони споделят за систематa в Щатите се различава от ситуацията Германия, примерно. При разговорът с адвокат е важно да му дадеш много ясна представа какво точно целиш, защото темата е необятна и следователно скъпа. Ако съм те разбрал правилно това е 1. Искаш да патентоваш нещо с ЕДИНСТВЕНА цел да си украсиш CV-то 2. Не се интересуваш от "ефективността" и поддръжката на патента в бъдеще 3. Регистрация в България е напълно достатъчна Ако е така, това ще намали значително разходите по начинанието. Един патент в Германия напримерно струва около 25к евро за първите 10 години. Обаче ако искам само да го регистрирам за да ми краси CV-то, това е възможно и за 4к евро. Това включва таксата по регистрация и ревизията от адвокат. Иначе казано патента ще е формулиран постно и няма да издържи, но от там идва разликата в цената. Сега, моят личен съвет е да не се занимаваш с глупости. Ако разходите ги поеме работодателят - идеално. Ако ли не - не си струва нито времето, нито парите. Иначе си прав, за съжаление. В действителност не става въпрос само за гъделичкане не его. Няколко патента могат да ти помогнат при кандидатстване за работа в голяма фирма, а и се взимат предвид при повишения. Но това зависи много на какъв кадър ще попаднеш. Аз лично гледам на патентите, като на доктурантурата - 0 внимание. Така че не гледай строго работодателя, за него това е разход и като всеки такъв подлежи на преценка. Ако откаже, давай напред. Фактът че твоя разработка е в масова продукция тежи също така в CV-то 
|
| Сря Юни 21, 2017 12:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
От написаното стигам до извода че един български патент е напълно достатъчен... Като цена започва от около 500лв (зависи от броя на претенциите, броя на страниците). Това са държавните такси, колко ще вземе адвокат за написването.... не знам  С две думи dan би трябвало да може да си позволи регистрацията и даже не е нужно да чака работодателя си. Ако той има претенции може винаги да го съди, което предполагам към настоящия момент е малко вероятно (но след напускане евентуално...)
|
| Сря Юни 21, 2017 1:28 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Ако ще е само до подаване на заявка и после заебаване на цялото нещо - става и български патент.
Ако обаче той иска да се стигне до патент - по-добре щатски защото най-малкото може после да бъде продаден. Ако успее да го продаде - то при всички положения ще е за сума в пъти надвишаваща разходите.
|
| Сря Юни 21, 2017 1:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мда, принципно колкото повече се бръкне, толкова по-добра защита ще получи. Но за търговията там е друга бира... нито качеството на стоката, нито нейната защита ти гарантират лесна или изобщо някаква продажба. Магазините са пълни с некачествена стока щото тя се продава по-лесно  Най-доброто решение е всяка жаба да си знае гьола. За целта е нужен екип поне от 4-ма. Един инджинер - dan, един юрист да защитава, един търговец да продава и един меринджей да оправя финансите 
|
| Сря Юни 21, 2017 1:55 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Аз говоря за продажба на патента, а не за лицензи.
|
| Сря Юни 21, 2017 2:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Миро, само едно нещо е нужно ПАРИ, с пари мога да наруша всеки патент и накрая ще ми платят и съдебните разноски, както и мога да защитя всеки патент дори да съм го откраднал или да е абсолютно безсмислен. Това е силата на големите компании, съвсем случайно преди няколко седмици в самолета пътувах с оказа се с патентни адвокати и то работеха точно в нашия бранш, проверих фирмата една от топ 5 в САЩ. Значи техния клиент само по себе си има сигурно поне 20-на адвоката, и си е взел фирма от топ 5 за конкретният случай, как се бориш с такъв патенто държател или нарушител ? Тия тримцата сигурно му струват поне по 1000$ на час всеки, билети бизнес класа, нощувки сигурно в Беладжо, допълнително им се плащат разходи за храна и какво ли не ... чух ги че отивали за седмица, тазио седмица ще му струва сигурно 200-300 хил $ .. дори с контркат да са за услуги, пак няма да му е много евтино, да речем ще го чарджат на половина  Той ще изхарчи 2-3-5 може и повече милиона по такова дело, ще го спечели и накрая и тях ще трбява да му плаща загубилия.
|
| Сря Юни 21, 2017 2:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Като знам как се регистрират патенти аз специално им обръщам точно 0 внимание ако съществуват в резюмето на някой кандидат за рабпта  . В Европа може по друг начин да гледат на нещата, но тук бих се фокусирал върху други неща в това резюме  .
|
| Сря Юни 21, 2017 2:18 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ами зависи за какво са патентите и колко са на брой. Един познат има впечатляващ брой такива. Не знам точно колко са, но да кажем че са поне 20. И са все за сериозни неща, не за перпетуми. И да, определено не правят впечатление никому - нито закачени на стената, нито описани в CV... 
|
| Сря Юни 21, 2017 2:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ицо, разбирай го така - хората със сериозните патенти не би трябвало да гледат обяви за работа, а още по-малко пък да пращат резюмета насам-натам 
|
| Сря Юни 21, 2017 2:47 pm |
|
|