|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:09 am
ФЕЦ Какво представлява и как се подвързва към Мрежа
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: ФЕЦ Какво представлява и как се подвързва към Мрежа
За сега нямам основание да не вярвам на инвертора - поне тези които слагаме масово. Там където имаме високо напрежение си изключват както си му е реда. Напреженовите защити ги слагаме само където се изискват. @RM : много джиджено уредче. Точността не е толкова интересна, колкото възможностите. Картинката със синусоидите говори предостатъчно  Както се казва една картинка е повече от 1000 думи. Полезно нещо ама сигурно и цената е красива.
|
| Сря Сеп 20, 2023 8:02 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Баси аз обяснявах за дефазирането, ама чак такова дори и аз не си го представях Наистина друго е да го видиш на картинка... Да си призная аз не съм сложил никакви защити... Кабелите ми минават през две празни табла, ама само минават. Идеята беше да пусна всичко за проба и после да украсявам. По-лошото е, че не знам какви защити да спретна. Големият проблем ми е, че нямам земя... Приемам всякакви идеи, особено и ако някой има и примерни схеми 
|
| Сря Сеп 20, 2023 9:46 am |
|
 |
|
Cekins
|
Аз точно така си го представях  Дефазиране буквално на 180°... По принцип изискванията са инвертора(инверторите) да са заземени отделно от инсталацията на обекта (забиват се нови колове) и панелите също отделно от инсталацията и от инверторите (още нови колове). Ако слагаш арестори на DC-то от панелите, тяхната земя към заземлението на панелите. Ако искаш напреженова защита - можеш да си сложиш, само не знам от какво точно ще те пази. ЕРП-тата я искат да не би случайно да вдигнеш напрежението над някаква граница и да се изключиш когато спрат тока - да не би случайно да върнеш по мрежата. Само че тези защити така или иначе ги има в инвертора и те сработват много по-бързо отколкото външната. Предпазителите на DC-тата от панелите са полезни - освен че пазят от големи тоци, служат и като "ключ" ако ти се наложи да изключиш някой стринг - не ти препоръчвам да вадиш букса когато работят - обикновено правят дъга и разтапят конекторите. На кабела можеш да го смениш ама на инвертора ще е малко по сложно. Имам такъв случай - единия вход на инвертора стана неизползваем.
|
| Сря Сеп 20, 2023 10:21 am |
|
 |
|
miro_atc
|
То хубаво, ама съм на 4-тия етаж. Тва е проблемът. Не мога да забия колове на терасата. Даже кабел да искам да пусна, долу е бетонирано. Мислел съм го, ама в най-добрия случай мога да изкъртя в непосредствена близост до основите и там нямам идея с какво са засипвали, защото от другата страна на блока копахме и имаше всякакви боклуци, камъни, парчета тухли. Има вариант да опъна въздушно трасе да слезе на 10-15м встрани където има почва и евентуално мога да копам. Но никой не съм виждал да прави така и не знам дали няма да е глупост. Честно казано това със земята ми е много мътно, не помня да съм го учил или не съм бил в час. И практическият ми опит е нулев...
|
| Сря Сеп 20, 2023 10:53 am |
|
 |
|
Cekins
|
Заземлението на инвертора - предполагам е ясно за какво трябва. Заземлението на панелите - всеки панел има рамка от алуминии - пре една хубава гръмотевица наблизо - никой не знае какви точно напрежения ще се получат и към къде точно ще искат да отидат. По добре да има някакъв път към нещо знайно отколкото да е висящо в нищото. Самите панели и те спокойно можеш да ги разглеждаш като голяма "антена" за гръмотевици - там пък помагат аресторите. Като цяло имаш един генератор на ток и напрежение - ако не е референтат към земя, никой не знае къде може да се отнесе. Същата работа е когато имаш агрегат - съвременните даже не искат да тръгнат ако не са заземени. А вътрешно в инвертора нищо не е рефнато към електрическата 0, така че си трябва истинска земя или в краен случай - зануляване. На инвертора - иди доди, ама на панелите - правиш нулата на квартала гръмоотвод.
Имаш няколко опции - за панелите се хващаш за гръмоотвода на блока ако го има, инвертора поне можеш да го занулиш - в този случай може и да имаш проблем после с Ground Fault Detection. Другия вариант е да си пуснеш едно трасе до мазето - предполагам имаш - пробиваш две дупки и забиваш два кола. От страни на блока може и да са насипи с боклуци ама в основата е по вероятно да има 30-40 см. макс. камъни и после да е пръст. Иначе имаме и такива случаи подобни на твоя - ами или изкъртват цимента покрай блока или махат плочки когато е тротоар с плочи и се надяват насипа да не е камъни - обикновено не - в най лошия случай е пясък.
|
| Сря Сеп 20, 2023 12:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Блокът няма гръмоотвод, не ме питай защо. На съседните сгради също не виждам, но те са по-ниски така че и да имаха не знам колко ще помогне. Всичко на всичко имам два кабела от таблото в мазето до апартамента. Дори няма трети. Вариантите са аз да прокарам кабел. Но някак си не бих искал да го прокарвам вътрешно. Не само защото каналите са препълнени и ще е много трудно. Аз пак казвам нямам грам хабер как се правят тия неща, но в новите сгради всички гръмоотводи гледам че минават само отвън. Предполагам, че има някакви изисквания най-вече от противопожарна гледна точка. Не бих искал някоя гръмотевица да мине по моя кабел и да запаля блока. Със сигурност трябва да се поограмотя малко какви са тоците и съответно какви кабели са необходими да издържат. Ако трябва да налучквам, според мен трябва да си има отделно гръмоотвод, който си е само затова и да не се вързвам към него изобщо. Отделно да си има заземяване, само че нямам нито едното нито другото. Нямам представа колко ще излезе да ги изградя тепърва, но предполагам няма да е никак евтино. Съответно почват въпросите какво може да се направи без тях. Не знам примерно след като нямам гръмоотвод доколко има логика да качвам земя до тавана. Пак ще кажа, че не искам да запаля нещо. Всъщност идеалния вариант за мен в момента и защита, която да разкача системата от инсталацията. Всичко съм го сложил на тераса, където няма какво друго да се запали. Естествено ако пламнат батериите ще е страшно и ще опуша блока, но се надявам че няма да го запаля. Просто загубата на техниката не ме притеснява толкова. Важното е да не запаля блока и естествено някой да не пострада. В тоя смисъл не държа защитата да предпазва техниката. Не че ако има вариант ще е лошо, но при липса на гръмоотвод и земя не вярвам да има друг начин.
|
| Сря Сеп 20, 2023 1:19 pm |
|
 |
|
syscop
|
В твоя случай - пост и молитва. Пост, за да икономисаш за боя. Молитва, за да не пада светкавица на блока  При килоамперите, които текат се получават индуктирани напрежения с най-различна големина. Наблюденията показват, че в един блок дори с гръмоотвод при пряко попадение почти всичката техника е в "канала".
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Сеп 20, 2023 3:08 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Миро, няма как да няма гръмоотвод, качвал ли си се на покрива ? Ако е панелка гръмоотвод има задължително, имаш мрежа поцелия покрив 100х100 или нещо такова, изпозлваха стандартна армировъчна мрежа.
|
| Сря Сеп 20, 2023 4:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
E няма... покривът е с ламарина, която миналата година търках сантиметър по сантиметър. По-важното е, че не е вързана никъде. А че няма шина надолу и това съм 100% сигурен.
|
| Сря Сеп 20, 2023 5:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
....стига бе, кога е строено това нещо ?
|
| Сря Сеп 20, 2023 5:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
По татово време естествено. И главния архитект по него време е имал апартамент, така че документални проблеми не са имали...
|
| Сря Сеп 20, 2023 5:34 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Точно така. Нещо повече - заземителните колове на гръмоотвода и на земята за ел. инсталацията трябва да са ти забити на минимум 5 метра един от друг, като съпротивлението на коловете със земя трябва да ти е под 10 ома през сухия период на годината. (данни от моя ел. проект на къщата, който лично изкоментирах и изконтролирах с проектанта) Вертикалните кабели на гръмоотводите е добре да са външни - над топлоизолацията, за да не я подпалят когато текне голямия ток и загреят. Компромисно решение е да се закрепят със скоби към водостоците на улуците - както направих аз. Използва се специален алуминиев неизолиран кабел - при мен Ф8мм, който не беше много скъп на времето. Той може да се използва и на покрива, за "мрежата" по керемидите и около соларите. На най високата част или по ъглите на сградата се поставят един или повече вертикални алуминиеви пръти (Антени) свързани към гръмоотводната верига. Колко да са високи и къде да се поставят зависи от конкретния случай, но те се проектират по "конусна" диаграма, като защитената зона е в "обема" на конуса, а диаметъра на основата му зависи от височината на върха на заземителната "антена". При пряко попадение на гръмотевица - тези "антени" се стопяват и разпрашават от дъгата, така че те са консуматив за системата и следва да се подменят.
|
| Чет Сеп 21, 2023 8:19 am |
|
 |
|
Cekins
|
Естествено че най-правилно е да не си закачен за гръмоотвод. Ама това че няма гръмоотвод въобще, не е добре, щото ако пуснеш кабел към панелите, той на практика ще ти стане гръмоотвод и ако джасне в панелите, което почва да става възможно като ги заземиш, ще стане интересно. Гръмоотвод се пуска външно. Заземление - не е задължително. Ама като нямаш гръмоотвод не е добре. Ако ви е висок блока и стърчи над други сгради и най-вече да се разбирате със съседите, можете да си направите активна гръмозащита. Няма да ви излезе никакв евтино ама ще си вържете гащите. На предната работа, след като сложихме "таралежа", повече не съм имал нищо повредено след гръмотевична буря - просто не падат мълнии наоколо. А базата си е на високо и сградите дето са по-високи не са много наблизо. Преди това всяка пролет/есен като почнат гръмотевичните бури съм имал някаква електроника (най вече по ethernet-та) повредена. Единия път прецака всички камери барабар с DVR-a.
п.п : Емо - това с пасивната защита не е много ок - за къща може и да не оттърва да се прави активна ама за блок с много живущи или за предприятие е за предпочитане, въпреки цената. Пасивната ще ти привлече мълнията, а тя като удари на няколко метра от други неща, пак ще омаже всичко. Номера е да се направи така че въобще да не пада, а заземленията само да отвеждат разни индуктирани напрежения.
|
| Чет Сеп 21, 2023 8:29 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Какво представлява тая активна защита? И като пари за колко цифрена сума говорим?
|
| Чет Сеп 21, 2023 9:31 am |
|
 |
|
741_
Ранг: Минаващ
|
Не мисля, че има начин да се предотврати мегаволтов разряд. Активният гръмоотвод йонизира въздуха и осигурява лесен път на мълнията към себе си в по-голям обем, т.е. разширява защитаваната зона. Но не предотвратява мълнията. Предотвратяването е с уроки и палене на свещ, друг начин не ми е познат.
|
| Чет Сеп 21, 2023 9:54 am |
|
|