Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Китай... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Китай...
палавров - точно ти за лаладжийство недей да говориш.... лазиш ми пак из краката и после се сърдиш що съм те настъпал... айде гледай си там по бюрото и не нахалствай (отново)

като ревеш точно за марка - писал съм и преди, телефон CUBOT, китайска марка - докато бяха евтини за 4 години смених 2, постепенно стигнаха че и задминаха цената на самсунгите от серия А, сега пак съм със самсунг, но не защото не бих взел китайски
3Д принтери - китайски марки много, и много от тях не са никак лоши
лазерен нивелир - HUEPAR - 3 или 4 х360 - цената в пъти по ниска от "западните" такива, по точност не отстъпва, яркост на лазера също, дори бих казал че лъча е по-тънък от този на девалт

Пет Дек 01, 2023 10:20 pm
Профил

Има китайско лошо но има и китайско добро. Ако бяха толкова зле нямаше да си правим платките и панелите там нали? Аз съм споменавал и на друго място - имам 3 лаптопа Хуйвей в семейството, минах на тая марка защото е доказано железна - първият го взех за дъщерята когато започна пандемията и в интерес на истината ако не бяха изчезнали компютри и лаптопи от пазара сигурно щеше да е Дел или Хюлет-Пакард. В ръцете на дъщеря ми техника не оцелява по дълго от година - всяка година ремонтирам таблети и телефони на апъл а те би трябвало да са най-здравата техника, но с лаптопите нямам никакви ядове.

Пет Дек 01, 2023 10:37 pm
Профил

miro_atc написа:
... аз виждам проблем в белите хора, че не могат да направят продукти на тая цена....

Ами, Миро, отговорът е прост: те не произвеждат при същите условия, при който Е ПРИНУДЕН да работи белия човек. 8 ч. работен ден, >20 дни платен отпуск, здравно, пенсионно и социално осигуряване. За екологични норми да не говорим.
В момента, в който китайците започнат да играят по правилата на белия свят, цените им няма да се различават съществено от нашите.
"Белият" свят обаче иска да разполага със същия този Китай, за да може да си прави свръхпечалбите на база на собственото производство там.

Пет Дек 01, 2023 10:41 pm
Профил

Значи з Европеец / Американец има един много сериозен проблем, няма си на идея какво да си купи, защото съвсем логично, това което стга до пазара е това от което ще с енаправят най-много пари, а то рядко е най-доброто и качественото. Почти няма индустрия в която да нямат читави продукти, вкл. и металообработващи машини, да нямат такива с които да постигаш 1um но то такива са като цяло рядкост и като производители и като употреба. Проблема е коя е марката, ами това може да ти го каже някой киаец, определено не търговец :)
А за тулинга ако говорим, проблема на гемранеца / японеца е че какъвто и тулинга да му поръчаш той струва горе долу еднакво, дали ще е за 50к, 500к или 5млн детайла цената е доста сходна, и повечето няма и да ти предложат нещо различно от това което дялкат обикновенно. Да но аз имам изделие за което няма да ми трябват 500 хил детайла, и 50 хил може да са ми много за целият му живот и какво правим ? Мислиш ли, че китайците нямат тулинг със същият живот ? В момента тъкмо гледам оферта за тулинг. 4 гнездова матрица 1600 кг джелязо $14500 6 седмици за производство. Пълна спецификация, какви са стоманите, финиша и т.н. гарантиран живот на матрицата 100 хил детайла, на 50 хил е възможно да има промяна в текстурата и се препоръчва ресурфейсинг.
Значи първо че ми гарантират шприцването на детайл с дебелина 10 мм, релано блокче, да със съответните забележки но това е детайл с една видима страна, тапа някаква имам ли зор за финиш, никакъв, трябва да запълни една дупка и да подпира два панела. Второ, тоя детайл е един от общо 4 различни детайла, това по европа никой не иска да го прави. Да детайлите са много различни като размер, а и като обем. От тия 4 детайла има един единствен който е декоративен, всички други са нейде вътре. Този който е декоративен е със срвнително едър шагрен. Китаеца не се притеснява, защото сигурно за последната година е произвел 1000 таквиа матрици, и зане точно какво може и какво не. За немеца изобщо няма да говорим, там ще ти направят 3 матриц, малките по 50к като минимум, за двата големи детйала по около 100к ... да ще имат живот и какво от това ? Я направя 50к детйала на тях я не. Накрая цената на детайл ще ми излезе по-висока от фрезовани / формовани детайли, само дето ще трябва да кихна едни 200-300к авансово ... аа ама това са смо 4 детайла, имам още 7 ... мммм мерси, ако щях да произведа 500 хил или 5 млн от тая машина да, защо не въпреки че и тогава защо да плащаш повече ?

Дан, абе не си съвсем прав в разсъженията. Това може да важи за някои чисто ръчни производства нейде на север, отиди на юг да видиш. Имат и отпуски и работният им ден не е толквоа дълъг колкот хората си мислят, аз поне в колкото китайски фабрики съм произвеждал най-дълго работещият като отида там съм бил аз, това да ги накарам да остранат 1-2 часа повече да довършим нещо ... може, ама друг път ... сега за здравното осигуряване и пенсионирането, да по-различно е от европа, и слава богу. Тази малоумщина която я има в европа не трябва да я има никъде по света, уви целия запад върви с бодра крачка натам. Заплатите в Китай не са никак малки в момента, няма да се очудя ако аналогична на твоята позиция в китай е по-добре платена от теб, или от европейският и аналог. Разлика пак има естествено, защото важно е не колко тие заплатата а какво ти остава от нея след данъци, осигуровки и т.н. и след това какво може да си купиш с нея.

Значи говорейки за Китай се говори все едно като за тарамбуките в Африка, само дето Китай е имал наука по времето когато в европа основното занятие е било как да не умра от глад, до наука и технологии стигат 1000 години по-късно. Та ако говорим за традиции, ами Китай има по дълги традиции в науките и технологиите от която и да е западна държава, да споменем ли тук обработката на метали и пещите ?

Дали аз искам да живея в Китай, не не искам, дали харесвам китайците - Не, не ги харесвам дали живота им е супер, ами не е, ама то и този в САЩ не е :)

Пет Дек 01, 2023 10:54 pm
Профил
Аватар

Хайде отново аз да кажа. GoWin - чайнически производител на FPGA. Засега чиповете им бачкат. Развойното средство горе-долу бива.
От доста хора чух мнение, че документацията им прилича на тая на известен западен производител. Чиповете също.

Както и да е. Направили развойно платки. Чудесно. Идва тая която съм харесал. Запоена базова периферия, която включва няколко бутона и светодиода.
Направи ми впечатление, че като натисна единия бутон, светва съответния светодиод. Като го отпусна, диода загасва плавно. Като повторя същото с втория бутон, светодиода изгасва веднага.
Погледнах схемата - еднаква за двата бутона. Четенка, дейташит на ливъл шифтъра между бутоните и FPGA. Ами половината чип (към единия бутон) в посока от бутона към FPGA. Другата (към втория бутон) в обратна. Не монтирали на платката някакви резистори.
Хубаво, това не е неразрешим проблем, но нали това е една от идеите човек да си купи развоен кит - има нещо което гарантирано работи, да си копаш по не го. Не него, а по него.
Както и да е. Дребни проблеми...

Направили и програматор за чиповете. Оригиналдъ.
Боц в единия компютър - не работи. Боц в другия - същата работа. Така обиколи всички компютри - нъцки. Обявих го за мъртъв и го зарязах.
По някое време сглобих ново работно пеце. От любопитство включих програматора и чудо. Проработи. Малко след това уби мишката и клавиатурата. :D И така няколко пъти.
Накрая му инсталирах персонална карта PCI-E USB карта и засега работи.
Пак го пробвах на другите компютри, тц.
Същия чарк запоен на развойната платка работи навсякъде.
Защо ли? Ами защото на развойния кит има USB бридж на FTDI, а в програматора има оригинален китайски чип за който дори няма свястна документация.

Та Миро, ето такива неща, плюс всевъзможни срещи в ежедневието ми с китайската скрап оформят мнението ми.
И чеп за каца не става от тия.

Пет Дек 01, 2023 10:57 pm
Профил

а коя техника в днешно време не е скрап? да не би другите да стават за чеп? връхта на германската техника? комшия имам с една камара инструменти на фестул, всеки един струва 2 и 3 пъти повече от същия такъв на макита или девалт, и половината си имат някакви фабрични дефекти

импакт винтоверт си купи скоро, чисто нов, още на първия ден започна да пее на ниски обороти като разбита втулка

ръчен циркуляр фестул - резбите му една по една превъртат, още в гаранция, връщан за ремонт 3 пъти до тук

прободен трион фестул, пак чисто нов естествено - светодиода който свети на ножа свети когато си иска, през останалото време си почива, в студеното мотора врътне малко и спре, понякога решава да работи, след няколко месеца спря нацяло, мъртвец, айде пак в сервиза

зарядното по някое време и то спряло да работи, изгорял му изправителния диод, ама всичко залято със смола, карах на фантазия докато докопам диода да го сменя...

и още някакъв проблемен инструмент имаше но не помня вече, в общи линии мога да кажа почти 50% с дефекти
и по ирония на съдбата, всички инструменти са произведени в европа, само батериите в китай, но от 13 батерии и години сериозна употреба батерия още няма дефектирала

Съб Дек 02, 2023 12:35 am
Профил

Това трябваше да е новина от цивилизования свят...

Както и да е, то даже не е точно новина. Напоследък избиват рибата във всичко свързано с тока... Цената на китайския слънчоглед падна под 10 цента, на перките вече е под 15 цента, а сега чувам че CATL обявили цена от 50$ за киловатчас на батерии...

Вто Яну 30, 2024 6:55 pm
Профил
Аватар

имаше едно видео на Такър Карсън в което обясняваше как шайката около Бай Дън е инвестирала яко в "китайски" ток...

Вто Яну 30, 2024 7:18 pm
Профил ICQ

Малка спретната къщурка за 6000 паунда + 300 за доставка. Нужни са още половин декар с прокарани ток, канал и вода.
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... _edm_other

Сря Юни 19, 2024 12:25 am
Профил

оооо мисия невъзможна, в това нещо лятото ще се печеш а зимата ще замръзваш ... гледах къде по-скъпи техни сглобяеми къщури но всичко е мижи да те лажем. Ако ти го покажат сглобено и много неразбираш може и да му се вържеш, но ако го видиш полуготово и нищо да не разбираш трябва да ти стане ясно, че не търсиш точно това :) Проучвах няколко от големите и уж добре направени ... става за бунгало на язовира, да го изпозлваш 2 седмици в годината, опт към топшло/шумо/вибро изолация е пълна скръб. Отделно е опасно, тук има няколко фирми ги продават, но и съгласуването е голяма драма.

Сря Юни 19, 2024 1:09 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Телефоните Хуявей :) имам такъв вече 3-та година. Като нов е. Няма забавяния, пада средно по един път на два дни и батерията му държи. Дроновете DJI, 3д принтерът Креалити, който ако и да отстъпва на други марки си остава много качествена и достъпна и бърза машина. Това само на прима виста и от личен опит.

Сря Юни 19, 2024 9:52 am
Профил
Аватар

Хубавото е, че нашенските кофи за смет нямат квоти или импортни такси, и в тях може да се изхвърли произволна китайска скрап...

Сря Юни 19, 2024 9:56 am
Профил

VPavlov написа:
Дроновете DJI

между другото тази пролет имах достъп до един DJI дрон, от малко по-големите около 500 грама, бая километри навъртях, сериозна техника, никакви забележки, и въпреки че беше стар модел определено е впечатляваща машинката, всякакви екстри

единствения недостатък който има е скопяването на ниво фърмуеър заради европейските регулации, има няколко ограничения на височината, успях максимум да отключа до 500 метра, из нета пишеше че някои са връщали стар и хакнат фърмуеър и са стигали до 2-3 км, бях близо до една планина и ми се искаше да направя едно видео до върха, ама нъцки, удари 500 метра и спря

иначе в равнината 500 метра е повече от достатъчно, камерата добро качество, много добре стабилизирана, управлението е лесно дори без никакъв опит, покрива си рекламираните параметри, покрива 5-6км видео връзка и управление, въобще кеф, никакви забележки

Сря Юни 19, 2024 12:17 pm
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
Малка спретната къщурка за 6000 паунда + 300 за доставка. Нужни са още половин декар с прокарани ток, канал и вода.
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... _edm_other

Такова няма ли да ти излезе същите пари в БГ?

Чет Юни 20, 2024 12:22 pm
Профил

Реконструктор написа:
Такова няма ли да ти излезе същите пари в БГ?

Гледах преди години едни еднофамилни сглобяеми къщурки, по спомен цените започваха от 20000 лева нагоре.

Чет Юни 20, 2024 1:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща