|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:56 am
Windows 11 - превключване на клавиатурните езици
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Windows 11 - превключване на клавиатурните езици
Чакаме Windows K2
|
| Пон Май 04, 2026 5:24 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
В течение съм, но това няма да е нова операционна система, а поредица от обновления, с които постепенно ще се заменят части от Windows 11. Също се очаква пренаписването на WinUI като версия 3, но обявени срокове няма, и също така не се знае какво и как ще бъде "поправено". Междувременно вече няколко човека тестват програмата Flex00, и основната функционалност е добре под Windows 11, имаме наблюдения на забавен звук при превключване под Windows 7, но засега още не знам на какво се дължи. Ако се работи през "Remote Desktop" - на практика се чува звука от локалното превключване, което може да създаде объркване, но и това ще го мисля на по-късен етап. Пуснал съм линка за изтегляне на тази страница: https://pechkov.chitanka.info/ в раздел "Софтуер". Който иска да тества - може също да сподели обратна информация как работи, и на каква конфигурация. Приемат се и предложения за подобрения. Благодаря.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Вто Май 05, 2026 5:06 pm |
|
 |
|
velio
|
Оки. Аз все още съм на 10-ка и тия неща не ме засягат. Евентуално ще си помисля за К2 варианта дали да се жертвам. Официални срокове няма, но мисля че се очаква към края на тая година. Иначе браво за софтуера.
|
| Вто Май 05, 2026 6:42 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Помня имаше един от старите кирилизатори за Windows 95/98 - подсетиха ме същите иконки... Мисля че „разпознаваше“ текста по магически начин. Някога са използвали особеността, че тогава голяма част от текстовите редактори и текстовите полета в програмите са били изградени върху стандартни Windows контроли примерно като RichEdit. Имало възможност чрез API контроли да се ползва EM_GETSEL- взема позицията на курсора или селекцията EM_LINEFROMCHAR - намира на кой ред се намира курсорът EM_GETLINE- взема текста от конкретен ред WM_GETTEXT- взема текста от контрол GetWindowText- взема текста от прозорец, и да предскаже каква подредба да превключи ... Но сега не е възможно със всички тези модерни среди.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Нед Май 17, 2026 6:30 am |
|
 |
|
pechkov
|
Вероятно си спомняш "Flex Type" на Датекс. Иконките са същите, именно защото недоносчето Flex Type беше причината за написването на Flex00. Flex Type остана като "наследство" от времето на Windows 3.11, където нямаше проблеми, и дори беше необходимост. По онова време умниците ни от БАН нехаеха за интегрирането ни в компютърния свят, и никой не си беше направил труда да изпрати актуална информация към Майкрософт за стандартните ни клавиатурни подредби и десетична точка. Така че Flex Type инсталираше в системата шрифтове, клавиатурна подредба, и служеше като превключвател. Но когато стигнахме до Windows 95/98 - се оказа, че господата от Датекс ги е домързяло да пишат осъвременена версия на Flex Type, и ефектите бяха умопомрачителни - Flex Type подменя системни шрифтове, като ги замества с осакатени 8-битови таблици. Хората по някакъв хипнотичен начин бяха останали с грешното впечатление, че без Flex Type в Windows 98 няма кирилица, и го инсталираха без да питат. Резултата беше, че като пишех срещу някой с осакатени шрифтове през ICQ например - се получаваха "йероглифчета". От което още повече се засилваше убедеността на добичето отсреща, че само с Flex Type може да се получи кирилица. Години наред IT-тата с достатъчно знания по темата се опитваха да обяснят на мучащите, че така само съсипват оригиналните шрифтове на системата, но битката беше неравна - огромно числено превъзходство в полза на Flex-опитеците. Генади Атанасов (инжИнера), да почива в мир, разпространяваше създадената от него фонетична клавиатурна подредба, която с два клика се добавя в Windows, без да поврежда шрифтове, но уви, дори самите потребители си искаха "онова с червеничкото и синичкото", защото превключването с Alt-Shift както е оригинално в Windows не им е удобно. Пък с Flex Type - цък Ctrl, и превключва. И така по естествени причини се получи идеята за написването на Flex00 - заместител на Flex Type. Изглежда по същия начин, има същите иконки, същия звук при превключване, и за да сработи в Windows 98/XP - е достатъчно само да се добави клавиатурната подредба на инжИнера, което както казах - беше въпрос на два клика с мишката, без да поврежда нищо. Не инсталира шрифтове, не променя системни файлове. Flex00 е само превключвател. Резултата - потребителите получиха "онова с червеничкото и синичкото", без да съсипваме шрифтовете на системата. При Windows 7 вече се появи нормална фонетична подредба оригинално, но за съжаление десетичната точка и до ден днешен продължава да бъде "запетая" в режимите "БДС" и "Фонетична", от което някои програмни продукти за счетоводство и търговия не възприемат правилно числата, така че и за този проблем имам малка програмка, за да не се занимавам да подменям клавиатурните подредби. В актуализираната за Windows 11 версия на Flex00 съм добавил възможност за избор на клавишната комбинация за превключване, може да е с един или два клавиша, четири комбинации са заложени за избор през менюто на програмата, но принципно може да се направи и ръчна конфигурация през INI файла. Така че на практика може да се избере комбинация Alt-Shift или Ctrl-Shift за който е свикнал. Добавих и звуци като от архаичните кирилизатори за DOS, което добавя по-добро възприятие за превключването. Цветните иконки също подобряват възприятията с поглед - цвета се различава много по-лесно от мозъка в сравнение с текст.
|
| Пон Май 25, 2026 2:19 pm |
|
 |
|
syscop
|
Десетичната точка се оправя във формата на числата, ако е необходимо. Това, че някой е написал калпав софтуер, който не се съобразява с регионалните настройки не е повод за оплюването им(по БДС се ползва десетична запетая). От много години ползвам alt+lshift за превключване и досега не съм имал проблем, а се е налагало да ползвам почти всички "разцветки" на windows.
п.п. Никой не може да ме накара да инсталирам софтуер за кирилизация или превключване на езици. По спомен Инжинера беше писал нещо от сорта "...използването на вградената кирилизация е същото като използването на оригинални резервни части за колата..."...
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Май 25, 2026 8:45 pm |
|
 |
|
velio
|
Аз се научих на БДС подредбата още от време оно (DOS). Някакси ми се струваше естествено, след като имаше българските букви надписани по клавиатурите. Другите просто ги мързеше да учат втора подредба, достатъчно беше че умеят qwerty и всичко станало беше просто недонагласено от мързеливи програмисти.
Все още има знаци, които по естествен път не могат да се напишат на фонетичната подредба... например №, §. Номерчето понякога влиза в действие...
|
| Вто Май 26, 2026 6:31 pm |
|
 |
|
pechkov
|
От бързо претърсване на форума за твоите постинги - виждам, че ти самият използваш "." като десетичен разделител.  Та в регионалните настройки по подразбиране за "български" е сложена "запетая" като десетичен разделител. Аз го променям на "точка", но това не влияе върху клавиатурната подредба, и когато съм в режим кирилица - за десетичен знак в цифровия блок на клавиатурата ми се появява "запетая". В режим на латиница е "точка". За мен обаче е по-лесно да сложа на автоматично стартиране моята програма за поправка на точката, без да променям самата клавиатурна подредба, и така работи нормално с всякакви софтуерни продукти. Проблемът с превключването на клавиатурата не се проявява винаги. От проучването установих, че засяга предимно клавиатури с по-бърз polling rate, и особено, ако потребителя е включил отметката за "Нека използвам различен метод на въвеждане за всеки прозорец на приложение". При мен тази опция е предпочитана, а се оказа, че и удобната ми нископрофилна клавиатура с два USB порта на нея е с бърз polling rate, и превключването беше мъка. Относно думите на инжИнера: "Уйндоуса с неговата си Кирилица е като кола с оригинални части" Написал ги е по времето, когато хората упорито инсталираха оная гадост Flex Type, която подменя шрифтовете на системата. И както казах - точно това беше причината за написването на Flex00, която програма само имитира Flex Type, но не подменя нищо в операционната система, и се използват оригиналните шрифтове с пълна поддръжка на кирилица. Flex00 е само превключвател на клавиатурни продредби. Не се инсталира. Не добавя, нито подменя каквото и да било в операционната система. Единствената активност към файловата система е прочитане на собствения си INI файл, иконките за визуализация и файлчетата със звуците, ако е избрано да има звук. Нищо друго. Няма мрежова активност, т.е. дори не прави проверка за наличие на нова версия, нито прави обръщение към системния регистър. Превключването се прави с функция DllCall към библиотеката User32.dll и това е всичко. А който е почнал от "Правец 82"? Там нямаше БДС надписи по клавиатурите.  В случая обаче не става въппрос за това дали се използва "БДС" или "фонетична", а за проблем с превключването на режима на клавиатурата между кирилица и латиница. Малко по-горе обясних в какви случаи се проявява проблем с превключването, но то е технологичен въпрос. Очакваме WinUI 3, в която версия може би да бъде поправено всичко, но съм спрял да тая надежди по отношение на Майкрософт.  За писането на специални символи с клавиатурата има различни начини. Единия начин е човек да си направи собствена клавиатурна подредба с инструмента Microsoft Keyboard Layout Creator, и да си я добавя където си поиска. Втория начин е по-лесен - слага се за автостартиране малка програмка, която може да "прихваща" клавиатурните събития, и съответно да изписва символи като например "αβγ∞πµ♂♀®©ⁿ²³½⅓¼⅛⅔¾°•№§←→±≠≈↔—«»" и т.н. Въпрос на желание и предпочитания.
|
| Сря Май 27, 2026 2:31 pm |
|
 |
|
syscop
|
Така е... наследство от dos... 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Май 27, 2026 3:38 pm |
|
 |
|
velio
|
Да де, това го разбрахме. Стана ясно още в началото на темата. Но тук си е обичайно темите да се отплесват в момента в който престане да се публикува адекватна нова информация.
|
| Чет Май 28, 2026 2:57 pm |
|
|