Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Осигуровки на реалната заплата 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
А бе на държавата това и ролята, да издевателства над средната класа. Щото от "големите" не може да вземе (ясно защо), от бедните не може да вземе - та затова бой по товарното добиче. Така функционира системата във всички развити държави с разни малки нюанси. Някъде им дават повечко въздух (щатите например), другаде ги смуче като вампир (ЕС). Но навсякъде държавата издевателства най много над способните и зачитащи правилата и хора.

Ние пък от своя страна трябва да се стремим да прецакаме държавата. Тя нас - ние нея. Това е единствения начин да се създаде баланс. Защото ако сами не се грижим да я прецакаме - тя ще прецаква нас. Просто е. Прецакването естествено има много страни - от укриването на доходи, до тегленето на майната и хващане зад граница.б

Тая война се води навсякъде.

Чет Дек 21, 2006 4:14 pm
Профил ICQ

Мнение 
Наистина има омагьосан кръг между народ и държава... Ако преди те ни лъжеха че ни плащат а ние че работим, сега стана обратното - ние ги лъжем че плащаме данъци, а те че защитават интересите ни. Нещата се смениха на 180 градуса от едната крайност в другата, но за повечето от нас няма голяма полза от тая промяна...
Именно надлъгването според мен е основната разлика между нормална държава и бананова республика, а не в коя нещата са "социални" и в коя "социалистически"... За пример мога да дам Англия, която донякъде познавам. Там има нещо като неписан договор между народа и администрацията и той гласи "не лъжи на дребно и ние няма да се заяждаме на дребно".
Правилото е съвсем елементарно и просто. Да речем, че имаш проблем с митници, данъчни и т.н. за нещо дребно. Тогава длъжностното лице те пита - "ти мамиш ли ме?". Ако отговориш "не" - нямаш повече никакви задължения! Няма нужда да търсиш фактури и да доказваш каквото и да е било. Съответно длъжностното лице е длъжно да ти повярва ИЛИ то да докаже че лъжеш.
Но хваната ли те да лъжеш на дребно... жална ти майка ;-) Веднъж те наказват за дребното нарушение и втори път за измама на длъжностно лице, а това се смята за голямо престъпление.

Проста система, но има следните последици:
1) никой не лъже на дребно - просто няма смисъл... ще минеш няколко пъти метър, накрая ще те хванат и ще си платиш многократно за всички шмекерлъци.
2) не се заяждат с теб, няма изиквания за формалности. Примерно визитка на шофьор на такси с подпис и сума отзад се признава за раход. Митничар не може да те върне щото на него му се струвала ниска тая стойност, или бил липсвал номер на фактурата.
3) държавата харчи много по-малко за служители, а събира повече пари. Проверява се да речем един на всеки десет съмителни случая. Но като го хванат в издънка тоя десетия, плаща като за 20.

Ни пари се искат за такава система, ни касови апарати, ни ддс-сметки ни дявол... Май само акъл ни липсва!

Чет Дек 21, 2006 4:17 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
само още нещо по темата...

Нашите фирми трябва повечко да усвоят опита на западните. Плащането под масата не е решение и няма бъдеще. Но има множество начини за леко заобикаляне на данъци/осигоровки...
Примерно вместо да ти начислят заплата 2000лв и половината да ги вземе държавата, може да ти декларират 1500 и заплатата ти да е по-ниска, но вместо да ти дадат 500лв на джоб може да получиш нова "служебна" кола, служебен обяд, почивка (командировка) веднъж годишно за сметка на фирмата и т.н.

@miro_atc: То в USA и тези служебни придобивки си се водят доход на работника и разход за персонал на работодателя и върху тях пак се плаща поне данък общ доход (за осигуровки не знам). Измислили са го данъчните, няма лабаво.
От друга страна когато държавата България разбере, че е по-добре да стимулира бизнеса с по-ниски данъци и с по-голяма отчетност за изразходването на събраните от осигуровки пари, и работодателите ще имат по-голям ищах да си плащат всичко честно и почтено, а и работниците ще разберат, че е по-добре да се осигуряват на цяла заплата. Но това ще стане само при положение че заплатите след осигуровки стигат за що-годе нормален живот, а и работодателите да могат да дишат малко по-свободно (но те пък ще трябва да стигнат сами до извода, че и персонала е инвестиция и само с навикване и подхвърляне на трохи не се градят дългосрочни взаимоотношения).

Чет Дек 21, 2006 5:22 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
vlado написа:
miro_atc написа:
честно и почтено, а и работниците ще разберат, че е по-добре да се осигуряват на цяла заплата. Но това ще стане само при положение че заплатите след осигуровки стигат за що-годе нормален живот, а и работодателите да могат да дишат малко по-свободно (но те пък ще трябва да стигнат сами до извода, че и персонала е инвестиция и само с навикване и подхвърляне на трохи не се градят дългосрочни взаимоотношения).

Вие обиждате Ленин с тези токсични идеи за бизнес и отворен пазар - няма ли срам между младата генерация или какво?

Чет Дек 21, 2006 9:47 pm
Профил

Мнение 
Аб Ленин не ми го хвали, Сталин си трябва в случая, и белене си имаме ....
Не е само до данъците, то данъка малко го понамалиха, но само него. Този данък от една страна стимулира деклариране на доходи от фрмите, от друга стимулира укриването на заплати, или по скоро не стимулира декларирането им. Преди ако фирмата е със сравнително малък доход от раотник, тя имаше позла да декларира пълната му заплата за да и намалят данъка, момента да нъка е по малък, и тази фирма ще има сметка да дава пари под масата за да спести от осигуровки. като цяло глупав подход, ако се правят облекчения според мен е редно да са обмислени и да не се правят едностранно, ще намалим еидн данък, ама ще го компенсираме с индиректни данъци, а другите пък няма да ги бараме ....

Чет Дек 21, 2006 10:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Така е, а и сега се получи голям дисбаланс между данъци за фирми и данъци на народонаселението.

За фирми 10%. За сметка на това ДОД - 24% ( е ако имаш наглостта да изкарващ цели 600лв.).

А и двата данъка не носят големи постъпления в бюджета. Намаляването няма да натовари бюджета. Тя държавата си гушва нейното чрез ДДС, мита и акцизи. И да ти остави повече пари, после чрез косвените ще ти тегли балтията.

Но се оправдават че щяло много да скочи потреблението, а от там още да се скапе платежния баланс. Което пак не е вярно, понеже се знае, че по принцип хората с пари са по-склонни към инвестиции отколкото просто да харчат. Докато точно бедните са склонни да пазаруват на корем, при първа отдала се възможност - най-вече с кредитиране.

Осигуровките и те са си чист данък (особенно в БГ). Затова - къде както може - "държавата" да го духа. Поне да не давам без бой :)

Пет Дек 22, 2006 8:43 am
Профил ICQ

Мнение 
Осигуровките са си чист данък, нищо друго, за да работи нефункционираща осигурителна система. Някой е правил криви сметки, да се вземат пари от работещите за да се дават на пенсионираните, но ако няма достатъчно работещи .... или ако икономиката не е добра ..... аз бих ги спрял, все пак броят на работещите и това каква е икономиката са били пряко свързани именно с тези пенсионери, те са раздали деца и те са изграждали икономика. Също така те са възпитавали тези деца на трудолюбие, или по скоро на не трудолюбие, учи мама да не работиш, сега всички които така са възпитавали трябва да им се резнат пенсиите, нека си умрат от глад, или да раазчитат на тов което са възпитали, това е тяхното виждане за нещата, съвсем заслужено ще е. Със здравните осигуровки пък е още по голяма измама, общо взето един вид данък да нахраним лекарите, които и без това след това си им плащаме, че що да ги храня след като им плащам после, ако това от после не им стига да си сменят професията. С тоя европейски съюз ще става още по зле ми се чини, скоро като че ли ще си спомняме с осталгия за осигуровки и косвени данъци които сме плащали преди влизането в ЕС ....

Пет Дек 22, 2006 9:41 am
Профил

Мнение Мда
ToHu написа:
Осигуровките са си чист данък, нищо друго, за да работи нефункционираща осигурителна система. Някой е правил криви сметки, да се вземат пари от работещите за да се дават на пенсионираните, но ако няма достатъчно работещи .... или ако икономиката не е добра ..... аз бих ги спрял, все пак броят на работещите и това каква е икономиката са били пряко свързани именно с тези пенсионери, те са раздали деца и те са изграждали икономика. Също така те са възпитавали тези деца на трудолюбие, или по скоро на не трудолюбие, учи мама да не работиш, сега всички които така са възпитавали трябва да им се резнат пенсиите, нека си умрат от глад, или да раазчитат на тов което са възпитали, това е тяхното виждане за нещата, съвсем заслужено ще е. Със здравните осигуровки пък е още по голяма измама, общо взето един вид данък да нахраним лекарите, които и без това след това си им плащаме, че що да ги храня след като им плащам после, ако това от после не им стига да си сменят професията. С тоя европейски съюз ще става още по зле ми се чини, скоро като че ли ще си спомняме с осталгия за осигуровки и косвени данъци които сме плащали преди влизането в ЕС ....

Цялата ни осигурителна система е много крива и се правят постоянно някакви кръпки които допълнително я изкривяват и затова се получава така , трябва изцяло да се спре и да се наложи друга работеща .
В накои държави например си имаш твоя си сметка ,пъхаш си парите там и може един ден да си ги изтеглиш работил си - имаш като не си нямаш, и има домове които се издържат от дарения и те се занимават с нямащите .
Същата работа е и със здравната система , и тука трябва изцяло да се бастиса старото и да се заложи нова , и за това пак в чужбина е така ,работиш имаш пари в сметката за здвраве , здрав си бил цял живот разболее се роднина взимаш здравната книжка и лекуваш друг !!!
Всичко трябва да се направи като сметки в стабилните банки с наи добри резултати и ще се оправят нещата , така и така си ги има и си гонят печалби , а не сега да хранят сателитрните фирми около здравната каса пък и тя е една .Така ще се спестят пари за сума ти хрантутници и другите далавери покраи това , ще има пари за няколко пъти да си ползваш вноските !!!
Поне за здравето съм го на изпитал на собствен гръб, за това което тука дадох 14000 лв като ходих в израел здравната им каса ти поема 90% от лечението и лекарствата, смятаи колко ще струва там :evil: :evil: :evil:
Тука дори от лекарствата дето са по евтини те карат 90-100 % да си ги плащаш , едвам 3-5% на някои и им се увижда да ти направят отстъпка , представи си чувстваш се виновен че си българин и че си болен , недай боже че си виновен че е наследствено заболяване .
:evil: :evil: :evil: :x :x :x

Пет Дек 22, 2006 9:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
Индивидуалното осигуряване с натрупване (или застраховка) е добре приложимо в страна с по-младо население където се бачка здраво по презумпция.

Обаче е в БГ - аз поне не виждам как ще стане.

1. Има прекалено много НЕработещи - пенсионери, инвалиди, безработни и ..... цигани.

2. Населението е силно застаряващо и с отрицателен прираст.

Ако го приложиш - аз и ти ще сме екстра, ама всичките от т.1 - ще го закъсат яко. А това никое правителство няма да си позволи..... защото правителството го избират тия същите от т.1 (най-малкото щото са повече).

Кръга си е яко омагьосан. Аз затова съм загубил всякакви надежди, че в БГ може да се прави истинска дясна икономическа политика. И гледам да си я правя сам - до колкото мога.

Пет Дек 22, 2006 11:10 am
Профил ICQ

Мнение 
дали ще е ляво или дясно - не ми пука...

Преди всичко осигуряването трябва да е добро. Плащам вече 15г без да съм ползвал каквито и да е услуги. Няма да ме е яд, ако парите ми отиват на "ляво" и с тях с лекуват пенсионери, безработни и дори цигани... Няма да ме е яд, ако парите ми отиват на "дясно" и да знам че някой ден мога да разчитам....
Но ме е яд, че не е нито ляво, нито дясно, а парите отиват в разни здравни каци и джобове и докторите вместо да лекуват се занимават с бюрокрация.

Ако питате мен, здравното осигуряване трябва да е ляво до определена степен и дясно от там нагоре. Едно време имаше поликлиники и болници. Поликлиниките трябваше да се запазят "социалистически" - отиваш, казваш какво те боли и те преглежда доктор от съответната специалност и ако е нещо леко директно ти изписва лекарства и се приключва.
Не мисля че е чак такъв проблем на държавата да поддържа поликлиники по социалистически. В момента за същото нещо трябва да минеш през няколко гишата, да плащаш някакви смешни потребителски такси с които едва покриват заплата на касиерката, губиш времето на няколко доктора и т.н. С други думи сегашната система е далеч по-нерантабилна икономически.

Пък вече като си сериозно болен и се налага да ходиш в болница, нека лечението да е дясно, ако си се осигурявал или имаш достатъчно пари - добре, ако не... белия чаршаф и към гробищата.

Пет Дек 22, 2006 1:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз сега като гледам и други здравни и осигурителни системи и виждам, че специално идеална здравна система няма - и тук е един батак с докторите, че идея си нямате, ама пък то неможе и да се угоди на всички та затова. И въпреки това предпочитам повече да е така, отколкото като в БГ - плащаш осигуровки и после като отидеш при доктора - пак плащаш, ама под масата. Иначе за осигуряването на старините - тук системата ми се струва доста добра - ако дойде време да я ползвам ще видим тогава наистина колко е добра :D .

Пет Дек 22, 2006 5:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
, да плащаш някакви смешни потребителски такси с които едва покриват заплата на касиерката, губиш времето на няколко доктора и т.н. С други думи сегашната система е далеч по-нерантабилна икономически.

По-скоро е обратното - няколко доктора ти губят времето и е нерентабилно за теб. Личните лекари например си получават по левче за регистриран пациент на месец (поне така дочух). Като сметнеш че например аз се виждам с личния лекар само като трябва да ми издаде някой документ (напоследък де, иначе съм му ползвал услугите)... Не че им е лесно, но въртят далавери нон-стоп. Направленията например все едно от гъза си ги вадят... Няколко пъти съм ходил за един и същи проблем, няколко пъти ми изписват глупости или казват - нищо ти няма и нито един път не поискаха да ми дадат направление...
А иначе държавата плаши, че ако не си платя здравните вноски еди колко си месеца...
Сакаш като ми се наложи да ме прегледа специалист не отидох и не си платих пълните такси като поп...

Пет Дек 22, 2006 7:00 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Аз сега като гледам и други здравни и осигурителни системи и виждам, че специално идеална здравна система няма - и тук е един батак с докторите, че идея си нямате, ама пък то неможе и да се угоди на всички та затова. И въпреки това предпочитам повече да е така, отколкото като в БГ - плащаш осигуровки и после като отидеш при доктора - пак плащаш, ама под масата. Иначе за осигуряването на старините - тук системата ми се струва доста добра - ако дойде време да я ползвам ще видим тогава наистина колко е добра :D .

И пенсионното не може да се каже че е супер, недай си боже да останеш без работа преди да е дошла възраста на която ти плащат пенсията, а дотогава има вероятност и къщата още да не си изплатил, и тогава вече е дърво, и там не с епрескачат да вземат пенсионери както тук.
Навсякъде си има кусури, но там мало или много ти си избираш колко къде и как, и общо взето се зане къде каки колко. Тук нямаш голям избор, принуден си, и никой не знае къде как и клко отиват от тези пари, а ако ги насмяташ ще излезе една огромна цифра. Значи ако затворят всички държавни болници, и тези пари отиват във спестовни сметки, аз съм убеден че ще могат да крият нужните разходи за здравеопазване в частните болници които ще се появят.

Пет Дек 22, 2006 8:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тони - то ако останеш без работа и на луната да си пак си ебало мамата. Аз имах предвид, че тук ти се дават поне (така на първо четене :) ) 4 възможности да си осигуриш старините и ти сам си избираш дали въобще да ги ползваш (даже държавното осигуряване не е задължително да го правиш - ама тва се оказа, че го знаят много малко хора 8) ) или пък ако искаш всичките ползвай или пък каквито се сетиш комбинации. Но общо взето може всеки един момент да провериш какво те чака като се пенсионираш на база това, което си свършил досега и според тая информация постоянно да си променяш приоритетите. Та искам да кажа, че има хем избор хем яснота какво те чака.
А иначе по темата за осигуряването на пълна заплата в БГ - според мен трябва всички дето се оплакват от осигуряването на минимална да си зададат въпроса кога им трябват пари - като се пенсионират или сега, щото нали се сещате, че ако се осигурявате на реалната заплата и данъците ще са по-големи. С това неискам да кажа, че трябва да се лъже и да не се плащат данъци - просто въпрос на приоритети :? .

Пет Дек 22, 2006 10:51 pm
Профил

Мнение 
Ами да .. за последното ди много прав, въпрос на приоритети, ама тук хората май искат хем мнго да получават сега, хем много да получават на старини, което не е много лесно. каква файда ако заплатата тие 4 хил и от нея получаваш само 2 ......, да не говорим че в сравнение с някои места в европа и това си е добре.

Пет Дек 22, 2006 10:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща