Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
кола мечта 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Аз лично като млад шофьор (около 10000км) никога не освобождавам от скорост, имам усещането, че ми намаля контрола вьрху колата, особено пьк в градски условия.
Я кажете какво ви е мнението за влизането в завой без спирачка, а чрез минаване на по-ниска предавка.
Дали ще освобождаваш от скорост или не, зависи от стила и навиците на шофера.
А влизането в завой със спирачка съвсем не е препоръчително, защото може да не излезеш, особенно по нашите пътища :) За по-ниската предавка е добре, но пак зависи от скоростта и колата - ако влизаш в завоя по-бързичко и колата е с предно, трябва да подадеш "тяга", за да си по-устойчив, а ако е с задно е точно обратно - пускаш газта. Това много зависи от кола, път... и от шофьора естествено :wink:

Нед Мар 18, 2007 11:20 pm
Профил ICQ

Мнение 
Мда Гого го е написал, не натискай спирачка, поне не рязко, ако трябва да намаляваш по добре го прави с отпускане на газта, спирачка се натиска преди завоя. При колите с предно предаване натискането на газта ще ти помогне ако се опитва да ти носи задницата, но ефект има ако двигателя има мощност за да го направи, затова е важно да караш и в подходящ режим на двигателя. Да караш близо до максимални обороти, не е препоръчително ако си на път изискващ маневри, по този начин губиш възможноста да изправиш колата с натискане на газта. Ако си със задно е малко по-сложно а и зависи каква е колата. Ако караш ола която е направена да се кара, и е достатъчно стабилна и снабдена със системи за компенсация на поднасянето може да я караш почти като със предно, но естествено е задницата да се опитва да бяга в завоите ако подаваш газ на остър завой. Рвзкото натискане на спирачката ако си със задно е съвсем не препоръчително, отнмането на газта или вклучванеот на по ниска могат да имат ефект но .... умело ползване на ръчна може както да изправи колата така и да те врътне за да влезеш настрани в него, ама не ти го препоръчвам, по вероятно е да стане по зле.
Имаше една тема, някой беше разгледал доста подробно кинематиката на движещ се автомобил кога и как се губи сцепление с пътя. Само мога да те посъветвам, коли които не са направени за това, не ги карай бързо, чудя се как хората с качват в нормална семейна кола и настъпват до дупка. Доста коли съм покарал, и разлика определено има. Последното ми впечатление е от една октавия, тази кола да се кара с повече от 140-150 си е рисковано, не знам аз ли съм привикнал към коли които стоят на пътя, тя ли беше толкова зле но в един момент реших изобщо да не се пробвам над 160 дори и на магистралата, мерцедес вито при все че е бус е доста по-стабилен.

Нед Мар 18, 2007 11:41 pm
Профил

Мнение 
Мдаа.. и аз ще повторя някои работи - ако си на сух път - влизаш на спирачка излизаш с газ.

Но ако има опасност от поднасяне, нещата загрубяват.
При предно предаване, по-добре да спираш на спирачка а не с двигателя, а ако поднесе даваш леко газ. Особено малко кола, веднага ще те "послуша" и ще тръгне накъдето си завъртял волана.

При задно предаване, може да спираш на двигател и е добре да спираш на двигател, без да сменяш скорости или да натискаш съедител в завой. Но най-важното е НИКОГА да не се бъзикаш с газта по време на завой. Даже без завой, ако волана не е изправен - не пипай газта (говоря за хлъзгав път). Причината е диференциала заради който по време на завой едното колело се върти по-бързо от другото, така ако натиснеш газ към него отива по-голяма мощност. Това ускорява "завиването" и ако предницата загуби сцепление си става истинско "завъртане".
В много случаи начинаещите пък дори и опитни шофьори се затрудняват да излязат от подобно завъртане, затова съветът ми е просто - пробвайте! Първо че е голям кеф, зимата да се повъртиш малко на полигон, второ много неща се научават така ;-)

Нед Мар 18, 2007 11:56 pm
Профил

Мнение 
В много ситуации просто е достатъчно да запазиш самообладание и да не правиш нищо, защото обикновенно е по вероятно да напрвиш нещо което не е трябвало, общо взето тук не е въпрос на мислене защото време за това няма, въпроса е на рефлекси, рали пилотите си изработват такъв рефлекс благодарение на дълго практикуване, и няма ка да си го иградиш освен ако умишлено не поставяш колата в подобни ситуации, примерно на полигона, или на затворен участък стига да има мегдан да се лъзга колата настрани. Паниката е най-опасна, дори и най-малкото поднасяне може да те завърти а и дори преобърне ако се паникьосаш, просто опитай да се да се отучиш от резки маневри в каквито и да е ситуации, има в предвид че е много по добре да бутнеш този отпред отколкото да влезеш в насрещното и то да се окаже заето или да завъртиш колата и задния да те нацели отстрани, а след това както става много често и някой от насрещното да те целне.
И още нещо, което се отнася повече за карането в града, дупакта може да ти огъне джантата, да ти спука гумата, най-много да прецака окачването, друго няма да стане, в града скороста е ниска, рязката маневра за да я избегнеш, много често води до по лоши последствия. И не забравяйкаква кола караш, навиците са лошо нещо, съвсем на скоро ми се случи да карам кола без ABS с не много добри спирачки резултата леко обелена боя на едно берлинго, и половин смачкана предница на каляската която карах, от 40 до 0 и 20 м н стигнаха, преди 3 години нямапе да се случи, тогава карахкола без ABS и по навик отпусках спирачката.

Пон Мар 19, 2007 12:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2