|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:30 am
Трябва ли да има ограничения за движението в София?
Трябва ли да има ограничения за движението в София?
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това е хитра идея - те така го правят и хората по белия свят. Ама в София и магистрала да направят през тия реки - пак ще и сложат светофари, щото брачеда със светофарната фирма (оня на Пирев бившия работодател  ) трябва и той салам да може да си купува  .
ПП. Между другото нашия човек Пирев вече е на американска земя див и щастлив, само дето май още спи заради часоата разлика  .
|
| Сря Апр 18, 2007 7:02 pm |
|
 |
|
lz
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 2:57 pm Мнения: 139 Местоположение: София
|
Да рестрикции трябва да има, НО преди това
- трябва да се оправ пътната мрежа
- да се осигури достатъчен брой паркинги
- да се осигури удобен и редовен транспорт
- да се вдигне жизнения стандарт на хората за да си сменят старите коли (почти никой няма нищо против да кара по-нова кола)
- много други
Ако въведат забраната за коли без катализатори, ще подкрепя и ще участвам ако се организират демонстрации, независимо, че колата ми има катализатор. Не може каруцата да се впряка пред коня!
И според мен за всички проблеми сме си виновни единствено и само ние. Защо не излизаме и не протестираме при всяко безумно решение на политиците идиоти? Така, бъдете сигурни че на никого от управляващите не му пука и нищо няма да направи. Просто тяхната целева функция е друга.
Аман от безхаберие 
_________________ LZ
|
| Сря Апр 18, 2007 8:15 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това за катализаторите в пълно безумие. само ще създаде още една ниша за бракониерстване.
то и сега има стимул да имаш катализатор - ако имаш катализатор, данъка на колата е 50%.
ама важи само за коли до 100 к.с., а съвременна кола <100 коня не се сещам.
и понеже няма стимул да имаш катализатор, всеки го маха, когато възникне проблем с него.
каква му е файдата да се ръсне хиляда кинта? че ще е по-чист въздуха ли ? хо-хо
проблема в софия е фундаментален и всеобхватен.
трябва да се решеава с воля и упорство. и мнооого пари.
забрана няма да го реши, само ще го изроди.
а и забрани няма никъде, поне там където съм бил
|
| Сря Апр 18, 2007 8:50 pm |
|
 |
|
sthx
|
Aз съм вече съм ограничил влизането в София - най много по околовръстното , до Младостите и до студентския град и то със страх. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Апр 18, 2007 10:09 pm |
|
 |
|
zaphod
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: айде, който знае със сигурност за наложени ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ДВИЖЕНИЕ в кякъвто и да е град, където и да е по света, да пише: - какво е ограничението - тотална забрана, ограничение по дата, такси за преминаване - какви са алтернативите - градски транспорт, метро (брой линии, спирки, дължина, време за пътуване) , велосипедни алеи - има ли подземни/надземни паркинзи с голям капацитет, колко струва паркиране на час и абонамент за месец. колко струва е половинка бира в кръчма (като репер за пари) - колко време отнема пресичането на града и по околовръстно шосе, дължина в километри
може и други неща да пишете, надали се сещам за всичко |  |  |  |  |
в атина има забрана за влизане в центъра според четността на номера - един ден са четните, друг нечетните.
що се отнася до подобни забрани, мен не ми пука, понеже съм автомобилофоб и урбанофоб. на гражданята трябва да им е гадно, особено не шефьорчетата. 
|
| Чет Апр 19, 2007 1:23 pm |
|
 |
|
gss
Ранг: Минаващ
|
Това с четни и нечетни само ще увеличи броя на колите,
всеки ще си вземе по още една трошка с другия номер за да я ползва в съответния ден 
|
| Пет Апр 20, 2007 9:06 pm |
|
 |
|
zaphod
|
аха, точно така и става
както е казано, колкото повече мърдаш, повече ти влиза.
докато другите се надвикват как трябва да се реши проблема с пренаселването с колективни методи, аз предпочитам индивидуалните - ослушвам се каква дейност мога да върша в родния си град.
|
| Съб Апр 21, 2007 9:13 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами Твърдо за, така или иначе бързо реение няма, трябв ада с еограничат колите, а единствения начин е д бръкнеш здраво в джоба на хората. Ако трафика намалее градския трабспорт мое да е доста по ефективен, в момента той преарва половиата си врме по задръствания, естествено че няма да искат да купувта нови машини, те струват пари, и 50% от рбаотното време да бездействат е идиотщина. Метрото в този си вид, дори да стиген до крайна точка няма да е много ефективно, само по себе си не води до никъде. Свързва два от големите квартали с центъра, Люлин и Младост, а в другите посоки какво правим? Трябва свързващ транспорт, за него веч говорих, никой в моента не сиак да инвстира сериозни пари в това.
Подземни комникации са доба идея, ба струват скъпо, доста скъпо, това кеото София може би мже да си позволи са надземни, примерно някои булеварди могат да се дублират във височина, да речем НДК-Орлов мост. Това ще дде възможност да се реализират и подходящи отклонния от тях, така че да няма сфетофари.
И не напоследно място система за мониториране и управление на трафика, което може и да стане
Въроса обаче като цяло е това че с еприсвояв по-голяма част от парите по еидн или друг начин, та единственот решение а мен е да има по-сериозни такси за преминаване и паркиране в център в определени часови зони.
|
| Съб Апр 21, 2007 8:30 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
досега не видях някой да е дал пример за друг град, в който да има ограничение или такса за преминаване
това за четни/нечетни номера в атина май отпадна, ще питам все пак няколко византиеца (те самите се натичат атиняни)
а и атина не може да се сравнява много със софия. има задръствания, но не чак такива.
е, по малките улички може и да изтървеш 1-2 светофара, ама само по тях.
многоетажни паркинзи има на всеки ъгъл, особено по центъра.
не мога да цитирам точна цена, ама не ми е парило под краката да търча да си взема колата.
по малките улици може да се паркира без пари, ако не ти е жал за колата.
по големите не може. няма синя зона, има паркинзи.
до летището се стига средно за 30мин.
първите 30мин престой на паркинга са безплатни.
|
| Нед Апр 22, 2007 9:40 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не знам дали е отпаднало ограничението в Атина, не съм ходил наскоро. Но определено проблемите в Атина не са изобщо по-малки. Бил съм много пъти с колата там, особено преди олимпиадата си беше кошмар. Такива задръствания мисля че в София още сме нямали, висял съм с часове почти на едно място. И там "метрото" и градския транспорт са смешка... и ако говорим за планиране, там нещата наистина бяха зле. Няма като в София основни булеварди, просто мрежа от малки улички и караш на посока и интуиция... Сега уж им направиха няколко магистрали, но не знам доколко е помогнало.
Такси за преминаване има примерно в Лондон, ако искаш да влезеш в централната част плащаш яко и на всичкото отгоре като влезеш трябва да пъплиш, честно не виждам смисъла. Всичко на всичко два пъти съм се опитвал да вляза с кола, първия път ми отне два часа влизане и два часа излизане и дори не бях до централната част. На втория път влязох само до първата възможна спирка на метрото и там просто зарязох колата...
Мисля че за такси, най-солено е в Калифорния. Само да не бъркам дали за Сан Франциско ми разправяха (може и Сан Диего да беше) общината се издържа основно от такси за паркиране. И там има простотия, човекът който ми разправя (местен американец) ми обеснява как си паркирал пред тях, където никога не е имало автомат за паркиране и заминава в командировка. Връща се, вече има автомат и на предното стъкло виси астрономическа глоба, че после се съдили...
Така де, глоби, ограничения, простотия и особено тъши политици има по цял свят... Сега да се оплакваме че при нас било еди-какво си няма смисъл. Първо трябва да си видим собствените грешки и проблеми, да се научим АЗ, ТИ, ИВАН, ДРАГАН и т.н. да караме правилно и да не затормозяваме движението, пък после да се оплакваме...
|
| Нед Апр 22, 2007 11:35 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
В Атина едва ли преди олимпиадата е имало паркинзи, както и система за упралвение на трафика, но сега имат и двете само контрола на трафика им е струвал 255 млн ЕУР, ако оината договори с банката и фондовете 1/3 от тая сума и софия ще има система за управление на трафика, която сама по себе си няма да има голям ефект, особенно ако скоро не се пусне околовръстното, но има движение тази насока, за съжаение на фирми като тая в която Priev е работил, ще им умре бизнса със сфетофарни уредби поне в София. Но като цяло трябва да с еосигурят и пари за някои генрални промени в движението, паркинзите ...са друг въпрос.
Относно градовете, Рига 100% е така от много време на сам, централната част е срещу заплащане, и то явно досатъчно дебело за да спре и сериозни бизнесмени да си купят карти а колит, най-вероятно защото им се налага веднъж месенчно да ходят там. Там просто има бариери, верно че е доста по зле от София, точно там е стария град, но пък има и доста офиси и магазини. И още някъде мисля имаше но сега не мога да си спомня.
п.с. Дедо, сигурно и ти минаваш през центъра, ама честно да ти кажа писнало ми е от трошки, не просто защото са грозни, а щото кара както му дойде и не му пука дали ще ти счупи огледалото или ще ти одере вратата, на него ремонта му е 100 лв ако изобщо го прави. А и ако направиш статистика на паркираните коли ще установиш че сигурно 50% от тях са над 10 годишни, мисля че човек който не може да си позволи по нова кола, трябва да може да си позволи неудобството да пътува още 15 мин с трамвая или автобуса или мтрото за да стигне до центъра, и да си остави колата някъде наоколо. Едва ли абонамнта за синя зона му е по евтин от ова което ще дава за транспорт. Защо съм за високи такси за преминаване, скъпи паркоместа нема да решат проблема, защото пак ще има голям трафик, и много спиращи без д аплащат. Значи в момента не плащам за синя зона, просто защото не виждам приина д аим плащам, редовно ми удрят огледлата, драскат ми вратите, и освен това се принуздавам да правя по 20 маневри за да набутам колата в единтвеното намерено място в което би се побрало полско фиатче. Редовно обаче си оставям колата на паркинзи и няма никакъв проблем да си плащам местата там. Ако синята зона стане синя зона, с реални паркоместа, и без да намирам колата с някаква повреда след всяко паркиране и за нея ще си плащам. Та в това отношение, единствено с по дебели такси може да с елимитира преминаването през центъра, а нуждата от лимитиране е ясно според мен. Може д звучи като класова дискриминация или каквото и друго д е, но такъв е живота и това са фактите, има дадености и трябва да се съобразяваме с тях.
|
| Нед Апр 22, 2007 12:01 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Още нещо по повод ограничаването. В момента бизнеса се изнася към перифериите, в Младост вече има бизнесцентър, от двете страни на България, по- към Околовръсното също тече яко строителство на бизнес сгради. Въвеждането на ограничения за центъра само ще ускори емиграцията на бизнеса към тези две зони. Като резултат, на никой вече няма да му се налага да паркира в центъра, освен ако не иска да иде да пазарува от Витошка или да иде на някое заведение там. Тоест, автоматично ще умре смисъла от ограничението. И съответно, ще страдат хората, които си живеят там.
Естествено, кинтите от тая далавера ще секнат. И накрая ще стане както каза ДедоБоре - синя зона от Панчарево до Бояна.
|
| Нед Апр 22, 2007 11:06 pm |
|
 |
|
sthx
|
И какво е това "синя зона"? 
|
| Нед Апр 22, 2007 11:23 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ами където се паркира само с талончета - левче на час, като максимума е 2 часа, после трябва да си преместиш колата (ако ще да е на съседното място).
|
| Нед Апр 22, 2007 11:31 pm |
|
 |
|
sthx
|
Много сложен живот сте си направили. 
|
| Пон Апр 23, 2007 12:06 am |
|
|