|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:23 am
Работодатели и работници - отношения
| Автор |
Съобщение |
|
mig
Ранг: Минаващ
|
ТоНи, макар че не се познаваме лично аз много уважавам твоите мнения, но мисля че последното ти мнение е меко казано несериозно.
Не искам да влизам в спорове с теб по такива теми но много те моля помисли отново каква глупост си написал и си кажи мнението дали още държиш на това
Искам само да кажа, че има голяма разлика между това ако някой човек взема 300лв и живее на ръба на оцеляването и иска двойно повишение и някой друг който взема 2000лв и иска двойно увеличение!
И на последно място живота е непредсказуем и не се знае някои ден дали няма да си от другата страна!
Остани със здраве!
|
| Съб Апр 21, 2007 11:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Бил съм от другата страна, да не говорим че отчасти и сега може да се каже че е почти така, никога не съм смятал за правилно работник да с еопитва да извива ръете на работодателя, ккто и обратното разбира се, примерно да ти кажат т днес вместо 500 вземаш 200 щото така реших. За мен човек трябва да мисли преди д прави нещо, а след като се съгласи да рбаоти за някого да го прави, а не да се оправдава "за толкова пари таква работа". Ако много му трябват пари може да си потърси по добра работа, да поиска повишение но не да изнудва, да започне втора работа, да се преквалифицира. От моите наблюдения виждам че по скоро хорта ги мързи и искат да плучават нещо просто така.
|
| Нед Апр 22, 2007 9:54 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Няма "не може"! Какво означава "не може"? Кодексът на труда е абсолютно точен по въпроса: ако работникът реши да си тръгне, може да го направи във всеки момент. Иначе не става дума за трудово-правни отношения, а за робство. Единственото, което дължи на работодателя е неустойка в размер на 1 месечна заплата ( по документ, а не реалната, която е вземал! ). Ако е договорено друго - според договора. Моде да бъдат 2 заплати, може и друго - въпрос на договорка. Ако работкикът поставя условия, за да не напусне - това е предоговаряне. Естествено, ако преговорите не са успешни, всяка страна може да постъпи, както прецени за добре, в рамките на закона.
Но при промяна в състоянието на пазара ( както стоковия, така и трудовия ) трябва да се реагира адекватно, а не да се виси. Реални случаи на "предоговаряне" най-често са причинени от работодателите. И к'во, работниците не бива да правят такива работи, а?!
|
| Нед Апр 22, 2007 11:05 am |
|
 |
|
mig
|
bateAz  za
|
| Нед Апр 22, 2007 11:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз не казах че не може, всичко може, но мои работници, да се наговорят и да ми кажат в купом напускаме ако не ни удвои заплатите просто ще отнесът пердаха съвсем наистина, а мож и в гората да осъмнат, значи всичко друго приемам, винаги см склонен да с обсъжда едно или друго , ама някой да се опитва да ме изнудва за каквото и да е няма начин да стане, може да изгубя десет пъти повече но изнудване не приемам, а този случай си е точно изнудване, както казах не двойно, и четворно е платя на новите но тия ги уволнявам на секундата, и да ми се молоят, и на половин заплата да искат да остават шанс нямат, и пердаха няма да им се размине. Значи аз винаги държа да съм коректен с хората с които работя, и очаквам същата коректност, всеки опит да се въртят номера, да бъда изнудван и др. подобни не свършва добре за тях.
То това е малко самоуважение и достойнство, да работиш с някого и да издебне в момент в който по някакв начин е зависим от теб и да се опитваш да го изнудиш за едно или друго значи да нямаш никакво самоуважение и достойнство, а такива хора просто не понасям, не смао не понасям ами ме и вбесяват, без значение дали са ми служители, шефове, колеги или партньори.
|
| Нед Апр 22, 2007 11:50 am |
|
 |
|
syscop
|
@ТоНи
Ако може да обясниш това с пердаха как ще стане
Мислех, че тук пишат хора, които имат нещо на втория етаж или бъркам нещо ?
|
| Нед Апр 22, 2007 12:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами много лесно, както казах хора които с еопитват да ме изнудват ме вбесяват, и то много ме вбесяват, щом те нямат достатъно на втория етаж за да подходят по правилния начин, аз също може и да нямам, а и никога не съм търдял че имам, никога не съм крил с какво съм се заниамвал и какви глупости съм првил, та не ми е никак трудно да викан две три момчета да ги натоваря в багажника да отнесът боя, и да осъмнат в гората, а после ако искат имат пълното право да ме съдят, да с еоплакват или да си мъстят по начин който те си изберът.
Значи аз съм твърдо за човешките и нормално отношения, ама такъв тарикатлък събужда у мен едни желания, и наклонности които принципно държа настрана от работата с хора. Нали знаеш, каквото почукало, такова те изчукало.
Ако някой който до момента е работил с мен може да се оплаче, или да каже че съм некоректен нека го направи, з принципно подбирм хората с които работя, и обикновенно те са интелигентни и раумни хора, и не биха подходили по този селски начин, но ако те го направят аз няма нито скрупули, нито задржъки, нито някаква страх от полиция , прокоратура и господ бог, та аз ще постъпя по същия селски и идотски начин, просто се вбесявам някой да се опитва да ме работи толкова селски.
|
| Нед Апр 22, 2007 12:38 pm |
|
 |
|
mig
|
|
| Нед Апр 22, 2007 1:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Няма нужда от коментар, а и разводнихме темата, който назначава хора си знае, който се хваща на работа също, ак оима идиоти които се оставят в ръцете на служитлит си да бъдат изнудвани техен проблем, както и ако има служитли които се оставят да бъдат изнудвани от работодателите, за мен всичко извън нормалния н ачин за уреждане на нещата си е изнудване и рагирам като н такова, дали ще ми симулира 6 часа работа щото заплата му е малка, или ще ми казв окрито че ще ми прецака проект ако не му увелича заплатат ми е все тая, боя не му мърда.
|
| Нед Апр 22, 2007 2:06 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Предлагам Рек да "поразчисти" темата...
|
| Нед Апр 22, 2007 8:00 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Яко Тони, ти им взема страха на всички дето мислеха да се прибират в БГ. Ми то тука е така, бачкаш за 100 лв, а си гъкнал метат те в багажника и .....
Че няма да ги ръгаш в багажника е ясно (всъщност що пък не), но иначе принципно си много прав. Много мразя синдикалистки изпълнения.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Апр 22, 2007 8:27 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Тоя па GOGO не е написъл и една дума по темата и иска разчистване.
Айде за софиянци не важи това но как ще се почуствате ако видите обява за работа във вашето "село" и там пише например: добра заплата за стандарта на село Сусам. Ако някой иде на интервю кво да им каже аз ще работя по Сусамски. Как коментирате такива обяви?
|
| Нед Апр 22, 2007 9:42 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Много е относително-давам пример:Търсим за работа инженер,висше образование спец."КТТ","КСТ",
"Автоматизация на производството" или"Електроника",кат.В,за динамина работа в екип,с опит в конструиране,програмиране и настройка на промишлени устройства,владеене на CAD продукти,MSOffice.Заплата - 430лв. В същото време една чистачка в съседния завод взема 600 лева.(това за чистачката е реално и е проверено!).За стандарта на града,ако не си на квартира,600 лева са прилична заплата - даже и аз бих се навил да съм чистачка.От другата страна - скъсват ти задника от път,като възникне проблем те вдигат и посред нощ(има и такива обекти),в останалото време правиш платки,пишеш софт,занимаваш се и със други неща(защото шефа има много идеи,може да намери работа на целия китайски народ дневна и нощна смяна).И няма да искаш повече? Тука има едно нещо наречено изпитателен срок.По кодекс-а на труда варира от 0 до 6 месеца.Най-често на интервюто се казва,че като мине изпитателния срок ще се говори за евентуално повишаване на заплатата.За момента не съм видя човек със изпитателен срок по-малко от 6 месеца.И след това се почват едни уговорки,шефа все има да взема пари,вложил е парите в развитието на бизнеса,бъди човек,разбери го....... Добре,съгласен съм,ама като седнеш вечерта на масата,кой ше те разбере,че парите ти не стигат за достатъчно храна.Идва време и наема да плащаш,и тока и водата и телефона.А ако имаш и семейство и малко дете?Тогава какво правим? Кой е по-мил шефа или детето ти?В такъв един момент,ако (дано да не ми се случва),кажа на шефа си,че искам увеличение на заплатата,и той ми посегне - този човек ще го навра в кучи гъз,без значение какъв е,кой е и за какво се мисли.Най-важното е семейството,заради него всички се пребиваме от работа,стискаме зъбите и се молим да сме живи и здрави.И не на последно мято търсим високоплатена работа.А защо я търсим ли - защото не напразно 5 години сме блъскали в университета,прекарвали сме безсънни нощи над книгите и поялника,висяли сме като паяци пред лабораториите и на консултации за да научим нещо.Човек трябва да си оценява реално възможностите си и знанията си и тогава да иска.И като се е хванал да прави една работа да си я свърши както трябва.Останалото - (в смисъл нищо да не знаеш,да не можеш да свършиш една работа както трябва и да искаш 2000 лева заплата,че и да ти я увеличават)- това е подигравка.Това е само малка част от разсъжденията по въпроса-заплата,колко взимам и дали толкова трябва да вземам.Тази тема не ми е любимите.Всеки сам си прави сметката и си решава в предвид обстоятелствата.Съжелявам ако съм засегнал някого,но това е истината(поне за мен) и невиждам защо да я крия.
|
| Нед Апр 22, 2007 10:42 pm |
|
 |
|
sthx
|
"а ти колко най-много си готов да дадеш?" - Правилният отговор е "В момента нямам работа"
Не може да се пита за пари, ако не знаеш каква е работата, дали ще се наемеш да я свършиш.
Предприятията се създават за да печелят от някакъв продукт или услуга. Тоест да печелят собствениците на предприятието. Всички останали неща на са цел, а средства за постигане на целта. Спред мене големината на работната заплата не е от най-голямо значение за успеха на предприятието, поне в нашия бранш. Качеството на продукта, организацията на производството и на продажбите според мене са по-важни. Личностните отношенията работодател-работник са не по-маловажни от големината на заплатата и премиите.
Малките заплати водят до саботажи, кражби на имущество и на работно време. Не винаги е ясно кой кого повече лъже.
Големите заплати сами по себе си не са никаква гаранция, че няма да има саботажи и кражби.
Не са много хората, които заявяват , че им стигат парите. То и бай Били си мечтае на всеки китайски компютър да има инстлиран лицензен уиндоус. Пък, който не е доволен от заплащането в България и счита, че това е най-важната цел в живота - ей къде е Америка.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Апр 23, 2007 12:04 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Когато става въпрос за бизнес (отношенията работодател-работник са си вид бизнес) - емоциите се махат настрана. Колкото по-рано се разбере това и от двете страни - толкова по-добре. Останалото просто е несериозно  .
|
| Пон Апр 23, 2007 4:07 am |
|
|