Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Къде да създавам нова фирма? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
sthx написа:
Препоръчвам Пловдив. Добри инженери за тази работа могат да се намерят. Ако трябва ще помагаме в търсенето. :)

Мерси! Ще нуждае се сигурно. Можете да напиша на мое E-mail ?

Пет Сеп 21, 2007 11:25 pm
Профил WWW

Мнение 
miro_atc написа:
Наскоро един студент на мнооооого голям университет беше писал в този форум. Имаше повече правописни грешки от теб!

Мислите в Руссия студенти пишат нормално? Чорта с два! Понякога не разбираш без переводач. Ако хубаво знаете Руски, можете повеселя се погляднейки на сайт http://www.udaff.com/ . Ужасно, че те общуват си почти също така.

Пет Сеп 21, 2007 11:48 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
globalist написа:
miro_atc написа:
Наскоро един студент на мнооооого голям университет беше писал в този форум. Имаше повече правописни грешки от теб!

Мислите в Руссия студенти пишат нормално? Чорта с два! Понякога не разбираш без переводач. Ако хубаво знаете Руски, можете повеселя се погляднейки на сайт http://www.udaff.com/ . Ужасно, че те общуват си почти също така.

дорогой Globalist,
Вы напросто сбили меня с ног -> ето не тот руский язык, который в школе изучал... мдааа
а вот вчера в Варну был и с одними белорусскими ребятами нормально говорили/ссорились - вобщем -изходники писали :) но вот такое словоблудства как у http://www.udaff.com/ только мечтать можно

Съб Сеп 22, 2007 12:21 am
Профил

Мнение 
MYXATA написа:
дорогой Globalist,
Вы напросто сбили меня с ног -> ето не тот руский язык, который в школе изучал... мдааа
а вот вчера в Варну был и с одними белорусскими ребятами нормально говорили/ссорились - вобщем -изходники писали :) но вот такое словоблудства как у http://www.udaff.com/ только мечтать можно

Так молодежь реально так писать начинает "медвед", "ежег", "зайчег", "аффтар, пищи есчо" итд.
Зачем написал? :evil: По нашим инженерским форумам знаю, как легко топики сползают от начальной темы к обсуждению какой угодно чертовщины. Мне, правда очень нужны ответы по теме. Что, кстати Вы уважаемый Муха думаете по моему вопросу?

Съб Сеп 22, 2007 1:57 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член

Мнение 
globalist написа:
kiiid написа:
Бре, че как комуникират тия хора бе?!? 8O

"аз съм дърво"
"аз съм умен"

Я - дерево. (это не про меня :D )
Я умный.

изчерпателно :lol:

Съб Сеп 22, 2007 3:47 am
Профил

Мнение 
Е аз ще си карам на Български че поне може и да ми разбере някой, правописа не ми е най-силната страна, особенно по форумите, не го разбирайте като неуважение.
Та по темата.
Откриването на фирма не е много скъпо, аз бих ти препоръчал малко по скъпя вариант, да си наемеш добър адвокат, за 300-400 ЕУР може би и малко повече ще ти подготви всичко. Избираш някой да ти е управите, мисля че може и самия ти да си, това трябва да го провериш. Ако е друг човек за да си сигурен може да впишеш в решението ограничение до какви суми може да сключва сделки и да задължава фирмата. Прави е с едноличен собственик фирмата която имаш в Русия
" Едноличен собственик на капитала на " ......." е НПО "Еко Интех", Русия, московска област, адрес на управление Москва ......"
Препоръчвам ти да я направиш ЕООД, или ООД ако ще имаш съдружник, ако средставата не са ти проблем може и да е ЕАД или АД. За ЕООД/ООД ще ти трябват мин 5000 лв уставен капитал, но там адвоката всичко ще ти обесни.
Най-основния въпрос къде. Правец не е добро място, не го свързвай с институтите които някога имаше там. Във Варна също има остър негостиг на кадри. Доколкото там има ТУ, и то бих казал на добро ниво (сравнен с останалите в БГ) би следвало да има кадри, да ама не. Много от студентите във Варна не са от града, и за много от тях им е все едно дали ще живеят във Варна или във София, а в София заплатите са по-големи. Варна не е много по евтин град от София, но избора на кадри в София е по голям.
Относно Пловдив, университета там не е на ниво според мен, специално факултета по електроника. Пловдив е малко по евтин град от София, предполагам и от Варна. Не е малък град, но също специалисти трудно се намират. пловдив има друго предимство, като цяло се намира в добре населен раьон, т.е. в близост до пловдив има и други не малки градове. Друго предимство на Пловдив, близоста до София, при нормално каране не повече от 50 мин. Още едно предимство, Комет имат магазин в Пловдив, който е сравнително зареден. При развой доставката на компоненти е важна, във Варна преди вре беше трудно да се намери нещо по специално, доставка от София, това гълта време. Когато всичко е панирано много добре не е такъв проблем, но когато се появи нещо изненадващо вече е друго. Още едно предимство на Пловдив, има фабрики за производтсво на печатни платки, което при изработката на прототипите е важно. Спестява ти поне ден на всяка платка от транспорт. Следващо предимство във и около Пловдив иманяколко фирми които се занимават с изработка на инструментално оборудване и пластмасови детайли, това е еот значение ако си произвеждаш кутиите тук. Друго предимство, пловдив е сравнително подреден град, лесно може да намериш място за сграда, на сравнително добра цена, като при това запазваш близоста до центъра на града.
За София, скъпа работна ръка, и по високи разходи както за работодателите така и за работниците. Предисмтвата са безспорни, 10-на цеха за печатни платки, имаш избор. Доста вносители на компоненти, малки големи всякакви. Доставка от mouser или digkey ми е макс. 3 дни, като в повечето случаи идва за 2. Повече рабтна ръка съпоставено с Пловдив и Варна. Недостатък ще ти е трудно да си намериш местенце, ако инвестираш 1 млн ще се оправиш, но иначе ще е глям зор. Верно има и места като 7-ми км където сигурно още с енамират свободни помещения, не съм търсил, но извън там е малко трудно, и не комуникативно. Има пустеещи бизнес паркове, като този на порше, които обаче искат по 14 ЕУР на кв./м като при тоа за тези пари не получаваш почти нищо, освен ниско прелитащи самолети.
До тук под кадри имах предвид инжинерен персонал за развой, като кадри от университети. Всички знаем че не е задължително човек да е дипломиран инжинер за да бъде проектант и то добър. Другия въпрос, ти планираш производство, т.е. съпътстващия персонал, доставчици, склададжии, асемблатори, счетоводители и вс. останало ще е повече като брой от инжинерите, които предполагам няма да са повече от 2-ма - 3-ма. Та такъв персонал мисля в Пловдив ще намери хем по лесно, хем при по добри условия и за тях, и за теб. В София с този персонал или ще имаш текучество, или ще трябва д аим дава доста високи, неоправдано високи заплати, приемрно колкото на инжинерите си или около средна инжинерна за страната заплата 1000-1500 (говоря зачастния сектор). Според мен ако си в София, този ти персонал трабва да взема около 800-900 лв, не по малко за да не бяга. Това е доста неоправдано. В Пловдив за 600 лв мисля че ще са доволни, това към сегашния момент разбира се. Но ако са 10 човека, това са си около 20 хил на година разлика, и заедно със всичи други неща ... по добре тези 20 хил ги добави към заплатата на инжинер от софия за да работи в Пловид.
Та от цялото ми писание излиза че Пловдив е по-доброто решение за този тип бизнес.
Това упражнение съм го правил, но поради други фактори не избрах Пловдив, което като цяло беше по-добро решение.

Съб Сеп 22, 2007 10:34 am
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Nico написа:
Браво =D> много добре се справяш за първи път.

А за фирмата каде да е ... , ми в Стара Загора май е най-добре.
Ще имаш доста клиенти, населението ще купува уредите ти за домашно ползване.

Сега сериозно.
Мисля, че добре си се насочил към Пловдив.

Нещо не схванах шегата със Стара Загора. Града е 2 пъти по-малък от Пловдив, но за сметка на това има по-малко безработица и по-високи средни доходи. Проблема е, че и цените тук са по-високи от Пловдив. Дори и циганите ни като процент са по-малко. Ама това е друга тема.

По темата: за размисъл, защо да не е в Габрово например.

Съб Сеп 22, 2007 2:50 pm
Профил ICQ

Мнение 
И Габрово и Търново са не лоши места, но имат недостатъци. Стара загора не е лош град, но Пловдив има някои предимства, най-вече че е по голям, хората предпочитат да ходят към големите градове, иначе за самото производство и Градче като севлиево или чирпан би било ОК. Въпроса е че трудно ще закараш там квалифицирани кадри, които най-вероятно са завършили в голем град като Пловдив, София или Варна. Реално всеки град става, въпроса е къде е най-удачно. От икономическа гледна точка, град близко до добър път и с голяма безработица би бил най-подходящ. Където безработицата е голяма има по-голям избор на кадри, заплатите са по-ниски, цените на имотите и наемите са по-ниски. Бюрокрацията е по гладна и по лесно се работи с тях, от тази гледна точка град като Шумен, Русе, та дори и по-малки са подходящи. Габрово и Търново имат предимството че имат традиции в тази област, т.е. има специалисти и в асемблажа и в проектирането които едва ли са се преместили, Българина не е като Американеца, та най-вероятно все още са си там. Лошото с тези кадри е че вече са на възраст. След това идва въпроса с логистиката, но да речем че там нещата вече са горе долу добре почти навсякъде. Реално доста често като пътувам си мисля че има мнго подходящи места за организиране на производство, но от друга страна тук става въпрос за специализирано оборудвано, нямам представата на това каква му е цената, но обикновенно специализираната стока е с доста голяма добавена стойност, т.е. цената на труда май не е най-важна в случая.
Това което бих посъветвал е да се дойде на място и да се огледа и прецени. Ако беше на друго място бих препоръчал да си наеме консултантска фирма, само дето в БГ тя фирми ти вземат парите и си съчиняват данните според фазата на луната и някои други природни явления, примери за подлъгани инвеститори много.

Съб Сеп 22, 2007 3:36 pm
Профил

Мнение 
Ну как globalist, голова трещит ? А место задавать вопросы хорошее. Здесь сидят хозяева фирм, могут дать толковый совет что, где, почем. Мне с ними не тягатся. И бросьте писать по русски. Упражняйте болгарский. В моей конторе работает девушка из Молдовы. Пробовала говорить по русски. Не прошло. Даже у меня :P Бьет в желудок. Сеть сетью, там всякие языки идут, да мы здесь живем. Даже цыгане с их языком противны. Знайте язык, в противном случае неприятности гарантированы. Хотя Вам респект. Слова ужасна митница очень важные.
С уважением
Попай

Съб Сеп 22, 2007 7:57 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
Е аз ще си карам на Български че поне може и да ми разбере някой, правописа не ми е най-силната страна, особенно по форумите, не го разбирайте като неуважение.

Много благодаря за интересно и полезно мнение.
Ако говорите на Англиски или Русси, може продължем общуване в лични съобщения. Аз съм съвсем новъчек в Български език.

Цитат:
Откриването на фирма не е много скъпо, аз бих ти препоръчал малко по скъпя вариант, да си наемеш добър адвокат, за 300-400 ЕУР може би и малко

Вече регистрирам. Разбирам че надплатя, но важно мен да регистрирам инвестиция правилно.

Цитат:
Това упражнение съм го правил, но поради други фактори не избрах Пловдив, което като цяло беше по-добро решение.

Ако не е секрет, кои фактори?

Нед Сеп 23, 2007 1:41 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
:roll: :heart: :rolleyes:

Нед Сеп 23, 2007 8:41 pm
Профил

Мнение 
rumen написа:

Румен,
Твой отговор е твое любовно признание? Или що?

Пет Окт 05, 2007 8:27 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Лошото с тези кадри е че вече са на възраст.

хе-хе :lol:

Пон Окт 08, 2007 9:01 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
globalist написа:
rumen написа:

Румен,
Твой отговор е твое любовно признание? Или що?

Фактор за избор на град.
Предполагам и на руски е така.

Пон Окт 08, 2007 12:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2