Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Аз това не го знаех. А вие? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Цитат:
а през 2001 г. руски граждански самолет, излетял с пътници от Тел Авив, е свален над Черно море от Украйна.

Това си го спомниям украинците правили учение на на ПВО-то си и му метнали зенитна ракета по-грешка.

Чет Фев 14, 2008 10:59 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Не бях чувал за случая но той обеснява някои неща за които съм чел. Примерно знам че до 55г. сме обучавали евреи в наши военни училища, та съм се чудел що пък баш до 55г. айде да беше 56-та, априлски пленуми едно-друго...
Иначе случката е доста интересна, убеден съм че както всяка беля и тая и резултат от поредица от грешки. Абсолютно не вярвам на конспирациите - няма логика нито евреите да ни шпионират, нито пък ние да им сваляме умишлено самолет, дори да беше военен.
Значи по това време сме били големи дружки с евреите, близо 50% от официрите им са завършили наши военни училища и то не само преди 44г. ами както казах и до 55г. сме ги обучавали. Това са факти с които доста се фукат нашите военни като се има предвид успешните войни които водят евреите. В случая обаче важното е че евреите са имали пряк достъп до армията ни и пак казвам няма никаква логика да им се налага да ни щракат от самолетчета.
Още по-малко пък ние сме имали някаква разумна причина да сваляме евреи. Най-вероятно изобщо не сме знаели чий е самолета.
Макар доста по-късно и аз съм карал радиолакация и станцията на която ни обучаваха (ламбова) си беше производство някъде тия години. Това са станции с обхват 500км и вероятно тоя самолет сме го завели като цел още при излитането му от Виена.
Предполагам не всички знаят че в станциите (РЛС) няма никаква информация за плана на полетите, а тогава дори не са знаели кой е наш, кой е чужд. Операторът е длъжен да следи всички цели и да ги докладва, вече по-нагоре във щаба планшетист ги нанася на карта и се прави анализ. В случая щабът едва ли е разполагал с план на полетите на Югославия, чий е самолета и кога и къде ще мине. Но като се има предвид инерцията на цялата система (отчитане, докладване на цели, нанасяне на карти и т.н.) най-вероятно докато се усетят нашите че излиза от обичайните коридори оня вече е бил на наша територия. Оттам насетне всичко е било броени минути, докато се вдигнат нашите, докато го настигнат и явно са бързали доста за да не излезе от територията ни, така че едва ли дълго са го оглеждали и са се обеснявали...
Очевидно сме сгафили, но гафът определено не е само наш. По него време е нямало автопилоти че да ми обесняват как от вятъра се бил отклонил... Повече от задължително е било пилотите да следят и да познават релефа по картата, защото навигационните уреди по онова време никак не са били съвършенни. Има и нещо друго - не сме го следили само ние. Сръбските военни 100% са го следили, все пак е минавал през тяхна територия и те 100% са знаели чий е тоя самолет и как трябва да се свържат с него. Да не говорим че и тогава също е имало и граждански контрол на полетите и вероятно и те трябвало да забележат като излиза от курса.
Една от препоръките от международния съд след това към еврейската компания е да си оборудва самолетите и с втора радиостанция, защото е имало само една на определена честототна лента само за връзка с гражданските кули, т.е. нашите дори и да са се опитвали да го предупреждават по радиото, евреите изобщо не са можели да чуят.

За това смятам че гафовете са били много и от двете страни, макар че технически погледното ние сме чисти - те навлизат без разрешение, ние ги предупреждаваме те не се подчиняват - стреляме...
Доста по-късно през 70-те евреите също свалиха граждански самолет с над 100 души пътници до суецкия канал. И това при условие че времето е било много лошо, т.е. самолета наистина не се е ориентирал добре, иначе историята е подобна. Разликата е че евреите са знаели чий е самолета, знаели са че заради лошото време може да се е заблудил и са имали по-добри технически средства и арабите са чули предупреждението, но тук и двете страни са го направили на инат. Арабите като са разбрали какво става са направели обратен и не изпълнили заповедта да кацнат. След което евреите са ги настигнали и са им видяли сметката...

Чет Фев 14, 2008 11:41 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2