Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Най-справедливото правосъдие в света! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аз пък не мога да разбера хората дето така яростно скочиха срещу Ставински. Епа до оня ден му се радвахте всички че прославя България, а сега искате да го бесите. На това му се вика "фурнаджийска лопата". Човек като има мнение трябва да го отстоява до край. Не че го защитавам, ама ме дразнят тия дето от една крайност се мятат на друга. Ами могъл човека да избегне ефективна присъда - избегнал я. Закона бил виновен, нам кво било, нам що.
Аз пък знам за един човек който дори и не стигна до съд. Плати си на съответния човек да поеме вината вместо него и готово. А случая е направо в пъти по гаден : две момичета пресичат кръстовище (в града; и двете ги познавам лично). В един момент (разказ на живата) приятелката и излиза с една крачка по-напред и "изчезва". Едно БМВ движещо се с около 220 - 240 км/ч. Успява да спре на около 200 м. по нататък. Живата разказва, че въобще не са го видяли. Елица я "събираха" буквално. Тоя дето я блъсна даже и книжка няма. И никога не е имал. Сега протежето му излежа годинките вместо него и готово. На това какво му се вика?

Вто Май 20, 2008 4:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Едно БМВ движещо се с около 220 - 240 км/ч. Успява да спре на около 200 м. по нататък. Живата разказва, че въобще не са го видяли. Елица я "събираха" буквално. Тоя дето я блъсна даже и книжка няма. И никога не е имал. Сега протежето му излежа годинките вместо него и готово. На това какво му се вика?

Вика му се Българска реалност. А е такава защото участниците в нея са българи, които явно тази реалност ги устройва. Това което описваш, акое е вярно, няма как да се случи, ако една камара свидетели не са направили компромис със съвестта си, включително и близките на жертвата. Нещо което аз лично не проумявам, що за хора са това? Страх? Ако е така, наистина сме племе от мижитурки и си заслужаваме съдбата.

Да ви напомням ли как в Холандия, граждани хванаха убиеца на картофения бос, веднага след убиството. И как в БГ като нещо се случи, всички скоропостижно се изнасят, да не би случайно да ги "хванат да пишат".

Та и случая Ставийски си е типичен пример за това що за племе сме. Като почнеш от него, съдията, обвинението, ищците и общественото мнение - всичко си е българско.

Вто Май 20, 2008 4:18 pm
Профил ICQ

Мнение 
ike написа:
Това означава ли че ако 2 000 000 българи платят по едно левче можем да откупим живота на кънкьора и да го набучим на пилоните пред ЦУМ?

Не, не означава... Ако пострадалите и/или прокуратурата обжалват решението и дадат мотиви че "вместо" компенсация кънкьора следва да лежи, то съда може да промени наказанието. Доколкото знам вече минаха две инстанции, така че все още може да бъде направено. Но пак доколкото знам от медиите, те не искат замяна на наказанието, а искат увеличение...

rumen65 написа:
А също така означава ли че ако имаш над определена сума може спокойно да убиваш, и без това вече имаш сумата за плащане. Тогава да обявят ценоразписа, за да можем да се подготвяме. Нали идеята на закона е да спира всички хора, със страха от наказанието.

Естествено че с пари много по-лесно се променят някои неща - включително и решения на съда. Може да се направи по два начина - незаконен като подкупваш съдии и законен като наемаш добри адвокати, които те изкарват "почти" невинен и освен това като заменяш ефективна присъда с парични компенсации.
Значи за незаконния начин едва ли можем да говорим за "обявена" тарива. Тия работи не се обявяват...

За законния начин - първо може да видите тарифата на добрите адвокати. И второ в НПК има предвидени "тарифи" ако това ви интересува - за какво престъпление от колко до колко... Това обаче не касае гражданските искове - там всеки ощетен може да пледира колкото си иска.

Очевидно Стависки се възползва от финансовото си състояние - но до тук аз нямам някакви съмнения за подкупи, освен може би историята с пробите. В крайна сметка той не е наказан както много други и това е факт, но факт позволен от закона. Защото закона позволява да наемаш добри адвокати и те обикновено смаляват присъдите. Освен това той прие съкратена процедуре - това също по закон намаля и то значително присъдата. С добри адвокати които да се разболяват преди всяко заседание делото можеше да се проточи мнооооого години. И накрая наказанието му е "само" 200к плюс условна. Сега отстрани 200+к може да изглежда "лека" присъда - не знам.

Освен това има нещо ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно за наказанието - това е вината. Определението за вина гласи "съзнателното отношение на субекта към замислено или извършено престъпление". С други думи "тарифата" изобщо няма да е еднаква за някой който поради непрадпазливост извърши убийство и някой който е тръгнал да убива просто защото има 200К излишни. Както и Стависки щеше да има доста по-леко наказание ако не беше пил, щото той като лице от рекламната кампания със сигурност е имал "съзнателно отношение" към пиенето преди каране ;-)

Вто Май 20, 2008 6:55 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Освен това той прие съкратена процедуре - това също по закон намаля и то значително присъдата. С добри адвокати които да се разболяват преди всяко заседание делото можеше да се проточи мнооооого години. И накрая наказанието му е "само" 200к плюс условна. Сега отстрани 200+к може да изглежда "лека" присъда - не знам.

Причината за това Ставийски и адвокатите му да искат да бъде съден по бързата процедура е ,че във всеки един момент може да има и втори смъртен случай от катастрофата. А тогава , доколкото зная , параграфът е друг и нямаше начин да избегне пандиза.

Полицията, прокуратурата и съдът са най-корумпираните институции в България. Toва се дължи в голяма степен и на структурата им и тяхната неоткритост към обществото.

Вто Май 20, 2008 8:35 pm
Профил

Мнение 
Айде ... ъде по свет ане е така, кой с пари са го осъдили и за колко, в щатите дето вкарват разни звези за по 5 дни в затвора ? Или пък Тайсън, дето сигурно адвокатите на оаня не са спали и са раотили на ангария само и само след тов ада прилапат своя дебел процент, и то е влязъл само защото не еискал да си плати достатъчно.

Я вий кажее кой с пари сте видяли в затвора, бат Вальо, мижатурка, с неговите 1-2 млн до там, или пък маргините, които обраха пекира на всички, но релано няма да има ефективна присъди и ще ги освободят ... щом цялото провителство не може да осъди двама престъпника заради парите им и тези зад тях как си го рпедставяте .... е само тук е така, но просто на различните мета парите са различни.

А относно моето менеи, не е въпроса бедните да го духат, абогатите да карат с колкот си искат, това произхожда от единмного прост факт, 90% от колите понаите пътища не могат да се движат с повече от 120-130, не не могат а не трябва, защото състоянието им не го позволява. Карайки френска кола, слагайки и турски части в най-евтиния сервиз ... аз изобщо не бих я карал. Не знам хората им свидят пари за гуми, чудят се как да химизират колата като еповредена та да им е по евтино, е те тия не трябва да ги пускат изобщо да карат. Мое ли ми сложиш гуми за 200 лв комплекта, ли 8-ми регенерат, джантата ти да прави осмица, и да натискаш да изпреварваш при 160. ИЛи да пълниш за десети път амортисьори .... та ...

Вто Май 20, 2008 11:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо, за съжаление няма свидетели. Случката е в 22-23 часа. Еидинствен свидетел е живото момиче, ама тя още нищо не помни освен това което казах. Това стана преди 4-5 години. Страх - няма страх, просто това се знае от целия град, ама никой не може да го докаже. То семейството реално е овъзмездено. Има човек в затвора, получиха си обезщетение. Ама извършителя конкретно се размина с малко харчове, и то джобни за него.

Ако беше Хорейшио веднага щеше да се усъмни и да разплете случая, ама не ...

Сря Май 21, 2008 2:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Ако беше Хорейшио веднага щеше да се усъмни и да разплете случая, ама не ...

Ха Хорейшо. Те нашите разследващи са на нивото на селски пазач. Общо взето ако няма самопризнание - не могат да докажат нищо. Пълна катилщина.

Чет Май 22, 2008 7:58 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2