Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Гръмнаха ми телевизорите 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Преди 10-ина години се занимавах с ремонт на аудио-видео техника.
От гръмотевици съм виждал какво ли не. Един доста показателен случай какво може гръмотевица, жалко че нямаше с какво да снимам платката:
Заземила се гръмотевица върху антена монтирана на дървен прът насредата на градината, телевизора работел в този момент. Носят ми телевизора с идеята да го ремонтирам. На въпроса къде е щепсъла, отговора беше че не могли да го извадят от контакта и за това срязали кабела. :? Отворих го и се хванах за главата. Точно до захранването в платката имаше дупка около 2-3см в диаметър. Ферита на захранващия трансформатор беше нацепен все едно е удрян... Чак отоплението на кинескопа и високоговорителя бяха прекъснали...

Та мисълта ми беше, че подобни устройства като разрядници и др. такива опазват ама само от слаба индукция в проводниците. Ако удари до кабела, или директно в кабела не разчитайте много на разрядници, супресори и други такива...

Нед Юни 15, 2008 10:50 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Отвори го и тогава кажи как е вътре. Ако е бил в дежурен режим вероятно е захранване.
Ментетата имат прости захранвания .
предпазител ,грец, има едно около 5 ома премери транзистора и предполагам няма да е сложно.
А в общия дух, виждал съм , телефонен апарат заварен за хладилник.

Сря Юни 18, 2008 9:07 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
... И ако не искате да ви изгори компютъра си сложете рутер преди него , изпробвано е . :)

На едни познати и без буря редовно им гори LAN картата но не и галванично разделения от мрежата рутър.
А колко голяма букса е необходима за няколко милиона волта + хиляди килоампера? Те разрядниците в мрежата помагат ама да разчиташ на 1 куб.см букса...

Нед Юни 22, 2008 1:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми те разрядниците и без това нямат идея да разсят цялата енергия от гръмотевицата. Тяхната роля е евентуално да успеят индукцията да потушат. Ако тресне директно в техниката ще има не повредени а изпарени електроуреди. За целта си има гръмоотводи, ама и те пак имат за цел да отведат енергията преди да се е йонизирал въздуха.

Пон Юни 23, 2008 11:06 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2