Отговори на тема  [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 40  Следваща
Цената на тока??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
velio написа:
Тез дето пазарят на едро не плащат ли още по-скъпо (промишлен ток) ???

Тцъ.... Някои си го купуват и под себестойността му. Скоро се появи такава информация за ТЕЦ Марица и сега директора го разследвали.... :D

Сря Сеп 24, 2008 5:38 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Цената на тока???
Цецо написа:
Автора на статията никога не ми е бил симпатичен с доста левите си възгледи.

http://money.ibox.bg/columnist/id_1897122451

Но в случая превежда цифри които са доста красноречиви. Изнасяме тока на 3 евро цента. Търсене на по висока цена - няма. АЕЦ Беляне по официални данни ще пройзвежда ток на тая цена. Всъщност няма да е по малко от 5-6 евро цента. Извода: или ще го изнасяме на загуба, или ще ни го пробутват на нас по 9-10 евро цента та да отчетат печалба...

Друго нещо също е много интересно: как от нетен вносител сме станали нетен износител без повишаване на мощностите и при увеличение на БВП. Просто е станал по скъп и сме почнали да го ползваме по ефективно. А като се има предвид че сме в пъти по зле по показател енергоемкост от Европа...

А като се заговори за това колко важен бил износа на ток за икономиката ни, цели ... 263млн. Смях. Даже калпавия ни туризъм, при 80% сивота в сектора декларира 10 пъти повече приходи.

Извода е един - в следващите години все по малко ще се говори за енергийна ефективност. Ще трябва да харчим, че да "осмислим" новия АЕЦ.

Май не си запознат (а и автора на статията) със системата. Произведеният независимо къде ток, ако източникът е включен към националната мрежа, се купува единствено и само от НЕК, по цени, определени от държавата. Държавата определя цените по метода на "северозападния ъгъл", като в момента най-евтин е тока от АЕЦ-а, следван от ТЕЦ-овете, а най-скъпи (в пъти по-скъпи) са "екологичните" източници - ВЕЦ и разните вятърни мелници. След това, тока се продава на електроразпределителните дружества на единна, осреднена цена (надявам се схващаш за какво става дума) + някаква печалба. След това електроразпределителното дружество ти продава тока на тебе на цената на която е купен + пари за подръжка + покриване на загубите (плащаш тока на мангалите) + немалка печалба. Мен лично ме изненадва, че е само 3 пъти по-скъпо от тока за износ.

Сря Сеп 24, 2008 5:49 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Цената на тока???
Реконструктор написа:
Май не си запознат (а и автора на статията) със системата. Произведеният независимо къде ток, ако източникът е включен към националната мрежа, се купува единствено и само от НЕК, по цени, определени от държавата. Държавата определя цените по метода на "северозападния ъгъл", като в момента най-евтин е тока от АЕЦ-а, следван от ТЕЦ-овете, а най-скъпи (в пъти по-скъпи) са "екологичните" източници - ВЕЦ и разните вятърни мелници. След това, тока се продава на електроразпределителните дружества на единна, осреднена цена (надявам се схващаш за какво става дума) + някаква печалба. След това електроразпределителното дружество ти продава тока на тебе на цената на която е купен + пари за подръжка + покриване на загубите (плащаш тока на мангалите) + немалка печалба. Мен лично ме изненадва, че е само 3 пъти по-скъпо от тока за износ.

Запознат съм със "системата". А и аз нямам проблем с цената на тока и не ме притеснява разликата износ-вътрешно потребление. Проблема ми е че цената за износ е прекалено ниска, според мен под себестойността. И обяснението за това е, че просто няма на кого да го продадем по-скъпо. И когато стане готов новия АЕЦ, може да се окаже (силно вероятно е), че ще трябва да изнасяме тока му на цена под себестойността. Ако въобще има на кой да го продаваме.

И най вече ме притеснява факта че енергоемкостта ни е 10 пъти по висока от на немците - т.е. можем да правим 10 пъти повече БВП със тока дето си го имаме сега. И че ако вместо в АЕЦ парите се налеят в повишаване на ефективността икономическата полза ще в пъти по - голяма. Но никой явно не му пука за тия неща. Едно поне е ясно - управниците ни явно добре са обяснили ползите от АЕЦ на българина и то си иска АЕЦ-а. Ами заслужава си начи - и управниците и АЕЦ-а.

Реконструктор затваряй темата. Явно аз (и Миро) нещо сме дефектни и не можем да разберем схемата и големите ползи за БГ. Тая сделка е образец за чистота и прозрачност. Р.О. е светец, а енергийна мафия в БГ .... няма. Както се каза тук - не ги разбираме ние тия неща. Те от нивото на платките не се виждат. :)

Сря Сеп 24, 2008 7:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Чакай бе шефе, аз доколкото съм запознат, поне последно от преди няколко месеца, имаше търг за 49% от акциите, и те бяха продадени бързо и на добра цена. Тоест това си е наполовина частно предприятие, като съответно бизнеса си поема рисковете. Не съм никак убеден, че акулите, дето изкупиха акциите не знаят какво правят. 8O

Сря Сеп 24, 2008 8:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Чакай бе шефе, аз доколкото съм запознат, поне последно от преди няколко месеца, имаше търг за 49% от акциите, и те бяха продадени бързо и на добра цена. Тоест това си е наполовина частно предприятие, като съответно бизнеса си поема рисковете. Не съм никак убеден, че акулите, дето изкупиха акциите не знаят какво правят. 8O

За какво говориш? За Белене ли? До колкото съм запознат, RWE е предварително спечелилия кандидат. Но досега мисля че няма нищо подписано. А и няма много банки навити да отпуснат заем :) Познай защо.

Накрая и финансирането ще дойде от Русия. Ебати кефа.

Сря Сеп 24, 2008 8:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:

Ми нали няма да дойде от тебе?

Сря Сеп 24, 2008 9:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Цецо написа:

Ми нали няма да дойде от тебе?

Всъщност идвайки оттам в крайна сметка ще е за негова, моя и твоя сметка.
Докато руснаците държат шалтера на цяла България, ще могат и да правят
каквото си искат с тукашната "политика" (мафията-държава си е под техен контрол);
а първи приоритет на тая политика е да не бъде оставено нещо тукашно
да покълне. Почти 100% от "тъпите" управленски решения, пречещи на
развитието тук (и те някак все са такива) са именно прокарване на тая
политика; и немалка част от публиката и харесва да вярва, че е просто
от тъпотия и лакомия (които не липсват, разбира се, но са периферна част
от същността).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Сеп 24, 2008 9:23 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Чакам с нетърпение да видя кога ще намесите в проблемите на енергетиката и световния еврейски заговор :lol:

Сря Сеп 24, 2008 9:33 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Всъщност идвайки оттам в крайна сметка ще е за негова, моя и твоя сметка.
Докато руснаците държат шалтера на цяла България, ще могат и да правят
каквото си искат с тукашната "политика" (мафията-държава си е под техен контрол);
а първи приоритет на тая политика е да не бъде оставено нещо тукашно
да покълне. Почти 100% от "тъпите" управленски решения, пречещи на
развитието тук (и те някак все са такива) са именно прокарване на тая
политика; и немалка част от публиката и харесва да вярва, че е просто
от тъпотия и лакомия (които не липсват, разбира се, но са периферна част
от същността).

Ми не мога да ви разбера - ако плаща България, зле, ако плаща някой друг, пак зле. :?

Сря Сеп 24, 2008 9:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
....

Ми не мога да ви разбера - ако плаща България, зле, ако плаща някой друг, пак зле. :?

Не "някой друг" - конкретен друг, който купува с парите си много пъти повече, отколкото
пише в сделката, че получава.

Сря Сеп 24, 2008 9:46 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Реконструктор написа:
....

Не "някой друг" - конкретен друг, който купува с парите си много пъти повече, отколкото

Ами обикновено е така - "Който плаща на оркестъра, той поръчва и музиката". Да не си мисли някой, че ще ни плащат сметките от чист алтруизъм?
Ако е някой друг, дали ще е по-различно? Сега не играем ли по свирката на US и ЕС?

Сря Сеп 24, 2008 10:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:

Ти сериозно ли не схващаш какво имам предвид? Руснаците няма да платят за АЕЦ-а, те ще го финансират под формата на кредитити. Това имах предвид.

Никой друг няма да плаща за АЕЦ-а освен самите българи. Но те си го заслужават. Заслужават всичко каквото им се случва и каквото не им се случва.

Сря Сеп 24, 2008 11:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Реконструктор написа:

...........
Никой друг няма да плаща за АЕЦ-а освен самите българи. Но те си го заслужават. Заслужават всичко каквото им се случва и каквото не им се случва.

А кой според теб трябва да ни го плати? Безплатно е само сиренето - в капана за мишки!

Чет Сеп 25, 2008 12:05 am
Профил WWW

Мнение Mda
Цецо написа:
Реконструктор написа:

Ти сериозно ли не схващаш какво имам предвид? Руснаците няма да платят за АЕЦ-а, те ще го финансират под формата на кредитити. Това имах предвид.

Чак пък за такава конспирация не може да става дума. Руснаците си правят бизнес като хващат по големите бизнеси, сега са фрашкани с пари ако не ги оползотворят в модерните технологии къде иначе!
Да не мислиш че тоя дето ще го прави го бърка там някаква политика, той ще се съобрази с политиката стига да му е изгоден бизнеса.
Мога да кажа че точно американците правят политика с пари. Да не мислиш че 97-ма не си купиха политиците тук и не ос...ха пейзажа те, както навсякъде. Руснаците ама не ги бърка изобщо там някаква точица на балканите. Ако не им харесва европа имат си Китай и други в тоя раьон, само да погледнат натам и ония са жадни и гладни за ресурси и плащат веднага. Въобще не ги мисли Руснаците за тях това тук е просто капка в океана сигурен съм че го правят за бизнес и от съжаление и от умиление към нас. Погледни политиката им към нас в историята винаги са се жертвали, дори когато България си иска независимост точно Русия и я подарява като изкупува Българския дълг към Турция :wink:
Говорил съм си с обикновенни Руснаци и те ни имат за братя и приятели дето въобще не са политици или каквито и да е там!!!
Дори сегашната война в Грузия е мръсна игра на американците и част от европейците като са ходили там са останали учудени че Руснаците са действали толкова меко. Навсякъде има идиоти, да не говорим за американците че за мен по големи идиоти и подлизурковци от тях няма.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Сеп 25, 2008 12:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
tgi написа:
Реконструктор написа:
....

Ами обикновено е така - "Който плаща на оркестъра, той поръчва и музиката". Да не си мисли някой, че ще ни плащат сметките от чист алтруизъм?
Ако е някой друг, дали ще е по-различно? Сега не играем ли по свирката на US и ЕС?

Не давам да ми плащат сметките нито от алтруизъм, нито от други подбуди.
Моите сметки *аз* си ги плащам.
Не може да ми бъде поръчана музика защото не съм се цанил за музикант.
Каквото може да ми бъде поръчано е публично обявено, цената също.

Това насадено в средностатистическия тукашен човек чувство за безполезност ("все някой
друг трябва да е е тоя, дето плаща, с моя гол гъз аз не ставам да платя нищо") е резултат именно от
десетилетия такова "плащане" на сметките, все оттам.

Каква свирка от US и EU? Шалтера на БГ си е все в ръцете на руснаци (или каквито
там са тия в отдела за БГ), пак оттам контролират (имайки контролното му досие) и
тукашния контрольор на местната мафия-държава (последният се разпорежда пък
с досиетата на тия, дето са публични личности и им се чуват често имената).

Ако тази ситуация ти харесва разговорът е изчерпан... аз не виждам нищо дискусионно
тук, търпя каквото търпя от всичко това само докато съм принуден със сила.

Чет Сеп 25, 2008 12:33 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 40  Следваща