|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:04 am
Майкрочип и ON наддават за Атмел...
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Няма да стане.  Просто ще се появи друга конкуренция. Може даже, ако убият AVR ядрото, друга фирма да произвежда съвместими процесори.
|
| Пет Окт 03, 2008 9:07 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами честно казано, аз незнам за какво им е на Микрочип, да купуват/подържат ядрото AVR8. То те си имат аналогичен продукт в тоя сегмент. По скоро апетита (ако въобще го има) е към ARM-овете. Всъщност то AVR8 си е на доизживяване. Изчерпа се вече.
А и общо взето най-ценното от Атмел - флеша, ще го вземе ОN.... Така че май на Микрочип идеята им е по - скоро затриване на конкуренция, отколкото да развиват нещо.... Пък и да не забравяме че това е фирма започваща с Micro... Те са свикнали да борят конкуренцията с по - особенни методи.
По добрия вариант за потребителя на Атмел беше ON да изкупи всичко. Но явно са преценили че процесорното подразделение не е много обещаващо. Микрочип според мен ще затрива бранда...
А то Атмел от доста време бере душа. Но явно щатската криза ги е резнала откъм някой кредит и вече хвърлят топа.
Мда доста време вече гледам умиращи банки, беше време и някоя компания от сектора да изгърми. Ако сте стъпили на Атмел за пройзводство... запасявайте се другари.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 03, 2008 9:42 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Че кой на днешно време затрива бранд-ове? Всеки канал за продажби е ценен. Вижте какво стана при автомобилите.
Може да се окаже така,че при микрочип атмелите да се харчат по-добре. Брат'чедите може да не са върха при хардуера, но от алъш-вериша разбират. 
|
| Пет Окт 03, 2008 12:58 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Това прилича на чиста проба затриване на конкурента.
Не вярвам Microchip да вложат усилия и средства за развиване на AVR сектора - може би ще го оставят сам да затихне.
Вероятно другата им цел са ARM-базираните контролери, но тук конкуренцията от страна на NXP и ST е много силна.
Atmel вече продаде няколко полупроводникови завода в Германия, UK и Щатите. Очевидно кризата при него е много сериозна.
|
| Пет Окт 03, 2008 2:02 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Точно почнахме да ползваме AVR32  Май няма да ги бъде...
|
| Пет Окт 03, 2008 2:11 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е то трябва хич да не разбираш от бизнес че да спреш изведнъж произодство на нещо което все още има пазари. Би било по логично да оставиш на това ниво силикона и като намалеят продажите под някакъв минимум тогава да се спре от производство.
Лошото от цялата ситуация е, че скоро ще изчезснат теми от сорта AVR vs. PIC които ставаха забавни понякога 
|
| Пет Окт 03, 2008 2:26 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А може и точно заради AVR32 да искат да купят Атмел... знае ли човек числата им.
Ако PIC32 не се продава (нищо чудно, MIPS е добра архитектура но за да е
ефикасна и трябват мегабайти RAM), може тъкмо AVR32 да гонят.
Едва ли са подир ARM - ако бяха, досега да се бяха поне опитали в тая
посока, кой ли не е. Но може и това да е, ако решат, че изпускат влака
и без ARM не могат да си удържат пазарните позиции... (дори Freescale
имат някакви ARM продукти, при цялото им PPC, Coldfire и т.н. богатство).
Някои смятат, че може и да е добра новина - хубави продукти от Атмел
на ниска цена като от Майкрочип.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Окт 03, 2008 3:19 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
фолксваген като купиха ролс-ройс и се почна чудене как ще се казва бъдещата кола: ролс-ваген или фолкс-ройс ...
последно тата купиха ягуар, макар че не са уместни сравненията и в двете посоки
сега новите чипове ще се казват микро-атмел-он-чип?
новата архитектура ше е MEGAPICAV-3141592653589 (пи*микро/мега) и ще работи само в радиани за удобство в полярните сметки за GPS
|
| Пет Окт 03, 2008 4:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
От няколко години насам Атмел имаха сериозни проблеми в мениджмънта и си беше ясно одавна на къде върви работа. Аз поне още преди 2 г. казвах, че на продукт от тая фирма няма да разчитам повече. Единствено ме е яд за серийните флашове ако се затрият, ама не вярвам ОН да направят такава глупост  .
Друга подобна компания е AMD - само дето при тях нещата са малко по-сложни, защото не е добре и за Интел да останат монополисти  .
|
| Пет Окт 03, 2008 4:17 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Леле аз тамън опроводих един Атмелски флаш - не сериен, 2М байта, ама
ако се окажа без него ще трябва да купувам пушки май... Хич не бях се сетил
за *тоя* проблем, който ми създават.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Окт 03, 2008 4:38 pm |
|
 |
|
3aek
|
в крайна сметка не е ясно дали това изкупуване вообще ще стане, защото борда на атмел трябва да го одобрят но резултата е вече ясен, много хора ще замразят проекти с атмел чипове и може би това е целта на майкрочип с това публично анонсиране на намеренията
както димитър каза такива сделки ако са сигурни хората не шумят около тях за да не играят цените на акциите нагоре надолу преди да станат
|
| Пет Окт 03, 2008 4:45 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 :)
Ми Кольо да се ориентира на време , язък за споровете дето води преди и хвалбите дето им направи
Аз му разправях че не са стока ама той инат
Сега тряя да търси нова архитектура аз тъкмо се бях наточил на едни ама ша си оставам на макрочип вече
Като ги пупят ще забършат надписите и само ще си турят едно ново име и в PDF-ите ще сменят имената и готово 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Окт 03, 2008 5:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ми те са им предложили цена бре, а там акто се сещате въпросът не е до борда а директорите, защото в крайна сметка от тях нищо не зависи, ще се реши на акционерното събрание, а както стана ясно от първият линк цената която им предлагат на акция не е никак лоша, при тоя глад в САЩ и тая слаба пазарна политика на атмел много вероятно е акционерите да решат за продажба, в тоя случай борда не може да напрви нищо освен да се съгласи, да не забравяме че говорим за публични компании.
|
| Пет Окт 03, 2008 5:50 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Един ден ще караме Прозорците върху Микрочипове  , само да пуснат PIC48 ... А бе дали ще портнат GCC-то от Atmel към Microchip ?
Ми оная мърла от Варна ли беше, от Софето ли, как й беше номенклатурата, дето беше дистрибутор на Atmel, ся кво ще дистрибутира ??? Хубаво е, че Microchip се уедрява, един ден като ги купи Комета, ще може всичко да се пазари в Комета, от чипове до Atmel 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Окт 03, 2008 6:29 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Явно норвежците са се поояли ... и ще стане като Чипкон и Тексас, но Микрочип да вземе Атмел... ех
|
| Съб Окт 04, 2008 8:33 pm |
|
|