Отговори на тема  [ 121 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Apple vs Microsoft 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8759590.stm

Тия дали ще отъпеят достатъчно та да не могат да удържат хубавия дял
от модния бизнес, дето са набарали?

Това последното е върхът. В модния бранш не се иска кой знае каква технология,
ама се очаква като купиш дрънкулката тя поне да свети като на картинката от рекламата...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Юни 25, 2010 2:17 am
Профил WWW

Мнение 
Apple направиха масов продукт, какъвто винаги им е липсвал. Техните компютри никога са нямали популярността на РС базираните версии, и един от основните проблеми беше липсата на приложения. Да обаче светът се мени, ако в началото на хората им е стигало някакви таблици, графичен редактор и текстов редактор, след това масово са били нужни по сериозни приложения, края на 80-те и целите 90 има бум на приложения, инжинерни, и какви ли не, в този момент ейпъл са нямали достатъчно приложения, и естетсвено хората са с енасочили към решения в които ги има, конкретно МС и РС архитектурата. Да но послендите години нещата отиват в друа насока, потребителите на компютри стават все повече и все по обикновенни хора, на тях все повече им трябват прости приложения, ако преди 10 години сигурно 90% са били специализирани, то сега сигурно 90% не са такива. Все повече компютъра се изпозлва за достъп до интернет, гледане на филми, игри, но всe повече веб базирани, другите са сериозно измествани от конзолите. За всичко това на потребителя не му трябва специализиран софт, таблици и редактори има за мак ос, има и доста други прложения вече, има какви ли не удобства които бозата ги няма, по надежден е и по стабилен ... не мисля че трябва да с еучудваме защо делът им сред нотбуците а и десктоп машините, нараства.
В същото време имат два ключови продукта, I-pjone и I-pod, достатъчно популярни и търсени, предлагащи много възможности и опции, отлично комбиниращи се с мак бука. Всичко това е от чисто потребителска страна на продуктите, има обаче и друго, дизайн. Кой каквото и да говори трудно някой ги надминава в дизайна, а масовия продукт се продава от дизайна.

Истина е че продуктите им не са много надеждни като хардуер, имах мак бук който два пъти му с есменя батерия и пак се прецака, CD-то също не беше върха на сладоледа, но всъщност кой нормален потребител вее изпозлва CD ??? Продуктите им предлагат добър перформънс, особенно под мак ос, имат всичко необходимо в тях, естествено е че се търсят все повече и повече. Тоя мак бук го имах от 3 години, ако го бях сменил преди 2 нямаше да усетя проблема с батерията, а много хора така правят.

Та това според мен е причината най-вече .. иначе не съм ейпъл фен, позлвах го щото го имах под ръка .. до онзи ден, стана на парчета :Д

Пет Юни 25, 2010 6:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе аз точно това не мога да разбера - кво толкоз им харесват на епъл приложенията, при положение, че си вързан като магаре за дувар?

Пет Юни 25, 2010 7:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бе и аз не ги разбирам що си дупчат ушите, носовете че сигурно и гъзовете напоследък,
та да си окачат някоя дрънкулка, ама го правят масово... айде де.

Пет Юни 25, 2010 7:51 pm
Профил WWW

Мнение 
Е с какво си вързан с яйпъл приложенията, и изобщо за кои от тях говорим. Примерно МС офис пакета си работи като слънце, фотошопа пък рботи в пъти по добре от колкото под боза, corel има версия за мак, има каквито се сетиш тулсове свърани с уеб разработки, професионалните може би се изчерпват с това, е да не забравяме че и видеообработката таме доста по бърза. Въпроса е обаче че говорим за шир потреба, примерно стотици ако не и хиляди десктоп уиджети, и то направени много грамотно, всякакви дребни софтуерчета които едва ли някой тук би е сетил да търси или да използва, но това са нещата които търси масовия потребител.
За мен всичко освен боза е загуба на време, не мога ли да си пусна кад софтуерите все ми е там ако ще и свирки да прави ОС-а, ама малко хора са така.

Пет Юни 25, 2010 11:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не бе аз за слушалката се чудех....

Съб Юни 26, 2010 11:02 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А бе зарежете такива теми като дизайн, приложения и т.н., продуктите Apple се продават заради името, и не на последно място цената. Щото не е все едно да ходиш с лаптоп Acer, Asus и т.н, и с Apple :-) Едното означава престиж във висшето общество, другото означава практичност. Все едно да отидеш на виенски бал с докерски обувки и работни дрехи, нали всички ще те освиркат :-)
Докато има човешка суета дотогава ще се продават лъскави дрънкулки на безбожни цени. Иначе маркетинговата им стратегия на Apple в момента удря всичко в земята, те са Microchip на дрънкулките :-) А представяте ли си един ден Apple продукт с Microchip хардуер ? :lol:

Съб Юни 26, 2010 4:09 pm
Профил WWW

Мнение 
¶ написа:
Докато има човешка суета дотогава ще се продават лъскави дрънкулки на безбожни цени. Иначе маркетинговата им стратегия на Apple в момента удря всичко в земята, те са Microchip на дрънкулките :-) А представяте ли си един ден Apple продукт с Microchip хардуер ? :lol:

както се е ошашавил светът, ще има ли да се чудиш, ако това се случи?

Съб Юни 26, 2010 4:16 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
head_up написа:
¶ написа:

както се е ошашавил светът, ще има ли да се чудиш, ако това се случи?

Никак не бих се учудил :-) Всъщност, Microchip вече опипват почвата: http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... m=en546067 , http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... m=en546073

Съб Юни 26, 2010 4:21 pm
Профил WWW

Мнение 
¶ написа:
А..Докато има човешка суета дотогава ще се продават лъскави дрънкулки на безбожни цени. Иначе маркетинговата им стратегия на Apple в момента удря всичко в земята, те са Microchip на дрънкулките :-) А представяте ли си един ден Apple продукт с Microchip хардуер ? :lol:

И къде видя при Microchip "лъскави дрънкулки на безбожни цени"? Microchip са антипод на Apple. Хубавото при Apple е ,че софтуера и хардуера се мислят на едно място и всичко е добре стиковано. Това обаче води до другия "дефект" - монопола, който рано или късно изражда и продукцията. Вече ги има и първите наченки - маймунки мажещи с пръсти по шарени екранчета. :D

Съб Юни 26, 2010 4:57 pm
Профил

Мнение 
Абе монопола е както хубаво така и лошо, едва ли проблемите са свързани с монопола, по скоро с всеобщата тенденция д се правят стоки за по 3 месеца. Някъде имам едни макове, 2000-та година бяха втора ръка ..... та тия макове все още работят безотказно. По същото време продвах и компютри втора ръка, DX2 DX4, основно IBM но имаше и Olivieti, ама тия компютри все още работят и то без изобщо да ги спират, има ги по десетки и стотици каси където хората още си позлват дос приложенията и всичко им е наред. IBM са нямали монопол, но ако си се сблъсквал с нови работни станции от тях ще разбереш че нямат нищо общо със старите. Аз още имам перки и захранвания от IBM които работят, а са сваляни от 386 и 486 машини.

Иначе за епъл, цените не са толкова високи, може би не може да се сравнява с асус и асер, но са в класа на читавите лаптопи, тошиба, дел, HP бинес класа ... е верно че при тях има и евтини модели, но ако сравниш лаптоп на тошиба или дел с показателите на макбоока ще видиш че цените са горе долу сходни, пак отбелязвам не говорим за шир потреба моделите, щото му HP клас шир потреба и бинес клас разликата е от небето до земята, същото е и с тошиба. Има друго, интел пускат нов процесор и той се оказва в почти веднага в ябълката, е ако е технлогично нов, т.е. нов сокет / чипсет не е така, но иначе ейпъл се стараят да предлагат максимума перформънс. Всички ябълки имат firewire доста от новите компютри го нямат, да ама аз имам камери и дискове които на fw вървят по добре от колкото на USB па било и по-документи с по-висок трансфер. Друго нещо, примерно клавиатурата, доста приатна за писане, сменил съм какви ли не машинки, но тяхната е една от най-добрите. Дисплеите са убави .. абе ... парите има за какво да се дават. Тъпото е че да правиш лаптп чиято батерия се скапва след 6-7 месеца някак си не върви, ако не бяха тия проблеми бих си взел мак, но нещо нямам нерви ... иначе батерията е дело на сони ....

Нед Юни 27, 2010 2:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тони, на Apple не им е калпав хардуерът. Имали са сума ти години машини
базирани на power, преди това на 68k, несравнимо по-свестни и мощни от интел.

Но са напраравени на дрънкулки - всичко е секретно, някакъв т.нар. "open firmware",
който е всъщност тотално затворен, всякаква документация за перифериите беше
засекретена най-дълбоко. Неизползваеми за нищо освен за каквото по тяхно
усмотрение трябваше да са.

Докато през това време интел базираните PC-та им се знаеше всичко и хората
правеха продукти с тях - макар процесорите им да са тотален боклук, нали се
маже нещо на високо ниво и става, айде в кутията и на клиента дето така и
така не знае какво получава.

А за съвременната тенденция всеки да продава някакви дрънкулки - те и PC-тата
отидоха в тая посока с разните висти и 7 вече необратимо, а пък Apple
сговниха и те хардуера си с интелски процесори... Последното се очакваше,
вече power процесорите станаха прекалено мощни та да се пръскат масово
по света, явно гледат да ги ограничат във вътрешния пазар 64 битовите поне
засега, а PC-тата изглежда са си изпели песента и кой каквото може доизстисква,
така ще е още десетина години може би докато бъдат тотално заменени от
дрънкулки подобни на i-pad.

Нед Юни 27, 2010 4:19 pm
Профил WWW

Мнение 
Кой го интересува какво има вътре, нали изглежда добре, може да си четеш книжка или весник, че струва малко повече от лаптоп с далеч по добри възможности няма значение. :D
Това е бъдещето, хората стават все по консумативно ориентирани.
Имах възможност и да го пипна, пълен боклук ако ме питаш. На всичкото отгоре трябва да му пипаш дисплея и да го клепаш, и като се и надраска в един момент няма да се чете и чувствителноста му ще замине а бе от нормален лаптоп по добро няма, мисля че хората ще го осъзнаят в един момент и тези който са си го взели ще му се нарадват за малко и после ще иде на някой рафт за хубав спомен.
Абсолютно безполезна играчка е, на всичкото от горе забелязах че и новините са с пари, където и да натиснеш плати за да ползваш, това си е замислено от създателя винаги е клонил в тази посока. Не знам дали някой знае ама само ATT мрежовия оператор в щатите има ексклузивни права да продава и свързва към мрежата Iphone, никой друг няма право да продава е и тва ако не е монопол. Добре че ATT са малка мрежа иначе да са ги разкръстили там :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Юни 27, 2010 6:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
¶ написа:
А..Докато има човешка суета дотогава ще се продават лъскави дрънкулки на безбожни цени. Иначе маркетинговата им стратегия на Apple в момента удря всичко в земята, те са Microchip на дрънкулките :-) А представяте ли си един ден Apple продукт с Microchip хардуер ? :lol:

И къде видя при Microchip "лъскави дрънкулки на безбожни цени"? Microchip са антипод на Apple. Хубавото при Apple е ,че софтуера и хардуера се мислят на едно място и всичко е добре стиковано. Това обаче води до другия "дефект" - монопола, който рано или късно изражда и продукцията. Вече ги има и първите наченки - маймунки мажещи с пръсти по шарени екранчета. :D

Май не си си изпил сутрешната доза кафе :-) Идеше реч за печеливша маркетингова стратегия, а не кой какво точно произвежда и продава. Хареса ми на tgi определението дрънкулка, затова и го употребих.

Нед Юни 27, 2010 6:31 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
plameniv написа:
Добре че ATT са малка мрежа иначе да са ги разкръстили там :)

Хахаха - душичка :
Цитат:
AT&T is the second largest provider of mobile telephony service in the United States, with over 85.1 million wireless customers, and more than 150 million total customers

Можеш ли да сметнеш колко повече е това спрямо населението на цяла Австралия - ако не можеш, аз ще ти кажа. Само мобилните им потребители са 4 пъти повече от австралийците, а всичките им телефонни абонати са 7 пъти повече :D . Ако не знаеш АТ&Т е новото име на Southwestern Bell Corporation, която пък е възникнала след насилственото разделяне на първата АТ&Т преди 30-на години, защото е била толкова голяма, че са я смятали за монопол в щатите :) . През 2005 компаниите пак се обединяват. А смятам няма нужда пък да ти казвам от къде идва думата Bell в името на компанията. В момента ако смятаме само мобилните потребители само Verizon Wireless e по-голяма от АТ&Т и то с много малко - имат около 93 млн. потребителя спрямо 85-то на АТ&Т. Баси, при наличието на интернет и Гугъл да се дрънкат такива глупости е баси смешката.

пп. Забравих да допълня - Вирайзън (най-големия оператор тук) е със CDMA система и т.е. АТ&Т се явява най-големия GSM оператор в САЩ пред T-Mobile, която е на второ място и има около 34 млн. потребителя. Та от тая гледна точка стратегията на Джобс си е перфектна (аз не съм си мислел и че ще е нещо различно де :D ) - избрал си е най-големия GSM оператор в щатите и е избрал GSM платформата, за да може iPhone-а да е абсолютно еднакъв по целия свят. Говореше се до преди време, че от април 2010 ще има и айфони на Вирайзън, ама април мина и още нищо няма :) .

Последна промяна Dimitar на Нед Юни 27, 2010 10:29 pm, променена общо 1 път

Нед Юни 27, 2010 9:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 121 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща