|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:12 am
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе то ясно, че ако си между мечката и малките и мишлета работата ти е спукана
45-ти калибър ли са най-яките пистолети? (по романите ги водят "армейски колт" 45)
За калашников си спомням, че някой ми е разправял (аз почти не съм стрелял
през живота си, като войник патроните ми са няколко десетки в най-добрия случай...  ),
как пробивал релса от май километър беш, или сто метра беше, но не и от непосредствена
близост. Нямам представа дали е така де, вероятно са били party приказки преди
много години.
Та ако има такъв ефект (куршумът е мек от нагряването и му трябва малко път да се
поохлади??? или това са пълни глупости???), той навярно се разпростира и върху
пистолетите и т.н.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Юли 15, 2010 12:00 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Не са митове за силата на калашника. От 100 метра куршума влиза на 10 мм. в тънката част на релсата. Бил съм свидетел в казармата как пробива релса от 10 метра. Просто минава през нея(говориме за тинката част на релсата).
Иначе за пистолети може би Desert Eagle с клаибър 50АЕ може да мине за връх в тежката категория. Не казвам че е най...
А Колт са си класика в жанра. Девизът им е "Господ създаде хората, Колт ги направи равни"
|
| Чет Юли 15, 2010 12:12 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За Калашника, дупчи релса, ама от 10-20 м, и то дучи основата на релсата, горе в дебелото няма шанс никакъв, подобна дебелина с ПК с бронебойни но пак е малко вероятно.
Работата с прасето е друга, както предполагам и с мечката, там пробивна сила не върши работа, черепите на тези животни са дебели и заоблени, отклоняват много успешно крушуми, както казах това което съм постигал в главата на прасе е да му разбие муцуната. Ако го стреляш странично шанса е по голям, когато колехме прасета ги целим около врата, малко по назад е и сърцето, то зависи от къде си му де, дали си от към муцуната или от към задника. Само за информация, случвало ми се е дори плещката да не може да пробие крушума, а тя не е кой зане колко масивна, прсто ъгъла е бил малко по кос. Та при тези животни въпроса е да предадеш максимална енергия, ако го целиш в главата бренеке, то е като удар с чук, отдава доста енергия прасето като нищо може да умре от кръвоизлив на мозъка, д му счупи черепа .. общо взето бренекето действа безпогрешно.
Да обаче мечока е нещо друго, мечока има много мускули, а мускулите много успешн разсейват муниции като бренеке.
С големите животни е опасно, не случайно има купища ловци убити или пострадали дори от малки животни като прасе, д ане говорим за мечки, носорози и др. от сорта.
Правилния подход с подобни ако се цели да се убие е или с мощна винтовка с оптика и да се целят жизненоважни области, или с гладкоцевна и бренеке от подходяща позиция с опция за бързо омитане. Случая когато някой е ненадейно нападнат е по друг, ако животното вече е раздразнено и озверяло раняването му едва ли ще помогне.
Със сигурност ако иа човек под ръка АК с 30 патрона мечока няма шанс колкото и да му се е качил адреналина, но предполагам малко хора ходят в гората с такъв. Сигурно и мощен пистолет с повечко муниции мож да помогне, стига да има време да се изстрелят точно пон 5-6 крушума, гладкоцевна помпа с бренекета май е най-добрия вариант, след 3-4 попадения дори да не го убият мечока може би ще се откаже .. може би ....
п.с. а за калашника, добро оръжие, мощно и добре пригодно за руската тактика за водене на война, точн е до около 350-400 м, пише че обучени стрелци могат да поразяват цели до 800 м .. ама пише, аз съм изстрелял поне 3-4 хил патрон, но сигурно попадение над 350-400 м е почти невъзможно, зависи и от фазата на луната. Крушумът е мощен, нанася поражение и зад много от стандартните укрития, дебело дърво, зид, бетонна стена. Много важно предимство е че е почти безотказен, случвало ми се е да с ядосвам, да го хвърлям из гората и във реките, след това само изтръскване и е готов, без засечки. Определено не е прецизно оръжие, целта му е масиран огън без нзачение дали в атака или отбрана, като цяло руската стратегия е насищане на бойното поле със снаряди и крушуми, от не много добри стрелци. Не случайно и в БГ и в Русия кашимерията не стреля кой зне колко много, по скоро не кашимерията а редовата войска, за сметка ан това на границата ни беше писнало да стреляме, 6 месеца по сандък на звод .. не е човешко.
|
| Чет Юли 15, 2010 12:24 am |
|
 |
|
CarBeta
|
+1
Ако ще се убива мечка според мен най-добрия вариант е ловна карабина и доста прилично/безопасно разстояние. За мечка абсолютния минимум е .44, но пролема е разстоянието. Ако я надупчиш добре мечката ще пукне, но сигурно поне 5 мин. след теб. И основния проблем е, че мечката не е типичен хищник и като напада не се страхува от поражения т.е. не се плаши и не отстъпва. В природата конкуренцията и е друга мечка. То не е проблема само в калибъра и в оръжието. Като се юрне срещу теб това туловище не е номера само да си стреляш напосоки а трябва сериозни попадения. Не става и да бягаш. Мечката може да бяга с до 50 км/ч. Катери се и по дърветата. Абе кофти работа...
|
| Чет Юли 15, 2010 12:54 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Чел съм за убита кафява мечка с пищов 50-и калибър, но след изстреляни в нея 12 патрона от двама човека с въпросните пищови  .
Аз не случайно пуснах линк към въпросните 30-06 (евивалент на 7.62х63) патрони, защото са с огромна енергия, която си трябва за мечката, защото под дебелата кожа има и дебел слой мазнина и после дебел слой мускули  .
|
| Чет Юли 15, 2010 1:06 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе незнам. Не че защитавам мечките, ама поне в БГ в 90% от случаите, хората сами са си го търсили. Преди време показваха един по телевизията. Мечката го беше обработила качествено за цял живот. Ама какво се оказа - те нашите били тръгнали да я тепат. Дебне си той от засада, ама мечката и тя ми излиза в гръб. А да те видя като си толкоз ербап с пушката на пусия.... Направо го беше разсвасовала жив. Добре че го чул другия как пищи и дошъл навреме да я изгони (май не беше успял да я убие). Аз въобще това лова го намирам за малко педалско занимание. Голямо геройство да утепеш животното с техническо превъзходство. Ако си толкоз ербап - взимай един нож и върви го бии да те видим (за самозащита или за храна не коментираме, там всичко е позволено).
Въобще мечките в БГ макар и станали стръвници (от глад не от любов към спорта) рядко се осмеляват да нападат хора. Освен ако няма малки. Тогава работата е неспасяема. То и голяма част от БГ мечките са по скоро карикатури на мечки. Не е като да са гризлита. Кожа и кокали са. Гледах една Витошка мечка как рови по кофите на Бистрица. Беше по слаба от човек сигурно. Тъжна картинка.
То напрактика една мечка ако не е стръвница, тя няма от какво да расте много в БГ. Няма такива рибни реки като в щатите. С дренки и боровинки 100 кила трудно се минават. А като стане стръвница и теглят куршума бързо, бързо. Така че повечето мечки в БГ са си доста дребни и плашливи. Когато нямат малки, пак подчертавам.
Абе то хора умират по 1000 на година по пътищата. Сигурно още толкова в различни форми на насилствена смърт причинена от друг човек. Една женица я нападна мечка (да се оправи дано) и обявихме мечките за враг номер едно на народа.  Чак със спрей ще ги гоним. А едва ли се иска много акъл да не ходиш сам в гората, да си организират 3 ловджии да дежурят при овцете и пр. не толкоз сложни мерки. Спрейове, детекторна техника.... глупости на търкалета.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 15, 2010 10:44 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Баси как ми оспамихте хубавата новина
аз само исках да кажа, че незнам даже и да съм с 2 спрея и два пищова, ако ей така от храсталака излезне нещо от калибъра на гризли, въобще няма да се сещам да заставам в стойка както оня смешник на филмчето на Димитър - то от ясно по-ясно че е рекламно и мецата едва ли е от няй-злобните екземпляри...
ами най-вероятно или ще бягам или це се пуля кротко леко поомацан
иначе по форуми всички са много смели как с пищов едва ли не ще гърмят без да мигнат и ще трепят мечки с голи ръце и т.н.....
щото с пищови съм стрелял и трябва доста подготовка да кажем да уцелиш на 25 метра ако си леко задъхан при провиране през шубраците,,, за 50 м да не говорим. а ако видиш мецата на 10 метра.... просто 99 % от форумците няма да се сетят за пищова вервайте ми 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Юли 15, 2010 1:23 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз все си мисля, че звука от изстрела ще е много по полезен от директно попадение в тялото на мечката (освен ако не си герой от уестърн). Гърмежа може да я стресне, а ако я уцелиш и не я трупясаш от раз, тежко ти.... при всички случай в БГ, мечката е била прогонена от втори човек (хора) с викове и правене на шум - в някой случаи изстрели, в други просто дрънкане със сопа (както е в последния).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 15, 2010 1:32 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
|
| Чет Юли 15, 2010 1:44 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Малко съмнително ми се струва това. Според мен първо трябва да покажеш на мечката, че не те е страх от нея и че е хубаво да не те напада, и леко полека трябва да й направиш път, защото все пак тя е по-силната и следователно е по-правата. Само за протокола кафевите мечки бягат бързо колкото кон (е не толкова продължително време), като по стръмнина или наклон скороста им не пада за разлика от коня. Катерят се по дървета, много добре плуват и са доста умни. Ако имат малки и писнат - мечката полудява, ама в този случай и невестулка да е пак може да те убие.
И съм на 100% съгласен с мненията на Цецо. Като те е страх от мечката не ходиш в гората.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Юли 15, 2010 3:16 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това ни прави хора  . Ако се биехме със зъби и нокти с плячката си щяхме още да сме си животни  .
|
| Чет Юли 15, 2010 3:45 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не говорим за плячка, а за трофеен лов. Не виждам нищо човешко ако снаражен с модерна техника гръмнеш безащитно животно само за да се "накефиш". По тая логика, мини отгоре със самолета и опожари гората, ще изтрепаш още повече трофеи.
Ако искаш да покажеш превъзходство над даден конкурент (било животно или субект) логичното е да го направиш на негов терен по неговите правила. Щото иначе си е като да се изрепчиш на някой в диското, да го изчакаш да се обърне и да го наръгаш в гърба. Пак ще си по-по-най.... ама ще си боклук.
Виж ако става въпрос за плячка, т.е. гони те глад и е заплашено оцеляването на теб или вида ти - ползвай и обогатен уран ако трябва.
|
| Чет Юли 15, 2010 3:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цецо, като казах "това ни прави хора", имах предвид всичко, дето си изброил (включително и показността). Ако нямахме такива емоции и ако не ползвахме помощни средства, за да покажем колко сме велики щяхме да сме животни - те действат само прагматично и без да се перчат  .
|
| Чет Юли 15, 2010 4:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А ясно. Аз явно съм по малко човек тогава, и повече животно.  Просто се чудех как да го обясня на себе си 
|
| Чет Юли 15, 2010 4:04 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
То затова набира сила ловът с лък или арбалет. Много маниаци се палят по това.
тогава животното има някакъв шанс да оцелее, пък и се вижда ловеца що за ловец е
иначе елен на хранилка да го думнеш от 100 метра с оптика от заслон не е голямо геройство...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Юли 15, 2010 4:09 pm |
|
|