|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:08 am
Е па туй М$ се уля със ш*баното Genuine
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А бе Бонго това убунту аз го инсталирах и тръгна само, без нищо. Ако ти е
само до това да ползваш каквото идва с т.нар. "live CD" по-лесен вариант
едва ли има.
Но ако тръгнеш да инсталираш друг софтуер е умряла работа, трябва поне
известно време да си копал юникс системи и да знаеш линукс кво иска.
Опитах да инсталирам един ftp сървър следвайки някаква инструкция - не стана (може би
час си загубих).
Опитах да инсталирам realVNC - не стана. Няколко часа си загубих за това.
Иска разни версии на някакви общи библиотеки дето нищо от разните им
автоматизирани процедури не работи, а бе умряла работа е ако не искаш
да задълбаваш в това. А и да се задълбаеш просто ще видиш каква
мърлява работа е надолу, та по-добре си стой в неведение с MS или
някое готово CD... 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 12, 2010 2:28 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
На мен преди няколко дена ми попадна едно такова готово CD и реших да бутна от него и да го разгледам това Убунту, само дето бутва 30 минути и накрая умря геройски, та смятам с това да ми се изчерпат опитите да видя какво толкова е успяла да сътвори линуксджийската общност  .
|
| Чет Авг 12, 2010 2:58 am |
|
 |
|
tgi
|
А бе не винаги е така, може би ти е по-новичък модел телевизорът примерно
та общността не го е разгадала - те нали почнаха все повече да ги заключват
за да могат да ти продадат боза 7 и подобни, инак кой ще се засили да купува нови
бози ако има приемливо работещи стари.
А може и друго да е разбира се, на моя телевизор съм му отделил едно 20-ина G от
диска да може да се убуутва в убунту и макар главно да го използвам за слушане
на радио (MS прекъсва, това - не....) откак изгониха BBC от София може да има
и повече файда, примерно като ми се беше сринала бозата това ми помогна
в реставрацията.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 12, 2010 12:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Телевизора ми е на 5 г. - снощи след предишния пост пробвах пак и тоя път тръгна. Не знам какво му е било предния път, ама компа си е абсолютно същия  .
|
| Чет Авг 12, 2010 4:22 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Нали не се съмнявате, че от години пробвам широкорекламираното Ubuntu (и не само) и хардуерът все не ми е тръгвал - на дърти вече PC-та. А Puppy-то си върви стига да не искаш твърде много.
QEMU Puppy: сакън не го пробвайте! Скалъпих най-новата версия във флашка и тя ми постави компа на колене. При опит да го изключа стандартно се стигна до син екран след който Винбоуса бе почти съсипан. Със старите версии не беше така - изтрих флашката че ми трябваше за друго.
За отровното Cookie: н'нам к'во е станало, ама вчера на всички компове с XP се появи съобщение за много важни обновления. Аз по принцип ги настройвам само на предупреждение щото не искам да ми хабят ресурси или да рестартират без мое разрешение. Комповете с оригинална боза се обновиха на момента а със скраднатата (2 бр.) чааакаха и до до днес. Единият със скраднатата е мултимедийният ми - мноого се бъгна и от 5 години насам не откривам начин да го оправя. Другият е на който впоследствие пробвах QEMU Puppy, за щастие имаше подходящ Restore Point след което ъпдейтванията си тръгнаха нормално. Ама ТЕ к'во си мислят, че ще тръгна да купувам XP?!
|
| Пет Авг 13, 2010 12:40 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Туй с инсталацията в Linux наистина е гадно. Защо е задължително да пишеш 20 реда код вместо да кликнеш няколко пъти?! Нямам впредвид професионално ориентираните. Puppy-то ми има Firefox2 който може би ще се инсталира с няколко клика ама за к'в ми е? От официалната страница заредих най-новия Firefox за Linux и така не открих лесен начин да го инсталирам. Ама аз съм само потребител, бре!
Edit: почвам да си мисля, че всичко тва е за прословутата непробиваемост на Linux и ми замирисва на чалга.
Tgi, сетих се и заради теб пиша. Явно ненапразно се оплакваш от доставчика си - да ти прекъсва радиото  . То може и от някоя "настройка" в бозата да е - по-вероятно в твоя случай  Като имаш време прегледай 10-20 клипа в YouTube посветени на ускоряване на нета и после направи само 2-3 от най-повтарящите се и най-разумно звучащите настройки
Всъщност за бозата има нещо свежо: Readon Player. Прекалено е добро за да е истина (за без пари) но досега никоя анти-програма не го е освиркала. И се развива доста динамично. Кеф ти радио, кеф ти телевизия от цял свят.
|
| Съб Авг 14, 2010 11:31 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бонго, едва ли е в настройките. Нали всички системи имат и общи неща, та покрай писането
на DPS-а доста отдалеко надушвам какво става и в другите.
Работи два-три часа и не преживява dhcp renew (или както го правят, може и нов request
да пускат, не съм гледал). Т.е. проблемът е на дълбоко системно ниво, явно tcp връзката,
по която тече радиото умира. В линукса не е така - преживява си го. По-рано преживяваше
дори спиране на тока - явно като умре и я правят наново на някакво по-високо ниво,
може би съответният plugin за firefox-а. Но от неотдавна това спря - както и други
работи спряха откак Евроком се прекръстиха на "Близу", то оттогава някъде и стана
това, че трябва да подавам писмено dhcp заявление всеки път май, нови хора някакви са
явно. Те и целия ARP трафик го broadcast-ят из целия 16k subnet, не беше така преди.
|
| Нед Авг 15, 2010 12:28 am |
|
 |
|
741
|
На жена ми нотбука е с убунту. През synaptic мениджъра инсталация на пакет от техните репозитори е само с кликане на мишка, ако не броим паролата.
|
| Нед Авг 15, 2010 10:10 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Да де, с Firefox2
Напълно съм бос в Linux, напоследък не ми остава време и за четене - необходимото така си стои неразпечатано в найлончето. В Puppy-то открих някв'а проверка за съвместимост ама само за програмите в пакета. Толкова ли е трудно да се разшири за произволна програма?!
Edit: представяте ли си ужаса, ако всяка нова програма трябваше да ходи в М$ и след съответното тестване да се включва в поредния пакет за централно теглене?! Бррр, предпочитам по някой син екран отвреме навреме.
P.S.: А Firefox2 е официално признат за най-тежкият.
|
| Нед Авг 15, 2010 12:03 pm |
|
 |
|
michev
|
bongo_X2, не е задължително всяка програма да ходи до производителя на лунукс ОС-а, че да може да се инсталира само с 1-2 клика.
В линукса основно има 2 типа пакетиране на програми - rpm и deb (има и други, но тези са най - широко разпространени). RPM-то се използва от ред хат, сусе и някой други линукси, а DEB се използва от дебиан базираните.
За да инсталираш някой програма, само трябва да знаеш на какво ти е базирана дистрибуцията и да изтеглиш коректния пакет. Пример - искаш да си инсталираш гугълския хром, който не го намираш в текущата си дистрибуция - отваряш http://www.google.com/chrome/eula.html , избираш си пакета, теглиш, кликваш 2 пъти в/у него, пишеш си паролата и след броени секунди си имаш инсталиран гугъл хром - лесно и елементарно, без грам конзола.
Естествено има и линукс дистрибуции, за които рядко се намират пакети (нито деб, нито рпм) и за това те почти винаги се налага да си компилират нужната програма... за съжаление 100% всичко става в конзолата..
Та с обясненията до тук исках да ти кажа, че не всяка програма ходи до ос производителя, а той ходи и си харесва кадърно направени програми и ги включва в своята дистрибуция. Както казах по горе - винаги можеш да си изтеглиш от разработчика на дадения софт който си си харесал, подходящ пакет и да инсталираш с няколко клика.
|
| Нед Авг 15, 2010 3:05 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
michev, де да беше така... Това с Chrome-то колко време го търси? Щото с Firefox-а не е така.
Прбвах набърдже и Crome-то, уж се инсталира ама после не можах да го открия. Тя и инсталацията на Puppy-то не е перфектна затова не казвам нищо. Ама от M$ да минаваме на Google - за к'в ни е Linux?!
|
| Нед Авг 15, 2010 7:41 pm |
|
 |
|
michev
|
Определено не ми е отнело повече от 40 секунди търсенето...
Та, защо не дадох пример с ФФ - ами много просто - има го във всяка себеуважаваща се дистрибуция.
Като пример - на дебиан базираните линукси - и след минута до 2 - имаш инсталиран ФФ.
Това пък абсолютно не го разбрах..
|
| Нед Авг 15, 2010 9:01 pm |
|
 |
|
tgi
|
А бе юникс команден ред да има човек си е съществено предимство дори да не е
опитен (аз не съм ама като се наложи ставам достатъчно  ).
Но поуката е, че в днешно време ако някой иска да продаде продукт той трябва
да тръгва "сам", включваш го и работи. В повечето от случаите е така с продуктите
на MS, колкото и размазани срани и пак отгоре размазани (повтаряй в цикъл от първото
"размазани" докато ти втръсне  ) да са. Понякога не тръгва, ама за повечето от
потребителите това са чути истории за нечии премеждия. А с линукса не е така,
там нали няма централен контрол и всичко е тотална мазня, понякога някой се постарал
да събере работещи неща накуп та да стане нещо - примерно като убунту - и дотам.
Инак самата операционна система в дъното си не ми изглежда по-малко тромава от тая
на MS, и двете са отчайващо тромави - оглушават за секунди наред за команди и дълбаят,
не просто някой таск ами като цяло - но това може да е от келявата графична среда, гном
някакъв май беше, видимо много кьопаво направен.
|
| Нед Авг 15, 2010 9:02 pm |
|
 |
|
michev
|
tgi, ако седнеш да направиш няколко сравнителни теста, с приложения на вин-а и на линукса, по производителност ще бие мак ос-а, но той е една друга бира
Тромав е линукса, не споря.. но пак по добре държи фронта
От опита ми до момента, гном-а (графичния мениджър) е по - лек, по - бърз от КДЕ.
|
| Нед Авг 15, 2010 9:22 pm |
|
 |
|
tgi
|
MAC OS е нещо, за което не съм намерил досега време за губене и не планирам
да търся такова  .
Ако DPS-ът ми не реагира на мишка или копче в рамките на милисекунди (по-малко,
отколкото мога аз да забележа), работата е за _reset_. Случва ми се често като
програмирам в програмираната система, естествено.
Та съм се (само)разглезил и практически всичко по PC-тата ми е тромаво до неизползваемост
за истинска работа (каквато и не върша на тях де)  .
|
| Нед Авг 15, 2010 10:15 pm |
|
|