|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:06 am
дойде ли време да учим китайски?
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А бе Пи, нямам причина да се съмнявам в оценката ти на тамошните храни, и от други
съм чувал подобни приказки - ама тукашните май ги гледаш през розовите очила на носталгията  .
И тук хлябът _отдавна_ е тричав, не е и сладникав дори. Саламите просто са негодни за ядене,
спрели сме да купуваме преди години.
"Киселото мляко" и тук не се разваля с месеци. Прясното просто не го знам (жената го ползва
като суровина за разни неща само).
Просто планетата се пренаселва и скоро освен човешко друго месо май няма да има за ядене.
А и растенията като бъдат опасани вече алтернативата ще е нула 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Май 01, 2011 2:37 am |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
Сега ти погледнах datasheet-a - абе тия китайози всичките си разработки ли кръщават с SCxxxx ?
И аз гледах едни техни LED драйвърчета - SC6201/2/3 (три броя за юан).
А иначе какво му е трудното - сядаш и превеждаш. Обикновен традиционен китайски в края на краищата.
Ето ти първата страница на твоя документ:
QFP44-10 × 10-0.8 Description SC8113 is a high-performance analog video processor, which is mainly for security Prevention, surveillance, video telephony, image processing applications in markets such as the development of SOC Integrated chip. Its main function is defined as: from the TV tuner to receive and decode Device, DVD / VCD player, CCD cameras, video recorders, etc. PAL / NTSC system composite video or Y / C signal, the output ITU-656 YUV4: 2:2 Video signal. Features * support for composite video or S-Video input signal (PAL BGHI, PAL N, composite PAL N, PAL M, NTSC M, NTSC N, NTSC 4.43, NTSC-Japan and SECAM), and has a signal source with the standard Automatic detection. * can support 4 CVBS, or 2 CVBS +1 Way S-Video, or 2 Road S-Video signal input. * Standard ITU-R BT656 YUV4: 2:2 video data output. * Built-in high-precision (9bit) two-channel ADC, analog automatic gain control function Energy. * external single clock source, the internal PLL can generate accurate video clock. * Built-in light / color separation processor, color correction filter and a single PAL delay line Dollars. * has the brightness, contrast, saturation and hue adjustment; * with video noise reduction, color transient improvement, sharpness processing power Energy. * Use I2C bus control. * 3.3V single voltage supply. Applications * is widely used in security, monitoring, visual power Words, image processing systems.
|
| Нед Май 01, 2011 5:09 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Не, не е точно така. Да речем гледам през розАвите очила, но при малките деца не е така, като
ги заведеш в България и първото което им прави впечатление е, че на леля, вуйна, стринка,
баба и т.н. всички гозби за по-вкусни, че и домата е домат, а краставицата не е мека като
дедовия макарон. Айде при бабите е обяснимо - лично стопанство. Но лелите живеят по градовете
в апартаменти, всичко се купува от магазина. Едно дете не можеш да го накараш да гледа с такива
очила.
Тя планетата се пренаселва, а пък у БГ се разрежда, т.е. не е причината ( за в БГ де ) пренаселването.
Днес чета във вестника,
/* ето и линкове: http://www.csmonitor.com/USA/2011/0416/ ... er-drugged , http://eatocracy.cnn.com/2011/04/15/bac ... -u-s-meat/ */
че хамериканските ветеринарни служби взели проби на меса и месни продукти от 26
големи магазина, включително и от Шикаго-то, при което в 47% от пробите имало златен стафилокок
над нормите, а в 50% и кусур от пробите имало два-три вида бактерии, на които не им дремело и от
най-силните антибиотици. Преди няколко месеца имаше друга изцепка, десетки милиони яйца се оказаха
заразени и ги изтеглиха от пазара. А уж най-качествения контрол на храните бил тука, айде холан,
и ние дъвчим банбони Тик-Так и пушиме цигари Кент 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Май 01, 2011 6:35 am |
|
 |
|
tgi
|
А бе факт, че в БГ населението намалява, ама то изглежда намалява баш в частта си дето произвежда
храни та и много местно производство няма. Ако и да има свястна пшеница тя не стига до хляба, дето
го продават - той е тотално тричав, понякога - веднъж на няколко месеца - се случва хубав та да
не забрави човек какво беше. Нямам представа що е така, може би продават навън свястното зърно и внасят
разни трици от Индия и т.н. Нали не си забравил, че в БГ "икономиката" се планира и регулира от ЦК (или
както му викат тая седмица).
Аз доматите не ги различавам, все трева някаква са ми, ама жената не е като мене и последните
година-две се жалва, че били станали хартиени. Напоследък се оплака, че тия от комитета по
планирането били спрели и вноса на картофи, имало само боклучави български (предните години
купуваше някакви немски на половината цена и далеч по-качествени - според нея, аз нали съм
прасе та много не забелязвам).
Та знам ли, сигурно има неща дето да липсват в щатите и някое дете да се впечатли, ама като цяло
едва ли човек тук яде по-качествени неща. Тукашаната FDA навярно просто не може да огрее
колкото тамошната, затова и не се чува толкова за заразени и т.н. неща, предполагам.
Спасението май е да строим космически кораби и да бягаме

_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Май 01, 2011 1:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
tgi, за хляба си 100% прав! Станал е абсолютна отврат, особено след модата да се продава нарязан и в целУфан. Явно технологията го изисква щото и от тукашния за сандвичи ми се гади. Да ама тук имам алтернатива: има безброй фурнички правещи го по традиционни технологии, напр. на ръка или заквасен и поне половината го докарват хем вкусен и хем с външен вид.
Аз съм селско чадо а дядо ми беше фурнаджия, така че от ядене на хляб разбирам.
Каква бе изненадата ми обаче на село в БГ: всички местни фурни фалирали и безвкусният целУфан се доставя от стотици километри. Зимата как ли се оправят, може би се запасяват за седмици щото говното и без това не си променя качествата.
Кисело мляко чат-пат се намира макар и по-приличащо на айрян. Зеленчуците все още намирисват повече от тукашните но пак зависи откъде си ги купил. То явно е и от семената: тук преди години и аз си произвеждах уж същите сортове като на баба, на външен вид бяха и по-добри но на вкус не можах да ги докарам. Редки изключения имаше когато успявах да се сдобия с кълняеми БГ семена, тогава от Сортови семена все още се намираше по нещо. Сега гледам, че и на село си купуват от лъскавите вносни пакетчета.
|
| Нед Май 01, 2011 1:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Като ми отговориш на въпроса, дето те попитах и аз ще ти отговоря на тоя  .
|
| Нед Май 01, 2011 3:19 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии Димитре аз помислих въпроса ти за чисто риторичен щото отговорът ми се съдържа в поста ми преди него.
Съвременното ГМО е като оправяне на компютър с каменна брадва. Понякога може и да помага но никой не може да предвиди последиците.
Докато добрите стари хибриди и кръстоски си бяха нещо естесвено за природата, никой не се правеше на Господ да създава нови организми против естествените правила, само се увеличаваше чистотата.
|
| Нед Май 01, 2011 5:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бонго, аз не те питам какво могат да предвидят, а какво са научили за това с какво са вредни ГМ храните. И още еди въпрос - с какво хибридното кръстосване на сортове от човека е по-различно от ГМ храни  ?
Иначе по твоя въпрос - защо хората ядят ГМ храни. Значи тук като влезнеш в един хранителен магазин и всички продукти имат т.н. PLU код - както на всякъде де, предполагам знаеш какво е това. Та тоя код обикновено е 4 цифри. Ако започва с 3, значи продукта е генномодифициран, а ако започва с 4 не е. Ако отпред пред 4-я цифри има и една 9-ка, то значи че е органик, т.е. не са ползвани препарати при отглеждането му. Демек станаха 4 комбинации - 3ххх, 4ххх, 93ххх и 94ххх. Така, сега като сложиш 4 ябълки от тия 4 вида една до друга и виждаш как цената на 94 е по-голяма от тази на 93, която пък е по-голяма от тази на 4, която пък е по-голяма от тази на 3. И разликата може да е в пъти. Светна ли се вече що много хора ядат генномодифицирани храни  ? Само за сведение - ние сме тричленно семейство и пазарувам храната от магазини, които продават органик храна. На месец давам по около 1000$ за храна и нямам абсолютно никакви претенции към вкусовите и качества, т.е. и зеленчуците не са както ти им викаш гумени и киселото млеко е кисело млеко и с прясното се развалят за нула време ако ги оставя отворени. Същите продукти (като количество) мога да ги купя и за 400$, ама и сам се сещаш какви ще са. Та извода какъв е - ако няма евтини генномодифицирани храни много народ няма да има какво да яде  . Отделно аз още не съм видял/прочел/чул убедително доказателство, че ГМ храните са вредни. Все слушам някакви истории тип световни конспирации и/или филми а ла Майкъл Мур  .
|
| Нед Май 01, 2011 7:55 pm |
|
 |
|
tgi
|
Никой не е видял доказателство за вредата от генномодифицираните храни, по всяка вероятност
защото няма такава. Не повече от кои да са други храни де.
На мене ми се вижда по-скоро добре, че в щатите можеш с повече пари да купиш по-качествена
храна. В БГ не е така; повечето пари ще ти ги вземат ако им ги дадеш, разбира се, може и да си
направят дори труда да ти дадат по-шарена опаковка.
|
| Нед Май 01, 2011 8:18 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
И двамата сте прави ама...
А за вредата от ГМО-тата питайте пчелите щото те са най-близо до тях пък и се обновяват годишно а не като нас през десетилетия. Да не си пеем после със закъснение старата песничка за едно бебе с две глави и к'во си мисли то за майка си която готви на домашния ядрен реактор... Щото доста препарати се забраниха ама къъсно. Сега идва реда на ГМО-то. Мии първобитни хора ли сме, че по метода на пробите и грешките ще разбираме коя гъба или корен са отровни?! Според мен няма нужда от доказване на вредността а от доказване на безвредността - за цивилизовани хора се пишем.
P.S.: "с какво хибридното кръстосване на сортове от човека е по-различно от ГМ храни?"
Първото може да стане и е ставало без намесата на човека а второто е създаване на нови организми без да се пита природата, по-лошото е че веднага се пущат в употреба и вместо да ги наблюдаваме отдалеко ние се юрваме да ги разпространяваме и ядем.
Забравих да кажа, че ефектът от хибрида доста прогресивно изчезва със всяко следващо поколение но новият организъм си е като атака от Марс.
Пак едит: за рапицата която изтреби пчелите на тъста не знам каква е ползата от ГМО, но за доматите и краставиците научихме: ползата за производителя е никаква но за големите с моловете е огромна - килограм домати вече издържа месец без промяна на лъскавия си външен вид. А че потребителят яде стърготини вместо салата е без значение. Големите имат пари да ядат друга храна и слава Богу, че тя е само рекламирана като такава 
|
| Нед Май 01, 2011 8:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по повод китайците (и китайките  )
всеки човек мирише.
количеството и типа миризма зависят от гена и какво яде. може да се компенсира донякъде с по-активна хигиена.
преобладаващия генотип на азиатците е немиризлив и е малко като количество. рядко може да налетиш на човек, който да го усетиш от метър.
корейците, главно поради маджата на техния полуостров, смърдят от метри. обаче същия човек, ако почне да яде нашенска храна, спира да мирише след 3-4 седмици.
като цяло се яде всичко, което расте, пълзи или лети (без самолети). дори съм пробвал изцедено дърво, рекламирано като освежаваща напитка. като влезеш в парк или гора - не се чуват пиленца да пеят, няма катерички. да не говорим за котки и кучета по улиците. хората са минали през голям глад и ефекта е видим. е, има и залитане по 'органик' храните, ама цифрите са непоносими за народния човечец.
според мен миризмата идва от сушените морски животни - калмари, октоподи и подобни, които гори ги дават на бебета да ги смучат вместо биберон. кимчи-то също не е за пренебрегване (за който не знае - подлютено китайско кисело зеле, но се приготвя по друг начин и смърди характерно). лютия пипер също е специфичен за полуострова.
китайците (в китай) ядат много ограничен тип храна, приготвяна изключително еднообразно. 50% от пълненето на торбичката е ориз. месото (свинско, телешко, пилешко) е някакъв малък процент от маждата.
странно е, но мръвка с кокъл е в пъти по-скъпа от чисто месо. готви се като се надроби всичко и се вари, понякога с кръвта. получената пяна се яде също (със звучно сърбане).
голям деликатес са кокоши крака (варени, желилани, мариновани). дори по улицата ги ядат като семки. в ресторант е нормално да си избереш конкретна змия и да ти я одерат пред очите.
в първия момент си мислиш, че има голямо разнообразие, но в същност продуктите са доста ограничени, а начина на приготвяне - още повече. храната е лека, смила се лесно и след 2-3 часа си гладен.
като се има предвид и че ядат малки количества (колко може да изяде човек тежащ 40 кила?) - не е чудно, че ядат непрекъснато.
японците са загърбили ориза от 30-тина години. ядат го, но вече не е преобладаваща храна, а и е многократно по-качествен. вече наблягат на мръвката, на изяществото, на сосчетата. четвърт лъжичка пастата от уасаби действа като удър в парен локомотив и не може да се сравни с нищо.
|
| Нед Май 01, 2011 9:45 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго пак пропускаш да споменеш как са го доказали. Нещо от сорта на "вредни са, защото аз мисля така" не върви. Иначе относно пчелите - не знам дали си чувал за големия мор на пчели по тукашните земи преди години. Та преди врме четох една статия, че най-накрая са установили, че за това са виновни клетъчните телефони. Обясняваха го, че честотата на която работят клетките по някакъв начин нарушава ориентацията на пчелите и те вече не могли да намират храната, както и да се връщат в кошера. КОлко е вярно идея си нямам, но е още една гледна точка.
Това да го разбирам ли като опит да ми кажеш, че аз това дето го ям не е такова, за каквото го мисля  ?
Одеве пропуснах да спомена, че за който пък хептем на нищо не вярва тук има тъй наречените фармерс маркетс, където отиваш и на баснословни цени си купуваш каквото искаш, произведено от хора с домашни градини. Даже има места, където отиваш и казваш искам да ми заколите ей онова агне, дето бяга там по пасбището и хората го правят за теб. Демек можеш да ядеш и нерекламирана храна. Всичко е въпрос единствено на финанси.
Единствения проблем остава в хора игноранти като теб, които си мислят, че всичко знаят и даже са убедени, че и онези дето плащат скъпо за да ядат качествено също са прекарани и това даже ги успокоява, защото го придружават с едно "слава богу"  . Демек да не би някой да се изживява, че може да живее по-добре от Бонго - голяма си душица ша знаеш  .
|
| Нед Май 01, 2011 10:06 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Димитре, с манията ти да се заяждаш с мен окъкваме всяка тема!
К'ви клетъчни телефони, царевични деца и досиета Х?! Проблемът е само от няколко години когато околните ниви за жито са засяти с необясними култури (една от които въпросната рапица) за които се шушука, че са ГМО. Ако JSM-те бяха виновни нямаше да имам проблем с връзката там.
Според мен въпросът е мноого по-дебел ама вие ще ме изкарате за по-параноик от tgi без да видите, че от предимствата на БГ вече останаха само градските легенди и митове.
От яд забрайх да кажа за натуралното: и тук острова се смята за див, дори почти диви стада от овце и кози има из планините. Но аз вече съм като местен, познавам нещата и точно затова не бих дал над 1.5-2 пъти повече пари за прясно местно в сравнение с качественото замразено европейско. Само си представям на каква цена се продава въпросната "дива планинска" коза в някой ресторант за богаташи...
Едит 2 : 10х Ицо отдолу! Аз ги знам като "мобифони" а туземците им викат другояче 
Последна промяна bongo_x2 на Нед Май 01, 2011 10:35 pm, променена общо 2 пъти
|
| Нед Май 01, 2011 10:16 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
|
| Нед Май 01, 2011 10:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, не се заяждам с теб. Просто задавам въпроси, като си помислих тоя път, че понеже си много категоричен най-накрая и аз ще разбера с какво са вредни ГМ храните. Ама явно съм се объркал, защото за пореден път раздухваш някакви легенди. И ако не си се осъзнал още - точно ти беше тоя, дето заби темата в тая посока  . Също така пак ти беше тоя, дето прави супер тъпи генерализации какво било по света без да си стъпвал там  . Приказките с огелпването на темите пък как все ти идват, когато вече няма какво да кажеш в твоя защита - също като миналия път със субсидирания износ на Австралия в темата за Алтиум  .
|
| Нед Май 01, 2011 10:34 pm |
|
|