|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:00 am
има ли тук хора които се занимават с Open Source
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 Re: има ли тук хора които се занимават с Open Source
честно казано до скоро не бях се замислял за Open Source и единственият ми допир с тази култура бе да заредя и ползвам Linux и OpenOffice или нещо подобно предполагам че 90% от хората които ползват без да допринасят с нщо в отворения софтуер са такива като мен общо взето това което ми мина тогава през главата беше - я готино, някакви хора си нямат истинска работа и виж какви неща са направили през свободното си време преди известно време говорих с човек който се занимава само с това и сега се чувствам леко "заразен" от тази култура и начин на мислене, въпреки това не са ми ясни мотивите на всички и затова се опитвам да разберя мотивацията на колкото повече може хора
|
| Пон Окт 10, 2011 4:50 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Абе и аз съм чувал за хора дето драскат free софт и се издържат от donate бутона, ама още не съм се запознал с такъв  А би трябвало да става номера, поне в достатъчна степен, че да има навити на го правят, без да страдат финансово от това.
|
| Пон Окт 10, 2011 5:15 pm |
|
 |
|
3aek
|
тук не става изобщо въпрос за Donate поне хората с които съм контактувал и се занимават с Open Source най-малкият им мотив са парите
|
| Пон Окт 10, 2011 5:25 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Е най-малко трябва да се хранят хората и да си плащат тока за да им работи компютъра. Нали знаеш сиренето е с пари. Съмнява ме децата на Бил Гейтс да са се хванали да пишат Опън Сорс и да не мислят как утре ще си платят сметките.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Окт 10, 2011 7:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Моето най-голямо против се базира на простата логика, докога работиш по-един проект, докато ти омръзне, или докато времето те притисне и не остане никакво за тоя проект, или докато не прецениш че този труд ако го влагаш като фриланс ще ти носи поне средства от които едва ли някой може да каже че са му в повече ? Според мен по опен сорс проекти работят основно и най-вече млади хора, първи с по-идиалистични виждания и и второ с доста повече свободно време и донякъде без много финансови проблеми, ученици, студенти ... но в моемнта в който живота те подхване не виждам как може сериозно да се занимаваш по подобен проект. И като следствие от по горното софтуера се пише от хора които днес ги има утре не, не малка част от тях не го пиша професионално, в смисъл част от тях тепърва започват, друга част макар и напреднали тепърва се учат как се работи в екип, а пък работата във виртуален екип е още по сложна и трудна. Съответно според мен резултатите поне за по сложни неща са далеч от тов акоето може да се очаква.
Вярно че има и неща които са написани както трябва, покрай един наш продукт май потворихме малко опен сорс, сигурно и други са го правили, но масата от тези които пишат не може да се разчита че утре ще си го допишат, или ако ти трябва помощ с някой бъг или доработка ще ти помогнат.
|
| Пон Окт 10, 2011 8:52 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Понеже си якия Линукс разбирач.  В момента държа прозорците единствено и само заради игрите, ако не бяха те, отдавна да съм ги разкарал.
|
| Пон Окт 10, 2011 9:56 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не съм се и замислял какво ги мотивира но знам, че ако човек иска да направи нещо защото му е интересно последният му кахър е дали ще го опъва сорса или ще го запъва. Истинската работа по опънатия сорс е работата на Столман (и може би някой около него), ГНУ-то и това е. Другото май са кръпки базирани върху гнуто (което не мога да оценя щото не го знам, помня само какъв безумен техен си синтаксис бяха измислили на 68к асемблера та не бих се надявал на много...).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Окт 10, 2011 9:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
"само с това" да си изкарваш хляба е трудничко... Иначе има известна доза "зараза", религия или както искаш го наречи. За мен опън сорса и комерсиалния модел са като публичния и частния интерес.. Има много хора, които не разбират или не вярват в публичния интерес. Смятат, че публичният интерес е заблуда, чиято цел е да потъпче частните интереси. Очевидно хора с подобни крайни виждания никога няма да се хванат с опън сорс. Има и от другата крайност - наивни идеалисти... Освен политически или религиозен, спорът има и технически аспект. Имам предвид, че с опън сорс обикновено върви с GNU концепцията, която чисто технически се различава доста от М$ и комерсиалните aps. Аз харесвам много неща от GNU и това не е свързано с факта, че е опън сорс. Както и обратното - има хора които не го понасят и това също не е заради опън сорса. В крайна сметка обаче предпочитанията се отразяват и на отношението към опън сорса. Както и да е... Ако има нещо важно дето току-що "заразените" трябва да знаят, според мен това е че е много важно какво и как ще правиш опън сорс. Трудността, или цената на опън сорса, е че трябва да пишеш и организираш нещата не така както на теб ти удобно, а така че да могат да се ползват и от други. С други думи трябва да се съобразяваш с останалите и това не винаги е толкова лесно. Но пък ако ти правиш нещата правилно и други се включат, тогава ползата е за всички. Това е общо взето най-големият смисъл на опън сорса. Не знам как го обясних, затова ще дам пример за нещо което съм предлагал вече. Това е да ползваме общи хедъри и сходна организация на проекти и т.н. Очевидно това изисква известни усилия и компромиси. За съжаление не знам усилията ни ли бяха малко, кво ли... така или иначе не се получи. Аз изкарах някакъв мейкфайл, Цецо откри един бъг и нещата бяха до там... Сега вероятно скоро ще мина на ST и се чудя колко време ще ми отнеме докато си натъманя хедъри и всичко. А колко по-лесно щеше да бъде ако знаех че ги има някъде готови, подготвени, тествани... Всъщност може и да ги има, не съм проверявал още. Мисълта ми е, че има много неща с които можем да сме си полезни един на друг, но за целта пък трябва да правим компромиси. Както се казва няма пълно щастие 
|
| Пон Окт 10, 2011 9:59 pm |
|
 |
|
3aek
|
това е верно, дали е опън соурс или не не прави един проект успешен или неуспешен
това което ми харесва във философията и заразата на опън соурс е "споделянето" и това как всеки има да научи нещо от другите които участват в проекта, един вид че стъпваш на раменете на другия и стигаш по-лесно нависоко, а също че оставяш нещо след себе си, което може да се развива и дори без твоя намеса по-късно
|
| Пон Окт 10, 2011 10:23 pm |
|
 |
|
tgi
|
Това също няма особена връзка с отворения сорс. И затвореният може да се отвори (обратното също не е толкова невъзможно - няколко ревизии след затварянето иди го копай); а естествените колективистични мераци които всеки човек има докато разбере, че са химера, си остават това което са, химера. Аз не се сещам за интересен продукт писан от "колектив". За надграждането приказките и те нямат връзка с отворения сорс. Писачите му смятат документирането за приключено с публикуването на некоментираните си C сорсове, които и самите писачи година-две по-късно не могат да разберат. Комерсиални продукти с реална документация не съм виждал скоро също де, ама не съм и търсил. За себе си знам, че коментирам добре щото като ми се е налагало да пипам неща писани преди 20+ години се е оказвало учудващо лесно, но почти не съм виждал изключение на C (веднъж видях едно, малко парче беше и не помня какво-къде-кога но беше добре написано; не беше FOSS де, май към някакъв силиций нещо даваха с него).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Окт 10, 2011 11:11 pm |
|
 |
|
radolin
|
Ами да си призная - фен съм на свободния софтуер или опън сорс-а. Включително от 10-на години и с това си вадя и прехраната. Понеже поста ще е дълъг, да кажа по-интересното в началото. След около месец в София ще има конференция на тази тема - http://openfest.org На който ще му е интересно - да заповяда. За мен една от големите причини е, че споделянето повишава ефективността - не се губят време и ресурси всеки сам да открива колелото. Стъпвайки на тази основа, дори един човек може сам да постигне сериозни резултати, които са невъзможни (или ще отнемат много време) ако почне от нула. Другата важна причина е свободата - имайте предивид, че точно от там са тръгнали нещата. При другия софтуер - получаваш един двоичен файл и това е, зависим си изцяло от автора му. Тук имаш не само изходния код, а и правата да го модифицираш, разпространяваш и т. н. Като твоето задължение е, ако го разпространяваш, да даваш същите права на получателя - честна сделка. Също така - (само)образованието - всеки, който се интересува може да види и разбере как работи някакво усторйство или програма. За мен лично е и много важно, че имаш възможността нещото да го ремонтираш, когато имаш изходен код и/или схеми. Проекта по който работя в момента примерно ползва QT. Натъкнах се на проблем в него - и си го оправих. Сега остава да поизчистя малко кръпката и да я пратя обратно - това е моята малка отплата, за ползването на този готов ресурс. Иначе трябва да чакаш на някой друг да оправи проблема. Ако не си клиент плащащ солидни суми, често може и да не ти обърнат внимание. А ако фирмата производител я няма вече? Според някаква статистика специално за Линукс ядрото, повече от половината код в момента идва от хора, на които им плаща за това. Естествено, има и случаи, когато е просто за тръпката и да се изкефиш. Примерно, след дискусия в един мейлинг лист, добавих поддържка в avrdude за ползване на кои да е 4 GPIO-та, чрез стандартния в Линукс интерфейс, като ISP програматор. След време ми писа човек, който прави някакви устройства, които са нещо като wifi рутер с връзка към електромера, за следене на потреблението. Каза, че ползват моята добавка, върши им работа, мерси много. Има някакво удовлетворение, по-добра занимавка, отколкото тези няколко часа да бях прекарал пред телевизора. Радвам се, че има и други ентусиасти! Поздрави, Радо
|
| Пон Окт 10, 2011 11:15 pm |
|
 |
|
3aek
|
предполагам платената част идва от писане на драйвъри за различните хардуерни периферии
|
| Вто Окт 11, 2011 12:38 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз не мога да разбера откъде хората намират време да се занимават с опън сорс  За да седна да ровя в нечии друг сорс и да го нагаждам според нуждите ми, изисква ужасно много време. Ако мога да купя продукт наготово, който да ми спести това време и това ми се котира икономически, за чии да си губя времето с досадното пулене срещу хиляди редове сорс код и ужасяващо написана документация? Не е ли по добре да платя на някой да върши това, а аз да се занимавам с това което ми е работа и това, в което съм добър? Вероятно гледам от собствената си камбанария (както Тони). На мен писането на софтуер не ми носи никакво особенно удоволствие. Дейността която извършвам е строго специфична и не мога да разчитам, че някой ще ми подхвърли нещо на готово да си го доизкосурявам. Точно обратното. Сигурно и затова не я разбирам тая "религия". Аз гледам на софтуера като инструмент. Не виждам особен смисъл някой да ми подари клещи за вадене на пирони и аз да седна да ги пиля та да вадя зегерки с тях. По скоро ще ида да си купя клещи за вадене на зегерки, ще ги открадна или ще ги взема на заем, ама ще свърша работата за 5 мин и майната им на зегерките. Същото и е с Лайнукса в ПЦ. Много хубав, много спешъл.... ама друг път. И какво да спестя 100-200$ на машина ще изгубя седмици да се боря като прасе с тиква с някой демон дето ... трябвало да се патчне, а въпросния патч се намира в мнение номер 145 в мейлинг листа на пъпчив пубер от Норвегия, а за да го открия се налага да изчета тонове форуми, FAQ, блогове и прочие.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 11, 2011 11:15 am |
|
 |
|
tgi
|
Сякаш неразбирането на това е сред главните причини да се занимават хора с това. Реалността е, че за времето, което човек си загуби да вникне в чуждия некоментиран и недокументиран сорс сам ще си свърши работата 10 пъти. Затова и има кой да плаща за дооправяне на това или онова дето е отворено, а бе мазало и половина. Това, че средствата са безплатни може би е другата важна причина да почват там.
|
| Вто Окт 11, 2011 1:34 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Безплатността ясно. Аз също ползвам .... щото е безплатно. Просто платенето в случая е УЖАСНО скъпо... Някак си не ми се намират излишни 10к+ долара...
Ама ако мога да си позволя комерсиалното... и някой "да мисли" вместо мен досадната и скучна част от работата - тогава не бих пипнал опън сорс.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 11, 2011 1:52 pm |
|
|